ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/03: Itt az alkalom a szelekcióra a versenyszférában

TECHNOLOGY

10,3 milliárd Ft összesített forgalom A tavalyi évben ismét a Magyar Telekom volt a legnagyobb forgalmú mobiltelefon- és tablet értékesítő a magyar online kiskereskedelmi piacon – derült ki a GKI Digital piacelemzéséből1. Az elemzőcég mérései alapján az értékesített mobiltelefonok és tabletek 2019-es online forgalmának több, mint harmadát a Telekom online értékesítési platformja adta.

Hamarosan 5G-s szolgáltatással jelentkezik a Telekom A lakosságnak és a gazdasági élet szereplőinek is számos új megoldást nyújt majd az 5G technológia - mondta a Telekom 5G projektvezetője, Kiss Tamás. A távközlési szolgáltató a múlt héten nyert el frekvenciasávokat az 5G technológia működtetésére.

667 százalékkal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során. Ezt a kiberbűnözők is jól tudják, és igyekeznek kihasználni a felhasználók tapasztalatlanságát az otthoni munkavégzés, a távoktatás, illetve a járvánnyal kapcsolatos információkeresés területén.

Ingyen oszt lélegeztetőgépeket Elon Musk A Tesla és SpaceX cégek első embere a szállításért sem kér pénzt. Elsősorban amerikai kórházaknak segít a nem mindennapi akcióval.

Zsiday Viktor megmondja, miért gyengül a forint  A forintgyengülés kapcsán új poszttal jelentkezett blogján Zsiday Viktor. A befektetési szakember szerint az elmúlt napokban látványosan elvált a forint árfolyama a régiós devizáktól, aminek nem gazdasági, hanem politikai okai lehetnek elsősorban.

Végleg feladta a Xerox? A Xerox, amely tavaly november óta többször próbálkozott a nála jóval nagyobb HP megvásárlásával, szerdán azonban bejelentette, hogy letett riválisa megszerzéséről, tekintettel a koronavírus-járvány okozta általános piaci bizonytalanságra.

Nyolc nemzetközi fiókhoz csatlakozik Április 2-án a Veracomp megkezdi disztribútori tevékenységét Magyarországon – a közép-európai régió egyik kiemelt jelentőségű piacán. A vállalat az értéknövelt szolgáltatásokat nyújtó képviseleti modellben hisz, korszerű megoldásokat biztosít az integrátor cégeknek, emellett támogatja marketing és üzleti tevékenységeiket is.

Mobiltelefonok állíthatják meg a járványt A koronavírus-járvány egyesek szerint a számítástechnika ősrobbanása. Európa árgus szemekkel figyeli, az ázsiai országok hogyan kezelték a járványt, és a nyomkövető alkalmazások rendkívül hasznosnak tűnnek.

Itt az alkalom a szelekcióra a versenyszférában Brutálisan nehéz feladata van a kormánynak, hiszen a szolidaritást és a versenyképességet kell mérlegelni, amikor arról születik döntés, hogy mely ágazatok milyen formában kapjanak segítséget. Ráadásul az egyes országok gazdaságpolitikai metódusai is versenyt futnak egymással, más-más módon, de a környező országokban is mindenütt a hazai szereplőket próbálják védeni Ausztriától Romániáig.

Elindulhat Izland első neobankja A 2008-as válság megtépázta az izlandi pénzügyi szektort, van helye az új belépőknek. De hogy az idő most lenne erre, az merész gondolat.

Scheer Sándor: nem nyomhatjuk meg a stop gombot Elkerülhetetlen a visszaesés a koronavírus-járvány miatt, de az építőipar nem áll le. Egy idő után azonban a beruházók is inkább kivárhatnak az újabb fejlesztésekkel – mondta Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója.

Master Data Manegement: HR-be kódolt siker A sikeres jövő kulcsa a HR Master Data Management, a munkavállaló és a vállalat számára előnyös döntések alapja. Erről tart előadást Hunyady Lajos, a NEXON üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere, az Első Magyar Virtuális Tőkebefektetési Showroom (EMVITIS), amely kifejezetten azoknak az innovatív magyar startupoknak és cégeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek megoldást kínálnak a koronavírus-járvány okozta helyzetre, és segíthetik az ország gazdaságának újraindítását.

 

HUMAN

A HR-nek le kell mennie a „terepre” megnézni, hogy amit csinál, az működik-e Ritkán találkozni a multinacionális közegben olyan vezetővel, aki nem a PR-osztály árgus szeme miatt azonosul minden mondatában a céggel, hanem azért, mert az autentikusan belülről fakad még másfél évtized után is. Mi történik akkor a HR-rel, ha egy fiatal igazgató személyében összeér a szakma iránti elhivatottság, az alázat a jövőbe való „menekülés” és a participatív vezetési stílus? Az előremutató változáson túl valami egészen különös.

Újraindítás Ijesztően háborús hangzása van a ma naponta említett mondatnak: a gazdaság újraindítása. De tényleg, ilyenre nem emlékezhetünk. Gazdasági válságban volt már részünk, ám olyan eset még nem fordult elő, hogy a komplett világgazdaságot kelljen defibrillálni. Ennél fogva nem is tudjuk, mindez hogyan fog végbemenni.

10 nap extra szabadságot ad a nagybank a dolgozóinak, hogy megbirkózzanak a koronavírussal Tíz nap extra szabadságot ad dolgozóinak a Goldman Sachs, ezzel segítve a családoknak megbirkózni a koronavírus okozta nehéz körülményekkel – írja a Financial News.

