ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/10: Igazgatás, kockázat, megfelelés

TECHNOLOGY

Valós folyamatok és intézkedések kellenek a tanúsítvány papírja mögé A vállalatirányítási rendszerek mára elengedhetetlen részei a cég működésének, az igazgatási rendszerek azonban még nem vívták ki maguknak ezt a rangot. Csak kevesen ismerték fel, hogy ha megfelelően, azaz integráltan foglalkoznak a folyamatokkal, az most legalább akkora versenyelőnyt jelenthet, mint húsz éve egy ERP-rendszer.

Műanyagpalackból gyárt házakat egy kanadai startup Ki ne szeretne egy olyan tengerpárti házban élni, amelyből nemcsak a hullámokat lehet csodálni nap mint nap, de ráadásul környezetbarát is? Tavaly nyáron jött a hír, hogy Kanadában, Új-Skócia területén felépült a világ első, PET maghab-technológiával létrehozott háza a JD Composites cég jóvoltából.

Japánban van a nagy startup-befektetések királya Kevés igazán nagy üzlet, 2018-hoz képest kisebb értékű kockázati tőkebefektetések jellemezték a múlt évben. Európa a jelek szerint kezd magára találni, a kontinensen 2019-ben 40 százalékkal nőtt a kihelyezett források összege.

Megnyílik a világ legnagyobb együttműködő robotikai központja Dániában A dán robotikai cégek a Mobile Industrial Robots és az Universal Robots 36 millió dollárt fektetnek be a robotok fejlesztésébe és gyártásába. A vállalatok egy 32 000 m2-es új „cobot központon” fognak osztozni Odense városában, Dánia gyorsan bővülő robotikai központjának szívében.

Kis cselek egy fontos mérkőzésen Mi lenne, ha rögtön a döntés megszületése után a megbeszélésnek azonnal vége lenne? Vagy ha az unalmas ppt-bemutatókat rövid feljegyzésekkel helyettesítenénk? És ahelyett, hogy arról beszélnénk, milyen hatással lehet egy kiválasztott technológia vállalatunk életére, rögtön gyakorlati bemutatót tartanánk?

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere 20 éve, 2000. február 6-án indult el a Mailbox.hu levelezőrendszer, a Magyarországon működő internetes felhőszolgáltatások egyik legkorábbi képviselője. A szolgáltatásban az elmúlt két évtized alatt csaknem 500.000 egyedi felhasználó foglalt magának email címet.

Hatalmas dobás lehet a bérházbiznisz, de csak okos támogatás mellett! Irodaházak, bevásárlóközpontok, hotelek, logisztikai központok százával vannak, és jelennek meg az alternatív eszközök is, mint magánkollégium, vagy idősek otthona. De a legnagyobb és egyben sok szempontból (főleg befektetői oldalról) legproblémásabb ingatlanpiaci kategória, a lakás „residential”, csak magánszinten, az is inkább a szürkezónában mozogva, létezik.

Biztonság időnyomás alatt „Az emberiség megőrült, tesztelés nélkül vesz birtokba mindent’ – mondja X., aki a kiberbiztonság terén szerzett nevet magának hazai szakmai körökben. Hajlamos a pesszimizmusra, ami az ő területén erősen javallt. Így van most X. az azonnali fizetéssel járó IT-biztonsági veszélyeket illetően is. Ha más hozzáértőket is megkérdezünk, kiderül, hogy ebben az esetben X. nincs egyedül.

Két éven belül megvalósulhatna az európai egységes adatpiac Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy az Európai Unió azt tervezi, hogy valódi egységes belső piacot hoz létre az információk számára azért, hogy eredményesen léphessen fel az olyan amerikai technológiai óriáscégek ellen, A Süddeutsche Zeitung most további információkat közölt a csomagból. 

A magyar modellel bírná jobb belátásra Európát a Huawei Újabb európai gyártóbázisok létrehozását vetítette elő Kína legnagyobb tech óriása, a Huawei. A cég részben ezzel próbálhatja Európai jelenlétét megszilárdítani, de legalábbis elérni, hogy ne kelljen további korlátozó intézkedésektől tartania az uniós tagországokban.


