ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 03/26: Nemcsak a jövőbe lát, de meg is óv tőle

TECHNOLOGY

Egy globális kísérlet zajlik éppen, és a vezetőink nagy része vakon repül A magyar vállalatok nagy része az elmúlt hetekben egyik pillanatról a másikra a távmunka mélyvízében találta magát. Ami most zajlik, az egy globális kísérlet, egy éles teszt, ami hosszú távon fogja meghatározni a távmunka jövőjét.

Kiszámoltuk, hogyan hat a hitelmoratórium a visszafizetésére Az MNB ismertette, hogyan képzeli el a fizetési moratórium működését a lakossági hitelek esetében. Ugyan ez még egyelőre egy irányelv és nem konkrét szabályozás, általában ezen kérdésekben az MNB szava az irányadó. Ennek megfelelően a Bankmonitor.hu konkrét számításokat végzett, hogy kiderüljön, miként hathat a moratórium intézménye a hitelfelvevőkre.

Pénzügyi mentőcsomagot kérnek a kormánytól a magyar kkv-k Egy 100%-ban állami tulajdonban lévő Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt. létrehozását javasolta a kormánynak a BKIK - derül ki a kamara közleményéből. A koronavírus-járvány negatív pénzügyi és gazdasági hatásait ellensúlyozó, 6 pontból álló pénzügyi intézkedéscsomagot a kis- és középvállalkozók közvetlen visszajelzései alapján állították össze.

Van mit tanulni a kínai válságkezelésből - vélik az IMF szakértői Pusztító hatást gyakorol az új koronavírus a világgazdaságra, és a kormányok mindenhol keresik a megoldást a súlyos következmények tompítására. A kínai tapasztalatok azt mutatják, hogy drasztikus intézkedésekkel fel lehet venni a harcot a járvány ellen, de ezért komoly gazdasági árat kell fizetni.

A Telenor mindent megtesz a munkatársai és az ügyfelek biztonságáért Az ITBUSINESS podcastfolyamának koronavírus rovatában a magyar távközlési piac meghatározó jelentőségű szolgáltatójának, a Telenornak két vezető beosztású képviselőjével, Koller György műszaki vezérigazgató-helyettessel (a képünkön balról) és Mészáros Attila kommunikációs igazgatóval (a képünkön jobbról) beszélget Mester Sándor. A podcastból kiderül, hogy a távközlési szolgáltató legfőbb prioritása, hogy ebben a veszélyhelyzetben gondoskodjon munkatársairól, az ők és az ügyfelek biztonságáról.

Európai pénzügyi startupokba fektetnek be a kínai cégek Aki Kínában üzletet akar kötni, az nehezen tudja megkerülni az Alipay nevű konszernt, amely egyre inkább az európai pénzügyi startupokra összpontosítja a figyelmét. A társaság az elmúlt hónapokban kooperációs egyezményt kötött a Solarisbank, a Klarna és legutóbb a Transferwise képviselőivel.

A Disney+ lehet a koronavírus legnagyobb nyertese Az utóbbi napokban nagyot ment az egyébként szebb napokat is megélt Disney Amerikában. A koronavírus terjedése miatt az amerikai lakosság is kénytelen otthon maradni, a helyzet pedig a streaming-szolgáltatók malmára hajtja a vizet. Idáig messze a Disney+ járt a legjobban.

Elemzők a magyar koronavírus-csomagról: eddig ez nagyon kevés! Méretében egyáltalán nem kielégítő, cserébe célzott, emiatt pedig kevés szektort érint - így foglalható össze az elemzők véleménye a kormány eddig bejelentett 5+6 gazdasági intézkedéséről, amely a koronavírus-járvány miatt született. 

Magyar innováció segíthet megelőzni a következő világjárványt Tavaly decemberben juttatta el az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat elnökéhez egy magyar kutatócsoport azt a protokollt, amelynek alkalmazásával nem csupán előre lehet jelezni, de akár meg is lehet akadályozni a mostani koronavírus-világjárványhoz hasonló kríziseket.

A számok azt mutatják, hogy továbbra is jócskán alulbecsüljük a fertőzéses esetek számát Magyarországon Korábbi cikkünkben amellett érveltünk, hogy a halottak és az igazolt esetek aránya alapján jóval elterjedtebb lehet a koronavírus Magyarországon, mint gondolnánk. Időközben tovább emelkedett az igazolt esetek, az elhunytak és az elvégzett mintavételek száma is. Ebben a cikkben frissített és részletesebb adatelemzést közlünk, és tisztázunk néhány félreértést.

3D szervmodellek az emberi testhez A Wake Foresti Regeneratív Medicina Intézetben (WFIRM, Észak-Karolina) 3D bionyomtatással és más biogyártási technikákkal, miniatürizált 3D szervekből összeálló rendszert dolgoztak ki. „Az emberi test legkifinomultabb modelljét” gyógyszertesztekre fogják használni.

Robotokat vet be Spanyolország, naponta 80 ezer embert fognak tesztelni A fokozódó járványhelyzet miatt a spanyol hatóságok nem kockáztatják tovább dolgozóik egészségét, a továbbiakban robotokkal végeztetik el azt a munkát, amelyet eddig emberek oldottak meg. A csere a tesztek számában is előrelépést jelenthet.

Úgy dolgoznak együtt a világ technológiai óriásai, mint még soha A Facebook, a Microsoft és még számos technológiai óriás részvételével indított egy hackathont a WHO annak érdekében, hogy támogassa azokat a szoftverfejlesztéseket, amelyek hasznosak lehetnek a koronavírus ellen folytatott harcban.

