ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 03/27: Nincs kifogás, delegáljunk!

AI a szolgáltatásmenedzsmentben Simon Anita, a TopDesk account managere előadásában megismerjük azokat a jelenlegi fejlesztéseket, ahol a machine learning segítségével tudjuk majd gyorsítani a mindennapi munkánkat, illetve javítani a szolgáltatásaink minőségét.

 

TECHNOLOGY

Három szolgáltató, 5G, 128,5 milliárd forint Március 26-án rendezte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az 5G-s frekvenciák árverését, a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország részvételével. Intenzív verseny bontakozott ki: a licitáló vállalatok összesen 128.490.000.001 Ft értékben vásároltak (három frekvenciasávban, tizenöt évre szóló) használati jogosultságot.

Kérdésessé vált a Peugeot és a Fiat fúziója a koronavírus miatt A PSA és a Fiat Chrysler a világ negyedik legnagyobb autógyártójává válhat, ha sikerül megvalósítani a két vállalatcsoport összeolvadását. Megcsinálják vagy nem? Túl a hatalmas gazdasági károkon, a koronavírus kétségessé tette a PSA Group és a Fiat Chrysler (FCA) küszöbön álló egyesülését - számol be az AFP.

Változik a versenytársak lehetséges együttműködésének módja a veszélyhelyzetben Március 25-én az Európai Versenyhatóságok Hálózata (European Competition Network, ECN) közös nyilatkozatot fogadott el, amelyben a versenyjog alkalmazásának szempontjait rögzítik a koronavírus miatti válság idejére. 

Ha kevesebb a repülő, romolhat az időjárás-előrejelzés minősége A COVID-19 járványhelyzet egyik következményeként világszerte számos légitársaság csökkentette járatai gyakoriságát vagy teljesen leállította azokat. Ezzel egyúttal azoknak a repülőgépes méréseknek a száma is drasztikusan csökkent, amelyek fontos információ-forrást jelentenek a meteorológiai előrejelző modellek számára.

Több ezer processzort és több terabájt memóriát ajánl fel a SZTAKI és a Wigner FK a járvány elleni küzdelemre A SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) felajánlja az MTA Cloud felhővel integrált saját számítási felhőjének több ezer processzort és több terabájt memóriát számláló számítási kapacitását az új koronavírus (SARS-COV-2) okozta járvány (COVID-19) elleni küzdelemre.

A világhírű magyar tudós is beszállt a koronavírus-gyógyszer utáni hajszába Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató is fejest ugrott a koronavírus-gyógyszer utáni hajszába – adta hírül saját blogján, ahol részletesen publikálja az eredményeit is.

Április végéig INGYENES a minősített e-aláírás megszerzése és használata a TrustChain Platformon A globális egészségügyi vészhelyzet miatt ingyenes az e-aláírás a TrustChain digitális szerződéskötő Platformon (app.trustchain.com) 2020. április végéig, amennyiben szükséges, tovább is.

Helyadatokkal járulnak hozzá a víruskutatáshoz a mobilszolgáltatók Több mint féltucatnyi operátor, illetve vállalatcsoport mondott igent az Európai Bizottság kérésére, és közölte, meghatározott, szigorú keretek közt kész átadni felhasználóinak tartózkodási helyét annak érdekében, hogy a koronavírus terjedéséről pontosabb képet kapjanak a járványügyi szakemberek és a hatóságok.

Magyar beszédfelismerővel segítené a távoktatást egy hazai cég Egy olyan webalkalmazásról beszélhetünk, ami mögött mélytanulásos technológia üzemel neurális hálózatok alkalmazásával. Olyan gépi tanulással kapcsolatos algoritmusokat használ a Régens fejlesztése, amelyek sokszor szinte hibátlanul tudnak bármilyen magyar forrásból leiratot létrehozni. Legyen az beszéd, digitális hanganyag vagy videó, automatikusan létrehozható megfelelő felirat.

3D nyomtatás az ipari gyártásban Két osztrák technológiai cég, az Ecoplus Plastics és a Mechatronics Cluster két éve indította a 2,1 millió eurós Kollektív Kutatási Hálózat Additív gyártás az iparért (Collective Research Network AM 4 Industry, CORNET) projektet. Most közzétett anyagukban beszámolnak a technológia ipari termelésben történő alkalmazásairól.

A startupokat sem kíméli a gazdasági sokkhatás: sok múlik az állami programokon A startupok „normál” gazdasági körülmények között is rendkívül ingatag lábakon állnak, egy extrém gazdasági sokk őket sem kíméli. A finanszírozó tőkealapok pénzére most nagy szükség lesz, hogy a startupok átvészeljék a gazdasági lassulás időszakát - mondta Galácz Ábel, a Lead Ventures Alapkezelő alapítója. 

Mikor és mennyi időre érdemes bevezetni a kijárási tilalmat Magyarországon? Mostanra a világ több országában rendeltek el különböző mértékű kijárási tilalmat, így Indiában, Kínában és Új-Zélandon, az európai országok közül többek között Franciaországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban és Dpanyolországban. Máshol, így Magyarországon is, sokan azt találgatják, mikor fogják bevezetni, esetleg nem értik, hogy eddig miért nem vezettek még be a lakhelyelhagyást korlátozó intézkedéseket.

Ahogy a tartalommarketinget mi elképzeltük - második rész Tartalmi platformot sokféle módon lehet építeni és gondozni… - alább egy hosszabb lélegzetvételnyi anyagban azt olvashatjátok, hogyan csináltuk mi ezt ~30 hónapon keresztül, szisztematikusan, alkalomadtán meg-megújulva a kitűzött célokat támogatva és elérve és a teljes digitális ökoszisztémánkba beépülve. 

