ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/18: Összezárják soraikat a kiberbűnözők

TECHNOLOGY

Folyamatos a vadászati szezon a vállalatok ellen A kiberbűnözők idén egyre jobban összezárják soraikat, szakosodottan, szervezetten, tervezetten és főleg feltűnés nélkül végzik munkájukat. Ellenük megfelelő IT-biztonsággal, naplózás-elemzéssel és a biztonságtudatossági szint növelésével védekezhetünk.

Megállíthatatlan a humanoid robotok evolúciója Számos tudományos területen használnak humanoid robotokat kutatási eszközként, melyekkel elsősorban az emberi test felépítését és viselkedését (biomechanika) tanulmányozzák. 

Bizalom és felhasználói bázis eladó! Több modell is létezik a nyílt forráskódú szoftverek kereskedelmi használatára. A gazdasági sikerhez kritikus tömegű felhasználói bázis és lassan felépíthető hitelességre van szükség. A pénz meg csak megtalál valahogy.

Budapest Airport-vezér: nagy bejelentések jönnek Hamarosan nagy fejlesztések lesznek, az utasok már a belvárosban feladhatják csomagjaikat. Teljesen megújul a repülőtér közlekedési kapcsolata is, amely egy grandiózus építkezés lesz - mondta exkluzív interjújában Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója.

A komótos szakasz „És mondd, ha átutalom az esedékes gázszámlám összegét nektek, akkor rögtön, vagyis tíz-húsz másodperc múlva már hívhatom is az ügyfélszolgálatotokat, hogy megtudjam, látják-e ők, hogy az utalásom megérkezett?” – tettem fel a kérdést jóismerősömnek, aki széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a közművek informatikájáról, és most is éppen egy ilyen intézmény sorait erősíti. Válasza nem lepett meg nagyon.

Néhány hét, és csalók tömegei repülhetnek rá a magyar bankszámlákra Már sokan várják, hogy március másodikán elinduljon az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, az újdonságokra azonban rendszerint azonnal rárepülnek a hackerek, a csalók, illetve különböző motivációjú, technikailag képzett érdeklődők, akik tesztelgetik majd, mennyire stabilak a bankok rendszerei.

2020 – az online számlázás éve Rendkívüli közgyűlést tartott a Kulcs-Soft. A napirendi pontok megtárgyalását követően adott tájékoztatások szinte mindegyike a digitalizációról, felhő alapú rendszerek térnyeréséről, 5G-hálózatok nyújtotta technológia lehetőségekről szólt.

Megtámadták a Vodafone - Liberty üzletet Német piaci szereplők az utolsó pillanatban megtámadták az Európai Unió Bíróságán a Vodafone Csoport és a Liberty Global négy európai piacra vonatkozó felvásárlási megállapodását, melyet az Európai Bizottság tavaly nyáron hagyott jóvá.

Végre kibökték: a multik érdekében alakítják át az iparűzési adót, amivel a magyar városok csak buknak Parragh László egy friss interjúban úgy fogalmazott: az intézkedés új befektetőket csalogathat az országba. Hogy az önkormányzatokat az átalakítás mennyire rosszul érinti, arról nem esett szó.

Új kompetenciákkal és üzletággal bővül az SAP Labs Hungary Az SAP ökosztisztémában és a régióban is kiemelt szerepet betöltő budapesti fejlesztőközpont új üzletágat indít, melyhez első fázisban 20 magasan képzett informatikai szakembert keres. Ezzel a céges utazások szervezésére és költségelszámolásokra szakosodott SAP Concur is felkerül a szervezet termékpalettájára.

Felgyorsult az átalakulás: belerokkan Magyarország az autóipari forradalomba vagy nyertesként kerül ki belőle? Történelmi változások zajlanak a járműiparban, az új trendek több mint 100 éves üzleti modelleket zúznak darabokra egy olyan kritikus időszakban, amikor az egyes szereplőknek számos más kihívással is meg kell küzdeniük. Az átalakulás érezhetően felgyorsult Magyarországon is, amely egyaránt érinti a hazai motor- és autógyárakat és a beszállítói lánc szereplőit. 

Hol és mikor kell bevetni a service designt? Post-it ragasztgatás és legózás – a rosszul sikerült service design workshopokból csak ennyi marad meg a résztvevőknek. Különösen nagyvállalatoknál azonban létkérdés, hogy ne a főnöki íróasztal mögül akarjuk megérteni a piac folyamatait, hanem higgyük el, hogy az ügyfelek valós problémáinak és igényeinek megismerése segít a jobb termékek és szolgáltatások fejlesztésében.

Az USA egyre komolyabban fenyegetőzik a Huawei miatt Megszakítja hírszerzési együttműködését azokkal az európai országokkal, amelyek szerepet adnak a cégnek az 5G mobilhálózat kiépítésében. Márpedig a legtöbb európai ország ilyen.

Bejelentették: jön a világ legerősebb időjárás-előrejelző szuperszámítógépe Bejelentették a britek, hogy 1,2 milliárd fontot költenek majd egy éghajlat-előrejelző szuperszámítógép fejlesztésére. Ha ez megvalósul, ez lesz a legerősebb ilyen modellező gép a világon.

