ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/13: Versengő szabványok

TECHNOLOGY

Egymásra várnak a vevők és az építők Paradox módon sem az ingatlanpiac szárnyalása, sem a lakásépítési láz várható enyhülése nem kedvez az okos otthonok terjedésének. A leendő felhasználók dolgát közben az elérhető technológiák sokszínűsége sem könnyíti meg.

Webshopod van? Összegyűjtöttünk 10 hasznos tudnivalót az elektronikus fizetés jövőjéről Azt hitted, az eseti bankkártyás fizetés bevezetésével letudtad a házi feladatot? De vajon hogyan készülsz az új kihívásokra? Összegyűjtöttünk 10 hasznos tudnivalót az elektronikus fizetés jövőjéről,

Évente átlagosan 60 százalékos növekedés jöhet az RPA-piacon Az ügyfélszolgálatokon vagy a bankfiókokban dolgozók lassan már megbarátkoznak azzal a gondolattal, hogy algoritmusok veszik át a helyüket, de az üzleti folyamatok automatizálása miatt a biztosítóknál dolgozó elemzők vagy akár a brókerek is kezdhetnek izgulni, de még a gyógyszeripari kutatásoknál is jól jönnek a robotok.

Sötét múltú kongói bányákból jut kobalthoz a Samsung A Glencore bányaóriás ötéves kobalt-beszállítói megállapodást írt alá a Samsunggal, melynek értelmében 21000 tonna fémet kap a dél-koreai technológiai vállalat. A várakozások szerint pedig a következő években robbanásszerűen megnő majd a kobalt iránti kereslet.

A cégek lassan ráébrednek a dizájnszemlélet fontosságra Egy online felületet nem lehet csak úgy összegányolni egyik napról a másikra, merthogy a felhasználó egy nagyon érzékeny műszer, azonnal megérzi a zavart és tovább áll. A dizájnszemlélet egyre inkább teret nyer a cégvezetők gondolkodásában is, mert a fájdalompontok beazonosítása és a problémák megoldása a sikeres üzlet alapfeltétele.

Nem lesz Mobile World Congress  Miután az elmúlt hetekben sorra mondták le a cégek a részvételt (és ezek nem kispályás szereplők, a teljesség igénye nélkül jelezte távolmaradását az LG, a ZTE, a TCL, az Nvidia, az Amazon, a Facebook, az Intel, a MediaTek, a HMD, a Sony, az Ericsson és a Volvo), ezért aztán a GSMA a péntekről mára előrehozott tanácskozása után lefújta a komplett bulit. 2020-ban nem lesz MWC a koronavírus miatt. Pont.

Fókuszban az üzleti közösség erősítése Üzleti minősítési rendszert indított a Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezést működtető Bridge Budapest Egyesület és az Opten Informatikai Kft. – közölték a minősítési rendszert működtetők.

Magyarország egyik vezető IT-társasága aktívan segíti a Területi Innovációs Platform működését Alapító tagként csatlakozott a 4iG a Szent István Egyetem koordinációjával megalakult Területi Innovációs Platformhoz (TIP-hez). Magyarország egyik vezető IT-társasága elkötelezett híve a versenyképesség fokozásának, ezért is vesz részt az innovációs ökoszisztéma megújításában.

3D nyomtatás a fejlődő országokban A 3D nyomtatás és más fejlett technológiák lehetővé teszik termékek helyben történő előállítását; komoly szállítási stb. költségek spórolhatók meg vele; könnyebb a hozzáférés, gyorsabb a termelés. A digitális gyártás a következő ipari forradalom egyik alappillére, amely nemcsak a világ vezető gazdaságaiban, de kifejezetten szegény régiókban is komoly változásokat hozhat.

Speciális AI-alapú kutatás-fejlesztési projektbe kezd az OTT-ONE Az összesen csaknem 700 millió forint keretösszegből megvalósuló projekt célja egy olyan komplex szoftveres és szenzorikai fejlesztés, amely lehetővé teszi védett területek, autópálya, versenypálya, sípálya szenzorokkal történő folyamatos-, automatizált vizsgálatát, azon idegen tárgyak azonosítását.

Fejlődési pályán a magyar cégek A technológiaváltás tőkeigényes folyamat, az előrelépés az Irinyi-tervvel és más hasonló konstrukciókkal eredményesen támogatható – nyilatkozta lapunknak György László gazdaságstratégiáért és –szabályozásért felelős államtitkár. Március 4. és 25. között lehet pályázni a Kormany.hu-n elérhető dokumentumok benyújtásával.

