ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB
A HR metamorfózisa

ITB Today 03/23: A HR metamorfózisa

Az adat, mint az emberi civilizáció fejlődését meghatározó erő Képzeld el, ha a világ összes adata a rendelkezésedre állna. Te mit kezdenél vele? Erről beszél Vágujhelyi Gergely, az Xtendr társalapító-főtechnológusa.

 

TECHNOLOGY

Mit jelent a veszélyhelyzet idején elrendelhető állami felügyelet? A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt is szükséges annak biztosítása, hogy a lakosság a létfenntartáshoz szükséges alapvető szolgáltatásokhoz és termékekhez hozzáférjen. Ezt a célt szolgálják a Kormány által megtett azon intézkedések, amelyek közvetlenül érintik számos vállalat működését.

Ezt a vihart nem fogja minden vállalat túlélni Nehéz időket hozott a vállalatoknak is a koronavírus-járvány. Ilyen helyzetben kiderül, hogy ki az igazán sérülékeny, és bár vannak tervek állami mentőövekre, ez nem jelenti azt, hogy minden cég túl is fogja élni ezt az időszakot. A „szupersztár” cégek még erősebbek lehetnek, a gyengék viszont eltűnhetnek. 

Benyújtották a felhatalmazási törvényt: a kormány erre az évre kiiktatná a parlamentet, hogy rendeletekkel irányítson A kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amivel előre meg nem határozott időre meghosszabbítanák a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetet. 

Influencer marketing a koronavírus idejében Milyen a „jó” influencer, és mitől válik többé, mint egy hús-vér reklámtábla? Kivel és milyen elvek mentén érdemes együttműködni a cégünknek? Cikkünkben összeszedtünk néhány alapvető kritériumot, amelyet érdemes szem előtt tartani, ha népszerű, hiteles és sokakat elérő véleményvezért tennénk a termékünk vagy szolgáltatásunk mögé. 

Hadigazdaságra vált a világ a járvány elleni háború miatt Megvan az az általános iskolai tanár, akinek kedvenc foglalatosságai közé tartozott, hogy újabb generációra örökítse át a hadiipari termelésre percek alatt átállítható cigaretta- és konzervgyárak legendáját?

Milyen lesz a világ a koronavírus után? „Ma, az emberi történet során először, a technológia lehetővé teszi azt, hogy mindenkit állandóan megfigyelés alatt tartsunk.” Globális szolidaritás és információcsere, avagy bezárkózás? Rendőrállam vagy állampolgári szabadság? A világ jövőjéről értekezett Yuval Noah Harari izraeli történész a koronavírus kapcsán. 

Háromszoros pénzt lehetne érintéssel fizetni A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5 ezerről 15 ezer forintra emelését javasolja annak a határnak, amihez nem kell PIN kód az érintéses kártyák használatakor. A jegybank ehhez a jogszabályok módosítását javasolja a kormánynak.

Mutatjuk, hogy kinek milyen közösségi média platformot érdemes használnia marketingjéhez 2020-ban Az üzleti élet legjobb közösségi médiaplatformjai, mint például a Facebook és az Instagram, a modern marketing szakemberek eszköztárában alapvető felszereléssé váltak. Egyre több fogyasztó használja ezeket a csatornákat új cégek felkutatására és kedvenc márkáikkal való kapcsolatba lépésre.

Hét korai lecke a koronavírusról A Covid-19 okozta válság drámai módon átalakítja az EU válaszát az összes többi válsághoz képest, amelyekkel az elmúlt évtizedben szembesült.

Ekkora ütést kap Magyarország a járvány miatt - friss előrejelzés érkezett A Bank of America elemzői szerint a magyar gazdaság lehet a legellenállóbb a közép-kelet európaiak közül a járvány hatásaival szemben, azonban az idei gazdasági növekedés így is recessziós lesz.

Meg kell nyitni a második frontot, hogy megmentsük a magyar gazdaságot A koronavírus-járvány elleni harc első frontjában az egészségügyi dolgozók harcolnak. Ez a harc kemény lesz, és még hosszú hónapokig tarthat. Ezzel párhuzamosan azonban meg kell nyitni a második frontot is, amely a magyar gazdaság életben tartásáról szól.

Teljesen elmarad idén a Google I/O Napokkal azután, hogy a cég elhalasztotta Cloud Next konferenciáját, ami eleve csak online közvetítés formájában lett volna megrendezve, - nem egészen váratlanul - bejelentette, hogy másik fontos rendezvényéről is lemond. 

Szenzációs bejelentést tett a Pécsi Tudományegyetem Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére.

A koronavírusjárvány hatására népszerűbbek lehetnek a sofőr nélküli járművek A sofőr nélküli járművek népszerűsége egy ideje már emelkedik, a koronavírusjárvány hatására pedig még jobban megugorhat. A kínai Neolix például orvosi felszereléseket és ételt szállít a járvány által érintett területeken.

Napokon belül jönnek a brüsszeli tervek a koronavírus hatásai ellen A jövő héten kerülhetnek az eurózóna pénzügyminiszterei elé azok a tervek, melyek a koronavírus gazdasági és piaci hatásait küszöbölnék ki – mondta szombaton Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke. A politikus azt is elárulta, hogy már a testület is komoly gazdasági visszaeséssel számol a valutaövezetben.

 

HUMAN

A versenyképesség a munkaerő kiválasztásán múlik A HR-szakma sikeresen megújult az elmúlt években, önmagát a kornak megfelelően digitálisan transzformálta, sőt, új stratégiai szerepbe emelte. 2020-ban viszont az emberierőforrás-csapatokat már nem bővítik tovább, a bérek növekedése lassul, a személyzeti szakma vezető pozícióját megtarthatja, vagy újra operatív szerepébe kényszerül vissza.