Katasztrofális hatása lehet a munkanélküliségi hullámnak, 10-ből 9 magyarnak nincs elég tartaléka Csak a felső vagyoni tizednek van elég megtakarítása, hogy átvészeljen egy tartós munka nélküli időszakot, állítja Karagich István privátbanki tanácsadócége, a Blochamps. A magyar kormány mégsem tervez bértámogatást adni azoknak, akik a járvány miatt vesztik el állásukat, és ezzel lassan egyedül maradnak az EU-ban.

A kezemet megmostam, de a lelkemmel mi lesz? A koronavírus mentális egészségünkre is súlyos hatással van, ezért a lelki segítő szakmák szerepe felértékelődik ebben az időszakban. Hogyan fejlődhetünk a krízis hatására? Mi lesz velünk érintések nélkül? Miként álljunk helyt szülőként a válsághelyzetben? Pszichológiai körkép a covid-19 árnyékában.

A koronavírus halálos ellensége az ózongenerátor, de vigyázni kell vele – kipróbáltuk a gyakorlatban Virológusokat kérdeztünk arról, hogy a tüdőre veszélyes ózon mennyire hatékony fegyver a koronavírus elleni harcban, beszéltünk a mentősökkel és ózongenerátorral lefertőtlenítettünk egy autót.

Minden, amit a koronavírus-influenszerekről tudnunk kell 2020 van, közhely, hogy sokaknak a közösségi oldalak jelentik az első számú információforrást. Nem meglepő hát, hogy a koronavírus terjedésével együtt megjelentek a koronavírus-influenszerek is, vagyis azok a nem szakemberek, akik közegészségügyi kérdésekben foglalnak állást, mondanak véleményt, osztogatnak tanácsot, és ez rengeteg emberhez jut el.

Textilt ajándékoz maszkokhoz, orvosok és ápolók átmeneti otthonainak berendezésében segít Magyarországon az IKEA Összesen 100 millió forint értékű adományt ajánl fel Magyarországon az IKEA, olyan önkormányzatokat és szervezeteket támogatnak, amelyeket a leginkább érint a koronavírus – közölte a cég regionális kereskedelmi vezetője, Mounia El Hilali.

Hatalmas előrelépés a koronavírus-tesztelésben Új kontrollanyagot fejlesztett ki a hibás koronavírus-teszteredmények kiküszöbölésére az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont (KK) - közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete

„Elvette tőlem a járvány, amiért tíz éve küzdök” – munkájukat elvesztők beszélnek a kilátástalanságról Amellett, hogy az állásukat elvesztőkre a fejlett világ legszűkmarkúbb ellátása vár, több folyamat is tovább súlyosbítja a helyzetüket. Mivel egész iparágak lehetetlenültek el a vendéglátástól a szépségiparig, a legtöbb állását elvesztőnek esélye sincs saját szakmájában elhelyezkedni.

Több tízezer magyarnak adnak munkát – De milyen hatása lesz a koronavírusnak a sikerszektorra? Rohamtempóban fejlődött Magyarországon az üzleti szolgáltató szektor, a BSC, jelenleg 120 üzleti szolgáltató központ működik az országban, nagyjából 55 ezer embernek adva munkát. Utánajártunk, milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a szektorra, hogyan reagáltak a cégek, milyen lépéseket vezetnek be és vajon terveznek-e leépítéseket.

A helyzet adott, a válaszok rajtunk múlnak Mit tehet egy kis- vagy középvállalkozás az aktuális változások között? Szakember segítségével gyűjtöttük össze a lehetséges megoldásokat.

Amíg a kormány nem vállal többet a bérköltségek és a segélyek terén, a dolgozók kilátástalan helyzetben maradnak Csak márciusban 30-40 ezer munkahely szűnt meg Magyarországon, maga a kormány is „több százezer munkanélkülivel” számol. Ennek ellenére még mindig egyetlen intézkedéssel sem segíti a kormány a munkájukat elvesztőket, miközben a magyar munkanélküli segély mértéke és folyósításának időtartama eleve rendkívül szűkmarkúnak számít a legtöbb európai országéhoz képest.

HR vezetők rendkívüli helyzetben - Széll Hajnalka, Auchan „Sok minden átértékelődik most az emberekben, és nekünk HR-eseknek ezt nagyon-nagyon meg kell majd értenünk. Ha elmúlik a krízishelyzet, semmi nem lesz már olyan, mint annak előtte és ehhez nekünk, HR-eseknek alkalmazkodnunk kell”- mondja a koronavírus-járvány személyzeti hatásáról Széll Hajnalka.

Több mint ötvenféle rákot szűr egy egyszerű vérvizsgálat Brit és amerikai tudósoknak sikerült olyan, vérrel végezhető tesztet gyártaniuk, amely képes több mint ötven rákféle jelenlétét érzékelni – írja a Science Alert.

A szabadságok biztosan nem tartanak ki a járvány tetőzéséig - állami beavatkozásra várnak a szakszervezetek Főként szabadságolással igyekeznek kezelni a cégek a gyárleállások és iskolabezárások miatt munkából kieső dolgozók helyzetét. A kényszerszünet azonban nem pár hétig tart majd.

Meddig mehet el az államhatalom egy olyan veszélyhelyzetben, mint a mostani? Sokan aggódva figyelik, amint a politikai hatalom birtokosai világszerte egyre szélesebb jogköröket követelnek maguknak, hisz ezek könnyen utat nyithatnak a politikusi önkény és túlhatalom előtt. Ez a probléma Magyarországon is felmerült az úgynevezett „felhatalmazási törvény” kapcsán.