ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/24: Vezetői emberkísérletek

TECHNOLOGY

Bankkártya-biztonsági központ nyílik Európában Létrehozza a Mastercard az Európai Kiberbiztonsági Központot, melynek célja, hogy csúcstechnológiával felszerelkezve segítse a piaci szereplők együttműködését, így erősítve a régió kiberbiztonságát.

Brutális csapás készül: világszerte betiltják a jövő fizetőeszközét"? Az eddigi információk alapján kifejezetten szigorú szabályozással készül felforgatni a kriptopénzpiacot az Amerikai Egyesült Államok. Donald Trump amerikai elnök keményen nekiment a kriptodevizáknak, majd Steve Mnuchin pénzügyminiszter és a minneapolisi Fed elnöke is utalt arra, hogy hamarosan kész a szektorra vonatkozó szabályrendszer.

Ösztöndíjprogram köti össze a visegrádi régió nagyvállalatait és startupjait Régiós partnereivel közösen, 2020-ban is elindítja a Design Terminal az innovatív vállalkozások képzését, üzleti kapcsolataik bővítését és regionális piacra lépésük elősegítését célzó ösztöndíjprogramot, a Visegrádi Alap támogatásával. 

MI-alapú energetikai szolgáltatással lép piacra az eNET Az eNET Adatbányászati és inkubációs üzletágának Electrigence nevű innovatív adatautomatizálási szolgáltatása új perspektívát kínál az európai villamosenergia-piac szereplőinek.

Ablonczy Balázs a kalandot választotta Az AB Consulting egyik tárgyalójában készült az ITBUSINESS első podcastja, amelyben Ablonczy Balázzsal beszélget Mester Sándor. A magyar IT-piac egyik legismertebb és legnépszerűbb topmenedzsere tavaly január végén távozott több mint tízéves szolgálat után az SAP Hungary éléről, majd kalandos útra lépett: a magyar piacon befektetőként kezdett el tevékenykedni.

A fogyasztók mindent azonnal akarnak és még jól is akarják érezni magukat - meg tudsz nekik felelni? Az oly’ hangos élményzajban hogyan érjük el, hogy vevőink minket válasszanak és maradjanak is? A Service Design módszertan jó lehetőség, hogy vevőinket megértsük, magunk felé fordítsuk és megtartsuk.

Jön az új fizetési rendszer a bankoknál - sok szolgáltatás nem indul majd el Az azonnali fizetés elindul ugyan március 2-án, de a többi extrára, a fizetési kérelemre és a QR-kódos fizetésre várniuk kell az ügyfeleknek.

Időjóslás szupergéppel Új komputer segíti nemsokára a meteorológusokat Angliában, teljesítménye sokszorosa az eddiginek. Segítségével a klímaváltozás okai, folyamatai is jobban megérthetők lesznek.

Már tesztelik a svédek a digitális készpénzt A svéd jegybank, a Riksbank megkezdte az e-kronának nevezett digitális készpénz egy évig tartó tesztelését. A projekt a blokkláncok által inspirált biztonsági technológiát, úgynevezett elosztott főkönyveket (distributed ledger) használ, hasonlóan a kriptovalutákhoz.

A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára A kisebb és kevésbé hatékony magyar cégek egy része tönkre fog menni a béremelkedés hatására, jobb dolgozóikat pedig a külföldi cégek szívhatják fel; a magyar cégek megmaradó része viszont a termelékenységét javító beruházásokba is belekényszerülhet – mondta Palócz Éva, Kopint-Tárki vezérigazgatója. 

 

HUMAN

Stresszforrássá válik a céges email Úgy tűnik, Magyarországon is egyre nehezebb megtartani a munka és a magánélet egyensúlyát a céges kultúrákban. Az új generációs és atipikus munkavállalók, valamint a kötelezővé váló távmunka megjelenésével ez a folyamat csak erősödik – állítják a szakemberek. Az EU egy részén már törvényben tiltják a munkaidőn kívüli emaileket, hazánkban viszont még vezetői gyakorlat a használatuk.

Időzített nyugdíjbombán ül Magyarország, de van itt egy még nagyobb baj Néhány évtized múlva a jelenlegi magyar nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik. Ennél talán még nagyobb probléma, hogy nem készül erre rendesen a lakosság: az öngondoskodást segítő megtakarítások (életbiztosítások, nyugdíjpénztárak, NYESZ) aránya nagyot csökkent az elmúlt években.

Csendben, zenben, WELL-ben: emberre szabott irodaházak Komótosan csobogó patakocska fürdőzik a hétfő délelőtti napsütésben a belvárosi iroda ötödik emeletén. A nyugalmat csak a liftajtó tompa puffanása töri meg, és a cipőtalpak rohanó kopogása, amely sietve húz el a tetőtéri futópálya és jógastúdió mellett. Néhány másodperc múlva visszatér az idill, amikor a sietős léptek a patakot körülölelő zen-kertben találnak nyugalomra. Az iménti történet szereplői nem kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal nem a véletlen műve, hanem a WELL irodaminősítésé – két szakértővel alámerültem a budapesti WELL-álomba, az irodaházak Mekkájába, ahova bejárni kiváltság.