Ázsia lehet a koronavírus nyertese, Európa és Amerika bukhat A befektetőknek érdemes lenne megfontolnia, hogy Ázsia felé fordítsák a figyelmüket a nyugati országok helyett - véli több befektető is. Az ázsiai gazdaságok könnyebben kijönnek a jelenlegihez hasonló válságokból, ráadásul a vállalatokat is jobb pozícióban érte a krízis. Az sem utolsó szempont, hogy az ázsiai központi bankoknak szélesebb mozgástere van a válságkezelésre - vélik az elemzők.

43 milliárdot pumpált az MNB a piacra A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 43 milliárd foritnyi új ötéves lejáratú hiteleszközre fogadott el igényt a bankoktól szerdai aukcióján - derült ki a jegybank honlapján közölt eredményből.

Az egyik legforróbb magyar startuppal reklámozza az Apple az új Ipad Prót A Budapesten készülő applikáció és annak alapító-fejlesztője, Csanády István az új Ipad Pro videós hirdetésében láthatóak. A jelenleg demo formájában elérhető alkalmazás várhatóan év végétől lesz teljes egészében elérhető funkció a felhasználók számára.

 

HUMAN

A HR új csodafegyvere A mesterséges intelligencia tanulóalgoritmusai a HR-eseket soha nem tapasztalt „hatalommal” ruházhatják fel: a jövőbe látás képességével. A prediktív analitika ugyanis a HR-szakmában is hadra fogható a toborzástól kezdve a munkaerő-tervezésen át egészen a felmondások megjóslásáig. A prediktív analitika képes „kiszámolni” a humán faktort, és szinte tűpontosan megjósolni bármit, ennek köszönhetően HR már idő előtt elkezdhet felkészülni mindenre (is).

Borús jövő: kevesebb bérre számítanak a magyarok A foglalkoztatottak 22 százaléka lényegében arra készül, hogy a járvány következtében elveszíti a munkáját - derült ki a Publicus Intézet felméréséből.

Karantén: kinek, mikor jár táppénz? Egészségügyi veszélyhelyzetben gyakran felmerülő kérdések – egyebek mellett –, hogy kaphat-e táppénzt a karanténban lévő, egyébként még igazoltan nem beteg személy, hogyan nyújtható be a keresőképtelenségi igazolás személyes kapcsolattartás hiányában, és miként forduljanak a háziorvoshoz a betegek légúti fertőzési tünetek esetén.

Példaértékű, amit a német állam és a Volkswagen tesz a dolgozókért Rövidített munkaidő bevezetését tervezi a Volkswagen-csoport, amely mintegy 80 ezer dolgozót érint majd Németországban. A kieső bért az állam pótolja. A támogatás a kölcsönzött munkatársak esetében is igényelhető.

Haladék az online számlaadat-szolgáltatásban Három hónap haladékot kapnak a vállalkozások a koronavírus járvány által előidézett rendkívüli helyzetre tekintettel az online adatszolgáltatás 2.0 verziójának kötelező alkalmazására.

A fejlett világ legszűkmarkúbb ellátása vár a sok százezer magyar munkanélkülire Míg más országokban sosem látott léptékű intézkedésekkel próbálnak reagálni a helyzetre különféle kedvezmények, adó- és járulékcsökkentések, valamint fizetéskiegészítés kombinációival, Magyarországon – eddig legalábbis – nem jelentett be komolyabb munkaerő-piaci lépéseket a kormány. Egyelőre csak egy viszonylag szűk kör cégei kaptak igen kicsi, a teljes bérköltség alig negyedét kitevő kedvezményeket.

Tudatos (táv)vezetés tanácsok Összegyűjtöttem egy rakás szempontot, ami segít tudatosabban megközelíteni a távmenedzselés kérdését. Ha pedig már belecsaptál, check-listként is szolgálhat. Természetesen a lista nem kimerítő. Ha hasznosnak találtad, pukkants fel egy számodra kedves palack italt, és koccints velem virtuálisan a blog szülinapja, egymás, az ország állampolgárai, és minden földlakó egészségére!

Koronavírus: brutális fizetésemelést kapnak az egészségügyi dolgozók Szlovéniában A szlovén kormány a koronavírus-válság idejére 30 százalékkal csökkenti az állami tisztségviselők fizetését, köztük a parlamenti képviselőkét és a miniszterekét. A járvány ideje alatt az egészségügyi dolgozók, a polgári védelmi szervezetek és más kulcsfontosságú szolgálatok 10 és 200 százalék közötti illetménykiegészítést kapnak.

Meghosszabbították a diákhitel igénylési határidejét A koronavírus járvány okozta nehéz helyzet miatt a Diákhitel Központ március 27-ig meghosszabbította a hiteligénylés határidejét a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében.

Gazdaságtámogatás: senki sem tudja a megoldást, de mindenki próbálkozik Széles a palettája azoknak a módszereknek, amelyekkel a különböző országok megpróbálják adófronton támogatni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeket és megakadályozni a tömeges elbocsátásokat. Az EY szakemberei szemezgettek a nemzetközi példákból.

Újabb zseniális válasz született a válságra - munkahelyek tízezreit óvhatja meg Határozott időre kölcsönveszi a munka nélkül maradt McDonalds dolgozókat az Aldi Németországban. Így egyrészt könnyebben ki tudják szolgálni a megnövekedett keresletet, másrészt a munkatársak később visszatérhetnek majd az Aldi kötelékébe, de addig sem maradnak állás nélkül.

Vidéki városok is készítettek mentőcsomagot a vírusjárvány miatt A vidéki önkormányzatok helyi döntésekkel, akciótervekkel segítik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokat.