ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/04: Ugrás a sötétbe

TECHNOLOGY

Távolból is működik a jól szervezett folyamat A távmunkában talán a személyes kommunikáció és együttműködés pótlása a legkönnyebb. Jó néhány cég ezt már megoldotta – hogy aztán szembesüljön azzal, hogy a munkafolyamatok mégsem mennek annyira flottul, mint kellene.

Elrajtolt a Hack the Crisis Hungary! Közel 750 résztvevő és 80 mentor gyártja majd a hétvégén megoldásait a krízishelyzetre. A tíz nap alatt megszervezett esemény Magyarország valaha volt legnagyobb hackathonja.

Anyagmozgatás robotokkal A MiR100 egy kollaboratív, point-to-point, autonóm mobil robot, amely a Mobile Industrial Robots dán robotikai cég sikerterméke. A MiR áttörést ért el a mobil robotok világában MiR100 robotjával. Technológiája révén a robotintegrációt közel hozta a felhasználókhoz

TikTok rivális megoldáson dolgozik a YouTube Két egymástól független forrás számolt be arról, hogy a YouTube szeretné felvenni közvetlenül a harcot a TikTokkal, szóval megalapozottnak tűnik a híresztelés. A fejlesztéshez közel állók elmondása alapján a YouTube által készített szolgáltatás a „Shorts” névre hallgathat majd.

Így támogatja az építészeti távmunkát a Graphisoft A nemzetközi egészségügyi vészhelyzet ideje alatt a Graphisoft a BIMcloud felhőmegoldását, amely távmunkában is biztosítja az építészek, a tervezők és az építőipar más szereplői részére a folyamatosságot, világszerte 60 napig ingyenesen hozzáférhető teszi az Archicad felhasználók számára.

Az Apple lebuktatta az egyik be sem jelentett termékét Óvatlanul egy olyan reklámvideót tett közzé az Apple, amiben utalás szintjén felbukkannak az AirTags nevű, termékkövetésre alkalmas eszközök. A videó azóta eltűnt, de az internet nem felejt.

Nem állnak le az amerikai űrutazások előkészületei Folytatódnak a Hold- és Mars-missziók előkészületei az amerikai űrkutatási hivatalnál (NASA) a koronavírus-járvány ellenére is. A NASA Artemis-programja keretében tovább folyik a munka, amely az asztronauták Holdra és a Marsra utazását készíti elő, közölte Jim Bridenstine, a NASA igazgatója.

Működhet-e a gyakorlatban az a pofonegyszerű módszer, amivel napok alatt mindenkit le lehetne tesztelni Magyarországon? A magyar javaslat lényege az úgynevezett pooling, amely során nem egy, hanem több személy nyálmintáját használják. Ennek szakmai protokollját az izraeli műszaki egyetem, a Technion kutatói március 18-án publikálták.

A Google megmutatja, merre járunk – itt a magyarok mozgása a járvány idején A most közzétett közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországon is.

Európai szolgáltatók is követik fertőzött felhasználóikat A Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange, valamint 5 további európai mobilszolgáltató teszi lehetővé az európai bizottság számára az állandó hozzáférést a helyadatokhoz, legalábbis azon felhasználók esetében, akiket vagy regisztrált betegként, vagy karanténba rendelt személyként tartanak számon.

Cég működésének vagy tevékenységének szüneteltetése A koronavírus miatt több cégnél felmerült a cég működésének vagy tevékenységének szüneteltetése. A cikk ennek jogi hátterét, illetve a „szüneteltetés” alatti tennivalókat vázolja. Nem foglalkozik a munkavállalással kapcsolatos jogi kérdésekkel, de a foglalkoztatásukkal kapcsolatos közterhek bevallását, fizetését érinti.

Hogyan védekezzünk adatvédelmi visszaélések ellen otthoni munkavégzés idején? A home office és az új megoldások használata olyan információbiztonsági és adatvédelmi kockázatokkal járnak, amelyekre a cégek nem biztos, hogy felkészültek. A Deloitte szakértői segítségként összegyűjtötték, melyik a tíz legfenyegetőbb sérülékenység és hogyan lehet elkerülni a bajt?

 

ECONOMY

Nobel-díjas közgazdász: Minden eddiginél nagyobb állami segítség kell A második világháború alatti helyzethez hasonítja a mostanit Edmund Phelps Nobel-díjas közgazdász, aki szerint minden eddiginél nagyobb állami szerepvállalásra van szükség. Többek között a bajba jutott vállalatok bérkifizetései is részben állami feladat kell hogy legyen.

Magyarország útjára lépnek a világ államai: sorra vezetik be a törlesztési moratóriumot Minden jel szerint a miénk a világ legnagyvonalúbb törlesztési moratóriuma eddig: itthon az év végéig szól az engedmény, mindenkinek automatikusan jár és csak lemondásról kell nyilatkozni. 

