ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 03/20: Az IT nem szolgál, hanem szolgáltat

TECHNOLOGY

Ugye, lesz még Anyák napja? Természetesen ez életem egyik legnehezebb írása. Sok válságot megéltem már, alakítottam ki új üzleti stratégiát üzleti partnereim számára, kezeltem a kialakult „akut” helyzetet, illetve felépítettem az új üzleti jövőt. Mindig győztünk a végén, és örültem, hogy megmutathattam: értek a szakmámhoz, jó üzletfejlesztő vagyok. De ez most teljesen más. Az emberek magánéletét, az életüket érte, éri támadás, itt nem lesz győztes a végén, nem lesz fennkölt eredményhirdetés és senki nem fog mosolyogva átvenni érmeket.

A márkát nem húztam le a vécén, de a foglalási rendszert lekapcsoltuk Ígéretes ötletnek indult, régiós terveket dédelgetett, de kiderült, hogy üzletileg nem fenntartható. Bezárt a szabadúszók Airbnb-je, alapítója ma már sok mindent másképp csinálna.

Akadémiai és piaci együttműködés a kulcs A gyakorlatorientált képzés a garanciája annak, hogy a vállalatok piacképes tudással rendelkező, új munkatársakat kapjanak. A Schönherz Iskolaszövetkezet jelenti a hidat az egyetem és a cégek között, ahol a diákokat felkészítik az egyetem utáni való életre. Baross Leventével, a Schönherz Iskolaszövetkezet elnökével beszélgettünk.

Magyarország Achilles-sarkainak kell most helytállni A magyar kormánynak vitathatatlan érdemei vannak abban, hogy a magyar gazdaságot tartós növekedési pályára állította, csökkentette a sebezhetőségét, vagyis válságállóbbá tette az országot. Azonban voltak komoly hiányosságai is, mégpedig az oktatásban és az egészségügyben, amit évek óta hangsúlyoznak a szakértők. És most egy olyan válság előtt állunk, ahol a magyar gazdaság Achilles-sarkait éri a kihívás, a koronavírus ugyanis ezt a két alulfinanszírozott szektort teszi próbára.

Egyes alkalmazásait ingyenessé teszi az SAP a járvány kezelése érdekében Az SAP több platformján is különleges engedményeket hirdet meg, hogy hozzájáruljon a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak enyhítéséhez. A vállalat időszakosan díjmentessé teszi a vevőket és a beszállítókat összekötő beszerzési platformja, az Ariba Discovery szolgáltatását, hogy kereslet és kínálat szabadon egymásra találhasson; az üzleti célú utazások tervezését és lebonyolítását támogató megoldását, és a Concurhoz tartozó Tripit Prót pedig ingyenesen megnyitja az utazásra kényszerülő magánszemélyek előtt.

Mekkora csomagot jelentett be Orbán Viktor? Kiszámoltuk! Ha csak a költségvetési hatását nézzük a szerdán ismertetett első gazdaságújraindító csomagnak, akkor azt mondhatjuk, hogy nem méretes a csomag. Az is igaz, hogy ez csak az első lépéssorozat. A Portfolio számításai szerint 40-50 milliárd forintos adóelengedésről döntött a kormány.

A hatékony home office - tanácsok a szakértőtől A koronavírus terjedésének megfékezése érdekében egyre több hazai vállalkozás esetében kerül előtérbe az otthoni munkavégzés. Ezen a területen azonban egyelőre sok a kérdőjel, mind a cégek, mind a munkavállalók oldalán. Az ESET szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos, otthoni munkavégzéshez.

Aggasztó a távmunkások adatvédelmi biztonsága Kingston Technology kutatás: az IT-szakemberek 80 százaléka szerint a munkavállalók még mindig nem elég felkészültek az adatbiztonságra.

Az IT nem szolgál, hanem szolgáltat A szolgáltatásmenedzsment révén mérhetővé válnak a belső vállalati kiszolgálási folyamatok – de ettől nem félni kell, hanem éppen ellenkezőleg. Segítségével alátámaszthatóvá válnak a szükséges beruházások és a hosszabb távú tervezés is megalapozottabb lehet.

Olcsósított fogyasztási hitelek: hogy vezetik be, ha a bankoknak nem éri meg? A szakértők szerint akár állami kezességvállalásra is szükség lehet ahhoz, hogy a gazdaságvédelmi intézkedések között bevezetett, olcsósított hiteleket egyáltalán piacra lehessen dobni.

Meredeken emelkedik minden webshop forgalma Az elmúlt két hónapban nemcsak az élelmiszer házhoz szállítás iránti kereslet nőtt meg soha nem látott mértékben, de az online barkácsáruházak és a ruhaboltok forgalma is erőteljesen megugrott.

