ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/11: A kisebb influenszereké a jövő?

TECHNOLOGY

5G: a fejlesztésről és az útkeresésről szólnak a következő évek Tovább erősödő piaci verseny, az integrált szolgáltatások növekvő népszerűsége, a gigabites hálózatok bővülése – többek között ezekre számítanak idén a hazai távközlési piac meghatározó szereplői. Az 5G bevezetésével kapcsolatban egyelőre óvatosan fogalmaznak a vállalkozások, úgy tűnik, a következő évek a fejlesztésről és az útkeresésről, a működőképes üzleti modellek kidolgozásáról szólnak majd.

Nagyszabású kísérlet zajlik a legnagyobb magyar bankban Kicsit olyan, mint egy új párkapcsolat: szép kilátásokkal kecsegtet, egyben rémisztő és rengeteg kommunikáció kell hozzá, hogy jól működjön. Ez az agilis szervezeti átalakulás. Magyarországon az OTP Banknak már egy éves tapasztalata van a téren, 2019 januárjától megy élesben az agilis rendszer. 

„Az IT és influenszer kifejezésre nem létezik találat” Hol van már a fülbemászó szlogenre épülő reklámok, a billboardok vagy épp a szórólapok hatékonysága az aprólékos figyelemmel kiválasztott, filterekben tündöklő Insta- posztok vagy az ügyes termékelhelyezést lehetővé tevő Youtube videók érájához képest? Az influenszerek és az influenszermarketing szinte minden szektort bekebelezett, kivéve az IT-t. A különleges helyzetben lévő ágazat azonban nem kér a dübörgő trendből, még akkor sem, ha az igény részben megvolna rá. A kérdés, hogy a jövő rákényszeríti-e a szektort a véleményvezérek lecserélésére, nem sokáig maradt megválaszolatlanul. Varga Gáborral, a Café Communications kreatívügynökség COO-jával beszélgettem.

Vadászatba kezd a Google az interneten, a kereszteshadjárat célpontjai a hírhamisítók A Google képkeresője mostantól a manipulált képeket is szűrni fogja a találati listákról, hogy megakadályozza a hírhamisítást és a kamu hírek gyártását.

Fontos egészségügyi versenytárgyalás zárult le A 4iG Nyrt. nyerte a az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (a továbbiakban: „ÁEEK”) versenyújranyitással megindított központosított közbeszerzési eljárását.

Hackelések a valódi életből, amik sokkal durvábbak, mint amit a filmekben látni Nem kell Tom Cruise filmeket nézni, hogy teljesen hihetetlen adatlopási módszereket lásson az ember. Elég beleolvasni pár tanulmányba, hogy mivel kísérleteznek a kutatók. Az elmorzézott államtitkoktól a mobillal ellopott DNS-ig szemléztük a legvadabb ötleteket.

Hogyan lehet egy webáruház a piac megkerülhetetlen szereplője? A visszatérő vevők megszerzésében a vásárlói élmény megteremtése az egyik legfontosabb tényező, amit kimondani könnyű, megvalósítani viszont annál nehezebb. A piacon minden kereskedő cég (csak) eladni akar. Ezzel szemben mi arra helyezzük a fókuszt, hogy ismerjük meg és a lehető legmélyebben értsük meg a vevői igényeket.

Újabb partnerség erősíti a 3D nyomtatást A digitális kompozitgyártás (DCM) technológia mögött álló bostoni Fortify összeállt a német vegyianyag-gyártó óriáscéggel, az 1976-ban alapított, 3DP-vel (nyomtatóanyagokkal) 2016 óta foglalkozó Henkellel. Az együttműködés célja optimalizált, ipari minőségű részek 3D nyomtatása.

Gyorsabban fizethetünk, de nem olcsóbban Az eddigi tesztek alapján biztosnak látszik, hogy március 2-án új időszámítás kezdődik a hazai bankolásban, és elindul az azonnali fizetés rendszere. A banki árazás azonban egyelőre nem változik.

Koronavírus vs. mobilos mennyország: melyik gyártó (nem) lesz ott az MWC 2020 kiállításon? Több fontos szereplő ugyanis bejelentette, a koronavírus-járvány miatt kialakult egészségügyi rizikó miatt idén nem vesz részt a barcelonai eseményen. Egyrészt munkatársaikat, másrészt az expó látogatóit sem szeretnék kitenni egy esetleges fertőzésnek.

Hogyan reformáljuk meg a kapitalizmust környezetvédő vállalatokkal? Létezik a szabad akarat vagy sorsunkat már előre megírták? Lehet, hogy a vallás és a tudomány mégsem ellenségek? Hogyan reformáljuk meg a kapitalizmust új, környezetvédő vállalatokkal? Többek közt ilyen és hasonló, szinte mindenkit foglalkoztató kérdésekre kínálnak választ a 2020-as Brain Bar újonnan bejelentett előadói.