Az én ügyfelem, a mi ügyfelünk - ügyfélmegosztás a reklámszakmában? Hogy lehet, hogy a Sharing Economy korában éppen a reklámszakmában nem valósult meg az „Osszd meg és uralkodj″ elve eléggé? És itt nem a közösségi média megosztásokra gondolunk, hanem a közös célok érdekében történő kampány és (GDPR-t követő) ügyfél-megosztásra is.

Tíz nap után újraindul a termelés egy fehérvári gépjárműalkatrész-gyártó üzemben Hétfőtől – tíz munkanapos leállást követően – újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében – közölte a gépjárműalkatrész-gyártó kereskedelmi és pénzügyi igazgatója.

Mivel operálnak ma a gazdasági intenzív osztályon Milyen eszközökkel lehet kezelni a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzetet? Ezt fejtem ki ebben a cikkben. A cikksorozat első részében André Kosztolányi kutya-gazda analógiáját mutattam be, melyben a globális reálgazdaság a gazda, a tőkepiac pedig a gazda körül pórázon ide-oda szaladgáló kutya. Majd megvizsgáltam a „gazda” és ezt követően „kutya” jelenleg ismert lelkiállapotát.

Három lépcsőben mentenék meg a turizmust a turisztikai szakmai szövetségek A koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben gazdaságstabilizáló programcsomagra vonatkozó javaslatokat állított össze és nyújtott be a kormánynak öt turisztikai szakmai szövetség (MSZÉSZ, MUISZ, MARESZ, MABEUSZ, VIMOSZ) – írja a Turizmus.com, amely nyilvánosságra is hozta a javaslatokat.

Európában is indulhat a koronavírus elleni oltás tesztelése Kétszáz osztrák, német és dán önkéntesen a jövő héten megkezdődik egy új koronavírus elleni oltóanyag, az APN01 emberi tesztelése, jelentette be csütörtökön az osztrák Apeiron Biologics. Ezzel az Egyesült Államok után Európában az emberi vakcinázás szakaszába lép a Covid-19 vírus elleni küzdelem.

Nem a neobankoknak kedvez a járvány A járvány miatt nem lehet bankfiókba járni, hogy elintézzük a dolgainkat. Soha jobb helyzetben nem lesznek az erős digitális csatornával dolgozó fintechek – gondolná az ember. A helyzet bonyolultabb.

Jó időre elintézhette az alacsony áramárakat a koronavírus-járvány Jelentősen visszavetette az európai villamosenergia-igényeket és az áramtőzsdei árfolyamokat a koronavírus-járvány, illetve az arra adott reakciók. 

Bojár Gábor: Súlyosabb lehet ez a válság, mint a 2008-as A koronavírus-járványra hivatkozva a Graphisoft Park lefújta a korábban meghirdetett aukciót, aminek keretében 33 millió eurót fordított volna saját részvény vásárlásra, ehelyett 30 millió euró osztalék kifizetését javasolja a társaság.

Hónapokon belül helyreállhat a kínai turizmus Még a nyári szezon előtt talpra állhat a belföldi kínai turizmus a koronavírus-járvány miatti sokkhatás után – mondja az ország legnagyobb turisztikai weboldalának vezetője.

Engedélyre vár a koronavírus elleni gyógyszer magyarországi gyártója Az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. (Alkaloida Zrt.) készítené Tiszavasváriban a koronavírus tüneteit enyhítő gyógyszert, amint meglesz az ehhez szükséges engedély, hiszen az elsődleges célunk nem a hatóanyag, hanem a kész tabletták értékesítése.

Megérkezett az EU csomagja, amellyel megvédenék a munkahelyeket Az Európai Bizottság bővíti a koronavírus hatásait mérséklő lépéseit azzal, hogy javaslatot tesz a SURE elnevezésű, 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozására annak érdekében, hogy segítse a munkavállalókat jövedelmük megtartásában és a vállalkozásokat fennmaradásukban.

Ha nem zsákmányolnánk ki a természetet, ez a járvány sem lenne Bemutatjuk a vadállatok forgalmazásával foglalkozó iparágat, ami 2003-ban és idén is rászabadította a koronavírust az emberiségre. Ha minden marad a régiben, harmadszor is megtörténhet.

 

HUMAN

Zavaró bőség Az agilis munkakultúrát, működést a leghatékonyabban menet közben lehet elsajátítani, begyakorolni, de nem árt valahol, valahogyan az alapokkal is megismerkedni.

Vizsgaidőszak a koronavírus idején: történelmet írnak idén az egyetemisták Minden magyar egyetem rendben áttért a távoktatásra, a gyakorlati órákat azonban nem lehet online tartani. Minden valószínűség szerint a vizsgák és az államvizsgák többsége is online fog lezajlani, de vannak olyan tárgyak, amelyeket képtelenség így számonkérni. 