Betegen kapta el a vírust a járműipar A II. világháború idején tankokra, a koronavírus idején ventilátorokra és maszkokra álltak át az autógyártók.

Pandémiás vészforgatókönyv munkavállalóknak A koronavírus-fertőzés következtében felmerülő gazdasági problémák számos munkáltatót arra ösztönöznek, hogy csökkentsék költségeiket, így munkaviszonyokat szüntetnek meg, átszerveznek, illetve a munkaszerződések feltételeinek újratárgyalását kezdeményezik. Érdemes áttekinteni, hogy kinek mihez van joga.

Immáron valós időben dolgozik a Google Fordító Egyelőre csak nyolc nyelv támogatott, ezeknél viszont már valós idejű és komplex jellegű a fordítás.

Kártékony a felvásárlási roham Nincs gyógyszerhiány Magyarországon, a fennakadások a logisztikai kapacitásigény és a rendelések emelkedése miatt alakultak ki – mondta a Világgazdaságnak Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója.

Belerokkan a koronavírus miatti sok megrendelésbe az Amazon 100 000 új dolgozót toboroznak, hogy megbirkózzanak a növekedéssel.

Túlélési stratégiák e-kereskedőknek a koronavírus-járvány kezelésére Túlélésért küzd a legtöbb webáruház a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Vagy mert bezuhant a forgalma, vagy mert az egekbe szökött. Mit tegyünk a negatív hatások minimalizálása érdekében? 

Megjelent a rendelet a kormány gazdasági mentőcsomagjáról Rövid idő alatt újabb rendeleteket hozott a kormány a vírus okozta veszélyhelyzetben.

Ahhoz, hogy megmeneküljön a magyar gazdaság, azonnali, átfogó és célzott beavatkozásra van szükség Kedden a magyar kormány bejelentett néhány, a koronavírus-járványra reagáló gazdaságpolitikai lépést, és Magyarország az Európai Uniótól is kap egy összesen 5,6 milliárd eurós (1960 milliárd forintos) keretet, amit a járvány által okozott károk enyhítésére, illetve egészségügyi kiadásokra lehet fordítani. 

 

HUMAN

Ingyenes segítség a hatékony vállalati kommunikációhoz Az élet nem állhat meg. A home office egyik legnagyobb kihívása, hogy a vállalaton belüli adatáramlás, kommunikáció zökkenőmentes maradjon. Ebben viszont sok vállalatnak segítségre van szüksége.

Csányi Vilmos: Szót kell fogadnunk. Elemi érdekünk Fogadd el, hogy fönt kiválasztottak egy modellt, és reménykedj, hogy működik, mondja az etológus. Két modellje ismert a védekezésnek. Az angol eljárás a nyájvédelem elvén alapul, és arra szólít fel, hogy szigorúan izoláljuk a legveszélyeztetettebbeket, vagyis az öregeket. A kínaiak és az olaszok és még sok más nemzet viszont arra helyezi a hangsúlyt, hogy mindenki mindenkitől tartson távolságot...

Vajon időben léptünk a többiekhez képest? Annak ellenére, hogy Kína többi részével milyen szoros szálak kötik össze, a szerda esti adatok szerint „csak" 181 fertőzöttjük volt, és mindössze négyen haltak meg. A gyors reakció és a tudatos állampolgári viselkedés életet menthet, akármennyire közhely is.

„Óriási átalakuláson megy keresztül a világ” Fabricius Gábor, a Republic Group innovációs igazgatója és társtulajdonosa szerint érdemes a kínai példákból tanulni, ugyanis a koronavírus hosszú időre megváltoztathatja az életünket, a gyors reagálás és az innovatív megközelítés szükségessége próbára teszi a vállalati felsővezetőket. 

Rendkívüli intézkedések a Munka törvénykönyvére vonatkozóan Tegnap délután a miniszterelnök bejelentette az első gazdasági intézkedéscsomagot, amely a koronavírus-járvány hatásait igyekszik ellensúlyozni. 

Egy harvardi epidemiológus szerint rövid távon nincs alternatívája a távolságtartásnak Vita van kibontakozóban az amerikai tudóskörökben arról, hogy valóban a közösségi távolságtartás a legmegfelelőbb módja a koronavírusjárvány kezelésének. John Ioannidis, a Stanford egyetem epidemiológus-statisztikusa például azzal érvelt, hogy még nem rendelkezünk elegendő adattal a járványról ahhoz, hogy határozott kijelentéseket tegyünk.

