ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 03/31: Az éberség kötelező

TECHNOLOGY

Az éberség kötelező Azt találtam állítani a legutóbbi ITB Clubon, hogy a koronavírus-járvány nem mellékes hatásaként a kiberbiztonsági incidensek számának emelkedése várható. Azzal érveltem, hogy a bűnözés is üzlet, és a bűnös módon szerzett vagyonukat nem szívesen vesztik el a rosszfiúk, ezért ott fognak pénzt csinálni a maguk sajátos eszközeikkel, ahol mostanság azok vannak sokat, akiktől a pénzt elvehetik, vagyis az online térben.

Mekkora gazdasági válság elé nézünk? Megszólalt az IMF volt vezető közgazdásza Már húsz ország fordult a Nemzetköi Valutaalaphoz, amely ezer milliárd dolláros keretet nyitott meg. Egyelőre úgy fest, hiába léptek a jegybankok, tovább tart a zuhanás. Az IMF volt vezető közgazdásza szerint a bajok egyik gyökere, hogy a világgazdaság még a 2008-as bajokat sem heverte ki teljesen.

Kína gazdasága szinte teljes újraindult a koronavírus megállítása után Kínában január végén állt le a termelés több ágazatban is a járvány miatt. Azonban a pekingi ipari és informatikai minisztérium közlése szerint a gazdaság újraindult az ázsiai országban. 

Vitézy Dávid szerint Budapest előtt nagy lehetőség áll a koronavírus-járvány okozta helyzetben Budapest előtt nagy lehetőség áll: ideiglenes felfestéssel, a lámpaprogramok módosításával és jelzőtáblák kihelyezésével hetek alatt létrehozhatja azt a régóta hiányzó kerékpáros főhálózatot, amely átjárhatóvá teszi a belvárost és összeköti azt a külsőbb kerületekkel.

Támogatási felajánlás A koronavírus megjelenése miatt a Telvice úgy döntött, hogy 2 hetes időszakra ingyen felajánlja szakembereinek támogatását olyan internetes szolgáltatást végző cégeknek, akik a nemvárt, megnövekedett terhelés miatt nem tudják kiszolgálni az ügyféligényeket. Kollégáink a világ egyik legjobb, legelterjedtebb alkalmazásmonitorozó-eszközének használatával - alapértelmezésben - otthonról segítenek az eszköz konfigurálásában és a hibafeltárásban.

Az USA-ban már ilyen részletesen látják, merre fertőz a koronavírus Egy járvány terjedésekor kulcsfontosságú, hogy a lakosság tisztában legyen vele, melyek a gócpontnak számító területek, hogy elkerüljék azokat. Ezt igyekszik megkönnyíteni a koronavírushoz kitalált új fejlesztésével az IBM.

Ingyen védelem gazdasági és oktatási intézményeknek A koronavírus-járvány okozta rendkívüli gazdasági és társadalmi helyzetben három hónapig ingyen digitális védelmet nyújt a Panda Security minden meglévő és új vállalati ügyfelének, valamint tanároknak és diákoknak világszerte. Ezért a cég több mint 30 millió meglévő felhasználója és az új belépők számára biztosít díjmentesen kibervédelmi szolgáltatásokat az online támadásokkal szemben. A kezdeményezéssel a társaság célja, hogy a vállalkozások és az oktatási intézmények biztonsággal munkatársaikra és alaptevékenységükre koncentrálhassanak.

Nem hisznek a kórházaknak - A legfelsőbb szinteken is megjelennek az egyenruhások Pintér Sándor belügyminiszter, az Operatív Törzs vezetőjének közvetlen irányítása alá került az intézmények készlet- erőforrás- és információgazdálkodása.

Egyedit alkottak a magyar adattudósok a járvány elleni küzdelemben A budapesti székhelyű Starschema és a felhőalapú adatkezelési technológiákban élen járó kaliforniai tech-óriás, a Snowflake együttműködésének köszönhetően március 25-én vált elérhetővé az az integrált információs rendszer, amely a járvánnyal kapcsolatos hiteles forrásokra támaszkodva jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon.

Mit művel a koronavírus az egészségügyi rendszerekkel és milyen lesz a kilábalás? Mind az állami, mind pedig a magánszolgáltatóknál nagy változásokat hozott a koronavírus-járvány európai terjedése, egyelőre operatív szinten, de várhatóan a strukturális és stratégiai szintű átalakulások is előjönnek - vetítette előre Végh Attila a koronavírus egészségügyi ellátórendszerekre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Defektes karanténszabály: egyetlen rossz rendelkezés óriási káoszt okozott Megbénította volna a hazai áruszállítást az országos tisztifőorvos elkapkodott határozata, ezért gyorsan kellett helyrehozni a hibát.

