ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/14: Fókuszban a kkv-k

TECHNOLOGY

SMART konferencia és szafari is várja itthon az érdeklődőket Amerikai, varsói és finnországi kiruccanást is érdemes tenni a következő hónapokban, ha valaki igazán naprakész szeretne lenni a startup-ökoszisztéma legújabb trendjeiben. Itthon SMART konferencia és nagyvárosi szafari vár a szektor képviselőire.

Egyetlen kártyán minden adatunk A 2021 februárja után megszülető magyar állampolgárok szüleinek már nem kell bajlódniuk gyermekük okmányainak igénylésével. Minden ügyintézés egyszerűbb lesz, a megoldással Magyarország az élen jár.

A Magyar Multi Program második köre Nagy sikernek bizonyult a cégek körében a tavalyi, vállalkozásösztönző Magyar Multi Program (MMP). 2020 tavaszán ismét lehet indulni az innovatív, nagy növekedési potenciállal rendelkező és exportképes szolgáltatásokat felmutatni tudó kkv-k megerősítését célzó pályázaton.

A 21. század új hiperautóját ígéri egy ismeretlen garázscég A kaliforniai cég nem teljesen kívülállóként akar betörni a villámgyors autók piacára, igaz eddig inkább 3D-s nyomtatásban jeleskedtek. A Czinger autógyár egy alig pár éves vállalkozás, amely első fellépésére készül a hamarosan kezdődő Genfi Autószalonon.

Megfelezhetik az informatikai költségeket a felhő alapú rendszerek Búcsút inthetünk a számítógépházaknak és a kábelrengetegnek az új zéró- és vékonykliensekkel egybeépített, vagyis az adatokat központi szerveren tároló, ám első ránézésre hagyományosnak tűnő felhőalapú monitorokkal. E készülékekből költség- és energiahatékony informatikai rendszer alakítható ki, a vállalatok pedig egy könnyen telepíthető és fenntartható, felhasználóbarát számítógép-hálózatra alapozhatják fejlődésüket. Az LG felhőalapú monitorai kényelmet, fejlett összekapcsolhatóságot, biztonságot és hatékonyságot kínálnak az informatikai menedzsment számára, ráadásul a rendszerköltségeket is megfelezhetik.

Saját „atombombát" hordoz a különösen veszélyes windowsos vírus A RobbinHood egy olyan modult hordoz magával, amivel ki tudja kapcsolni a vírusirtó szoftvereket. Ez az első eset, hogy olyan számítógépes kártevőt figyeltek meg, amely egy harmadik féltől származó, magát megbízhatónak feltüntető, ám mégis ártalmas drivert hordoz magával, amellyel lecseréli a Windows saját illesztőprogramját.

Lefújták a mobilipar csúcstalálkozóját Idén elmarad a barcelonai Mobile World Congress (MWC), az eseményt szervező GSMA tegnap esti döntése értelmében. A rendezvény 33 éves története során még nem volt példa hasonlóra.

Kétezer milliárd alatt nem úsznánk meg a Budapest-Kolozsvár álomvasút magyar részét Január végén megjelent a Budapest-Kolozsvár nagysebességű vasútvonal részletes megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére vonatkozó közbeszerzés, a projektre a Magyar Nemzet cikke alapján ráragadt a szuperexpressz kifejezés. 

Már az európai gazdaságra is kihatással van a koronavírus Nemcsak a kórházak és repterek bolydultak fel a koronavírus miatt, hanem a tőzsdék is. Miután szerdán a kínai Forma 1-es nagydíjat és a hírközlési szakma legnagyobb seregszemléjét, a Mobil Világkongresszust is törölni kellett, egyértelművé vált: a járvány a gazdaságot is jelentősen visszavetheti. A telekommunikációs cégek számára pedig már nyílt titok, hogy az 5G rendszer bevezetését is el kell halasztani.

A technológia, amelyről még SASE hallottál Egyre több szolgáltatást és erőforrást költöztetünk ki céges hálózatainkból és adatközpontjainkból, hogy egyre agilisabb és nagyobb rendelkezésre állású rendszereket használhassunk – élve a digitalizáció és a felhős környezetek nyújtotta előnyökkel. Almási Zsolt, a Clico Hungary rendszermérnökének írása.

Utófeldolgozás, másként A 3DP egyik legfontosabb folyamata a nyomatok printelést követő utófeldolgozása. A terület egyik specialistája – forradalmasítója –, a brit Additive Manufacturing Technologies (AMT) komoly befektetői támogatást kapott automatizált megoldása kereskedelmi forgalmazására.

Hét százalékkal nőhetnek a hazai reklámköltések idén A Dentsu Aegis Network által évente közzétett, a világ 59 országra kiterjedő előrejelzése szerint a globális reklámköltések összértéke idén várhatóan eléri a 615,4 milliárd dollárt, ami 3,9 százalékos növekedést jelent az előző évi 592,3 milliárd dollárral szemben. A magyarországi reklámpiac eközben 7 százalékos bővülésre számíthat.

Digital Health Summit - Digitális egészségügyi konferencia Budapesten Hazánkban első alkalommal kerül megrendezésre 2020. február 27-én a Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma. 

