ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 06/13: Bennragadhatunk a huszadik században

TECHNOLOGY

Mesterséges intelligencia segíti a géndiagnosztikát A személyre szabott DNS-térképek elemzésében és kiértékelésében segít a 4iG új szoftvercsomagja, amelynek megalkotására az informatikai társaság közel 400 millió forintos támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. A fejlesztés összköltsége meghaladja a 800 millió forintot, amelynek eredményeként a világpiacon egyedülálló, bioinformatikai elemző programcsomag jöhet létre hazánkban.

Százötven számítógéppel segíti a gyermekvédelemben élő tanulók digitális fejlődését a 4iG A felajánlott eszközök gyermekotthonokban, lakásotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekekhez kerülnek. A felajánlás nemcsak a fiatalok számára segítség, hanem hozzájárul a hazai munkahelyek megtartásához is. A cég mintegy 25 millió forint értékben 150 új asztali számítógépet és monitort ajánlott fel azoknak a gyermekvédelem alatt állóknak, akik eddig nem, vagy csak részben jutottak hozzá ezekhez az eszközökhöz. Az adományozás hozzájárul a hazai munkahelyek megtartásához is: az új gépeket Sárváron szerelték össze.

Stratégiai szerepben az adatkezelés A vírushelyzet – sok egyéb mellett – azt is megmutatta, hogy mennyire az adatokra alapozzuk az életünket, a munkánkat, kicsi és nagy döntéseinket. A járvány idején a szakemberek és a politikusok is a begyűjtött és kielemzett adatok alapján hoztak meg minden döntést: mikor és milyen súlyú korlátozásokat vezessenek be, milyen lefolyásra számítsanak, hány új fertőzöttel kell várhatóan számolni, mikor és hol lehet feloldani a szigorításokat.


HR-kihívások, szervezeti megoldások és visszatérés a DENSO-nál A DENSO Gyártó Magyarország Kft. HR-managerével, Sándorné Bosnyák Ágnessel arról beszélgettünk videósorozatunk soron következő részében, hogy miként lehet lemenedzselni több száz ember visszatérését az irodába a testi-lelki egészség megóvásának szem előtt tartásával.


A járvány az IT-t és a jogot is összehozta A távmunka nem csak informatikai, hanem erősen munkajogi kérdés is, ahogy azt sok cégvezető a saját bőrén tapasztalta az elmúlt hónapokban. Most viszont a munkahelyekre való visszatéréshez is kell jogi előkészület – például kockázatfelmérést kell készíteni a dolgozók védelme érdekében és az eddig elhanyagolt vészhelyzeti forgatókönyvek megírása is előtérbe került.

Történelmi váltásra készül az Apple Belsős iparági források szerint az Apple az idei WWDC, vagyis a fejlesztőknek szóló rendezvényén jelenti majd be, hogy 2006 után többé nem az Intel processzorai kerülnek majd a vállalat különböző számítógépeibe, így például a MacBookokba vagy a MacMinibe. Ez pedig hatalmas dolog, és nagy hatással lehet a vállalat új termékeire.

Hála a mesterséges intelligenciának, nem kell többé a szerzői jogok miatt aggódnunk A PicsArt kép- és videószerkesztő alkalmazás mostantól már mesterséges intelligencia által előállított zeneszámokat is kínál felhasználóinak, akik ezáltal korlátlan mennyiségű, egyedi zeneszámot kreálhatnak videóikhoz. Az A.I. Music műfaj és hangulat alapján generált dallamait nem védik szerzői jogok, és soha nem készül két ugyanolyan dal.

Mikor lesznek végre pontosak az időjárás-előrejelzések? Rövid válasz: soha. Hosszabb válasz: attól függ… Mitől is? Például attól, hogy mennyire előre szeretnénk megtudni a jövőt, a világ mely részén és hogy az adott helyen milyen a jelenlegi légköri helyzet. De sajnos bármennyire is optimálisak a körülmények, bármennyire „könnyű” kérdést teszünk fel, a meteorológusok tarsolyából mindig hiányozni fog az a szó, hogy biztosan.

Az ACG és a Vodafone a hazai Effie Index élén A 2019-ben megtartott Effie Awards Hungary versenyen született eredmények alapján, az Effie Index szempontrendszerét és elérhető pontszámait alkalmazva a leghatékonyabb hazai iparági szereplők rangsorában a megbízói toplistáján a Vodafone Magyarország, az ügynökségi toplistán az ACG végzett az élen, az ügynökségi hálózatok között a Publicis bizonyult a legjobbnak.