A mesterséges intelligencia szabályozására készül az EU Tagállami szintű konzultációt indít az Európai Bizottság a mesterséges intelligencia uniós szintű szabályozásáról. „Nagyon fontos, hogy tudjuk, miként állíthatjuk az új technológiákat az emberiség szolgálatába” – idézi a lap Margrethe Vestagert, az Európai Bizottság versenypolitikáért és digitális gazdaságért felelős ügyvezető alelnökét.

 

HUMAN

Hogyan akadályozd meg, hogy dolgozód a versenytárshoz váltson? Piacismeret, jó kapcsolatrendszer, pozitív szakmai visszajelzések. Ilyen érvek szólhatnak amellett, hogy versenytársunk egy vagy több dolgozónkat megkörnyékezze. Milyen megelőző lépéseket tehet a munkaadó és mit tegyen akkor, ha már a felmondólevéllel érkezik a munkavállaló? Néhány HR eszköz és nagyító alatt a versenytilalmi megállapodás.

Így lehetne Budapest kerékpáros nagyhatalom Bár a budapesti kerékpárosok száma jelentősen magasabb ma, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt, az infrastruktúra kiépítése ezt nem minden esetben követte. A BKK frissen kinevezett vezérigazgatója, Dr. Varga Ivett elmondta, hogy a jövőben a városi közlekedésben a környezettudatos megoldásokat tervezik erősíteni, ami a járműmegosztásokon túl a kerékpárt is magába foglalja.

Menza és ejtőernyős ugrás: a Gólem Színház új üzleti modellt talált ki, hogy legyen pénze saját játszóhelyre Legfeljebb egyszer játszhatják el a független társulatok a „nehézségeink vannak, adjatok pénzt!” típusú kalapozást, hosszabb távra azonban újfajta adakozási modellt kell kitalálni, ha életben akarunk maradni – mondja Borgula András, a Gólem Színház alapítója. 

Az Instagram már azt is tudja, kit kell kikövetni Az Instagram mostantól segít eldönteni a felhasználóknak, hogy kit kövessenek ki, amennyiben letisztultabbá kívánnák tenni a hírfolyamukat egy kis purgálással. 

Ha a szexet is elveszik tőlünk a robotok, bajban vagyunk Hevesi Krisztina szexuálpszichológus és Podani Kriszti pszichológus hallható az Őrültech című podcast legújabb adásában, melynek témája az emberi- és intim kapcsolatok az online térben.

Tudta, hogy az amerikaiak a világ legolvasottabb nemzete?  A Gallup közvélemény-kutató cégnek ugyanis a megkérdezett amerikaiak azt állították, hogy többször voltak tavaly könyvtárban, mint moziban, sporteseményen vagy koncerteken. Olyannyira, hogy egy évben átlagosan 10,5-ször mentek könyvtárba, míg moziba csak 5-ször, színházba és koncertre 4-szer, múzumba és kaszinóba 2,5-szer.

Mesterséges intelligencia tanítja nekünk az idegen nyelvet? Szexi arról beszélni, hogy miféle földönfutókká tesz bennünket a mesterséges intelligencia, elveszi a munkááát, de a helyzet az, hogy már most is láthatóak azok a területek, ahol először veti meg a lábát az ezen alapuló megoldás. Az egyik ilyen terület: a nyelvtanulás.

Valamit tudhat a Disney+: csak úgy gyűlnek az előfizetők A Disney videostreaming szolgáltatására előfizetők száma meghaladta a 28 milliót. Mindehhez nem volt szükség három hónapnál többre. Már az indulás sem volt akármilyen: a Disney+ szolgáltatásra már az első napon sok millióan iratkoztak fel. 

A YouTube-ot is előzi az Instagram Az elmúlt napokban meglehetősen nagy visszhangot váltott ki az Alphabet pénzügyi jelentése, amelyben most először a YouTube kapcsán is több részletes adatot tettek közzé, ezekből pedig azt is megtudhattuk, hogy a kiemelkedően népszerű portál és annak videói nagyjából 15 milliárd dollárt hoztak a konyhára csak a reklámokból. 

Veszedelmes belső viszonyok Mindenki tisztában van a szervezeti konfliktusok jelentőségével, kaphat is erre képzést már évtizedek óta boldog-boldogtalan. A képzés során aztán megtanulhatja a konfliktusok típusait, a konfliktuskezelési attitűdöket, és azt, hogy a saját személyiségéből kiindulva hogyan tud fejlődni ezen a területen. Szuper! Csakhogy. Mi van akkor, ha nem két, hanem nyolc ember között van elhúzódó konfliktus?

A siker egyik titka: kutyák az irodában? A vállalatok egyre gyakrabban engedik meg a munkatársaiknak, hogy bevigyék a munkahelyükre a négylábú kedvenceiket. A döntés mögött nagyon is racionális érvek húzódnak: így ugyanis kevésbé stresszesek az alkalmazottak és ezzel párhuzamosan sokkal produktívabbak is.