Helikopterpénz kell Magyarországra a koronavírus ellen A koronavírus-járvány okozta válság, ami mélységét tekintve nagy valószínűséggel a gazdaságtörténet legsúlyosabb megrázkódtatásainak egyike, kettős kihívás elé állítja a kormányokat: a megélhetési forrásaikat elveszítő emberek megsegítését és az aggregát kereslet zuhanásának csillapítását egyszerre kell megoldaniuk.

Nemzetközi nagyvállalatok százai veszik igénybe a magyar big data cég koronavírus adatszolgáltatását A budapesti székhelyű Starschema és a felhőalapú adatkezelési technológiákban élen járó kaliforniai tech-óriás, a Snowflake együttműködésének köszönhetően március 25-én vált elérhetővé az az integrált információs rendszer, amely a járvánnyal kapcsolatos hiteles forrásokra támaszkodva jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon. 

Nemzetközi szakértőkből álló szervezet alakult a koronavíruson nyerészkedő hackerek ellen Az egyik alapító szerint erre azért volt szükség, mert elképesztően megugrott azon csalók száma, akik a vészhelyzetre hivatkozva próbálnak meg pénzt vagy személyes adatokat kicsalni az emberekből.

Sinkó Ottó: amelyik cég túléli, örülhet A Videoton Holdingnak nincs adóssága, és jelentősek a tartalékai, ezért a vezérigazgató-társtulajdonos szerint a csoport a válság után újra fel tud majd pörögni. Sinkó Ottó rámutatott arra az összefüggésre, hogy minél sikeresebb a koronavírus terjedésének visszaszorítása, annál tovább tart a járványhelyzet.

Még Kínának áll a zászló A területéről indult koronavírus okozta világpiaci sokk ellenére nem biztos, hogy a távol-keleti állam jelentősen veszít globális szerepéből.

Új funkciók jönnek a Facebookra a koronavírus-járvány miatt Egyszerre két különböző irányba lépett a Facebook az élő videózás fejlesztésével: amellett, hogy csökkentené a live streamek által generált adatforgalmat, lehetővé teszi, hogy a Facebookon közvetített adások megtekintéséhez ne legyen szükség Facebook-fiókra.

 

HUMAN

Maradjunk emberek! A nyílt vállalati kultúra, a párbeszéden alapuló beosztott-főnök viszony előzheti meg a konfliktusok kialakulását vagy a helyzet elmérgesedését. A munkahelyi konfliktusokat nem érdemes szőnyeg alá söpörni, hanem még azelőtt kell velük foglalkozni, hogy a napi munkát ellehetetlenítsék.

Most a legfontosabb az alkalmazkodás képessége A XXI. századi csúcsvezetői klubban vezérigazgatók osztják meg egymással tapasztalataikat. Ezen a héten a válság által egyik leginkább érintett cég vezérigazgatója, a Heinemann Duty Free vezérigazgatója, Jankovich Ildikó válaszolt Komócsin Laura kérdéseire, amiből más felsővezetők is tanulhatnak.

Most az egészségügy fontosabb, visszaküldte a focipályára kapott 120 milliót egy szabolcsi csapat A megye háromban játszó csapat szerint most pálya helyett másra kell a pénz.

Építészet távmunkában? – Ez az alkalmazás lehet a megoldás Akár egy tanulási folyamatnak is felfoghatjuk a koronavírus miatti bezártságot, elvégre a most megszerzett home office-tapasztalatok a karanténok megszűnése után is óriási könnyebbséget jelentenek majd. Különösen, ha adott a szoftver, ami tökéletesen összefogja a tervezést, és amelyet gyorsan, kényelmesen használhat a tervezőcsapat minden tagja.

„Az alázat nem lúzerség” – Mit mond egy 1500 éve „karanténban élő” szerzetesrend a járványról? „Amit nem tettünk meg eddig a gyermekek jövője érdekében, azt most muszáj lesz megtenni a szüleink miatt” – mondja a járványhelyzetről Baán Izsák, a bakonybéli bencés monostor perjele. Az Olaszországban tanult fiatal szerzetes szerint nagy világválságok után az emberek olyan dolgokra voltak képesek, amikre korábban nem.

Egyre több országban a kormány fizeti ki az elmaradt munkabéreket Az olasz és a brit példa nyomány egyre több országban vállalja át az állam a legnagyobb bajba jutott szektorokban dolgozók fizetésének egy részét. Így próbálják elkerülni egy lefelé tartó spirál kialakulását, és megkönnyíteni a későbbi újrakezdést.

