ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/17: Megmozgatni a tölcsér alját

TECHNOLOGY

Látványosan zöldülnek a vállalatok Divat lett „fenntarthatónak” lenni – a környezetről és a jövőről való tudatos gondolkodás hangoztatása a nagyvállalati kommunikáció elengedhetetlen elemévé vált. A fenntarthatóság azonban sokszor tényleg csak a szavak szintjén jelenik meg, konkrét, számon kérhető lépésekre egyelőre nincs lefordítva.

A budapesti nonprofit startup, ami New York, Chicago és a Szilícium-völgy iskoláit látja el robotokkal Jared Schrieber egy sikeres szilícium-völgyi exit után úgy döntött, legújabb startupját nonprofit alapon hozza létre, ezúttal Budapesten. A Revolution Robotics célja, hogy a lehető legtöbb gyerek ismerkedhessen meg a robotikával játékos módon.

„Ti mind egyéniségek vagytok!” – Názáreti Brian Minden vállalkozás célja, hogy a közömbös emberből érdeklődő, az érdeklődőből egyszeri vásárló, az egyszeri vásárlóból pedig visszatérő vásárló legyen. Erre az online marketingautomatizálás soha nem látott lehetőségeket kínál – de csak ha okosan használják.

Történelmi csapást mért Moszkva a Facebookra és a Twitterre Négymillió rubeles (nagyjából 60 ezer dolláros) pénzbüntetést szabott ki a Facebookra és a Twitterre egy bíróság csütörtökön Oroszországban, amiért a két közösségi oldal nem az országban tárolta a helyi felhasználók személyes adatbázisát.

Európa élen jár a szabályozásban, de ez nem nyújt mindenre megoldást Európa legnagyobb technológiai vállalatai nyílt levélben fordultak a ciklus kezdetével frissen alakuló Európai Bizottsághoz. A többek között a Spotify (Svédország), a Booking.com (Hollandia), a cDiscount (Franciaország), az Allegro (Lengyelország) és az eMAG (Románia) által jegyzett levélben a cégek kifejezik elkötelezettségüket az egységes európai digitális piac mellett, de felhívják a szabályozó testület figyelmét, hogy az alapos egyeztetés és koordináció nélküli törvénykezés a Kontinens egészét negatívan érintheti, jelentős hátrányt okozva minden Európából induló gazdasági szereplőnek amerikai és ázsiai versenytársaikkal szemben.

Mutatjuk, hogy a service design miért jelent megoldást a problémákra Az első Digitális Akadémia a service designról szólt. Vagyis sokkal inkább az ügyfélről. És hogy hogyan lehet a gyakorlatban olyan módszereket használni, amivel jobban meg lehet ismerni elvárásaikat, amivel olyan megoldásokat lehet létrehozni, amitől az ügyfél elégedett lesz, a vállalat pedig eredményesebb.

Ömlik a pénz a startupba, amely összekapcsolja a bitcoinosokat a bankokkal 5 millió dollárt fektet a Wells Fargo az Ellipticbe, egy olyan startupba, amely a kriptotőzsdéknek segít banki hozzáférést szerezni. Ezzel a startup B-sorozatú forrásbevonása már 28 millió dollárnál jár.

Magyar startup nyerte a fődíjat egy német pitchversenyen A YourAnastomosis nyerte meg a németországi Észak-Rajna-Vesztfália legnagyobb pitch versenyét Düsseldorfban csütörtökön, a Digital Demo Day-en, ahol a magyar digitális egészségügyi startup az NRW Bank felajánlásából 3000 eurós fődíjban részesült.

Magánszolgáltatók: irány az EESZT! Idén januárban az egészségügyi magánszolgáltatóknak is csatlakozniuk kellett az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez, legkésőbb június 1-től pedig már online kell adatokat szolgáltatniuk a központi állami rendszerbe.

Bankkártyává alakul az autó Egy magyar startup - a kezdeti hazai kísérleteket követően - európai piacra lép újszerű koncepciójával: lényegében automatizálja a parkolást, de olyan szolgáltatás is lehet az autóknak, mint az arcfelismerés. Andy Zhang, a Rollet vezérigazgatója a londoni Move 2020 közlekedési konferencián nyilatkozott lapunknak.

Szeptemberben startol a Hungarian Startup University Program A startup-indításról, a piaci környezetről és az induló innovatív vállalkozások működéséről eddig nem volt ilyen egyedülálló, gyakorlatorientált, minőségbiztosított, az ország minden egyes pontján azonos színvonalú oktatást nyújtó program. 2019-ben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Startup Szakértői Testületének munkája által napvilágot látott egy, a startup-ökoszisztémát célzó javaslatcsomag, amelynek egyik eleme a Hungarian Startup University Program. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával 2020 szeptemberében országszerte számos egyetemenel is indul az első e-learning kurzus.

Mégsem tiltják be az arcfelismerést az EU-ban Egy korábbi dokumentum szerint az arcfelismerő technológia ideiglenes tiltását szorgalmazták az új uniós vezetők, ám azóta fordult a kocka, a biztosok pedig elálltak a kezdeményezéstől.

„Lassan átköltözik a piac egy virtuális interfészre, ahol kézi érintés nélkül zajlik minden” A hangalapú asszisztens jobb, mint a legjobb pszichológus: úgy tapogatja le a hangulatot és azt, hogy a kedves vásárló valójában tényleg kedves pillanatában van-e, mint eddig semmi. A hangalapú technológia érett fázisába lépett, a piac pedig kezd ráérezni arra, milyen lehetőségek rejlenek abban, ha a másodperc töredéke alatt ráhangolódnak az ügyfélre. Küszöbön a korszak berobbanása, ahol a vonal kattanásától számítva, egyetlen szó elhangzása után tökéletes profil áll össze az ügyfélről. De mi vár ránk ebben a világban?

Európában is intenzíven terjeszkedne a Netflixnek is dolgozó magyar adatbányász startup Közel 25 százalékos árbevétel növekedést ért el 2019-ben a budapesti székhelyű Starschema Kft., amely ezzel megközelítette a 4 milliárd forintos éves bevételi határt – tudatta szerkesztőségünkkel a társaság. A főként Fortune 500-as nagyvállalatoktól érkező megrendelések mellett ez az eredmény nagyrészt a cég új európai projektjeinek köszönhető.

A házioltár aranykora, avagy soha nem volt ekkora tévés választék Semminek nincs vége, nemhogy a televíziózásnak, sőt: a digitális fejlődés az aranykort hozta el a tartalomszolgáltatásban, amelynek egyaránt nyertesei a tévék és a produkciós cégek, valamint a nézők és természetesen a műsorterjesztők.

 

HUMAN

Az informatikai vállalkozások is megszólaltak az új Nemzeti Alaptantervről Az IVSZ szakmai szervezet is véleményt nyilvánított az új Nemzeti Alaptantervről (NAT). A szövetségnek tetszik, hogy a digitális kompetenciák fejlesztésének szándéka megjelenik az új NAT-ban, ugyanakkor egy sor konkrét javaslatot fogalmaztak meg a kormányzatnak a tantervvel és a digitális kompetenciák fejlesztésével kapcsolatban.

Mégis összejöhet az európai minimálbér? Bár a szakértők zöme kivitelezhetetlennek tartja az egységes európai minimálbért, Brüsszel mégiscsak elindította a konzultációt a közös szabályozásról. Az északi tagországok szerint ez akár ellentétes is lehet az uniós alapszerződéssel, és ez csak egy probléma a sok közül: több uniós tagállamban - köztük Olaszországban - nincs is minimálbér.

Sikersztori: természetfotózás helyett milliárdos cégbirodalmat építeni  Nagyot dobbantott a klímatechnikával és épület-energetikával foglalkozó Lenergy, mely 2012-es indulása óta 550 millióról csoport szinten közel tízszeresére, több mint ötmilliárd forintra növelte árbevételét. A társaság ez idő alatt nem csak egy 13 cégből álló birodalmat épített föl, de a társadalmi felelősségvállalás területén is letette a névjegyét.

