ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/12: Ne lőjünk verébre ágyúval!

Az IoT Live Show 2020 szervezői szem előtt tartják az előadások minőségét, ezért felkérték a lefoglalkoztatottabb hazai prezentációs trénert dr. Németh Zoltánt (www.drprezi.hu), hogy segítse az előadók felkészülését. Zoltán TEDx felkészítő és felsővezetői beszédcoach, aki több, mint 1.000 tréningnapban, 8.000 hallgatónak segített már jobb előadóvá válni. A prezentációs szakember célja, hogy az előadók a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák a rendezvényen, ezért a beszédívtől, a vizuális megvalósításon át, a hatásos színpadi jelenlétig segíti őket a felkészülésben.

 

TECHNOLOGY

Ma van a biztonságos internet napja A felnőtteknek és a vállalatoknak kell felelősséget vállalni azért, hogy milyen tartalmakkal, viselkedéssel szembesülnek a gyermekek az interneten. Ennek az alapvető üzenetnek a tudatosításáért minden február második keddjén immár 2004 óta, vagyis 16 éve szervezik meg a Safer Internet Day-t, vagyis a biztonságos internet napját. Itthon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vállalta fel a naphoz kapcsolódó események megszervezését.

Bízik a piacban a Samsung, 2,5 millió Galaxy Z Flip eladására számít a cég Egy, a Samsung ügyeire rálátó névtelen forrás szerint a dél-koreai cég ötször annyit adna el a Galaxy Z Flipből, mint amennyit eddig a Galaxy Foldból sikerült.

Idén több példát látunk majd 10 millió euró feletti tőkebevonásokra Érezhetően nőtt a magántőke részesedése az elmúlt időszakban a hazai startup-ökoszisztémában Molnár András, a PortfoLion vezérigazgatója szerint. A szakember az ITBUSINESS-nek adott interjúban elmondta, hogy idén több magyar startup is tízmillió euró fölötti tőkebevonást valósíthat meg és elárulta azt is, hogy számíthatunk-e a LogMeInhez hasonló, nagy sztorira.

Robotok csapolhatják a vérünket a jövőben Vérvételre senki nem szeret menni, azt meg főleg nem, ha elsőre nem sikerül levenni a mintát, és a tű újra lecsap. A jövőben ebben is segíthetnek a robotok, már amennyiben az ember szívesen odanyújtja a karját. A Rutgers and Mount Sinai Kórház kutatói olyan robotot fejlesztettek, ami pontosabban találja meg a vénát, mint a kórházi asszisztensek.

Ne lőjünk verébre ágyúval! Scope, time, cost, quality – első blikkre talán mindenkinek ez a négy szó ugrik be, legalábbis ha a sikerrel záruló projekt elemeiről kérdezik. Azonban van egy „non plus ultra”, amely nélkül a fentiek csak menő szófordulatként hangzanak el a megbeszélésen. Ez a titkos összetevő nem más, mint az üzleti elemzés és a követelménymenedzsment, amelynek létrejöttéről, előnyeiről, és az szakmához fűződő legnagyobb kihívásról Fodor Andreával, a Projektcoach Consulting ügyvezetőjével beszélgettünk.

A piac is szorgalmazza a változtatást A helyi iparűzési adó tervezett módosítása az ország gazdasági fejlődését, a versenyképesség javítását, a vállalkozások helyzetbe hozását szolgálja – közölte Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Az iparűzési adótörvény a jelenlegi formájában megnehezíti a külföldi működő tőke Magyarországra hozatalát.

Megemelték az Est Media alaptőkéjét Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék az Est Media Nyrt. tőkeeemelését – jelentették be hétfőn tőzsdezárás után a BÉT honlapján.

Mekkora kárt tehet a gazdasági növekedésben a koronavírus? Itt vannak a forgatókönyvek Hazai és külföldi banki elemzők nagyjából három forgatókönyvet vázolnak fel annak függvényében, hogy meddig tart és milyen intenzív lesz a járvány, illetve mekkora lesz a halálozási arány.

Már mintegy 51 ezer cég választotta a kisvállalati adót A kisvállalati adó kulcsának harmadszori csökkentése mellett a Pénzügyminisztérium és az adóhivatal népszerűsítő tájékoztató-kampánya is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy már mintegy 51 ezren választották ezt az adófajtát – nyilatkozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

2030-ra 10 milliárd dolláros üzlet lesz az „autónyomtatás” A SmarTech, 2019-es anyaga után, idén is felmérte az additív gyártás és az autó-/gépjárműipar kapcsolatát, jövőbeni együttműködéseket, trendeket. Az anyaghoz kapcsolódik, hogy az abból kiinduló 3D Printing Media is áttekintette a lehetőségeket, és megállapította, hogy a gépjárműipar 2030 körül évi 10 milliárd dolláros üzletet jelenthet, és a számba a prototípuskészítés nem tartozik bele.

15 éves a Google Térkép – Megújult kinézet és funkciók a frissítésben 2005-ben elindultunk, hogy feltérképezzük a világot. Azóta folyamatosan feszegetjük a határokat, mire is lehet képes egy térkép: az A-ból B-be történő navigálás megkönnyítésétől kezdve a világ felfedezéséig. Ma már több mint egymilliárd ember használja a Google Térképet, hogy lássa és felfedezze a világot.

Forradalmi változások zajlanak a tévés iparágban Minden jel arra utal, hogy az LCD technológia hanyatló korába lépett, elérve az innovációs lehetőségek határait. Az elmúlt egy évben a szektort korábban uraló óriások egymás után jelentették be, hogy radikálisan csökkentik, vagy egyenesen meg is szüntetik az LCD-panelek gyártását a közeljövőben.