Mi lesz az érettségivel? Elhalasztják? Tanárokat és oktatási szakembereket kérdeztünk arról, hogy az iskolák bezárása után szerintük mi lesz az érettségivel. Forrásaink arra számítanak, hogy május elején nem fogják megtartani az érettségiket. Ha minden jól megy, akár egy hónapot is csúszhat a vizsga, de addig is több kérdést kell tisztázni.

Hogyan tudnak a szülők tanárrá is válni? – Történetek a digitális tanrend valóságából! „Kezdek felnézni a tanárokra... vajon hogy bírják xanax meg tömény nélkül???” Hétfőtől kezdődött el az iskolákban a digitális távoktatás. Szülőket kérdeztünk meg arról, hogy meséljenek első tapasztalataikról. A nyugodt anyukától a felfokozott idegállapotú apukáig érkeztek a válaszok – Körképünk!

Király Júlia: „Nem biztos, hogy gyors lefutású válság áll előttünk" A magyar gazdaságot látszólag jó állapotban éri a koronavírus-járvány miatt várható világméretű gazdasági megtorpanás. Ám az alig rejtett belső kockázatok valódi veszélyt jelentenek. Interjú Király Júliával, a magyar jegybank korábbi alelnökével.

A járvány miatt a diákhitelek törlesztését is felfüggesztik A Diákhitel Központ Zrt.-t, akik közölték: az intézkedés rájuk is vonatkozik, a hallgatói hitelek törlesztését a vonatkozó jogszabályok hatálybalépésétől 2020. december 31-ig felfüggesztik. Arra a kérdésre nem tudtak egyértelmű választ adni, hogy mi lesz a már felmondott szerződések sorsa.

Takarítanak és felolvasással segítenek a magyar színészek, amíg nincs munkájuk Mivel nemcsak a színházak, hanem az iskolák és az óvodák is bezártak, azaz hétfőtől lényegében az összes gyerek otthon maradt a vírus miatt, az otthon maradt színészek egy része a szülőknek próbál segíteni a tanításban vagy a gyerek lekötésébennépdaloktatást.

Gyorstalpaló tanfolyam arról, hogy nem is (volt) rossz nekünk Az emberi lények hajlamosak a hiányokra és a kellemetlenségekre fókuszálni a mindennapokban, és nem annyira fordítanak figyelmet arra a temérdek dologra, ami az életük mérlegének pozitív serpenyőjébe tehető. Aztán jön az sors, mint analóg tanító, és rendre megmutatja nekünk, hogy normál esetben messze nem kéne ennyit morgolódni, elégedetlenkedni, panaszkodni. 

Hullafáradtak, ők találkoznak a legtöbb beteggel, mégis egész nap osztják a bolti dolgozókat Az élelmiszerboltok letarolása már nagyjából három hete tart, és egyelőre semmi jele a csillapodásnak. Sőt, az iskolák bezárásának pénteki bejelentése óta még tovább fokozódott a forgalom az általunk megkérdezett bolti dolgozók szerint.

Sűrgősségi pénzügyek: számlanyitás, kölcsön, egyebek. Mit tudunk távolról intézni a bankunkkal? És azon is túl? Napról napra egyre több szolgáltató kéri ügyfeleit, hogy a következő időszakban a személyes ügyintézés helyett válasszák a digitális csatornákat, a készpénzes fizetés helyett pedig a bankkártyás, vagy az azonnali fizetést. 

A járvány megfelelő alap a szerződés nemteljesítéséhez? A koronavírus-járvány magyar kereskedelemre gyakorolt hatása már most is számottevő. A vállalkozásokkal kapcsolatos egyik legfontosabb kérdés az, hogy a járvány megfelelő alapul szolgálhat-e a szerződés teljesítésének elmulasztására, és milyen kártérítési következményekkel jár ez. 

Így is megfogható a koronavírus-helyzet: lépjen mindenki a tettek mezejére! A Telenor HR vezérigazgató-helyettese megírta, milyen intézkedéseket vezettek be a cégnél a koronavírus miatt.

Ingyenes program és kurzus: ezek a cégek segítenek Önnek a sikeres távoktatáshoz Számos cég ajánlotta fel segítségét a koronavírus miatt elrendelt tantermen kívüli digitális oktatásra átálláshoz.

Csak mert az idősebb korosztályra veszélyesebb a vírus, még nem jelenti, hogy a fiatalabbak nem lesznek nagyon betegek Abszolút számokat nézve azonban - már csupán azért is, mert a populáció nagyobb része 65 éven aluli - a kórházi kezelésre, intenzív ápolásra szorulók között darabra igenis sok, mondjuk így fiatal", vagyis 65 éven aluli van.