Itt van már az e-mailben kötött szerződések kora Egy járványhelyzet miatt elfogadott jogszabály most kifejezetten megengedi a társaság és a magánszemély tagok közötti e-mailes kommunikációt, az kimeríti az írásbeliség követelményét, a tagok szavazhatnak is elektronikus úton a társaság taggyűlésén. A magyar jogrendszer azonban még mindig nem rendezi egyértelműen, miként is tekintendő az e-mail-ben kötött megállapodás.


Csatlakozzon Ön is az IDC Summit 2020 online rendezvényéhez! A digitalizáció rohamléptekben alakítja át a vállalkozások korábban megszokott üzleti modelljeinek működését, a pandémia hatására felgyorsítva a fejlődést minden vertikumban. Minden eddiginél nagyobb szükség mutatkozik arra, hogy pontos adatokkal rendelkezzünk vállalkozásunk működéséről és a CIO-k mind nagyobb rálátással rendelkezzenek egyéb C-szintű vezetők munkájára is.

Az IDC Summit 2020 résztvevői betekintést nyerhetnek abba, miként birkóznak meg ezekkel az új kihívásokkal és feladatokkal a szakma legjobbjai világszerte.


Jó tudni, ki van a közelünkben – hogyan működnek a személykövető appok? Sok szó esett mostanában a vírusfertőzöttek felkutatására a kontaktuskövetés digitális formájáról. A személykövető appokról, melyeket több fejlett ország be akarta vezetni, hogy az emberek megtudják, van-e fertőzött a közelükben. A dolog semmiben sem különbözik a taxikereső, avagy telekocsi-alkalmazásoktól, mondjuk az Ubertől vagy az Oszkártól.

Új önálló VR headsettel állt elő a Lenovo A Lenovo nagyon komolyan gondolja a virtuális és a kiterjesztett valóság támogatását, éppen ezért most egy teljesen önállóan működő VR headsetet készített. A vállalatnak már bőven van tapasztalata ezen a téren, és a korábban megszerzett tudását felhasználva alkot meg a friss terméket, ami nem a végfelhasználói vonalat, hanem a vállalati felhasználást veszi célba.

Így fizet gyorsabban a biztosító  A Posta Biztosító három éve az elsők között indult el a digitális kárrendezéssel, de a szolgáltatás igazi áttörését a koronavírus-járvány hozta el. Az elmúlt hónapokban a lakáskárok felmérése már 70 százalékban videós kárrendezéssel történt. A legtöbbet a karantén idején csőtörés és leáztatás okozta.

 

ECONOMY

Óriási gazdasági károkat okoz világszerte a járvány A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzései alapján a járvány pusztító csapást mérhet a világgazdaságra. A vírust megfékezését célzó korlátozó intézkedések és számos ágazat átmeneti leállása világszerte jelentős GDP visszaesést okoz. A munkanélküliség megemelkedése, a fizetőképes kereslet gyengülése, a külkereskedelem visszaesése, a beruházások elhalasztása, valamint a vállalatok meggyengült likviditási helyzete egyaránt beárnyékolják az idei kilátásokat.

Zsiday: Magyarországon véget ért a hét bő esztendő A magyar gazdaságban megtört a lendület, amit nehéz lesz újra beindítani, nagyon komoly versenyképességi és államszervezeti változásokra, és a független demokratikus intézményrendszer visszaépítésére lenne szükség, hogy hosszú távon ne szakadjunk le. Ettől még lehet útépítés, sőt a beszállítói láncokban is bent maradunk, de nem lesz AI, biotech meg űrtechnológia, bennragadhatunk a huszadik században,

Drága rezsicsökkentés: a kormány az adónkból 66 százalékos rezsiemelésnek megfelelő összeget fizet ki, hogy a kukások jövőre is elvigyék a házunk elől a szemetet A kormány jövőre már közel százmilliárd forintot szán az adónkból a hét évvel ezelőtti, hangos díjmérséklés óta teljesen lerongyolódott hulladékszállítás, illetve víz- és csatornaszolgáltatás életben tartására.