Magyar kutatók is együtt dolgoznak a holland Virusvadásszal, a virológia élő legendájával Magyar kutatóorvosok is együttműködnek azzal a nemzetközi kutatócsoporttal, amely fontos eredményt ért el a koronavírus ellenszerének kifejlesztésében.

Ilyenek vagyunk az áruházi pult másik oldaláról nézve A koronavírus új helyzet elé állítja a vásárlókat, illetve a kereskedelmi dolgozókat, akik hősiesen állják a vevők rohamát. Az alkalmazottak igyekeznek úrrá lenni a csatatéren, ám nem egyszerű megérteni a vásárlás pszichológiáját, hogy miként veszti el a világon a lakosság egy-egy vészhelyzet hatására az emberi mivoltát. Jelentés a pult másik oldaláról.

A hazai milliárdosok is beszállnak a koronavírus elleni harcba Bill Gates az alapítványán keresztül 100 millió dollárt ajánlott fel a koronavírus megfékezésére. De a járvány elleni küzdelmet többek közt az Alibaba alapítója Jack Ma és az Airbnb vezérigazgatója Brian Chesky-t is segíti. A szupergazdagok közt itthon is vannak, akik érdemi felajánlásokat tettek a nemes ügy érdekében.

Kínzó kérdésekre válaszol a TASZ járvány tematikájú munkajogi kisokosa A jelenleg, tehát 2020. március 20-án hatályos jogszabályok alapján készített hasznos munkajogi kisokost a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Több olyan kérdésre lehet választ találni ebben az anyagban, amikkel kapcsolatban olvasóinktól is rengeteg levelet kaptunk az elmúlt hetekben.

Egyre több ország engedi el a nyájimmunitás elméletét az óriási felháborodás miatt Az eredetileg az oltásokra vonatkozó nyájimmunitás fogalma többször is előkerült a koronavírus-járványban: a britek épp most engedték el, a holland miniszterelnök pedig a hét elején emlegette, de meg is kapta érte a magáét a tudósoktól, és visszavonulót fújt. Már csak a svédek tartanak ki az elmélet mellett.

Így számolják a nyugdíjakat ezentúl - megjelent a kormányrendelet Egy adott évben nyugdíjba vonulók havi nyugdíjának megállapítása összetett számítással történik, az legfontosabb paraméterek közé tartoznak az egyes évekre megállapított úgynevezett valorizációs szorzók, amelyek az átlagos nettó keresetek alakulásához igazodnak.

Egy csokorra való jó hír a koronavírus járványról A betegség kapcsán akadnak pozitív fejlemények is. Ezeket gyűjtöttük most össze.

„Vége lesz, csak ki kell bekkelni” – így gyűri le Kína a koronavírust Miközben Kína a hírek szerint már kilábalóban van a koronavírus-járványból – szerdán a betegség első epicentrumaként számon tartott Vuhanban egyetlen új fertőzöttet sem regisztráltak –, addig a nyugati világban, így Magyarországon is még csak most jön a neheze. A koronavírus pusztításával elsőként szembesülő ország történetéből akár erőt is meríthetünk, hiszen a jelek szerint van mód a betegség megfékezésére. 

A digitális kormánybiztos szerint jól indult a távoktatás, de nem mindenki osztja optimizmusát Czunyiné Bertalan Judit, digitális kormánybiztos szerint hasít az iskolai online munkarend, de a tanárok, szülők máshogy érzik.

#Etesdadokit - Hogy működik és mivel segíthetsz? Az #etesdadokit civil csoport célja: egészséges étellel segíteni a legdurvább frontvonalban dolgozó, a járvány ellen küzdő egészségügyi dolgozókat.

Rengeteg vírussal élünk együtt, de attól félünk, amit még nem ismerünk Kanyaróban száznegyvenezer gyerek halt meg tavaly világszerte, szinte tudomást sem vettünk róluk. Koronavírusban eddig nagyjából hétezren vesztették életüket és majdnem bedőlt a tőzsde. Pedig ez távolról sem a leggyilkosabb kór. Azért félünk tőle ennyire, mert nem ismerjük, de könnyen lehet, hogy itt marad és meg kell majd tanulnunk együtt élni vele – állítja a szegedi virológus professzor, Duda Ernő.

Egy ilyen kefét megfogni teljesen más érzés, mint a műanyagot Smulovicsné Winter Katalin negyven éve viszi kefekötő üzletét, melyet még a nagypapája indított, miután az első világháborúban elvesztette a látását, és kitanulta az akkoriban a vakok számára nagyon támogatott mesterséget. Az új kefék készítése mellett gyakran kötnek újra régi keféket, melyeket családi ereklyeként visznek be hozzájuk. Az utolsó mohikán című sorozatunk újabb epizódja.

És lőn digitális transzformáció  A digitális technológiák vállalati folyamatokba integrálását a legtöbben izgalmasnak, ám legalább ennyire bonyolultnak és megugorhatatlannak tartották – egészen március elejéig. Akkor ugyanis a koronavírus rárúgta az ajtót a bizonytalankodókra és néhány nap alatt átállította a vállalatok nagy részét, az országot, sőt, talán a fél világot modern, informatikai alapú működésre – irodáktól iskolákig, szolgáltatóktól hivatalokig.

Állami adományvonal és önkéntes munkát, eszközöket felajánló oldal indult Elindul a 1357-es adományvonal és a segitunkegymasnak.hu weboldal, előbbin pénzt, utóbbin többek között önkéntes munkát, eszközt lehet felajánlani - jelentette be Révész Máriusz, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője.