ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/21: A kollégát digitálisan is ki kell rúgni

TECHNOLOGY

Van hova pályázni a kutatóknak Magyarország mintegy 3,3 milliárd forintot költ évente különböző, nemzetközi, kutatási infrastruktúra-szervezetek tagdíjaira. (Ebből csak a CERN – az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, benne a Nagy Hadronütköztető, LHC – 2,4 milliárd). E lehetőségek láthatóságát és a forrásfelhasználás hatékonyságát javítani kívánva sajtóbeszélgetést rendezett a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

Hogyan vesztettem el minden pénzemet és lettem sikeres kereskedő? A tőzsdén való kereskedés, még ha könnyű foglalkozásnak is tűnik, nem az. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem mindig vagyunk sikeresek.

207 millió forint online szerződéskötési platformra Újabb, ezúttal 207 millió forintnyi befektetést kapott a TrustChain Systems távoli felek közötti szerződéskötési platformja. Februárban indul a valós idejű ügyfél-azonosítás – magyar nyelven.

Revolut-káosz után: ki és miért fizettet a feltöltésért? Megnyugodhatnak a magyar Revolut-felhasználók, egyelőre úgy tűnik, csak annak kell a kártya feltöltéskor költséggel számolnia, aki Erste hitelkártyával végzi a műveletet. Összefoglaljuk, hogy miért alakult így és miért hihették sokan, hogy általános és komolyabb változásról, nagyobb költségről van szó.

Ablonczy Balázs a kalandot választotta Az AB Consulting egyik tárgyalójában készült az ITBUSINESS első podcastja, amelyben Ablonczy Balázzsal beszélget Mester Sándor. A magyar IT-piac egyik legismertebb és legnépszerűbb topmenedzsere tavaly január végén távozott több mint tízéves szolgálat után az SAP Hungary éléről, majd kalandos útra lépett: a magyar piacon befektetőként kezdett el tevékenykedni.

10 nap és új időszámítás kezdődik a bankolásban E-mail címre is utalhatunk Megjelentek az azonnali fizetést reklámozó MNB-s óriásplakátok és a bankok is elkezdték tájékoztatni ügyfeleiket a 2020. március 2. napjától elérhető új átutalási lehetőségekről. Utalhatunk e-mail címre, ismerkedhetünk a másodlagos számlaazonosító és a fizetési kérelem kifejezéssel. Mi változik március 2-től? Mire számíthatunk?

Megdöbbensz, ha megnézed, ki mennyit nyer az uniós költségvetésen Az uniós tagállamok képviselői újra összeülnek, és folytatják az egyezkedést arról, hogy 2021 és 2027 között mire mennyi pénzt költhessen el az Európai Unió. Nem valószínű, hogy mindenben sikerül megegyezniük, de a befejezés után minden bizonnyal a legtöbb európai vezető azzal fog kiállni a választói elé, hogy sikerült a lehetőségekhez képest a legtöbb forrást kiharcolnia.

Hogyan segít a holland építészet a világ élelmezésében? Hollandia a világ második legnagyobb mezőgazdasági exportőre az Egyesült Államok után.  Hollandia csak 2017-ben közel százmilliárd dollár értékben exportált mezőgazdasági, valamint tízmilliárd dollár értékben mezőgazdasággal kapcsolatos termékeket. A sikere titka abban rejlik, hogy az építészeti innovációk szerves részét képezik a mezőgazdaságának.

Kína és az Egyesült Államok: az 5G harc háttere Az ötödik generációs, azaz 5G technológiával és a kínai Huawei vállalattal kapcsolatban kitört nemzetközi konfliktus látszólag „csak” az információbiztonságról, kémkedésről és a pénzről szól, pedig mindez egy komplexebb folyamat része.

Itt és most! - kialakulóban a jövő kereskedelme A kereskedelem hagyományos, több száz éve létező formája, a dialógusos kereskedelem teljes mértékben átalakul. És az átalakulás nem csak azt jelenti, hogy a kilencvenes években elkezdtük használni a digitális csatornákat. 

A Bosch megmutatja, hogyan látjuk a világot a jövő okosszemüvegén keresztül A vállalat saját fejlesztésű Smartglass Light Drive okosszemüveg-rendszere olyan mindennapi helyzetekben jelenthet teljesen új, kényelmes és biztonságos megoldást, mint az autós vagy biciklis navigáció, a bevásárlás vagy a főzés.

Üvegnyomtatás, másként A Zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH) kutatói sztereolitográfián (SLA) alapuló technikával komplex és erősen lyukacsos üvegtárgyakat nyomtattak. A kutatócsoport polimert és organikus molekulákat tartalmazó speciális műgyantát fejlesztett. 

A GDPR millió dolláros kérdése: mit is kell megvédeni? Egy friss kutatás szerint a vállalatoknak mindössze 28 százaléka véli úgy, hogy teljes egészében megfelel a GDPR összes kritériumának. Ez az arány aggasztó, különösen annak fényében, hogy a szervezetek tetemes bírságot kockáztatnak a kötelességek elmulasztásával.