Hiába a minőség és a jó ár, ha kényelmetlen a vásárlási folyamat Az e-kereskedelemben évek óta erősödik a trend, amiben többé nem kizárólag az ár határozza meg a vásárlói döntést. Számos egyéb tényező szerepe válik egyre fontosabbá, ezek közül pedig a kényelem több szempontból is kiemelkedő – állapítja meg az amerikai kereskedelmi szövetség 2020-as évre kiadott tanulmánya.

 

HUMAN

„Fontos, kivel zenél az ember” – szürke eminenciások dicsérete Volt szerencsém néhány éve Borbély Mihállyal, a kiváló jazz-zenésszel közösen megvalósítanom néhány workshopot. Ő a közelmúltban a jazzMA.hu szakmai oldalának szavazásán elnyerte többek között az év albuma, az év zeneszerzője és az év klarinétosa címet, ezzel eszembe juttatva egy azóta is bennem élő történetet.

A mentorálás művészete Kiből lehet jó mentor? Milyen helyzetekben van szükség mentoringra? Miért van megtartó szerepe a mentorálásnak? Egy művész mindig nagy gondossággal dolgozik, hiszen minden egyes elkészült mű, amit kiad a kezei közül, az őt és munkásságát minősíti. Tekintsünk most a mentorokra is úgy, mint a mentorálás művészeire.

Az internet egyszer el fog pusztulni A The Dead Web egy eredetileg 2017-es kiállítás, amit először a kanadai Montrealban mutattak be, a témája pedig pontosan az volt, ami a címe: mi lenne, ha az internet egyik napról a másikra eltűnne, kimúlna, ex-internet lenne.

Miféle visszajelzésnek lenne értelme a vezetők számára? Ezt a fogós kérdést tettük fel magunknak néhány évvel ezelőtt. Könnyű lenne rávágni, hogy bármilyen visszajelzés hasznos. Ez azonban sajnos nem igaz. Nem csak adatra van ugyanis szükségünk, hanem releváns és jó minőségű adatra.

Nagyon bejött a podcasting a Spotifynak Amikor tavaly februárban a Spotify bejelentette első ( és mint kiderült valóban messze-messze nem utolsó ) akvizíciót podcasting területen és egyértelművé tette, hogy a jövőben egyre hangsúlyosabb területként kívánja kezelni mindezt.

Életünk során két-háromszor sem ártana szakmát váltanunk Fekete Antonio több mint húsz évet töltött a konyhán, de a séfszakmát a szakácskönyvekre és gasztrofotózásra cserélte. Hozzá járnak a profi séfek, a lassan profi amatőrök és a lelkes hobbiszakácsok is, ha fejlődni szeretnének. Szerint a szakácsoktatásunkkal komoly problémák vannak, amik a könyveknél kezdődnek, azok nélkül meg nehéz igazi áttörést elérni.

Ön is rossz alvó"? - Van egy jó hírünk: tud változtatni! A jó alvás igazi kincs, amit számtalan tényező veszélybe sodorhat, akár mi magunk, a saját rossz szokásainkkal, de alvásbetegség, vagy más fizikai, illetve mentális probléma ugyanúgy állhat a háttérben. A sok stressz és a lelki alkatunk is megkeserítheti az éjszakáinkat.

Konfliktus tünetek és ami mögöttük van Van az úgy, hogy egy munkahelyen két ember nem bírja egymást, és ennek lépten-nyomon hangot is adnak. Olyan is akad, hogy két szervezeti egység együttműködése problémás, ezért rendszeresek az összefeszülések, különböző szinteken megy a szkander. Aztán fentről rádörrentenek a kakaskodókra: tessék rendezni a viszonyt és normálisan együtt dolgozni! 

A Netflix egy fantom - interjú Liszka Tamással Nyílt pályázaton szerezte meg a Budapest Film Zrt. vezérigazgatói posztját Liszka Tamás. A szakembernek új tervei között szerepel a fővárosi kertmozi kultúra újjáélesztése és a jelenlegi art-hálózat bővítése.

Nem segíti a műszaki szakképzést az új Nemzeti alaptanterv Eddig nem sok szó esett az új Nemzeti alaptanterv természettudományos vonatkozásairól, mely a fiatalok képzettségét tekintve komolyan befolyásolhatja az ország gazdasági növekedését a jövőben.

Jön az árrobbanás? Le kell mondanunk a húsról? Megfövünk a városokban? Azt már tudjuk, hogy Magyarországon 2050-ig milyen változásokkal kell számolni: legjobb esetben is a hőmérséklet 1-2 Celsius-fokkal emelkedik meg, az időjárás szélsőségessé válik. Tűzvészek és a villámárvizek sújthatják az országot, a halálesetek száma megnőhet a meleg miatt, a vidék pedig egyre jobban és jobban kiüresedik.

Nárcisztikus idők: hogyan határozza meg az ember jövőjét a mai korszellem? Vajon mivel jellemezhető legtalálóbban a mi korunk? – Lord Jonathan Sacks, a Brit Nemzetközösség nemrégiben leköszönt főrabbija tette fel ezt a kérdést egyik nagy hatású beszédében (TED-talks). Egy ilyen jelentőségű és ennyi mindent magában foglaló kérdést bedobni persze nyilvánvalóan a tévedés kockázatát is magában rejti.