ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/25: Teher alatt nő a pálma

TECHNOLOGY

Fintech-veszély „A Magyar Nemzeti Bank felhívta a bankok figyelmét, hogy jönnek a fintech-cégek, ideje felkészülni a változásokra”, mondja Y. úr, aki a március 2-án induló, azonnali fizetési rendszerrel kapcsolatos fejlesztésekben a szállítói oldal képviseletében szerzett értékes tapasztalatokat és érdekes információkat.

Minden villanyautót, a Teslát is legyorsulja az első elektromos Porsche A Porsche ősszel leplezte le első villanyautóját, a többféle kivitelben készülő Taycant. A legerősebb modell a Turbo S, mely hiába nyom 2370 kilogrammot a mérlegen, 761 lóerős teljesítménye, illetve 1050 Nm-es nyomatéka igen komoly menetdinamikát kölcsönöz neki.

A kreativitásé lesz a főszerep a következő évtizedekben Az automatizáció és digitalizáció kiterjedésével egyre nagyobb szükség lesz az emberi kreativitásra, amelyet egy kutatás szerint sok cégvezető a fegyelmezettségnél és a tisztességnél is fontosabbnak tart. A magyar piacon is megjelentek a kreativitás fejlesztésével foglalkozó cégek, itthon is elkezdődött a kreativitás forradalma.

Ideje sutba vágni a kézi számlatömböt, úgyis online kell a NAV-nak adatot szolgáltatni Júliustól a vállalkozóknak áfától függetlenül minden közületi számla, jövő júliustól pedig minden magánszemélynek kiállított számla adatait be kell küldeniük a NAV-hoz, 500 ezer forintos büntetés terhe mellett. 

Lekéstél a bitcoin vonatáról? Így fektess bitcoinságosan altcoinba Bárcsak vettem volna anno 20 dolláros bitcoint. Ez az a mondat, amely szinte minden kriptohívőnek hagyta már el a száját. Időgép nem létezik. Itt az idő tehát, hogy más lehetőségek (altcoinok) után nézzünk. De hogyan találjunk értelmes projektet?

Terjeszkedik a népszerű autómegosztó, avagy GreenGo menni Prága Tavaly ősz óta tesztelték a rendszert és úgy tűnik, a csehek rákaptak: február 20-tól Prágában is élesben indul a GreenGo autómegosztó szolgáltatása. Itthon már jól ismert a kizárólag elektromos autókból álló carsharing szolgáltató, akik mostanra már Budapesten 300 járműből álló flottát kínálnak az ügyfeleknek.

Hatéves mélyponton a hazai üzleti bizalom Februárban gyakorlatilag januári szintjén maradt a GKI konjunktúraindexe, mely így 40 hónapos mélypontján van. Az üzleti várakozások kissé romlottak, a fogyasztóiak hasonló mértékben javultak. Az üzleti bizalmi index trendje másfél éve lejtmenetben van, így hatvéves mélypontjára ért. 

Az online hirdetések harmadát senki sem látja, de az ad verification megoldásokkal ez kiküszöbölhető A globális márkák egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy online hirdetéseik jobban mérhetők legyenek. Nem csak az fontos, hogy valóban megjelent hirdetésekért fizessenek, hanem hogy biztonságos környezetben jelenjenek meg az üzenetek. 

Megpróbálja betiltani az Apple a könyvet, ami szerinte leleplezné titkait Az Apple megpróbálta elérni, hogy egy, a cég állítólagos titkait leleplező könyv ne jelenjen meg Németországban a napokban - állítja a könyvet publikáló kiadó. Bár az almás cég kényszerítő jellegű jogi eszközöket még nem vetett be az ügy érdekében, a kiadó szerint azonban készek magukat megvédeni az esetleges ilyen lépésekkel szemben is.

Repülőgép-alkatrészek blokklánccal és 3D nyomtatással A New York állambeli (East Aurora) Moog repülőgép-alkatrészgyártó a blokkláncot (blockchain) és a 3D nyomtatást összekombinálva, gyorsítaná fel több napról, esetleg hetekről néhány órára a hibás alkatrészek kicserélését.

Vicceskedés A kreatív gondolkodás, a kreatív hirdetések készítése egyfajta elvárás a reklámszakmában. Ha nem vagy kreatív, akkor lehetsz jó szakmunkás, de nem leszel kiemelkedő. Ezt persze ennyire nem szokás kimondani (és még mennyi mindent nem szokás kimondani!), de valahol belül ezt nagyon sokan érzik. Éppen ezért aki csak teheti, megpróbál kreatív lenni. 

Azonnali utalás: érdemes mielőbb regisztrálni a bankoknál az azonosítókat Napokon belül - március 2-án - elindul az azonnali fizetési rendszer, amely öt másodpercen belül célba viszi a 10 millió alatti lakossági utalásokat. A bankrendszerben feladott utalások nagy részét teszik ki az egyedi utalások, napi átlagban több százezer tranzakcióról van szó, ezek gyorsulnak majd fel március 2-tól.

