ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 03/21: Válságkezelés: aki gyorsan lép, hamarabb felépül

Hogyan váltsuk valóra az Advanced Analytics / Big Data monetizálásáról hallott ígéreteket? Egy konkrét, pénzügyi esettanulmány mentén megválaszoljuk, mi lehet pragmatikus megközelítés a pilot-stádiumban, egy kis elemző csapatban, hogyan terjesztjük ki az IT-területen működő Analytics-erőfeszítéseket a vállalat egészére a gyors és számottevő pénzügyi megtérülés érdekében – és milyen (kritikus) szerepe van a felső vezetésnek. Az esettanulmányt Bacsó Gergely, a McKinsey & Company partnere prezentálja.

 

TECHNOLOGY

Magyar fejlesztés szolgáltat IT-biztonságot Saját fejlesztésű eszközök felhasználásával biztosít menedzselt hálózatbiztonsági szolgáltatásokat a magyar tulajdonú Andrews Kft. Zámbó Marcell, a SOC vezetője, partner elmondása szerint a biztonság nem egy termék, hanem egy folyamat, amely mögött megtalálható a szakember, a tapasztalata és tudása.

Kerül, amibe kerül - Az európai gazdaság megmentése koronavírus járvány idején Brüsszelben, hasonlóan a többi EU-tagállami fővároshoz, egyre több a korlátozás, s áll le fokozatosan az élet. Elnéptelenedtek az utcák, de maguk az uniós intézmények is. Az alkalmazottak nagy része otthonról dolgozik, és csúcsra járatja - a működőképesség határáig - az informatikai rendszereket.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet koronavírus-tájékoztatója A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet nemzetközi partnereivel együttműködve folyamatosan figyelemmel kíséri a globális kibertérben zajló, új, a koronavírussal összefüggő online támadásokat és fenyegetési trendeket. A megelőző intézkedések ezen időszak során is kiemelt fontosságúakúak. A kiberbűnözők az új koronavírus miatt kialakult helyzetet különféle támadási módszerekkel próbálják kihasználni. Olyan, az emberek fokozott érdeklődésre épített megtévesztő technikákat alkalmaznak, amelyek a közeljövőben is megfelelő alapot jelenthetnek számukra a pandémiát felhasználó támadásaik során.

Kiderült, kik fognak kijönni nyertesként a koronavírus-járvány időszakából A munkaerő adó- és járulékterheinek a radikális csökkentése most a legsürgősebb állami feladat a vállalkozások munkaerejének megtartása érdekében – vélik az EY szakértői. Szerintük a járvány elmúltával elhalasztott kereslet fog jelentkezni a legtöbb szektorban, erre készülnie kell mind az államnak, mind a bankoknak.

Ezrek home office-ban – a Magyar Telekom első napjai a veszélyhelyzetben Kaszás Zoltán, a Magyar Telekom vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese és a T-Systems Magyarország vezérigazgatója válaszol Mester Sándor kérdéseire az ITBUSINESS új podcastjában, amely a tervek szerint egy sorozat első epizódja. E podcastokban a koronavírus-járvány megfékezéséért vívott magyar küzdelem infokommunikációs vetületeit, fontos részleteit igyekszünk feltárni, megmutatni a szakmai közönség számára – az infokommunikációs szakma vezetőinek, kulcsembereinek a közreműködésével.

Ingyen elérhető két hónapig az egyik leginnovatívabb magyar HR szoftver Bárki által kipróbálható verzióban is közzétették a StatusApp nevű szoftvert - egy olyan, napi visszajelzések küldésén alapuló HR-eszközt, ami támogatja a vezetői döntéshozatalt és a belső kommunikációt is. 

Parragh László: Pánikhelyzet van és tűzoltás A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint korai lenne még az államnak nagyobb szerepet vállalnia a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésében. Az viszont szerinte szinte biztosra vehető, hogy a munkaerőpiac összeomlik, csak az élelmiszerboltok nyithatnak majd ki, és a katafizetés felfüggesztését a taxisokon kívül más szakmákra is kiterjesztik.

Válságkezelés: aki gyorsan lép, hamarabb felépül A 2008-as válság óta, amely eddig egyfajta alapmérték lett minden lehetséges gazdasági probléma vonatkozásában, sok ország vezetése próbált felkészülni egy újabb megpróbáltatásra. Ez most itt is van: ráadásul minden eddigit túlszárnyal. Itthon most gyors intézkedések születtek a kárenyhítésre, ami a 11-12 évvel ezelőtti példa alapján sokat segíthet a gyors kilábalásban.

Futárok tartják lélegeztetőgépen a szektort Ötszáz, a járvány miatt bezárt étterem jelezte csatlakozási szándékát az elmúlt egy héten a Netpincérnél: a házhoz szállítás lett a túlélési alternatívájuk. De úgy tűnik, van rájuk igény, a bezárkózás időszakában az otthoni főzés helyett sokan választják a rendelést, a cég nem győz futárokat toborozni. A szintén növekedést tapasztaló Woltnál közben alap lett a futár-vevő találkozásának mellőzése.

Céges hadművelet: amikor a katonák átveszik az irányítást Beleszólhatnak a gyártásban, a logisztikába, de akár a pénzügyekbe is – a honvédelmi tárca emberei eddig 71 „létfontosságú” vállalat menedzsmentjébe szálltak be.

Mi lesz az áfafizetéssel? - Ezt mondja a szakértő A március 18-án bejelentett adó- és járulékfizetési könnyítések sokak számára jelenthetnek hosszabb távon megoldást a válságkezelésre, de a legégetőbb és időben is legsürgetőbb probléma a vállalkozások számára történő áfafizetés, amely a jelen szabályok szerint a március 20-án esedékes a februári kiszámlázott bevétel alapján.