A koronavírus miatt szinte teljesen leállt a magyar autópiac Szinte teljesen leállt a koronavírus-járvány miatt az új és a használt autók kereskedelme Magyarországon. A javítóipar azonban továbbra is dolgozik és stratégiai feladatot lát el – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

 

HUMAN

Nincs kifogás, delegáljunk! A sikeres vezető egyik ismérve, hogy hatékonyan képes leosztani a feladatokat. A vezetőnek is véges az ideje, amelyet munkával tud vagy szeretne tölteni, a nagy fizetés a stratégiai kérdések megválaszolásáért jár, nem a mindennapi mikromenedzselésért.

A háromgyerekes anyuka, aki ingyenes online edzésekkel segíti az otthon dolgozókat, de már idősek és rejtőzködő apukák is vele tornáznak Kádár-Papp Nóra hat éve indította el Magyarország első online edzőtermét. Az eddig főként szülés utáni regenációs tornákat kínáló Gyerünk, anyukám! most a home office-ba szorultak és a konditerem nélkül maradtak menstvára, de egy új, más edzőtermeket az online világba segítő üzletág létrehozása is kilátásban van.

Csúcsvezetők munkatapasztalatai a járvány-vészhelyzet első hete után A koronavírus soha nem látott kihívások elé állította az embereket és a vezetőket is. A nehézségek új helyzeteket és megoldásokat szültek. A XXI. századi Csúcsvezetői Klubban egy online beszélgetés során osztották meg egymással tapasztalataikat a Pepsi/Szentkirályi, a Spar és a METU vezetői az első hét tapasztalatairól.

Egyszerre sújt le tömeges elbocsátási hullám és megnövekedett munkaerőigény: ingyenes online toborzómegoldással segít a SimpleJob A SimpleJob éppen ezért a kialakult nehéz helyzetre való tekintettel ingyenessé teszi a cégek és az önkénteseket kereső szervezetek számára az álláshirdetések feladását online portáljára, ezzel is elősegítve a kereslet és kínálat hatékony és gyors egymásra találását.

Megérkezett a Magyar Honvédség a céghez? Ez történhet! A létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportnak jogában áll lefoglalni az érintett cégek bizonyos eszközeit, de akár járványkórházat is kialakíthatnak az ingatlanokon. Utóbb az esetleges veszteségek miatt kártalanítás jár.

Zseniális koronavírus applikációt indított az osztrák Vöröskereszt, amivel figyelmeztetni lehet azt, akit megfertőzhettünk Stopp Corona néven készített applikációt okostelenfonokra az osztrák Vöröskereszt. Az alkalmazással azt akarják elérni, hogy megakadályozzák a vírusfertőzés terjedését, minél hamarabb megszakítsák a terjedési láncolatokat. Az alkalmazás tulajdonképpen egyfajta "kapcsolattartási naplóként" működik.

Eljött a digitális oktatás nagy pillanata Amióta az iskola az internetre költözött, óriási pedagógiai pezsgés kezdődött, korábban ismeretlen alkalmazások nevei költöztek be a háztartásokba, mindenki ismerkedik az oktatás új formáival. A digitális iskolai munkarend a tanév végéig is kitarthat, és az első lelkesedés után jönnek a nehezebb hétköznapok.

Juthat-e minden súlyos koronavírus-betegnek lélegeztetőgép Magyarországon? Önmagában nem sokat jelent a 2560 lélegeztetőgép, mert működtetésükhöz megfelelő infrastruktúra és humánerőforrás szükséges. Orvosi oxigén, vezetékhálózat, alapos mérnöki tervezés, szakorvosok és szakápolók speciális tudása nélkül nem sokra megyünk a respirátorokkal. Egy lélegeztetőgép működtetésében benne lehet az egész magyar egészségügy terhelt múltja és nehéz jelene.

Koronavírus-járvány: katás vállalkozók adómentessége 2020. március 23-án hirdették ki a 61/2020. számú kormányrendeletet, mely a jelenleg zajló koronavírus-járvány miatt a katás vállalkozásokra is tartalmaz adómentesítési szabályokat.

Teljesen átírnák a munkaügyi szabályokat a munkaadók – A szakszervezetek szerint újabb rabszolgatörvény készül Külön egyezség nélkül fel lehessen függeszteni a csoportos létszámleépítésre vonatkozó szabályokat – többek között ezt javasolják a munkaadók. A szakszervezetek kiakadtak.

Így ne őrüljön bele az internetbe koronavírus-járvány idején  Az infodémia nagy kihívás elé állítja a közösségi platformokat, így a Facebookot és a Google-t, míg az internetezőknek leginkább mentálisan kell feldolgozniuk az ingereket.

Tombol a koronavírus: hol vásárolhatunk a járvány idején? Mutatjuk, hol és hogyan tudsz vásárolni koronavírus járvány idején, mit mondanak a boltok, és mit tanácsolnak a szakemberek.

Az egyedüllét a munkádra is jó hatással lehet – 4 módszer, hogy hasznossá tedd az énidőt A munka alapesetben szociális tevékenység, a csapatmunka pedig alapvető módja a pozitív munkaélménynek. Azonban vannak más utak is. Legyél akár introvertált, akár extrovertált, a közös együtt dolgozás egy idő után csökkentheti a hatékonyságot. Ilyenkor lép színre a hasznos énidő.

A remény rabjai a magyarok Hiába elégedetlen a lakosság az egészségügyi ellátás színvonalával, a többség mégis úgy látja: a rendszer megbirkózik majd a járvánnyal. A Publicus Intézet felmérése szerint a kormány lépéseivel 76 százalék elégedett.