Exkluzív interjú Feldmár Andrással Feldmár András az egyik legismertebb és legnagyobb hatású, magyar származású pszichoterapeuta. Bár lassan betölti a nyolcvanat, a mai napig aktívan dolgozik. Több tucat könyve jelent meg, sok ezer páciense, milliós rajongótábora van. Hallgasd meg a vele készült beszélgetést!

Június 30-ig várja a nevezéseket a magyar HR elismerés Hat kategóriában várják a nevezéseket, a döntőbe került munkák megjelennek a HR Fest-en. A HRBEST nevezési kategóriái lefedik a HR legfontosabb területeit (toborzás, munkahelyi élet, HR innovációk, technológiai megoldások, kommunikáció), de közben előtérbe helyezik a jelen és a jövő HR-es kihívásait, valamint a menedzsment szempontokat (futureproof organization, HR innovation).

Kötetlen munkaidő-beosztás: hogyan alkalmazható, mik a buktatói? A kötetlen munkaidőbeosztás egyre elterjedtebb, hiszen ilyen esetekben a munkáltató egy sor kötelezettség alól mentesül. Nem tartja nyilván a munkavállaló munka- és pihenőidejét (a szabadság kivételével), valamint nem érvényesülnek a munkaszüneti napokra érvényes, illetve a vasárnapi munkavégzés korlátjai sem. 

A hároméves gyerekek fele már okostelefont használ A három év alatti gyermekek fele, a 4-6 évesek 90 százaléka használ okoseszközöket; főként okostelefont, tabletet és notebookot - derült ki a Huawei Techologies Hungary kutatásából.

Aki válaszol: Erdei Kata HR Szubjektív rovatunkban Erdei Kata, a Richter Gedeon Nyrt. HR igazgatój kérdez, miután válaszolt Endrei-Kiss Judit, a Telenor Magyarország HR vezérigazható-helyettese kérdésére: Mekkora kihívást és lehetőséget jelent megújítani egy olyan tradicionális nagyvállalatot, amilyen a Richter?"

Az ember, akit elvarázsolt a tradicionális kultúra Tizenhat országban volt egyéni kiállítása, fotográfiái olyan nemzetközi magazinokban jelentek meg, mint a National Geographic, a Newsweek vagy a Forbes, miközben témái messze vannak a populáristól. A nemzetközi karrier soha nem vonzotta, mint mondja: a hagyományos kultúra érdekli. A Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas Korniss Péter itthon él és alkot, de művészetét világszerte ismerik és elismerik.

A kisgyerekesek alig fele tér vissza munkahelyére Ma Magyarországon a szülési szabadságról való visszatérés nem mentes a kihívásoktól, a szülők kevesebb mint fele – 46 százaléka – folytatja a munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment. Közülük 68 százalék ugyanabban, 17 százalék más, 10 százalék viszont alacsonyabb pozícióban dolgozik.

Ők azok az emberek, akiket gyakrabban rúgnak ki Amikor kirúgják az embert, gyakran hangzik el a mondat: miért pont én? A kérdés több mint egy egyszerű teátrális felkiáltás, sőt. Ha alaposan végiggondoljuk és elemezzük az okokat, feltárulhatnak azok a baklövéseink, melyek az elbocsátásunkhoz vezethettek.

A coachok is veszélyben? - szombattól hatályos a kuruzslás új büntetése Február 15-én lép hatályba a köznyelvben kuruzslásellenes törvényként emlegetett Büntetőtörvénykönyv-szigorítás, mely börtönnel bünteti az engedély nélkül pszichoterápiát végzőket is. A fő probléma, hogy a pszichoterápia fogalma nincs pontosan meghatározva, így nagy a bizonytalanság a pszichológusok és más mentális segítők - így a coachok - körében is.