ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 04/01: Az agilitás nemcsak módszer, szemlélet is

TECHNOLOGY

Zsiday Viktor elmondta, mire van most szükség a gyors gazdasági fellendüléshez A nagy kérdés, hogy miután a karanténokkal visszavertük a vírust, hogyan tud ebből talpra állni a gazdaság, és legfőképp mikor. 

Nehéz helyzetben a kisvállalkozások - Interjú Nagy Elekkel, a BKIK elnökével A már megtettek mellett újabb intézkedések szükségesek a kkv-k talpon maradása érdekében - hívja fel a figyelmet Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) napokban újraválasztott elnöke, aki maga is több vállalkozás tulajdonosa.

Piaci körkép a mobilokban használt rendszerchipek szempontjából A Qualcomm vezeti a szegmenst, de nincs már akkora előnye, mint korábban volt, és a Samsung feljött a harmadik helyre.

Máris kész a magyar gyógyszer a koronavírus ellen? – Ígéretes eredményekről beszélt egy vezető kutató Van néhány olyan hatóanyag, amelynek „tesztelése már ott tart, hogy kliensekben próbálják ki, állatoknál már ígéretes eredményeket hozott, rokon vírusoknál hatásosnak tűnt" jelentette ki Müller Viktor, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója.

Az autógyártók a II. világháború óta nem szembeszültek ekkora kihívással A koronavírus hatására idén ötödével eshet a nyugat-európai autógyártók által értékesített forgalom. A bizonytalanság hatalmas, egy elhúzódó járványt állami segítség nélkül viszonylag kevés szereplő élne túl. A hazai kis és közepes méretű autóipari beszállítók pénzügyi tartalékai csupán néhány hónapos működést fedeznek.

Új nevet kap az Office 365 Idén április 21-től a Microsoft 365 néven válik elérhetővé az új Office 365. Elmondásuk alapján a névváltást elsősorban az indokolja, hogy az eddigi irodai alkalmazások - a mesterséges intelligencia erőteljes használatának köszönhetően - munkahelyi és életvezetési tanácsadókká lépnek elő.

Két fontos találmány a vírus elleni harcban Mesterséges intelligenciával működő kicsiny szenzort fejlesztettek izraeli tudósok az új koronavírus okozta Covid-19 korai diagnózisára, egy másik izraeli kutatócsoport a kórházi szobák gyors fertőtlenítésére dolgozott ki új, UV-sugárzáson alapuló módszert.

A koronavírus miatt a britek kiakadtak Kínára Ez a szembenállás most azért is lehet érdekes, mert januárban a brit kormány jóváhagyta, hogy a Huawei részt vegyen az 5G hálózatuk kiépítésében, annak ellenére, hogy a kínai cég „magas kockázatú beszállító”-nak számít.

Kína leküzdötte a vírust, és már az utat mutatja a világnak? Vigyázzunk ezzel a sztorival Az biztos, hogy a kínai állam jelentős erőkkel sugározza ezt a képet, mert felismerte a páratlan lehetőséget: éppen akkor, amikor az egész világ ugyanarra figyel, megpróbálhatják újraírni saját szerepüket a koronavírus-sztoriban. A problémát eleinte eltusoló, a világjárványért súlyosan felelős országból nemzetközi vezetővé igyekeznek átpozicionálni magukat.

Látták, hogy összeomlott az online nagybevásárlás, ezért öt nap alatt profilt váltottak, és megoldották Villámgyorsan váltott üzleti modellt a korábban Smartkosárként ismert Roksh. Néhány nap alatt felépítették az Express névre hallgató webshopjukat és házhoz szállítási bázisukat, így miközben a már bejáratott netes bevásárlási csatornák befagytak, náluk Budapest tíz kerületében most is lehet intézni az online bevásárlást. Kipróbáltuk.

Most tényleg meg kell mentenie a gazdaságot a kormánynak. Nem mindegy, mit választ Bár a magyar kormány már számos válságkezelő intézkedést jelentett be a koronavírus-járvány miatt, az eddig bejelentett lépések legfeljebb arra jók, hogy ne dőljön be a gazdaság azonnal. 

Kínában megcsinálták az e-textilt, ami kijavítja magát Új, ellenálló, nagy teljesítményű elektronikus textilt terveztek kínai tudósok viselhető műszerek számára.

 

HUMAN

Az agilitás nemcsak módszer, szemlélet is Az agilitás több, mint eszköz, több, mint módszer, elsősorban szemléletmód és vállalati kultúra. Mint ilyet viszont nem lehet a munkatársak nélkül, vagy éppen ellenükre megvalósítani.

Rövid távon mi várható? Semmi A koronavírus egyik legnagyobb áldozata a turizmus: szállodák, éttermek, attrakciók, beszállítók, mosodák vesztették el a teljes bevételüket. Az ágazatnak elsőként a kényszerszünetet kell átvészelnie, de már most érdemes felkészülni az újranyitásra, hiszen az elpárolgó utazási kedv és a kiürült pénztárcák után aligha fognak a vendégek egyik pillanatról a másikra a régi számban felbukkanni. 