Vezetői perspektívára krízishelyzetben is szükség van Nehéz időszakokban az egymástól tanulás lehetősége, a tapasztalatcsere fontosabb, mint bármikor. A koronavírus-járvány ráirányította a figyelmet az online tanulási eszközökre, amelyek a tudás megszerzésén, megosztásán túl a kapcsolattartásban is fontos szerepet játszanak.

Proaktivitás: a felelősségvállalás művészete Manapság a koronavírus járvány idején sokan találkozhattunk azzal, hogy milyen törékeny is tud lenni az egzisztencia. Életünk sok-sok ember mindennapi munkáján alapul, könnyen hihetjük azt, hogy ez természetes, ám most emlékeztetve lettünk rá, hogy közel sem az.

Pál Feri 5 erős gondolata válságról, járványról, újraindulásról Mindenképpen lesz újraindulás, egyszer csak elkezd majd talpra állni a világ. Mi fogjuk eldönteni, hogy mi alapján szervezzük újra magunkat egyénileg, csoportosan, intézményesen, mondja áprilisi címlapinterjúnkban Pál Ferenc katolikus pap, mentálhigiénés szakember.

Hogyan ügyeskednek a munkaadók, ha a koronavírus miatt meg kell válniuk az alkalmazottaiktól? A koronavírus miatt a diákok szívnak a leginkább: ők az elsők, akiket a bajba került munkáltató bármikor feláldozhat. De a többi munkavállaló sincs biztonságban: a munkaadók jobb esetben is fizetés nélküli szabadságra kényszerítik őket, rosszabb esetben egy közös megegyezéses szerződésbontást tesznek eléjük, hogy még a felmondási időre se kelljen fizetni.

Új vezérigazgató az Autsoft élén A 2011-ben alapított, erős egyetemi háttérrel rendelkező, egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó AutSoft Zrt. Cseresnyés Dórát bízta meg a cég vezetésével 2020. április 1-jétől.

Összeszedtük, milyen segítséget kaphatnának a bérből élők Számos, munkavállalók anyagi helyzetét is érintő javaslat került a kormány elé a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított javaslatcsomagban. Nagy kérdés, hogy a számos ötlet és példa közül melyiket ülteti át a hazai gyakorlatba a kormány, arra viszont jó esély mutatkozik véleményünk szerint, hogy valamilyen keretek között a bérekhez érkezhet állami támogatás.

A koronavírus-fertőzés eltérésének miértjét a gének rejthetik Az új típusú koronavírus okozta megbetegedésre adott eltérő emberi reakciók hátterében nagy valószínűséggel genetikai eltérések is állhatnak. Ennek próbál utána járni egy nemzetközi kutatás.

Ebből még jól is kijöhetünk, de most az a fontos, hogy senkit se kelljen elküldeni – interjú az osztrák Decathlon magyar vezetőjével A szomszédos Ausztriában két évvel ezelőttig az emberek azt se tudták, eszik-e vagy isszák a francia céget. Pósfai Gábort bízták meg azzal, hogy kiépítse az osztrák piacot. A vízválasztónak számító első másfél éve már túlvan, de a koronavírus-járvány őt is arra kényszeríti, hogy szinte hetente gondolja újra terveit.

Lovasi András: A betegségem miatt veszélyeztetettnek számítok A Vizit legújabb részében Földes Eszterrel és Lovasi Andrással készítettünk videóinterjút. A művész házaspár reméli, hogy a nyár közepétől újra dolgozhatnak majd. A helyzetből ők is megpróbálják a lehető legjobbat kihozni.

A klasszikus vendéglátás megszűnt, jelenleg etetés folyik A koronavírus miatt tömegesen jelentkeztek új éttermek a NetPincér és a Wolt rendszerébe. Olyan konyhákról is rendelhetünk most, ahol korábban fel sem merült a csomagolt étel.

Döcögősen megy a távmunka az itthoni cégeknek A magyar vállalkozások többsége gyorsan döntött a távmunka kiterjesztése és az ehhez szükséges eszközpark beszerzése mellett, de a céges hatékonyság továbbra sem állt vissza a koronavírus előtti szintre – derült ki a felhő alapú szolgáltatások közvetítésével foglalkozó Kvazar.cloud friss kutatásából.

Társadalmi robbanás fenyeget, ha a magyar kormány ezt elmulasztja meglépni Jelen állás szerint egy foglalkoztatási válság enyhítését célzó állami bérkompenzációs csomag bevetését a legtöbb gazdasági szereplő szorgalmazza: az országos munkáltatói szövetségek (VOSZ, MGYOSZ) és a szakszervezetek egységesen, míg a helyi és ágazati érdekképviseletek egymástól függetlenül keresik meg az ügyben a kormányt, amely azonban eddig semmilyen reakciót nem adott a kérelmekre.

A munkahelyek megmentését követeli mindenki Élesen bírálja a magyar kormányt a legnagyobb európai szakszervezeti szövetség főtitkára, mert a válsághelyzetben magukra hagyja a munkavállalókat.