Hiába tanult Kína sokat hibáiból, a válságkezelésben nem osztályelső A koronavírus-járvány új helyzet elé állította Kínát: míg eddig az ázsiai ország importált tudást szövetségeseitől és riválisaitól, Peking válságkezelése ezúttal modellként jelenhet meg a világ előtt. Kérdés azonban, hogy a keleti nagyhatalom mit tanult saját hibáiból, és hogyan kezeli a nyugati világból érkező, diplomáciai offenzívát.

Már többet ér a Tesla, mint a VW, a BMW és Mercedes együttvéve A szerdai napon elérte az amerikai vállalt piaci értéke a 190 milliárd dollárt, amellyel a második legértékesebb autógyártó lett tőzsdei érték alapján. A Tesla értéke egyre inkább megközelíti az évente nagyjából 10 millió autót gyártó Toyotáét, miközben a Tesla tavaly éves szinten még mindig csak" 368 ezer járművet forgalmazott.

Kezdenek visszatérni a koronavírus pusztítása után a hirdetők A Digitális Közönségmérési Tanács (DKT )/ Gemius mérése alapján márciusban a magyar lakosság összesítve háromezer évvel több időt töltött online tartalmak fogyasztásával, mint egy évvel korábban, 2019 márciusában. Ez jelentős növekedésnek tekinthető. Különösen nagy növekedés volt az online híroldalak látogatottságában.

Elképesztő tartalékolásba kezdett a magyar lakosság, két évet esett vissza a hitelpiac Közzétette az MNB a magyar bankszektor hitel- és betéti adatait április hónapra vonatkozóan. Mivel a törlesztési moratóriumot és a fedezetlen fogyasztási hitelekre vonatkozó 5,9%-os THM-plafont március 19-ével vezette be a jegybank javaslatára a kormány, és március közepén kezdődött a járvány miatti kijárási korlátozás is, áprilisban már masszívan érződött a koronavírus hatása a hitelezésben, még ha egyes hitelek esetében az átfutási idő hosszúsága miatt május-június még gyengébbnek ígérkezik is.

Minden válságban ott vannak a lehetőségek, a mostaniban is kínálkoznak A globális gazdaság még mindig a koronavírus-válságot nyögi, viszont a részvény-, és kötvénypiacokon számos jó lehetőség kínálkozik a befektetőknek. A Fidelity anyagából a különböző eszközértékeltségek vizsgálata mellett kiderül az is, hogy melyek azok a szektorok, amelyek nyertesként kerülhetnek ki a mostani válságból, és arról is szó esik, hogy mely piacokon érdemes óvatosnak lenni.

Hatásköröket rendezett át Matolcsy György Matolcsy György az alelnökei hatáskörén is változtatott. Így a Nagy Márton által felügyelt területekből Virág Barnabásnál csak a monetáris politika és a pénzügyi stabilitás marad, a hitelösztönzés viszont átkerül Patai Mihályhoz, aki emellett továbbra is fele a nemzetközi kapcsolatokért, a készpénzlogisztikáért, a pénzügyi infrastruktúrákért és a digitalizációért.

CZ szerint a kriptotőzsdéknek „globális gondolkodásmódra” van szükségük A Cointelegraph által nemrégiben készített interjúban a Binance-vezérigazgató Changpeng Zhao, másnéven CZ, szakértelmét kölcsönözte a globális kriptotőzsdék létrehozásával kapcsolatban, és felvázolt négy kulcsfontosságú kritériumot, amelyeket szükséges betartani a siker biztosítása érdekében.

 

HUMAN

Pletyka koronavírus idején Egyes kutatások szerint a mindennapi kommunikáció 60%-a pletyka, sőt, ennél talán több is. Az elmúlt hónapokban, a karantén idején azonban alig történt velünk valami. Nem mentünk dolgozni, koncertre, színházba vagy szórakozni, nem jártunk be a munkahelyünkre. Nem találkoztunk a barátainkkal, munkatársainkkal, nem meséltük el egymásnak, mit főztünk előző este, hol jártunk, kivel találkoztunk. Csökkent a személyes kontaktusok száma, a témák száma, és a pletykálkodásra alkalmas fizikai helyek száma is.

Felszámolás alatt az egyik legnagyobb hazai videojáték-forgalmazó Fizetésképtelenség miatt indult bírósági végrehajtás a Playon Magyarország Kft. ellen még idén januárban, február elején pedig a NAV ki is adta a végrehajtási határozatot. A céget június 5-én kezdte felszámolni a Novum Zrt. – derült ki a Bisnode cégadatbázisából, valamint az Igazságügyi Minisztérium fizetésképtelenségi nyilvántartásából.