Testrészek, lakóparkok és rakéták – így változtatja meg a 3D nyomtatás a világot A 3D nyomtatási technológia gyakorlatilag átírhatja az emberiség egész eddigi történetét. És a 3D nyomtatók már a spájzban vannak! 

 

HUMAN

Ruben Lehmann a HMD Global új, európai alelnöke A HMD Global, a Nokia telefonok „otthona” bejelentette Ruben Lehmann kinevezését, aki a vállalat új európai alelnöke. A továbbiakban ő felel minden kereskedelmi tevékenységért, üzleti stratégiáért és fejlesztésért. Székhelye Svájcban lesz, és Florian Seiche vezérigazgatónak tartozik majd beszámolási kötelezettséggel.

21 tétel a 21.századhoz - Tézisek a geoökonómiai új világrendhez A globalizáció egy új korszakába lépett a technológia, tudás korszakába, valamint egy hosszú távú fentartható növekedésre építő korszakba. Ebben az új korszakban a földrajz és a gazdaságföldrajz felemelkedéséről beszélünk, a geopolitikai folyamatokat a geoökonómiai folyamatok váltják fel, a területszerzés helyett a piacokért folyik a verseny.

Nem vált be a nyugdíjas csodafegyver Nagy reményeket fűzött a kormányzat a 2017 nyarán - a diákszövetkezetek mintájára, és számos helyen azok adminisztratív bázisára támaszkodó - közérdekű nyugdíjasszövetkezetekhez (nyusz). Számukról a legfrissebb, 2019 harmadik negyedév végi adatokból annyit lehet tudni, hogy a megalapított 151 nyuszból 117 most is működik.

A fiatalok igenis haza akarnak jönni, és jó lenne, ha ezt végre mindenki észrevenné – Milestone-interjú A Milestone Intézetről legtöbbeknek az juthat eszébe: elitképzés. Ha az elit szó alatt minőséget és versenyképességet értünk, nem pedig arrogáns intellektuális fölényt, akkor igen, a Milestone valóban elit képzést ad. 

100 éve született Béres József, a feltaláló „Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban" - idősebb dr. Béres József jellemezte így magát. A száz éve, 1920. február 7-én született feltaláló már tudományos karrierje előtt is hihetetlen életpályát futott be. A gyógyszereiről és gyógyhatású szereiről híressé váló tudósról már legismertebb találmányának elkészítése, 1972 előtt is regényeket lehetett volna írni.

Kettészakadt Magyarország: hatalmas a különbség a fiatalok fizetésénél A fiatalok 68 százaléka érzi stabilnak a munkahelyét, 46 százalékuk pedig úgy látja, megbecsülik a munkáját – derült ki a K&H ifjúsági indexéből. Utóbbi eredmény ráadásul rekordot jelent a felmérés hétéves történetében. A fiatalok 16 százaléka vár komolyabb, inflációt meghaladó béremelést.

Távmunkában dolgozók munkaszerződése és munkába állása A távmunkavégzés remek lehetőség azoknak, akik valamilyen oknál fogva kevéssé „mobilisak” - például mert kisgyermekes szülők vagy átmenetileg megváltozott a munkaképességük - vagy éppen visszatérőben vannak a munkaerőpiacra. Elsődlegesen olyan munkaköröknél működik hatékonyan, melyek esetén a tevékenység kevésbé időhöz kötött (például kreatív tevékenységek, cikkírás, projektek vezetése). 

Zente közösségi média alapú adománygyűjtésének tanulságai - hogyan gyűlt össze a 700 millió forint? A téma és a célcsoport szempontjából releváns influencerek bevonása, a hiteles emberi történet, az érzelmekre ható vizuális tartalmak megosztása, a gyűjtés folyamatának teljes átláthatósága, illetve a hagyományos médiába történő bekerülés egyaránt fontos tényezők voltak abban, hogy a Zente gyógykezelése érdekében a közösségi médiában indult adománygyűjtés ekkora sikerrel zárult.

Óriási összegeket utalnak haza az EU-ban dolgozó magyarok 10 év alatt megháromszorozódtak az EU-ból Magyarországra történő hazautalások – derül ki az Eurostat adataiból.

Hamarosan Stem-kapuk nyílnak a hölgyek előtt A Lányok Napján multinacionális cégek és KKV-k egyaránt egy teljes munkanapra fogadhatnak 12-18 év közötti fiatalokat, hogy elsőkézből avassák be őket a STEM területek lehetőségeibe. Az ország legnagyobb lányoknak szóló pályaorientációs napjához a vállalatok, gyárak, egyetemek és kutatóintézetek március 18-ig csatlakozhatnak.

Egyenlőkre és egyenlőbbekre hasadt az európai munkaerőpiac 2017-ben indult útjára az ETHOS nevű H2020-as európai kutatási projekt, amelyet egy hat egyetemből álló konzorcium gondoz. A kutatási projekt célja volt, hogy megpróbálja definiálni, mit is jelent a társadalmi igazságosság Európában a 2010-es évek végén.

Meglepetés: akkorát robbantak az árak Magyarországon, amire senki sem számított Januárban 4,7%-ra emelkedett az infláció Magyarországon, ezzel határozottan kilépett az MNB toleranciasávjából. A közgazdászok 4,4%-os inflációra számítottak a decemberi 4% után.