ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 03/25: A megtartás szerepe a HR-stratégiában

A leggyengébb láncszem? Az információbiztonság hosszú évek óta a hálózatvédelemről, a végpontvédelemről, esetleg a fejlett támadások elleni védekezésről szól. Csinos Tamás, a Clico ügyvezetőjének előadásában ezekről a megoldásokról (jogosultság- és identitáskezelésről, kiemelt felhasználók kezeléséről, stb.) lesz szó.

 

TECHNOLOGY

60 cég, 80 felajánlás Közel 60 cég 80 felajánlása érkezett be eddig az Innovációs és Technológiai Minisztérium által meghirdetett „Digitális Összefogás” programba.

Magyar Telekom: Nincs tervben a T-Systems eladása A T-Systems eladása jelenleg nincs tervbe véve - árulta el a Növekedés.hu-nak Szabó Melinda a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Így indul újra a gazdaság és lesznek új munkahelyek a koronavírus után Munkahelyvédelmi és gazdaságvédelmi programot indít a kormány, hogy segítse a koronavírus miatt bajba került embereket és vállalatokat. Kiknek a munkája lehet veszélyben? Hogyan állhat talpra a turizmus és más, a vírus miatt bajba került ágazat? Interjú Regős Gáborral, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetőjével.

A felhasználó csak egy digitális haszonállat? Az innováció kizsákmányolás, a startupokba fektetés pedig valójában csak szerencsejáték. Sarkalatos véleményt fogalmazott meg egy IT-szakember. Aral Balkan programozó az internetes ellenőrzéseket és az online személyes adatok értékesítését a rabszolgaság egyik új formájának tartja. 

Mobillal fogják követni az oroszok a koronavírusos fertőzötteket Öt napot adott hétfőn Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a távközlési minisztériumnak egy olyan rendszer kialakítására, amely lehetővé teszi a koronavírus-fertőzött személyek nyomon követését. A mobilszolgáltatók geolokációs adataira épülő új rendszer felhasználóit értesítik majd, ha fertőzött személlyel léptek kontaktusba és emiatt karanténba kell vonulniuk.

Milyen messze van a járvány csúcsa Magyarországon, és hogyan tudjuk ezt modellezni? A járványdinamika alapjairól és a legegyszerűbb járványterjedési modellből – az ún. SIR modellből – levonható néhány nagyon fontos következtetésről Kun Ádám két korábbi cikkében már írt. Ezek a cikkek nemcsak a járvány lefolyásának érzékeltetését célozzák, hanem arra is kitérnek, hogy milyen egyéni cselekvéssel befolyásolhatjuk jelentősen a járványt.

Mikroszinten nagy segítséget kaptak a kisvállalkozók Hat ponttal bővül a gazdaságvédelmi intézkedések listája. Az iparszövetség szerint a gazdaság újraindításához további lépésekre van szükség.

Rekord a BIX-en – nő az internetforgalom hazánkban A magyar internetforgalom 15-20 százaléka a Budapest Internet Exchange-en (a BIX-en) keresztül realizálódik. Angeli János, a BIX Bizottság elnöke az ITBUSINESS poadcastfolyamának koronavírus rovatában beszélt arról, hogy miként alakult az utóbbi héten a BIX-en mérhető forgalom, és hogy van-e tartalék arra az esetre, ha a netán tovább növekszik a magyar felhasználók sávszélesség-igénye.

Végre egy jó hír a koronavírusról: megvan az első magyar genom Magyar beteg garatváladékából sikerült meghatározni az új koronavírus teljes genetikai kódját. Ezzel egyrészt elkaptuk a Magyarországon „tevékenykedő” kórokozót, de ami még fontosabb: a különböző minták, változatok összevetésével lehet rajta stabil támadási felületet találni.

SentinelOne a CLICO értékesítési portfóliójában A két cég 2020 márciusában disztribúciós szerződést kötött. A megállapodás szerint a CLICO portfóliója kiegészült a SentinelOne megoldásaival.

„Itt komplett iparágakat húztak le a vécébe” – ismert szakértők a válságról Ami az elmúlt 30 napban történt a világgazdaságban, tehát hogy egyszer csak egy évtizedek óta nem látott gazdasági mélyrepülés közepében találjuk magunkat a Covid-19 járvány eredményeként, arra senki nem számított. Hogy értékeljük a helyzetet, ismert gazdasági szakértőket kérdeztünk.

Major Gábor: „Ez távoktatás, nem digitális tanrend” A koronavírus-járvány megfékezéséért folyó küzdelemben hozott rendkívüli intézkedések egyike új kihívások elé állítja a közoktatást. A múlt hétfő óta a tanulók otthonról tanulnak, a tanárok otthonról oktatnak, és ebben a gyökeresen megváltozott helyzetben sok régóta meg nem válaszolt kérdés kerül ismét elő a szakmai beszélgetésekben. A korszerű oktatási megoldásokhoz több szálon kötődő Major Gábor, a Maker’s Red Box vezérigazgatója, az IVSZ volt főtitkára a beszélgetőpartnere az ITBUSINESS legfrissebb podcastepizódjában Mester Sándornak.

Így nézhet ki a világ a koronavírus után: 4 forgatókönyv, amelyből kettő nagyon fájdalmas lesz Nagy kérdés, hogy a koronavírus mennyi ideig marad velünk, és milyen nyomokat hagy majd maga után a gazdaságban,a ha egyszer lecseng. A legjobb forgatókönyv szerint 5 és 10% között lehet a recesszió, megvan az esély azonban egy 30%-os visszaesésre is. 

250 millióval segíti a koronavírus elleni küzdelmet a Futureal és a Cordia A Futureal– és a Cordia–csoport 250 millió forint adománnyal segíti a koronavírus elleni küzdelmet.

Ma már nem kell kereskedőnek lenni ahhoz, hogy kereskedj” Manapság ritka, hogy valaki 27 évet dolgozzon egy cégnél. Talán még ritkább, hogy két cég több mint 20 évig működjön együtt. És az, hogy ugyanaz a két ember vigye végig ezt az együttműködést, szinte példátlannak mondható.

 

HUMAN

Fluktuációszámítás a megtartás szolgálatában A HR-esek hétköznapjai furcsa kettősséget mutatnak. Egyrészt ömlik a médiából a sok high-tech témájú cikk és konferencia, ahol olyan kifejezésekkel dobálózunk, mint a mesterséges intelligencia (AI), a prediktív HR analitika vagy éppen a Big Data. Csúcsra járatott üzleti tudatosság, agilitás és szuperhatékony technológiák a magazinok és konferenciák címlapján. Viszont egy átlagos hazai vállalat valósága ettől még nagyon távol van.

Megvan a megoldás Magyarország legnagyobb problémájára – Ennyire egyszerű lenne? Vannak még rejtett tartalékai a kelet-közép-európai országoknak a romló demográfia elleni harcban – vélik az Erste Bank elemzői. A szakemberek szerint a nők foglalkoztatottsága, az effektív nyugdíjkorhatár, a migráció és a további családtámogató intézkedések jelenthetik a kulcsot a csökkenő népesség problémájára.

Ez már mozgalom #Stayathome Coding Camp néven ingyenes kurzust indít a Green Fox Academy azoknak, akik tanulással töltenék a koronavírus miatt felszabadult idejüket, és szívesen elkészítenék első saját webalkalmazásukat. A háromhetes képzésre azokat is várják, akik már régóta bele akarnak kóstolni a tech világába, vagy akár egy ideje karrierváltáson is gondolkodnak, de előbb kipróbálnák magukat, mennyire való nekik egy bootcamp-jellegű, szuperintenzív képzés.

A kínai orvosdelegáció vezetője azt kérdezte: mi ez a rengeteg ember az utcán? Olaszország évtizedek óta a legnehezebb napjait éli. A helyzet Lombardiában a legsúlyosabb, ott több mint 3700 ember halt bele a fertőzésbe, de Emilia-Romagna tartományban is a kilencszázat közelíti az elhunytak száma. E régió fővárosában él most Stefano Bottoni olasz-magyar történész, vele beszélgettünk.

Mit tanuljunk online a home office idején? Még csupán ízlelgetjük, milyen lesz az „új normális” a következő hetekben-hónapokban, hogyan alakítsuk ki a napi- és munkarendünket és keressük az utakat, hogy ne kelljen teljesen elszakadnunk a hobbijainktól. Nagy szerencsénk van, mert ma már a lakásunkba zárva is láthatunk egy nagy szeletet a világból, online edzéseken és főzőleckéken vehetünk részt, sőt, nyelveket vagy akár új szakmát is tanulhatunk.

A koronavírus a legrosszabb dolog, a babkonzerv és az internet a legjobb, ami a 2. világháború óta történt az emberiséggel A koronavírus-járvány kitörésével az emberiség jelentős része karanténba vonult, és elvágta analóg típusú kapcsolatait a külvilággal, pillanatokon belül kiderült, hogy az internet az idiótákkal, a kommentelőkkel meg a reklámokkal együtt nemcsak hogy vigaszt nyújt és szórakoztat, és nemcsak a személyes kapcsolattartást könnyíti meg a bajban, hanem egyenesen a túlélés létfontosságú biztosítéka.

Magyar cég innovációja a digitális távoktatásban A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) támogatásával létrejött, márc. 24-én elindult, SmartEdu digitális távoktatási rendszer elsőként a középiskolák, valamint a felsőoktatási intézmények számára válik elérhetővé. A projekt első körben tíz-tíz középiskolai és egyetemi tanárnak kínál ingyenes lehetőséget arra, hogy a rendszer segítségével tartsa meg óráit.

Tömeghatás és realizmus – Sárvári György önmagunk választásáról Megértem azokat, akik nagy hatást szeretnének elérni, tömegekhez szólni és meghatározni sokak életét. Megértem a növekedési kényszer bűvöletében élő vállalatokat, a célszámokat folyamatosan emelő vezetőket, a nagyot álmodó víziógyártókat. Megértem a lánglelkű szónokokat, a szórakoztató stand-up előadókat, a népnevelő politikusokat, a tömeghatásból erőt merítő, kiégett tábornokokat, a meghasonlott pedagógusokat és a széplelkű vallási tanítókat… Mindenkit megértek, bár el nem fogadok.

WHO főigazgató-helyettese: A jövőt a mi válaszunk szabja meg Sokhónapos megpróbáltatásokra kell felkészülni, miközben Afrikában és az Indiai félszigeten csak most kezdődik a baj – hangsúlyozta Bruce Aylward.

Koronavírus: hamis remények A kérdezettek 77 százaléka szerint szükséges a kijárási tilalom, és majd ilyen indokoltnak tartják az idősek kötelező karanténját – derül ki egy friss Publicus-felmérésből.

Okostévéken is használhatjuk a KRÉTA és a Google Tanterem rendszereket Komoly kihívás elé állítja az oktatókat, diákokat és szülőket, hogy a hazánkba is begyűrűző, az egész világon óriási veszélyt jelentő koronavírus elleni intézkedések egyik sarkalatos pontjaként határozatlan időre bezárták az iskolákat, hiszen a hagyományos módszerek helyett hirtelen teljesen új eszközökkel kell tanítaniuk és tanulniuk.

Gazdaságvédelmi lépések: de ki figyel oda a munkavállalókra? Négy szakszervezeti tömörülés is változtatásokat kér a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt meghozott gazdasági intézkedések terén.

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot! – Mit tanuljunk online home office idején? A világjárvány már nem csak kopogtat az ajtón, az elmúlt napokban valósággal berobbant az életünkbe és drasztikusan megváltoztatta a hétköznapokat.

Egyre több kulturális intézmény jelentkezik online tartalmakkal A Műcsarnok, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Várkert Bazár, a Budapesti Francia Intézet és több más kulturális intézmény jelentette be, hogy ingyenes online kulturális tartalmakkal jelentkezik.

Ne feledje! Megszűnnek a munkaügyi bíróságok március végén 2020. március 31-ével jogszabályváltozás miatt megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok - közölte honlapján a NAV.