ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 03/28: A dolgozók megtartása a nyerő vállalati stratégia

TECHNOLOGY

A frekvenciapályázat részletei Az összesen 38,65 milliárd forint értékben az NMHH által lebonyolított frekvencia aukción újonnan megszerzett frekvenciasávokkal, amelyek alkalmasak a sebesség, a kapacitás és a lefedettség növelésére, a szolgáltató jó helyzetben van ahhoz, hogy folytathassa 5G-s hálózatai kiépítését, valamint Magyarország digitalizálása érdekében kifejtett erőfeszítéseit.

Teljes félreértés, hogy választani lehet a gazdaság megmentése és a járvány feltartóztatása között Amióta betört a Covid-19 a nyugati országokba, és kezd egyértelművé válni, hogy milyen súlyos következményekkel járhat ez a sunyi, alattomos vírus az életünk minden területén, egyre inkább két szélső nézőpont köré szerveződik a vita, hogy mit kellene most tenni.

Van megoldás A koronavírus megjelenése miatt a Telvice úgy döntött, hogy március 27-től kezdődően, 2 hetes időszakra ingyen felajánlja szakembereinek támogatását olyan internetes szolgáltatást végző cégeknek, amelyek a nem várt, megnövekedett terhelés miatt nem tudják kiszolgálni az ügyféligényeket. Kollégáink a világ egyik legjobb, legelterjedtebb alkalmazásmonitorozó-eszközének használatával - alapértelmezésben - otthonról segítenek az eszköz konfigurálásában és a hibafeltárásban.

Díjnyertes kézfertőtlenítővel robbantak be, ma már válogathat az ügyfelek között az ország egyik legmenőbb dizájnercsapata Okos sztetoszkóp, kézfertőtlenítést forradalmasító kéziszkenner, újhullámos „Bud Spenceres” kraft sör, városarculat, összecsukható talicska – a Flying Objects nevű butik dizájnstúdió változatos projekteken dolgozott már. Első Red Dot díjukat a kézhigiéniai szkenner, a Hand-in-Scan formatervéért nyerték el, a termék nem is lehetne most aktuálisabb.

Jön az 5G, de búcsút inthetünk a negyedik mobilszolgáltatónak  Míg Magyarországon és a világban mindenki a koronavírussal kapcsolatos hírekkel, és az új megbetegedésekkel van elfoglalva, addig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság árverést tartott.

A koronavírus okozta válság befektetői lélektana Be kell kapcsolni a biztonsági öveket és feltölteni a pszichológiai raktárakat, ez nem egy hónapos történet lesz. Mivel a nagy(obb) válságok lélektanukat és tőkepiaci viselkedésüket tekintve nagyon hasonlók, ezért sokat lehet a korábbiakból tanulni arra nézve, hogy mit is lesz érdemes csinálni a mostaniban. 

Az Apple már a feltekerhető telefonon gondolkodik Az AppleInsider nemrég kiszúrt egy szabadalmat, miszerint a cupertinóiak ugyan ilyen téren még le vannak maradva, de már bátran tekintenek a jövőbe, ugyanis beadtak egy feltekercselhető elektronikai eszközről szóló dokumentumot.

15 napon belül jön az uniós hitelkeret a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására Tizenöt napon belül megszületik az uniós szintű megoldási javaslat a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság megelőzésére. A határidőt az Európai Unió 27 tagállamának vezetői jelölték ki csütörtöki videókonferenciájukon.

Erősebb lehet a magyar jegybank koronavírus elleni csodafegyvere, mint bárki másé a világon Megint külön utakon jár az MNB a kedden bejelentett intézkedéseivel a világ többi jegybankjához képest, de a Monetáris Tanács által elképzelt élénkítő csomag akár működhet is, sőt hatékonyabb is lehet, mint a hagyományos mennyiségi lazító (QE) programok.

48 órás válsághekkeléssel segítik a hazai fejlesztők a járvány elleni küzdelmet A Hack The Crisis kezdeményezés Észtországból indult, és már harminc ország csatlakozott, Magyarország tizenharmadikként.

Költséghatékonyság és fenntarthatóság megjelenése az újgenerációs adatközpontnál A H1 Systems évek óta részt vesz hazai és nemzetközi kutatási programokban a téma kapcsán, amelynek eredményeit és az erre épülő költséghatékony, újgenerációs adatközpont vízióját Németh Mihály, a H1 Systems ügyvezető igazgatója mutatja be.

Magyarország 2000 milliárd forintot kap az uniótól a koronavírus elleni harcra Összesen 37 milliárd euróval segíti az unió a járvány által sújtott országokat, ebből kapunk mi is.

Koronavírus tudományos szemmel A koronavírus okozta COVID-19 járvány villámgyors terjedése globális egészségügyi krízist idézett elő. A vírus egyik napról a másikra változtatta meg a mindennapi életünket, valamint a közösségen belüli interakcióinkat is. De hogyan jutottunk el idáig? Mit mondanak a tudósok és a téma szakértői?

A koronavírus, a pöröly és a tánc Tomas Pueyo, aki a Stanford Egyetemen szerzet mérnöki diplomát, a medium.com-on a múlt héten megjelent cikkében a járványdinamikán alapuló előrejelzések alapján és a kínai, dél-koreai, szingapúri, valamint japán példák alapján mutatja meg, hogyan kezelhető a járvány úgy, hogy ne legyünk évekre, hónapokra az otthonunkba zárva.

Furcsa módszerrel szűrnék a betegeket A koronavírusos betegek hangjának elemzésével nyert vokális biomarkerek segíthetnek azonosítani a fertőzést - közölte a módszert tesztelő projektet vezető izraeli védelmi minisztérium.

Ha valamikor, most még fontosabb: miként kezelhetők hatékonyan az egyre komplexebb céges hálózatok? A vállalati hálózatokra egyre több veszély leselkedik: a kommunikációs csatornák bővülésével a hackerek lehetőségei is megszaporodtak, a támadások súlya pedig a céges hálózat méretével, az alkalmazottak és az ügyfelek számával arányosan nő. 

 

HUMAN

Elcsábítás a fluktuáció korában Ma, a vírusoknál is jobban terjedő munkaerőhiány korában, egyre több cégvezető kényszerül arra, hogy tabunak számító metódussal, a vetélytársaitól csábítson el rátermett munkavállalókat. Ezt elméletileg törvénnyel szabályozták eddig, de a szakképzett munkaerő kínzó hiánya törvényt bont. Már nem a csábítás a kérdés, hanem az, hogy meddig lehet elmenni, és mire kell figyelni kivitelezésekor.

Krízis: vigyázz, kész, kommunikálj! Ahogy a mondás tartja, az ördög nem alszik. Akkor sem, amikor épp a boldog, fejlődést előrejelző békeidőket éljük, ahogy ezt a jelenlegi világjárvány kíméletlenül mutatja meg nekünk. Akár felkészülten ért bennünket a rendkívüli fordulat, akár nem, reagálnunk kell rá: ennek gyorsasága és minősége pedig akár a szervezet javára is válhat, ahogy természetesen ennek szöges ellentéte is megtörténhet.

A dolgozók megtartása a nyerő vállalati stratégia  A kkv és azok a nagyvállalatok válhatnak a veszélyhelyzet nyerteseivé, akik képesek továbbfoglalkoztatni a munkavállalóikat. Azok a vezetők, akik rövid távon a cég jövedelmezőségét próbálják optimalizálni, és ennek érdekében dolgozókat bocsátanak el, hosszú távon vesztesei lehetnek a kialakult helyzetnek.

Beindul a „B” terv – Mozgalom indult a munkaerő átcsoportosítására Egy hét alatt 6600 munkakereső és csaknem 150 vállalat csatlakozott ahhoz a társadalmi célú kezdeményezéshez, amely a munka nélkül maradt embereket és a kapacitáshiánnyal küzdő területeket igyekszik összekapcsolni.

Nagy könnyítés jön a felnőttképzésben A koronavírus által okozott veszélyhelyzetben a felnőttképzés fenntartása kulcsfontosságú. A Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ) az aktualitásokról egyeztetett az illetékes minisztériummal és hatóságokkal, illetve javaslatokat fogalmazott meg. Az eredmény: az egész iparágat érintő, a képzés folytonosságát támogató változások lépnek életbe.

Itt a tavasz, és itt a vezeklés ideje is Nézem az ébredező természetet: rügyeznek és virágoznak a fák, sárgán pompázik az aranyeső. Az emberek ezalatt, akik állítólag a teremtés koronái” (pun intended), befalazzák magukat az otthonukba, és lefossák a bokájukat félelmükben egy szubmikroszkopikus organizmustól (joggal, velem együtt). 

