ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 03/24: A sport és a vezetői képességek

TECHNOLOGY

Egy különös hét hordalékai A múlt héten tovább változott minden. Gyerekek tízezrei maradtak otthon, hogy onnan vegyenek részt a digitális oktatásban, munkavállalók százezrei dolgoznak otthon – saját akaratukból vagy a munkaadók utasítására. Az utcák az egész országban csendes nyári vasárnap délutánokra emlékeztetnek, kevés az ember, az autó – a magyarok otthonaikban várják a jobb idők eljövetelét. És gyűlnek a történetek, a magunkéi is, amelyek leírni, elmesélni valók.

Már a koronavírus-pánik előtt borúsan látták a jövőt a magyarországi cégek Március első felében már a vállalkozások gazdaságilag rosszabbnak látták a jövőt, pedig még sehol nem volt a koronavírus-járvány.

Minden világos a hiteltörlesztési moratóriumról? Teszteltük a bankok honlapjait Az eredmény: a 14 vizsgált site csak kisebbik része igazítja útba ügyfeleit, például arról, mit kell tenniük, ha nem dobogtatja meg a szívüket a kormány által lehetővé tett fizetési haladék, ők tovább akarnak fizetni. A bankok többsége arra hivatkozik, hogy még nem jelentek meg a részletszabályok, addig klienseik türelmét kérik.

Túlterhelt, pénzügyileg kivéreztetett magyar kórházakra szakadt rá a járvány „Magyarország jelenleg kevesebbet költ az egészségügyre, mint a legtöbb uniós ország, mind fejenként, mind a GDP arányában. Emögött az alacsony közkiadási szint áll, amiben az egészségügyhöz rendelt csekély politikai prioritás köszön vissza” – fogalmazott az Európai Bizottság jelentése.

Kényszerből sietünk a digitális jövőbe: új időszámítás kezdődik a magyar cégeknél a járvány után Miközben az új típusú koronavírus világjárvánnyá nőtte ki magát, a lakosság és lassan a gazdasági szereplők is belátták, hogy a következő hetek-hónapok drasztikusan megváltoztatják a hétköznapokat és az üzleti kilátásokat.

Óriási online tudásanyagot adnak ingyen a vállalkozók kezébe Az elmúlt hetek történései a gazdaság egyetlen szegmensét sem kímélték. Nincs ez másképp a webáruházakkal sem: vannak, akik a koronavírus hatására kezelni sem tudják az óriási keresletet, míg mások eladásai visszazuhantak. Az M. I. Solution Kft. most ingyenesen elérhetővé teszi a tudásközpontját, hogy hatékonyan kezelhessék a kialakult helyzetet.

82 ezer orvosi maszk érkezett Budapestre Hétfőn a kora reggeli órákban sikeresen megérkeztek a magyar kormány által megrendelt egészségügyi védőfelszelések Budapestre, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A szoftver, ami segít lelassítani a járványt Egy hét alatt 12 millióval nőtt a Microsoft Teams napi felhasználószáma. Rengetegen dolgoznak vele otthonról.

Végre jó híreket tudunk mondani a koronavírus terjedéséről A koronavírus-járvány vasárnapi adatai adnak némi reményt, hogy csillapodik a terjedés üteme. Az eddigi gyorsuló trend ugyanis Európa több nagy országában egyenletes növekedéssé szelídült". 

Szétesett a piac, már nem a Huawei a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója Korábban azonnal sorolhattuk a legnagyobb okostelefon-gyártókat: Samsung, Apple, Huawei. Azonban a kínai cég kénytelen volt lemondani a dobogó harmadik fokáról.

Forradalmat indíthat a koronavírus, és ennek is a nagy techcégek lesznek a nyertesei Megmaradó árbevétel, nulla adósság, sőt készpénztartalék, mentőcsomag helyett áresésnél további sajátrészvény vásárlási potenciál. A fizikai kapcsolattartásban történő korlátozottság miatt új vállalati és lakossági ügyfelek. A technológiai cégek relatív pozícióját komoly mértékben javítja a jelenlegi járványhelyzet.

Kína szuperolcsó személyi hitelekkel árasztja el a gazdaságát A kínai kormány nyomására a helyi bankok csökkentették a hitelkamatokat és növelték a hitelkihelyezési céljukat annak ellenére, hogy nagyot nőtt a nemfizető hitelek aránya.

 

HUMAN

Ép (menedzser)testben ép (menedzser)lélek Kitartás, felkészülés, a csapat érdekeinek az egyéni érdekek elé helyezése, a konszenzusos hierarchia elfogadása – mind olyan tényező, amely a sportban és az üzleti életben egyaránt kiemelt szerephez jut. Ha valaki a sportban megtanulja ezeket, akkor később, menedzserként is sikeresen tudja alkalmazni őket. Ilyen értelemben a fiatalon űzött sport üzleti befektetésnek is tekinthető.

A férjemet kirúgták, én itthon vagyok a babával – elbocsátási hullám a koronavírus miatt Bajba került zenész, vendéglátós, kommunikációs szakember, szállítmányozó, angoltanár, de még ügyvéd is nyilatkozott arról, hogyan került máris veszélybe a megélhetése a világjárvány miatt. Néhány példán keresztül mutatjuk be, milyen széles körben és mennyire mélyen érinti a magyar embereket a koronavírus okozta válság.

Utat vesztett az emberiség - interjú Csepeli György szociálpszichológussal A pánik táptalaja a bizonytalanság okozta szorongás, amelyet csak a határozott, empatikus, kooperatív kommunikáció csillapíthat – hangsúlyozta Csepeli György szociálpszichológus.