 

HUMAN

A kollégát digitálisan is ki kell rúgni A rossz hírünk az, hogy a HR-részlegnek kiemelten kell foglalkoznia az IT-biztonság kérdésével. Jogos a felháborodás, megértjük, hogy a rengeteg feladat mellett a HR-en senki, de senki nem szeretne az IT-biztonsággal is foglalkozni. A HR digitalizációja, a fiatalabb generáció megváltozott munkavégzési szokásai azonban arra kényszerítik a terület szakembereit, hogy legalább partnerségi szinten foglalkozzanak a kérdéssel, ezzel is növelve az IT-tudatosság szintjét. Nem engedhető meg, hogy a HR legyen a sikeres kibertámadások kiindulópontja.

Ahhoz, hogy segíteni lehessen az elöregedő társadalmakon, előbb meg kellene határozni, mi is pontosan az öregedés „Egyértelmű és kiszámítható, közmegegyezésen alapuló definíció hiányában korlátozottak a lehetőségei annak, hogy az életminőséget negatívan befolyásoló öregedési folyamatokat átfogó módon lehessen lassítani vagy megállítani.” – írja a Statnews című portálon véleménycikkében Csordás Attila öregedéskutató biológus.

„Nem tudom elképzelni, hogy valaki szótlanul elmenjen egy dolog mellett akkor, ha módjában áll tenni valamit.” Magyarország piacvezető humánügyviteli szolgáltatójánál a társadalmi felelősségvállalás a szervezeti kultúra része. Jó tett helyébe nem várják a jót, mert hisznek abban, hogy a jótett maga a jó. Példát mutatni viszont érdemes, mert nagy szükség van a követőkre - vallja Sass Katalin, a NEXON tulajdonos-ügyvezetője, akivel a díj különlegességéről és a segítségnyújtás szűnni nem akaró motivációjáról beszélgettünk.

Teljesen felzabálja megtakarításainkat a nyolc éve nem látott mértékű infláció Nyolc éve nem volt olyan magas az infláció, mint 2020 januárjában: 4,7 százalékkal nőttek az árak egy év alatt. Az adat az elemzőket és a kormányt is meglepte, és mivel nemigen van kamat, ami az infláció nyomába érne, a megtakarítások olvadoznak.

21 térkép a 21. századról A térképek egyre fontosabb szerepet töltenek be mindennapi életünkben és készítésük új tartalmi változásokat is magával hoz. Új térképekre van szükségünk, új morfológiai szimbólumokkal és új kartográfiai látásmóddal.

Közel 700 ezres átlagbér a legjobb fizetésű területen - Hol, mennyit lehet keresni ma Magyarországon? A felsőfokú végzettséggel rendelkező, gazdasági területen dolgozók bruttó átlagbére közel 700 ezer forint volt 2019 első három negyedévében. Foglalkoztatottság szempontjából az sem árt ha férfinak születünk. A magyar férfiak foglalkoztatottsági rátája lényegesen magasabb a nőkénél, az EU-átlagot is meghaladja.

Február 20-ig keresik az év fiatal vezetőjét Hamarosan lejár a jelentkezési határidő a Fiatal Vezetők Akadémiája Év fiatal vezetője" kiírására.

Jövőre lendülhet fel az űrturizmus Négy fizető utast juttatna az űrbe 2021 végéig a SpaceX. A vállalat azt tervezi, hogy rekordmagasságba küldi a turistákat. Az amerikai cég a Space Adventures nevű vállalattal dolgozik a projekten, a jegyekről eddig nem közöltek információt, de áruk várhatóan több mint száz millió dollár lesz.

Már több az egyéni vállalkozó, mint a cég Már több mint 530 ezer egyéni vállalkozás működik Magyarországon: ez a szám 16 év után újra meghaladja a társas vállalkozásokét - írja az Opten.

A fiatalok sokkal tudatosabbak pénzügyileg, mint az sokan gondolnák A válság után felnőttkorba lépő Z generáció tagjai sokkal tudatosabbak pénzügyileg, mint a megelőző nemzedék volt ugyanebben az életkorban. Egy friss kutatás szerint ugyanis a legfiatalabbak hitelprofilja sokkal kedvezőbb, mint amilyen az Y generáció tagjaié volt a recesszió idején.

Januárra eltűnik a nejlonzacskó, nálunk is megtiltják az egyszer használatos műanyagok forgalmazását Új hivatal felelőssége lesz az út szélén, erdőkben hagyott szeméthalmok eltávolítása.

Vajon önt is elkapta az életközepi válság? Élete során az ember különböző fejlődési stádiumokon megy keresztül. Kihívásokkal teli életszakaszként kezelhetjük a 35–55 éves kor közötti időszakot. Ekkor sokunk boldogságérzete mélypontra kerül. Pedig látszólag sok mindenünk van: a legtöbbünknek családja, szakmája, bizonyos anyagi bázisa, sőt talán karrierje, sikerei.