„Aki most nem toboroz, júniusban lemaradhat” - véli Beck Zsolt fejvadász Ahogy minden területen, a toborzásban is megálljt parancsolt a koronavírus. Míg néhány hete munkaerőhiányról cikkeztünk, most egyes szektorokban tömeges elbocsátások történnek, leállt a keresés. Toborozni az online eszközök segítségével továbbra is lehet, és a gazdaság újraélesztését akkor remélhetjük, ha lesz, aki dolgozzon.

Bevetették magukat az önkormányzatok a munkahelyek és a munkavállalók védelméért Padlóra ragasztható matricákkal segítik Budapesten, hogy az élelmiszerboltokban a vásárlók megfelelő távolságot tartsanak egymástól a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Kecskeméten maszkokat varrat az önkormányzat, Debrecenben pedig azt jelentette be a polgármester, hogy a településen egyelőre nem terveznek elbocsátásokat.

A történelem arra tanít, hogy egy járvány a legjobbat és a legrosszabbat is képes kihozni az emberből A mostani, COVID-19-től sújtott időkben aki csak teheti, otthon marad, dolgozik, olvas, filmet néz, és persze azon tűnődik, hogy mit hoz majd a jövő, ha lecseng a járvány – ezzel pedig így vannak a filozófusok és társadalomtudósok is. Slavoj Žižek szlovén filozófus a kommunizmus újjáéledését várja a járványtól, Yuval Noah Harari izraeli izraeli történész pedig a demokráciát félti attól, ha ebben a feszült helyzetben a társadalmak rossz döntéseket hoznak.

Home office-ból tartják életben a magyar szinkront a járvány idején A koronavírus az egész szórakoztatóipart keményen sújtja, a szinkron esetében például a teljes megszűnés a tét. Viszont a válság soha nem látott szolidaritást is hozott, így a szakma akár megújulva is kikerülhet a veszélyből. A magyar szinkron ismert képviselői mondták el a 24.hu-nak, mi a helyzet az otthoni munkával, a túléléssel, és hogy lesznek-e vajon a járvány idején is szinkronizált műsorok.

Szakácsként 800 ezret keresett, most örül, hogy elmehetett futárnak minimálbérért Magyarország egyik jelentős munkaerő-kölcsönző cége a Work Force Kft., ebből adódóan részben a saját alkalmazásban álló dolgozóit kölcsönzi ki különböző gyáraknak. Csütörtökön például mintegy harminc dolgozót kellett kölcsönadniuk egy gyártó cégnek. 

20-40 ezer magyar válhat tartósabban munkanélkülivé Az egész évet tekintve ennyivel nőhet a munkanélküliek száma Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank legfrisebb prognózisa szerint.

Újabb tevékenységi körökre terjed ki az átmeneti szochomentésség és tb-kedvezmény Négy újabb kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlöny 55. számában március 26-án pár perccel éjfél előtt a koronavírus-járvány hatásainak enyhítése érdekében.

A vírus elleni gyógyszeren dolgoznak a magyar kutatók Elsősorban a vírusellenes szeren, vagyis a koronavírus gyógyszerén dolgoznak a Nemzeti Népegészségügyi Központ Biztonsági Laboratóriumában - mondta Kis Zoltán, a laboratórium virológusa, aki munkacsoportjával a kórokozót Magyarországon elsőként izolálta.

Orvosi ruhák gyártásába kezd az Armani A járvány miatt a divatcég mind a négy olaszországi üzeme átáll az egyszer használatos orvosi ruhák gyártására. A közleménye szerint azt Armani a ruhákat azoknak az egészségügyi dolgozóknak a védelmére készíti, akik a koronavírus ellen küzdenek.

Több pénzébe került a magyaroknak a járványkamra feltöltése, mint a karácsonyi bevásárlás - levespor, tészta, liszt fogyott a legjobban Karácsonyi szezonokat megszégyenítő forgalmat hozott a drogériákban és a szupermarketekben a koronavírus-járvány a Nielsen piackutató cég elemzése szerint.

Becsületkassza a karalábénak – A fennmaradás a tét A koronavírus-járvány nem csak turizmust vagy a vendéglátást törte derékba egyik pillanatról a másikra, de a zöldségtermesztők jelentős része is nagy bajba került. Az orosházi Havancsák Erika nem szerette volna, hogy a család munkájának eredménye a szemétben végezze, ezért a friss karalábét rendhagyó módszerrel értékesíti.