Nem menthetetlen a meeting műfaja, de ezt a kilenc kérdést tedd fel magadnak, mielőtt összehívod Az üzleti világ valutája nem a pénz, hanem a meeting. Itt kommunikálunk, itt alakítunk stratégiát, ez a szakmai döntések fő platformja. Tulajdonképpen minden cég minden alkalmazottja egyetlen folyamatos kommunikációs folyamatot próbál előregördíteni, ezért nem szerencsés hozzáállás, ha minden kollégánk sajnálja a meetingekre fordított időt.

Taste the feeling: egy ex-közgazdász útinaplója a Coca-Cola világáig Fiatal korában a Teréz körút oroszlános épülete előtt álldogálva szövögette jövőjét, majd egy hirtelen váltástól vezérelve a HR területén találta magát, ahol a kihívások hullámzó tengere egészen a Coca-Coláig repítette. Szerelem volt első látásra: a cég energiája, dinamikája azonos ritmusban lüktetett az övével, aztán nem volt megállás – Rácz-Székely Évával, a Coca-Cola HBC Magyarország HRBP- és OD-managerével beszélgettünk.

Bolti dolgozóik mesélik el, hogy miért ilyen irdatlanul hatékony az Aldi és a Lidl Az elmúlt években a magyarországi kiskereskedelmet teljesen felforgatta két német diszkontlánc, az Aldi és a Lidl. Pedig nem is olyan régen, amikor még a hiper- és szupermarketek uralták az országot, inkább különlegességként hatott a vásárlók pénzének és idejének spórolására épülő diszkontmodell.

A maximumon túl, az extra kilométer után Egy sikerre vitt kudarc, egy váratlan esemény és a tinédzserkor óta csillapíthatatlan vezetői vágy hajtotta a HR-szakmába, ahol megnyugvásra és hivatásra talált. S noha azt állítja, minden szakmában megállná a helyét, az igazi szenvedélyt a jó értelemben paraméterezhetetlen személyiségek és szürkeállományok megzabolázása hozta el – Palásti G. Györggyel, a Grafton Recruitment ügyvezetőjével beszélgettünk.

Nők, akik megújítják a Rákóczi tér környékét – hamarosan nyit az új közösségi komplexum is A Loffice hamarosan újranyitja teljesen átalakított Salétrom utcai egységét, ahol új szintre emelik a közösségi együttműködés fogalmát – nemcsak házon belül. Az egykor a prostitúcióról ismert Rákóczi tér környéke folyamatosan megújul – és ebben nagy szerep jut a nőknek.

Egymillió gyereket tanítanának meg kódolni – milliárdos befektetést kapott a magyar Logiscool A Logiscool 3,5 millió euró – azaz közel 1,2 milliárd forint – befektetést kapott. A régió egyik legrégebben működő, független, vezető kockázati tőke alapkezelője, az Euroventures vezetésével vonták be ezt az összeget – jelentette be a társaság.

Egymilliót keresett egy ismerős beajánlásával Egymillió forintot keresett egy közösségi recruiter a Talentuno rendszerén keresztül egyetlen nyitott állásra való sikeres ajánlással. A most másfél éves cég teljesen új alapokra helyezte a tehetségek toborzását, hatékony választ kínálva ezzel az évek óta tartó munkaerőpiaci nehézségekre.

Miért veszélyes a béremelés? Bármennyire is furcsán hangzik, egy friss amerikai kutatás eredménye szerint a fizetésemelés megnehezíti, hogy nyugdíjasként munkás éveinkhez hasonló színvonalon éljünk. Még akkor is, ha szorgos megtakarítók vagyunk.

Stressz és tisztázatlan munkakörök: ezek riasztják el a munkavállalókat A jó munkahely legfontosabb ismérvei között szerepelnek a bizalmi munkatársi kapcsolatok, a pontosan tisztázott feladatkörök, az ezzel kapcsolatos hatékony kommunikáció, valamint a folyamatos, pontos visszajelzés az elvégzett munkára.

Kutyák a munkahelyen - hogyan hatnak az eredményességre? Mik a kutyás munkahelyek, képzések, fejlesztések sikerkritériumai? Milyen pozitív vagy éppen negatív hatása lehet annak, ha kutyák vannak a munkahelyen, vagy éppen a fejlesztési folyamatokban?

Hagyjuk ki a gyereket az önéletrajzból Hiába volt jó munkaerő egy nő, ha gyereke születik, nehéz visszatérnie a munkaerőpiacra. A részmunkaidő még mindig kevés helyen működik.