A Facebook titkosítási terveit támadják Kereken 130 gyermekvédelmi szervezet és tudós támadta a Facebook azon tavaly májusban ismertetett tervét, amelynek lényege, hogy a WhatsApphoz hasonlóan a Facebook Messenger és az Instagram esetében is megvalósulna a végpontok közötti titkosítás. A tiltakozók attól tartanak, hogy így könnyebbé válhat a molesztálási képek és videók megosztása.

 

HUMAN

Hogyan hozzunk el embert a konkurenciától? Nem kell sokat magyarázni, hogy miért éri meg a versenytárstól munkavállalót elcsábítani. Piacismeret, kapcsolatrendszer, speciális szaktudás, hogy csak néhány tényezőt említsünk. Nem ördögtől való a konkurensnél dolgozók megkeresése. Kérdés, mikor és hogyan érdemes csinálni.

Hogyan változtak a trendek és a tendenciák a juttatások területén? A juttatások elterjedtsége továbbra is szoros összefüggésben van a szervezeti nagysággal. Míg a kis cégeknek csak nagyjából a fele, a nagyok 91%-a ad cafeteriát. A Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központjának felmérésében 354 cég és intézmény vett részt. Megmutatjuk a válaszadók toplistáját.

Akkor is járhat fizetés, ha az ember nem dolgozik Sokszor előfordul, hogy a munkavállaló úgy válik díjazásra jogosulttá, hogy nem végez munkát. Ez egyrészt fakadhat magából a munka törvénykönyvéből, a kollektív szerződésből vagy a munkáltató önkéntes döntéséből. Lássuk a leggyakoribb eseteket és a legfontosabb tudnivalókat!

A magyar társadalombiztosítási rendszerben többet költünk a magasabb keresetűekre, mint a szegényekre Magyarországon a társadalombiztosítási rendszeren keresztül elvileg mindenki egyformán hozzáfér a számára szükséges egészségügyi ellátásokhoz. A jól keresők többet fizetnek be járulékok formájában, hiszen a dolgozók esetében a járulék a keresetük egy fix százaléka. De kikre költ többet a rendszer?

A féligazságok bizony veszélyesek Az agyunk bizony úgy működik, hogy az érzelmekért felelős, korábban kifejlődött területei lényegesen erőteljesebb irányítói a viselkedésünknek, mint a kontrollfunkciókért (is) felelős szegény homloklebeny, ami az érzelmek cunamijának próbál kisebb-nagyobb sikerrel megálljt parancsolni.

Ön is kap 371 ezer forintos cafeteriát idén? Átlagosan bruttó 371 ezer forintot, a tavalyinál kicsit kevesebbet nyújtanak a munkavállalóiknak cafeteria juttatásként a cégek a Szent István Egyetem és a HR Kutató Központ által végzett friss kutatás szerint, amelyből az is kiderül, hogy elsősorban a nagyvállalatok adnak béren kívüli juttatást.

Exkluzív: egy magyar tudós hasznos anyaggá alakította a világot fojtogató szén-dioxidot Ritka, hogy egy újság kilenc hónapon belül kétszer készít interjút valakivel. Köntös Zoltán tavaly azzal robbantott nálunk, hogy a jódhiányban szenvedők kétmilliárd fős táborának kínált újszerű magyar megoldást – találmánya azóta a világszabadalom felé közelít. Most pedig azt hallottuk, hogy „hobbilaborjában” felfedezte, miként lehet nagy mennyiségben hasznos anyaggá alakítani a glóbuszt fojtogató szén-dioxidot. 

Munkaerő-fejlesztés: a megtérülő beruházás Amit a vezetés szerepéről, a HR-ről, a toborzás és kiválasztás mikéntjéről korábban gondoltunk, az napjainkra gyökeresen átalakult: néhány év alatt olyan ütemű változás zajlott le a munkaerőpiacon, amit munkáltatóként lekövetni sem könnyű, hatékonyan reagálni rá pedig egészen újszerű kihívás. 

Sorban állástól kíméli a vevőket egy magyar startup A Linistry 2016-os alapítása óta partnerein keresztül több mint 57 évnyi várakozástól kímélte meg az ügyfélszolgálathoz forduló vásárlókat és a különböző rendezvények látogatóit. A rendszer működése a virtuális sorban álláson alapul.

Jóban vagy magaddal? Tedd le a telefont Tavaly év végén eldöntöttem, hogy heti egy alkalomra csökkentem a közösségi médiában eltöltött időmet, pedig érzésem szerint, másokhoz viszonyítva, nem is volt az olyan sok. Nem szoktam fogadalmakat tenni. A döntésekben hiszek. Malchiner Maximilian Péter executive coach cikke. 

Két-hárommillió magyart érint a lakhatási válság Magyarországon két-hárommillió ember érintett a lakhatási válságban valamilyen formában – ez persze abból is állhat, hogy a jövedelem fele a lakhatásra megy el, így már érinti az alsó középosztályt, és a fiatalokat is.

A közoktatási államtitkár szerint „nemzetkarakter-jelleg”, hogy rosszul beszélnek a magyarok idegen nyelveket „Nálunk a karakter olyan, hogy bár évtizedek óta mindenki tanul egy, vagy kettő idegen nyelvet, ha megkérdezik, hogy tudunk-e, akkor az a divat, hogy azt mondjuk: nem" – vélekedett Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.