Így élhetnek a cégek a járulékfizetési kedvezményekkel A kormány által bejelentett adó- és járulékfizetési kedvezmények érvényesítéséhez a főtevékenységgel kapcsolatos árbevételi kritériumokat is teljesíteni kell a vállalkozásoknak – hívja fel a figyelmet az EY.

Online (gumival) jobb, mint sehogy Miközben nagyban rettegünk itt, nehogy elkapjuk a kórságot, reménykedünk, hogy hamarabb kiszabadulunk a bezártságból, mint amikor megbolondulnánk, és próbáljuk átvészelni a munkalehetőségek és jövedelmünk elpárolgását, felütötte a fejét néhány pozitívabb hang is a közösségi médiában.

Vállalkozások megszűnése: mi lesz a munkavállalókkal? A járvány egyre erőteljesebben érezteti gazdasági hatását: likviditási tartalék hiányában számos vállalkozás kénytelen szüneteltetni tevékenységét vagy véglegesen bezárni kapuit. Ez az egyéni vállalkozók, a kisvállalkozó cégek mellett egyre inkább érinti a nagyobb gazdasági társaságokat is. Milyen teendők vannak és milyen munkajogi következményekkel kell számolni? Mi lesz a munkavállalókkal?

Miért titok Magyarországon az, hogy hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg a vírussal? Nagyon katonás mostanában a kormányfő kommunikációja, próbálkozzunk mi is ezzel. Orvosaink, ápolóink a frontvonalban harcolnak, állapotukról központi tájékoztatás nincs. Másról se nagyon, de az egészségügyi dolgozók kulcsfontosságúak ezekben a hetekben, hónapokban.

Van egy elképzelésem a világról, tudom, mit fogok csinálni – Így gondolkozik az egyik legsikeresebb magyar befektető, aki nulla veszteséggel vészelte át a koronavírust Zsiday Viktor azon kevés portfóliómenedzserek egyike, akik nulla veszteséggel megúszták az elmúlt hetek tőzsdei, olaj- és devizapiaci összeomlását. 

Kontinenseken átívelő maszkvita Miközben lassan megszokjuk az utcákon, üzletekben a maszkos, kesztyűs emberek látványát, addig sokan még mindig mintha nem vennék komolyan a védekezést járvány idején. Miért véd meg és főleg: kit és mitől véd meg a maszk?

Prés alatt tanár, diák, szülő Míg a tanárok küzdenek, hogy megtalálják a helyes távoktatási módszereket, az iskolafenntartó valódi segítség helyett csak a hibákért korholja őket.

Varga Attila Sixx: „Az életünk színtere a virtuális világ lett” A mai magyar média egyik legmarkánsabb hangvételű televíziós szakújságírója, Varga Attila, alias Sixx szerint a járvány igazán nagy vesztesei a sportcsatornák lesznek, de a válság hatására a két nagy kereskedelmi csatorna vezetőinek is meg kell majd találniuk a menekülőutakat. De milyen átrendeződés várható a médiapiacon, hogyan alakulnak át a fogyasztási szokások, és mennyire került veszélybe az újságírók megélhetése?

Munkahelyváltás és depresszió: megszólal a pszichológus Munkahelyet váltani kicsit olyan, mintha útelágazáshoz érnénk. Dönteni kell: jobbra vagy balra induljunk tovább? Ha nem könnyű a döntés, esetleg hosszúra nyúlik a dilemma, vagy más miatt késlekedünk, könnyen sodródhatunk bele egyfajta depresszív spirálba.

Belső kommunikáció vesztegzár idején A megfelelő belső kommunikációs eszközök és a kialakult eljárások hiánya fokozottan jelentkezik a hirtelen decentralizált”, otthoni munkavégzésre átállt cégek, vállalatok életében. Még most sem késő változtatni.

Dolgozói állásának megmentése érdekében mélyen a zsebébe nyúlt a Virgin alapítója 250 milliárd dolláros mentőcsomagot jelentett be a Virgin Csoport 70 ezer munkavállalója számára a cégcsoport alapítója, Richard Branson brit milliárdos, hogy ezzel biztosítsa a munkahelyek megtartását a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetben.

A Zoom, amire most mindenki rákattant, adatokat küldött át a Facebooknak Úgy tűnik, meglehetősen lazán kezelte a privátszférát a Zoom alkalmazás iOS-es változata: felhasználói adatokat osztott meg a Facebookkal, azokról is, akik nem is regisztráltak a közösségi oldalra. Mostanra kijavították.