Büntetik az Amazont és az eBayt, mert árulják a koronavírus ellenszerét Az Environmental Protection Agency(EPA) kérte meg a két vállalatot, hogy szedjék le azokat a gyógyszereket, amelyek állítólag legyőzik, vagy preventálják a koronavírust. Összesen 70 terméket neveztek meg konkrétan, és ha nem sikerül cselekedniük, akár 20 ezer dollár bírságot is fizethetnek minden eladás után.

A Twitter több mint 170 ezer kínai propagandafiókot törölt a rendszeréből Kínában ugyan államilag tiltva van a Twitter, de ez nem jelenti azt, hogy a kínai állam ne használná a szolgáltatást. Ez derül ki a cég csütörtöki bejelentéséből, miszerint több mint 170 ezer, a kínai államhoz köthető fiókot töröltek a rendszerükből. A profilokkal főleg a hongkongi tüntetésekről, valamint az új koronavírusról közöltek megtévesztő információkat, de természetesen megjelentek egyéb, Kínának fontos témák kínai olvasatai is.

Itt az új lista! Ők a leggazdagabbak és a legbefolyásosabbak Magyarországon A koronavírussal együtt fellépő válság szele eddig éppen csak, hogy megcsapta a magyar gazdagokat. Az idén 19. alkalommal megjelent A 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány számításai szerint ugyanis összvagyonuk 4568,1 milliárd forintra csökkent, ez 64,9 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Magánszemélyek szochója: így változnak a kötelezettségek július 1-jétől A szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szochotörvény) értelmében 2020. január 1-jétől 2020. június 30-áig az adó mértéke 17,5 százalék, amely – 140/2020. kormányrendelet révén – 2020. július 1-jétől 2 százalékponttal mérséklődik. A csökkentett adókulcsot arra a hónapra, illetve adóévre vonatkozóan bevallott jövedelmekre kell először alkalmazni, amely hónapban, adóévben a megváltozott adó mértéke hatályba lép [szochotörvény 2. § (4) bekezdés].

Hányan haltak meg a nagy kórházkiürítés első hónapjában? 10411-en haltak meg Magyarországon áprilisban, jóval kevesebben, mint az azt megelőző hónapokban, és szinte pontosan annyian, mint áprilisban szoktak átlagosan, ha az elmúlt éveket vesszük alapul. Ez azért érdekes, mert az összesített halálozási adatok pontosabb képet adhatnak a koronavírus-járvány hatásairól, mintha csak a regisztrált fertőzéses haláleseteket néznénk, amiből kimaradnak a feltáratlan esetek.

Az emberi lények tanítása Az összes e-könyv, amit eddig írtam, a tudatosság fokozására próbálta rábírni az olvasót. Az első három az emberek vezetéséről szólt, amit lényegesen jobban lehet csinálni, ha a menedzserek felhasználják a napi munkájukban a mindannyiunk számára rendelkezésre álló vezetési, pszichológiai és viselkedéstudományi ismereteket, valamint a menedzsment-innovációs törekvések tanulságait, és nem csak ösztönösen működnek.“

Tökéletes home office a kertben, és még annál is több Tárgyaló, dolgozó, karantén is lehet a Hello Wood Workstationje, amiből már több példány el is kelt, és meg is értjük, hogy akinek van egy megfelelő kertje, gyorsan beszerez magának egyet. A hátsókertben elhelyezett dolgozószobák, „iroda-fészerek” iránt erősen nő a kereslet évek óta, a koronavírus-járvány, és nyomában a karantén pedig alighanem végképp felerősítette ezeket az igényeket. 

A Tinder többé nem tiltja le azokat, akik a Black Lives Mattert népszerűsítik az appon Az utóbbi időben többen is arra panaszkodtak, hogy azért tiltották le őket a randiappról, mert azon arra biztattak másokat, hogy petíciókat írjanak alá vagy csak szerepelt profiljukon a feketék jogaiért küzdő Black Lives Matter hashtagje. Most a Tinder közölte, hogy bár az irányelvei szerint nem lehetne promócióra használni az alkalmazást, de többé nem törlik azokat, akik a mozgalmat hirdetik.