Virtuális Demo Day-en mutatkoznak be az első agrár startup inkubátor csapatai! Rendhagyó módon zárul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal által életre hívott NAK TechLab első inkubációs programja.

A válság anatómiája – 1. rész A koronavírus-járvány egyszerre kínálati és keresleti oldali sokk. A kínálati oldalt érő megrázkódtatás oka a beszállítói lánc megakadása, az alapanyag, alkatrész hiánya, a beszállítók beszállítóinak (és azok beszállítóinak) termelésének leállása, valamint a munkaerő-kínálat csökkenése. 

Így védik a gyárakat a koronavírus hatásaitól A koronavírus-járvány miatt világszerte nehéz helyzetbe kerültek a gyártószektor. A kritikus helyzetet érzékelve a kormányok számos olyan intézkedést hoztak, mely a gazdasági nehézségek megfékezésére, a csődközeli állapotba került vállalkozások megsegítésére irányulnak. Ezeket szedte össze a Deloitte.

A biotinták szerepe a bionyomtatásban Az egészségügyi rendeltetésű 3D nyomtatás igen sokrétű: orvosi eszközökből, anatómiai modellekből, beültetésekből, művégtagokból stb. tevődik össze. A bionyomtatás kitüntetett szerepet tölt be, egyre többen fedezik fel a benne lévő óriási gyógyszerfejlesztési, terápiás, regeneratív orvoslási potenciált.

 

HUMAN

Szabad-e most egy városi sétára indulni? Járványügyi, illetve közegészségügyi szakemberek azt mondták erről, hogy igen, ha betartunk pár szigorú feltételt. Az egyik legfontosabb feltétel a távolságtartás: a hivatalos ajánlások szerint akkor vigyázunk a leginkább saját és a mások egészségére is, ha nem megyünk két méternél közelebb hozzájuk. 

Harminc év múlva a világ eléggé hasonló lesz ahhoz, amiben most élünk – interjú a Westworld alkotópárosával Hollywood Emmy-díjjal ismerte el 2017-ben a Jonathan Nolan–Lisa Joy alkotópárost, akik közösen alkották meg az HBO ikonikussá vált – sci-fi, western, thriller – sorozatát: a Westworld-öt. A házaspár idén ünnepli megismerkedésük huszadik évfordulóját, a Westworld pedig ugyanebben az évben tér vissza a harmadik, teljesen megújult évaddal.

Négy fal közül – kifelé Beszorultunk a négy fal közé. Ki itt, ki ott igyekszik feltalálni magát, tenni napi dolgát, fenntartani legalább valamit az eddigi rutinból. Hiszen feladatunk van, felelősségünk van, évek, évtizedek szokásai visznek tovább lendületből. Közben pedig lehetséges, hogy éppen most kellene lehúzódni a „kötelesség-autópályán”, leparkolni, egy kis időre, venni egy nagy levegőt, elővenni a „küldetés-térképünket” és elgondolkodni azon: jó irányba megyünk-e és a jó úton haladunk-e. Lehet. De nem biztos.

Új vezetőkkel erősít a függetlenedő és terjeszkedő Prohuman A piacvezető HR szolgáltató a NEXON-tól és a UPC-től igazolt szakembereket.

A világ újratervezés alatt áll" Mit gondolhatnak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban hozott kormányzati döntésekről a kínaiak? Jobb-e egy diktatúra rendkívüli helyzetben? Átrajzolja-e az eddig ismert globalizációs modellt a világjárvány? Meddig maradhat a nagyvárosokban tiszta a levegő és kékebb az ég? Erről is kérdeztük Krajczár Gyulát.

A GreenGo felajánlotta autóflottája egy részét az idősek segítésére A koronavírus okozta helyzetben a GreenGo autómegosztó elektromos autóflottájának egy részét felajánlotta a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság részére, hogy segítse a munkájukat az idősek ellátásának megszervezésében.

A turizmus nem szűnik meg, a mostani helyzet megtanítja az embereket jobban odafigyelni egymásra A bejelentett gazdaságélénkítő csomag életmentő lehet most a turizmusnak, hogy a kifizetett munkabérek és hitelek következtében ne menjen csődbe az ágazat. A mostani helyzet során a szállodaipar kapta az első nagy pofont, és bár nem látjuk még mikor, de a korábbi válságokhoz hasonlóan vélhetően most is helyreáll majd a piac.

A bajban azért erősödik a szolidaritás is: egyre érkeznek a felajánlások a a védekezésben résztvevők segítésére Lángos, pizza, hazafuvar, albérlet - csak néhány a közösségi oldalon megjelent, a védekezésben közreműködők számára szánt felajánlások közül.

Matematikai modellszámítással mutatjuk a távolságtartás hatását a járványgörbére Ha betartják a távolságtartást az emberek, jelentősen csökkenthető a fertőzöttek száma, és a betegek nem egyszerre özönlik majd el a kórházakat, nem terhelik túl az egészségügyi kapacitásokat – ez derül ki Nepusz Tamás bioinformatikus, a norvégiai Molde University College bioinformatikusának különféle szcenáriókra kiszámolt előrejelzéséből.

Így növekszik a #maradjotthon mozgalom! A #maradjotthon mozgalom növekedése Magyarországon az elmúlt egy hétben. A járvány terjedésének lelassítása érdekében, amikor csak tehetjük, maradjunk otthon.

Digitális munka(T)rend – a járvány mindent felülír a közeli jövőben A kényszerű leállás megfizetteti velünk a digitalizáció terén szerzett lemaradásunk árát. Egyúttal lehetőséget is kínál a dimenzióváltásra.