Generációs mítoszok – Ma már hat nemzedéknek kell megtalálnia a közös hangot Nemes Orsolya generációkutatóval, a Milestone Solutions Lab munkatársával beszélgettünk a nemzedékek differenciálásáról, a digitalizáció hatásairól és a generációs szakadékok kialakulásának okairól és megoldásairól.

Magritte, avagy az optimizmus „Minden jól van, minden jóra fordul, minden a lehető legjobban van ezen a legeslegjobb világon.” (Voltaire – Candide, 23. fejezet. Arról, hogy mint ért Candide Angliáig, s mit látott a parton Martinnel.) Bevallom, először azt gondoltam, van-e értelme egyáltalán ebben a helyzetben bármit is írni. Érdekel bárkit is most más, mint a mustáros oldalas a fagyasztóban? De aztán mégis.

Lassítottak a toborzásban, de optimisták a magyar cégek A koronavírus minden magyar vállalkozás működését érintette valamilyen szinten, de az új kollégák toborzásával továbbra is tervez a cégek több mint 90 százaléka 2020-ban. Harmaduknál változatlanul folytatódik az új munkaerő felvétele, bizonyos ágazatokban viszont teljes mértékben megszűnt ez a tevékenység – derül ki a Profession.hu villámkutatásából és saját adataiból.

Erősen csökkent a foglalkoztatási szándék két szektorban is Hat és fél év óta először így is a negatív tartományba kerültek az üzleti várakozások, többen gondolták borúsnak, mint derűsnek a jövőt.

Szabadság vagy autokrácia? - dilemma krízis idejére Olyan működésre állunk át mindannyian, amiben a legtöbbeknek nincsenek kialakult rutinjaik. „Vezetőként mennyire legyek ebben a kritikus helyzetben autokrata?” „Mekkora szabadságfokkal működtessük a home office-t?” Bölcsföldi László, a FranklinCovey Magyarország ügyvezetője írásában azt javasolja, vizsgáljuk meg, hogy milyen hatása van e két eltérő szemléletmódnak a szervezeti eredményességre, és hogy mi lehetne az igazán nyerő alternatíva.

Kiszivárgott: 50%-kal volt nagyobb a kínai koronavírus fertőzöttek száma, mint amit bevallottak Miközben a hivatalos adatok szerint Kínában 81 ezer a regisztrált koronavírus fertőzöttek száma, aközben egy neves kínai lap titkos kormányzati jelentésre hivatkozva azt írta, hogy valójában ennél 43 ezerrel, azaz több mint 50%-kal volt több a fertőzött. 

Nyugdíjba menne? Van egy jó és egy rossz hírünk Megjelent az a kormányrendelet, amit az idén nyugdíjba vonultak már nagyon várhattak. A keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó új szorzószámok még az előző évinél is magasabbak lettek, 11,4 százalékra rúgnak. Annak azonban, aki most menne nyugdíjba, az ügyintézést alaposan megnehezíti a vírus.

Új időszámítást hoz a médiapiacon a koronavírus A Gutenberg-galaxis koporsójában az utolsó szög lehet a pandémia, a nyomtatott magazinok és más lapok az olvasóik túlnyomó részét pár nap alatt elvesztették, mert tovább szűkültek a terjesztési lehetőségek, megszűnt az újságárusok forgalma.

Kormányzati Minecraft-szervert állítottak üzembe Lengyelországban A lengyel kormány az egyik legnépszerűbb számítógépes játékot is beveti a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A Grarantanna.pl néven külön gyűjtőoldalt indított, rengeteg lehetőséget kínálva a gyerekeknek arra, hogy a szabadban játszadozás helyett a szobáikban töltsék az időt.

„Nem tudjuk elkerülni, hogy a szülő pedagógusabb legyen, mint eddig” Az új távoktatási forma nemcsak a pedagógusok számára kihívás, hanem a diákoknak és szülőknek is, akikre a járvány miatt még pszichológiai nyomás is nehezedik. Milyen stratégiákkal érdemes nekifogni az új rendszernek?

Ingyenes programozóképzés indul a koronavírus-világjárvány miatt otthon tartózkodók számára #Stayathome Coding Camp néven ingyenes programozókurzust indít a Green Fox Academy azoknak, akik tanulással töltenék a koronavírus miatt felszabadult idejüket, és szívesen elkészítenék első saját webalkalmazásukat.

Segítség az új helyzetben: ingyenes pszichológiai vagy mediátori tanácsadás a koronavírus idején A koronavírus-járvány okozta krízis és bizonytalanság sokunkat terhel le mentálisan – legyen szó az otthoni munka és a gyermeknevelés összeegyeztetéséről, vagy a szociális távolságtartás okozta bezártság és magányosság érzéséről. Ebben az új helyzetben minden segítség jól jön: így több pszichológus ingyenes tanácsadást ajánlott fel, a szakszervezetek.hu pedig térítésmentes mediációt.

„Én most ijesztgetés-párti vagyok" Ha idehaza is az olaszországihoz hasonló helyzet áll elő, és nem sikerül megfelelően kezelni, az véglegesen demoralizálhatja az egészségügyet" - véli Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Dolgozók és a vírus: radikális tanulságok Olaszországból Az egyre terebélyesedő koronavírus válsággal szembesülve fel kell tennünk egy lényeges kérdést: ki fizeti meg a leállás költségét? Az elmúlt bő három hét néhány kemény leckét tanított meg az olaszországi munkásoknak, lévén, hogy a válság terheinek nagyja az ő vállukra terhelődött.

Számlakiállítás és GDPR - mire kell figyelni? A személyes adatok védelme életünk minden területére kihat, így egy gazdasági eseményről kiállított számla vonatkozásában is érdemes megvizsgálni, hogy mire figyeljünk a GDPR kapcsán.