ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/20: Mission possible

TECHNOLOGY

Minden egészségügyi szolgáltatót látni fognak A nem közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók számára 2020. január 1-jéig volt kötelező a csatlakozási dokumentáció előkészítése és beadása, 2020. június 1-jétől pedig rájuk is vonatkozik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT-be) való adatszolgáltatási kötelezettség.

Több ezer munkahely szűnhet meg a szén magyarországi eltűnésével, de megvan a megoldás A megújuló energia iparban, de még inkább az épületek energiahatékonyságának javításához kapcsolódóan a gép- és építőiparban annyi új munkahely jöhetne létre az Észak-magyarországi régióban, mint amennyit a Mátrai Erőmű 2030-ig tervezett zöld" átalakítása veszélyeztet.

Hiába a szigorítás, továbbra is szárnyal a műanyagipar Egyre nagyobb a szakadék az ipari elképzelések és a társadalom igényei között a műanyag előállításával kapcsolatban. A környzetvédelmi törekvések és az egyszehasználatos műanyagok betiltása ellenére óriási emelkedés látható a műanyag-iparban.

Bíróság állította le a Tesla német gigagyárának előkészítő munkálatait Környezetvédők kérésére egy bírósági ítélet arra utasította a Teslát, hogy átmenetileg függessze fel németországi gyárépítésének előkészítő munkálatait. Az elektromos autógyártó már jó ideje egy Berlinhez közeli erdő kitermelésén dolgozik, ahol első európai autó- és akkumulátorgyárát akarja felépíteni.

Hamarosan bevezeti az állami kriptovalutát Kína Miközben a bitcoin bányászatot szigorúan korlátozza Kína, addig a kriptovaluta gondolatától már nem zárkózik el, feltéve, ha kommunista projektről van szó.

Mit hozhat a nyílt bankolás, a PSD2 a könyvelőknek? A könyvelők számára is számos könnyítést hozhat a nyílt bankolás többek között a banki tranzakciók könyvelésében, a vevő-szállító számlák összepontozásában, a kontírozás automatizálásában.

Világelső magyar kutatás: robotok bizonyíthatják, hogy a dögevés tett minket emberré Jelenleg három-négy főbb paradigma van, amely a nyelv kialakulását magyarázza. Ezek közül az egyik legígéretesebb a kooperatív dögevés elmélete. Ennek alátámasztásán dolgozik az ex-MTA Ökológiai Kutatóközpontban Szilágyi András és kutatócsoportja, méghozzá olyan módszerrel, amely az egész világon egyedülálló: robotokkal.

A magyar vállalkozások európai piacra lépését is segíti a PowerUp! Közeledik az EIT InnoEnergy PowerUp! pályázat jelentkezési határideje. Az indulók 2020. március 5-ig véglegesíthetik és adhatják le jelentkezésüket.

Az emberi csont az épületnyomtatás alapja Mi a közös a csontokban és a 3D nyomtatással készült épületekben? Az, hogy mindegyikben találunk oszlopokat, tartógerendákat, és ezek a szerkezetek határozzák meg, mennyi ideig tart ki például egy ház. 

Elmeszelték a Huawei amerikai perkeresetét Egy texasi szövetségi bíró elutasította kedden a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat Egyesült Államok elleni perkeresetét.

 

HUMAN

Ambivalens érzések Van egy-két olyan téma, amelyeknek „érintettségem” okán nem igazán szívesen adok zöld lámpát. Az egyik ilyen topik a női vezetőkkel kapcsolatos, de azért évente legalább egyszer érintőlegesen vagy direktben csak feldolgozzuk ezt a meglehetősen szenzitív kérdéskört. A másik általunk mostohagyerekként kezelt témakör a kisgyermekes anyukák munkába állása. Ezt eddig nagy ívben kerültük, mivel itt mind munkáltatóként, mind pedig (nagy)szülőként érintett vagyok.

Éhbérért dolgoznak az igazságügy napszámosai A háromezer bírónak járt a béremelés, de a kezük alá dolgozó mintegy hatezer bírósági alkalmazottnak nem. Közülük egyre többen elhagyják a pályát.

Munka mellett kisgyerekkel az élet nem könnyű, de nem is lehetetlen Gyerek vagy munka? Nagyon sok anyában úgy merül fel a kérdés, hogy csak egyiket vagy csak másikat választhatja. Errefelé tolja őt a társadalmi elvárás és a munkáltatók többségének hozzáállása is, amelyek miatt a rugalmas munkavégzés lehetősége messze nem olyan elterjedt, mint lehetne. Pedig a munkáltatók részéről nem is igényel rettenetesen sok erőfeszítést, hogy kisgyermekes anyák részére is vonzóvá tegyék a munkahelyüket.

Én akarok lenni az, aki a legtöbbet tudja az olívaolajról Magyarországon Giuseppe Scaricamazza 1998-ban költözött Olaszországból Magyarországra: ekkor döbbent rá, itthon mennyire más az olívaolaj íze, mint amihez ő hozzászokott. Buono névre keresztelt olívaolaj- és tésztaszaküzletét csupán hat éve, hosszas vívódás után nyitotta meg az Oktogonon, de már másfél évtizede látja el minőségi olasz alapanyagokkal a legjobb hazai séfeket.

A lakosság elöregedése ezzel jár Hidasi Zoltán, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának docense szerint még nem foglalkozunk eleget az idős embereket érintő problémákkal - és nemcsak az egészségügy területén, hanem a hétköznapokban sem.

Az iWiW-et elhagytuk a Facebookért, de a Facebookot miért dobjuk majd? A magyar internet történeteiről szóló konferencián keserédes nosztalgia fogta el a hallgatókat, amikor az egykor legnépszerűbb magyar weboldal, az iWiW hanyatlásáról beszélt Koltai Júlia szociológus. A közösségi hálózatok összeomlása kapcsán megkérdeztük tőle, vajon mikor fogjuk elhagyni a Facebookot.

„Nem ért minket a rendszer, és nem értjük sokszor saját magunkat sem” Nem értjük egymást. Nem ért minket a rendszer, és nem értjük sokszor saját magunkat sem. Nem merjük érteni. Mert a szívünk vágya talán nem elfogadott. Talán most nem ez a trendi. Valósítsd meg az álmaid, de annyira azért mégse! Új idők járnak, most már mást KELL akarni! 

Küldetése a szakmai matchmaking Évek óta a Magyar Marketing Szövetség vezetőségének tagja. Belülről, irányítóként ismeri a szövetség munkáját. Interjú Katona Norberttel, a Magyar Marketing Szövetség frissen kinevezett operatív igazgatójával.

Van élet az élsport után Van, aki könnyen megtalálja a helyét sportkarrierje befejezése után, más sokáig szédelegve keresi a helyes irányt. Az élsport lezárása esetében előrelátással és felkészüléssel megkönnyíthető a váltás.

Vannak, akik a fiataloknál is többet tesznek a környezetvédelemért – az idősek Iskola helyett klímatüntetésre mennek, vegán életmódra váltanak, és a Blue Planeten nőttek fel. A mostani tizen-huszonévesekről sokan gondolják, hogy ők a legkörnyezettudatosabb generáció, és ha az emberiség történetében nem is mindenkinél, de a szüleiknél biztosan jobban teljesítenek.