 

HUMAN

Teher alatt nő a pálma Reziliensnek lenni azt jelenti, hogy a stresszhelyzetekből is a maximumot hozzuk ki, a nehéz időszakok ellenére is képesek vagyunk sikereket elérni. A reziliencia kulcsa egyéni szinten található, a vállalat a munkakörülmények javításával, a külső ösztönzők biztosításával tehet a reziliens, sikeres munkaerő kialakításáért.

A valóságvezérelt vállalatokért Az végén még csak 5-ik születésnapjukat ünnepelték, ám a hazai szervezetfejlesztési, szervezetdiagnosztikai piacon már évek óta meghatározó szerepet játszanak. Megoldásaik egyszerűségük, döntéstámogatást megkönnyítő logikájuk miatt méltán népszerűek. A CX-RAY alapító-ügyvezetőjével, Hári Péterrel beszélgettünk.

Megfelelő irányba toljuk a vállalati biciklit Pozitív világszemlélet felvállalásával, az érzelmi intuíció fejlesztésével, a munka-magánélet egyensúlyának megteremtésével, lelki életünk fejlesztésével és önismeretünk elmélyítésével növelhetjük a személyes rezilienciát. A vállalat is az egyének erősítésével képes hatni a reziliens vállalat kialakítására, de itt is a külső tényezők biztosítása mellett látványosabb eredményeket érhetünk el, ha a kollégákat egyéni szinten, belülről ösztönözzük rezilienciaszintjük növelésére.

Nincs csücsülés 250 ezerért a kasszában, csak állandó loholás – mennyire facsarja ki dolgozóit az Aldi és a Lidl? A diszkontokban keményebb az a munka, ami vásárlóként kevésbé van a szemünk előtt. Ilyen a pékek munkája vagy a nyitvatartáson túli időszak. A diszkontokban jellemzően két műszakban dolgoznak.

„A városban könnyű, könnyű boldognak látszani" Weöres Sándor írja a „Falusi fiú a városról mesél" című versében: A városban mindenféle van! Nagy kirakat-ablakok, mögöttük hosszú selyem, piros süveg a majmon! Mennyi lárma! villamos csörömpöl, gépkocsi morog, éjjel, éjjel távoli zeneként hallom. Mintha mai életünket írná le. Messziről nézve milyen kívánatos és csillogó!

Női főnökök - Számít a nem. Nem? Ezt a cikket évtizedekkel ezelőtt csak álnéven írhattam volna meg. Férfiálnéven. Jóllehet hiába ragadtam volna tollat és tintát, hiszen nem volt lehetőség lejegyezni azt, amit most: vezető beosztású kolléganőim véleményét a női főnökökről.

Senki sem akarja megmondani, mekkora a mediánbér Magyarországon Nem tudni, mekkora a mediánbér Magyarországon, csak az átlagbéradatokról készülnek kimutatások.

Annyira jól fogadták a tanárok a módosított alaptantervet, hogy megyei roadshowba kezd a minisztérium Konferenciasorozatot kezdeményezett a Nemzeti Pedagógus Kar az új tantervi szabályozásról. Ennek részeként március végéig minden megyében lehetőséget kapnak a tanárok, hogy személyesen konzultáljanak a módosított Nemzeti alaptanterv készítőivel.

Egy vöröslámpás ház új élete Tíz év után újra közösségiben” alkot nagyot az ország első coworking irodája. Élettér tekintetében egy új funkciót mutat be a Loffice: a coliving” koncepcióját, amely a közép- és hosszútávú szálláshely-szolgáltatás legújabb, globális terméke, az elidegenedett városi lét szükségszerű reakciója felgyorsult világunkra.

Koronavírus: mekkora az európai kockázat? Alacsonytól mérsékeltig" terjed az új koronavírus kockázata az Európai Unióban a vírus gyors olaszországi terjedése után - közölte vasárnap az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

Több millió forintos fizetésekkel csábítják külföldre a magyar orvosokat Nem csak a magyar egészségügy helyzete kétségbeejtő, de külföldön is rengeteg orvos hiányzik a rendszerből - látszik ez a feladott álláshirdetések számából. Sok nyugat-európai kórház kifejezetten a magyar piacon hirdet, és csillagászati összegeket kínál az itthoni egészségügyi dolgozóknak. 

Megállás nélkül csökken a magyarok IQ-ja, és nem az iskolarendszer átalakítása miatt Heves érzelmeket vált ki az oktatási rendszer évek óta zajló átalakítása, különösen az új Nemzeti alaptanterv és a napokban megjelent új kerettantervek korbácsolták fel a kedélyeket. A magyar diákok között végzett matematikai és szövegértési tesztek eközben évek óta romló tendenciáról számolnak be. Csökken az összmagyar IQ is.

A toborzás csapatsport, a jelölteket ügyfélként kezeld Négy nagy erő alakítja a munka világát, amire a céges toborzóknak reagálniuk kell. Erről beszélt Johnny Campbell, a recruiterek online képzésével foglalkozó Social Talent vezérigazgatója a Recruitech toborzási konferencia nyitó előadásában. Az ír szakember a pályázásban az egyszerűségre, a gyorsaságra és a folyamat követhetőségére hívta fel a figyelmet.