Brazíliában bűnözők kezdték el megszervezni a vírus elleni védekezést, mert a politikusok nem csinálnak semmit Brazíliában a lakosság szabályosan retteg a koronavírustól, de az ország kormánya mégsem hoz drasztikus lépéseket a vírus visszaszorítása érdekében. Rio de Janeiro egyik legismertebb nyomornegyedében a kábítószer-kereskedők próbálják felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy mindenki jobban jár, ha otthon marad.

Kásler felkérésére tudományos konzorcium alakult a koronavírussal fertőzöttek passzív immunizálásáért Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére tudományos konzorcium alakult a koronavírussal fertőzött betegek passzív immunizálása céljából – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A szakdolgozatot egyetem és könyvtár híján is le kell adni határidőre, de erre nem mindenkinek van lehetősége Ahogy a közoktatásban, úgy a felsőoktatásban is sokaknak nehézséget okozhat az új helyzet: a szakdolgozat leadási határidőket ugyan kitolták több egyetemen is (általában 2 héttel), ezeket azonban kiépített online oktatási rendszer, könyvtár és az oktatókkal való személyes érintkezés nélkül nem biztos, hogy olyan könnyű teljesíteni.

Bojár Gábor: A hiúság nem egy rossz motiváció Bojár Gábor eredetileg Nobel-díjas fizikus akart lenni, ehelyett sikeres üzletember lett belőle. A Graphisoft szoftverfejlesztő cég és ipari park, valamint az Aquincum Institute of Technology alapítója többek között elmondta, mit ajánl a kezdő vállalkozóknak, mitől jobb az egyik vezető a másiknál, és miért olcsó dolog alapítványba rakott pénzekkel megúszni a társadalmi felelősségvállalást.

A tétlenségre kárhoztatott kutatók be akarnak kapcsolódni a járvány legyőzésébe Szerte a világon leálltak az egyetemek, kutatóintézetek molekuláris biológiai laborjai. Ezekben rendszerint nem orvosok dolgoztak, hanem biológusok: genetikusok, biokémikusok, immunológusok. Nekik nincs meg a képzettségük ahhoz, hogy a betegeket kezeljék, ugyanakkor a laboreszközök használatához, a berendezések működtetéséhez ugyanannyira értenek, mint azok a szakemberek, akik ugyanezeket a munkafolyamatokat gyógyítási céllal végzik.

A neves magyar professzor már látja, milyen lesz az új Koronavírus-világ Ismét elgondolkodtató Facebook-poszttal jelentjezett Barabási Albert László neves fizikus, hálózatkutató az Egyesült Államokból. Arra a kérdésre válaszol, hogy milyen lesz az új világ a koronavírussal.

Milyenek lesznek a jövő otthonai a koronavírus tükrében? Szergej Makhno, ukrán építész és designer hét pontban foglalta össze, hogy szerinte melyek lesznek azok a legfontosabb változások, amelyeket a koronavírus járvány okoz majd az építészeti tervezésben. Ha Makhno előrejelzései beválnak, akkor elmondhatjuk, hogy amit a környezetvédelmi mozgalmaknak nem sikerült elérni, azt a világjárvány elhozza magával.

Kiderült: sokkal többet dolgozunk a koronavírus karanténban, mint előtte A koronavírus járvány miatt sokan kényszerültek otthoni karanténba, aminek az egyik - elsőre pozitívnak tűnő - következménye, hogy akinek a munkája elvégezhető innen is, otthonról dolgozik.

A járványnak egyszer vége lesz, de a világ már nem lesz ugyanolyan Ezen a ponton már biztosra vehető, hogy a pandémiává vált koronavírus-járvány hatásai a 20. század nagyobb válságaiéval összemérhetők, és ez komolyan meg fogja változtatni az életünket. 

Egy pofonegyszerű és olcsó rutinmegoldással napok alatt le lehetne tesztelni a teljes magyar népességet Glattfelder Tamás közgazdász és Török Ákos informatikus már hosszabb ideje foglalkozik egészségügyi problémák megoldásával. Mikrobiológus és genetikus barátaik bevonásával hétfőre kidolgoztak egy olyan javaslatcsomagot, amely tömeges szűréssel kezelné az egybehangzó előrejelzések szerint Kelet-Közép-Európában.

„Hasznos pofont kap most a civilizáció” „Mintha a Jelenések Könyvére gyúrna az emberiség” – mondja Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapítója a járvány kapcsán. „Le kell lassulnunk, jobban kell egymásra figyelnünk, a bajban meg össze kell fogni, mert nincs más választás.” A magyar elektronikus zene egyik kulcsfiguráját a koronavírus okozta válságról, a személyes életére és a szórakoztatóiparra gyakorolt hatásokról is kérdeztük.

Nem paranoid összeesküvés-elmélet, hogy direkt elavulnak a termékek Vannak, akik meg vannak győződve róla, hogy egyes termékek gyártói szándékosan, előre megtervezve csökkentik a termékek élettartamát. Az elmélet neve a “tervezett elavulás”.  Igaz ebből bármi is? Úgy tűnik, elég sok.