 

HUMAN

Technológiai vezetőt igazolt a QUADRON Februártól Szekeres Balázs információbiztonsági szakember erősíti a magyar QUADRON Kibervédelmi Kft. csapatát. A QUADRON-nál nemcsak a mérnöki csapat irányításáért, hanem a technológiai szolgáltatások és termékek fejlesztéséért is felel majd, hazai és nemzetközi piacokon egyaránt.

450 ezret is kereshet egy kezdő szoftverfejlesztő, akkora a szakemberhiány Óvatos becslések szerint is húszezer körüli informatikus hiányzik jelenleg a magyar munkaerőpiacról, a hiány egyharmadát a szoftverfejlesztők teszik ki. Éppen ezért rohamosan nő azon vállalatok száma, amelyek elkezdtek arra berendezkedni, hogy junior, esetenként szakmaváltó kollégákkal bővítsék a csapatukat.

Néha könnyebb, ha nehézségeinket ki tudjuk nevetni Tajgetosz Show címen új magyar videoblog indult, melynek főszereplője Fekete Ádám színész-rendező. Fekete hétfőnként jelentkező videóiban lerántja a leplet civilizációnk ellentmondásairól, bátran és tabuk nélkül csinál viccet akár saját fogyatékosságából is.

Nincs mese egyre inkább hódít az otthoni munka  Az Európai Unióban 2018-ban a 15-64 éves munkavállalók mintegy 5,2 százaléka dolgozott rendszeresen otthonról. Magyarország, a maga 2,3 százalékos rátájával az otthoni munkavégzés terén lefelé tér el az átlagtól.

Mennyit keresnek a HR-esek? - itt az új bérfelmérés HR-ben a cégek a csapatokat jellemzően nem bővítik, a bérek növekedése is lassult. A jövő nagy kérdése a Hays szerint, meg tudja-e őrizni a személyzeti szakma a nehezen megszerzett stratégiai szerepét. 

Mekkora vagyon kell ahhoz, hogy valaki bekerüljön a felső tízezerbe? Jelentős eltérések állapíthatóak meg abból a szempontból, hogy mennyi pénz kell ahhoz, hogy országa leggazdagabb 1 százalékába tartozzon valaki. Az Egyesült Arab Emírségek esetében a legmagasabb a küszöb: évente közel 930 ezer dolláros jövedelem szükséges.

Tönkremész a munkádban, és azt hiszed, megéri 83 éves korában több mint ötven éves pályája alighanem egyik legerősebb filmjével jelentkezett Ken Loach, az Én, Daniel Blake, a Szesztolvajok és a Felkavar a szél rendezője. A Sajnáljuk, nem találtuk otthon egy megrázó munkavállalói horror, amit minden dolgozó embernek látnia kellene.

Egyre rosszabb hely az internet a magyarok szerint Hazánk sereghajtó a tekintetben, hogy a felhasználók mennyire értékelik biztonságosnak a kiberteret – derül ki a Microsoft Digital Civility Index (DCI) idei kiadásából. A kutatás azt mutatja meg, mennyire érzik magukat veszélyben az online térben az adott ország felhasználói. 

A magyarok látják messze a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét Igen pesszimistán kezdte a világ 2020-at, a megkérdezettek 61 százaléka szerint ugyanis rossz irányba haladnak a dolgok – derül ki az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató felméréséből. 

Gimnázium után behúzni a kéziféket, ahelyett, hogy fejest ugranánk az egyetem mélyvízébe Kevesen merik bevállalni, hogy a gimnázium után vegyenek egy mély levegőt, és lelassítsanak a felgyorsítás helyett. Hogy bevállaljanak egy önismeret fókuszú gap year-t, ahelyett, hogy belevetnék magukat az egyetem, a tanulás és a vizsgázás szenthármasába.

Már 90 ezer középiskolás jelentkezett a kéthetes ingyenes nyelvtanulásra A kéthetes külföldi nyelvi kurzusok online pályázati felülete még februárban megnyílik a Tempus Közalapítványnál, csoportos utazóknak 30 napig, egyéni utazóknak pedig 60 napig lesz elérhető a pályázás lehetősége.

Megnyílt a budapesti repülőtér első vállalati várója A Tungsram üzleti partnerei számára nyílt meg a Budapest Airport területén az első magyar vállalati reptéri váró.

Hogyan tudsz fenntarthatóan jól égni, és nem kiégni? – beszélgetés Szigeti Réka egészségfejlesztő szakpszichológussal Az újcirkusz ritkán reflektál direkt módon társadalmi vagy mentálhigiénés problémákra, de a Burning című belga dokumentarista újcirkusz előadás mégis megteszi, február 20-án és 21-én a Trafóban. Julien Fourniere elhagyni készült az artista pályát mikor szembesült a kiégés jelenségével.