Februári Club: Digitális munkahelyek – környezetbarát módon Professzionális munkát csak professzionális irodai környezetben tudnak végezni a dolgozók – a vállalat szempontjából viszont az is fontos, hogy mindezt a lehető legkisebb erőfeszítéssel lehessen biztosítani. A februári ITB Club rendezvényen arról lesz szó, hogyan lehet mindezen célokat elérni a VMware megoldásaival.


Innováció és kockázatkezelés: hogyan hatnak egymásra? Az egyre összetettebb és felgyorsuló világban egyre fontosabb a hatékony és gyors üzletvitelt támogató innovációk megvalósítása, és mindezek nemcsak az üzleti oldalon, hanem a kockázatkezelésnél is kulcsfontosságúak lettek, lesznek. A KPMG ezekről a kockázatokról kérdezte a bankok, biztosítók és a befektetésialap-kezelők kockázati vezetőit (CRO-it).

Az Ericsson sem megy az MWC-re Az LG már korábban bejelentette, hogy az egészségügyi kockázatok miatt egyáltalán nem vesz részt a barcelonai Mobile World Congressen, a ZTE pedig minden sajtóeseményét lemondta, de a kiállítótérben elvileg képviseltetik magukat. Az Ericsson viszont az LG példáját követi, sajtóközleményükben ma jelentették be, hogy semmilyen formában nem lesznek jelen a telekommunikációs iparág legnagyobb eseményén.

 

HUMAN

Tanítsuk gyermekeinket bátran élni! Sokszor félünk... Mi emberek bármitől képesek vagyunk félni, és döntési helyzetekre ez különösen igaz, hiszen a döntés felelőssége hozzánk tapad.

Ezt mondja a magyar, ha munkaügyben kérdezik A magyar munkavállalók állásukat biztosnak érzik, az újbóli elhelyezkedési esélyeiket pedig továbbra is optimistán ítélik meg; a megkérdezettek 72 százaléka minimum öt évre biztosnak látja a pozícióját a munkahelyén, és 76 százalékuk véli úgy, hogy a cég, amelynél dolgozik, öt év múlva is működni fog.

Nem akadályozhatja meg a szülő, hogy megfigyeljék gyerekét az iskolában Ha a parlament törvényt hoz róla, az iskola pedig rábólint, akkor sem a pedagógusoknak, sem pedig a szülőknek nem lesz beleszólása abba, hogy kamerával figyeljék meg a gyerekeket a tantermekben és a folyosókon.

Online számlázás: a vállalkozások több mint felének gyorsan kell lépnie 2020 közepétől minden adóalanyok közötti számlát regisztrálni kell a NAV internetes rendszerében, ám januárban az 5-250 főt foglalkoztató kis- és középvállalatok körében az online számlázás elterjedtsége még csak 45 százalékos volt.

Melyik országban a legjobb megöregedni? 105 országot rangsoroltak aszerint, hogy hol a legjobb nyugdíjasnak lenni. Az első helyre Finnország került, Magyarország az 50. helyet érte el. A régiós országok közül Csehországé a legjobb mutató (11. helyezés).

A nagy halogatós - csapda Vége az év első hónapjának… 2020. február van már több napja! Mégis, akadnak még mindig sokan – vezetők és beosztottak is –, akik néhány hétig jólesően benne maradnak a karácsonyi, szilveszteri „elengedettségben”, akik valamiért nehezen rázódnak bele a hétköznapi tempóba, s még nehezebben abba, ahogy még a „normál” tempó is felgyorsul időnként.

Megjelent a digitális filmlexikon A Magyar Művészeti Akadémia 2019-ben elindított digitális lexikonja idén film kategóriával bővült. Az online felület segítségével jobban megismerhetjük a magyar játék- és dokumentumfilmeket.

Kemény fellépés a hiábavaló meetingek ellen? És még? Könnyű abba a hibába esni, hogy a team egyeztetése letérjen a szervező által tervezett forgatókönyvtől, és csapongó szócséplésbe torkolljon. Egy japán chipgyártó cég (Disco) 100 dollárt kér a munkatársaktól, ha a tárgyalót használják. A vállalatnál minden be van árazva, és 5000 munkatárs vesz részt a menedzsment évek óta tartó kísérletében.

Diákmunkák - túl a pincérkedésen és a polcfeltöltésen Számos olyan részmunkaidős állás van, ami diákok számára jó lehetőséget jelenthet tanulás mellett. Nem csak felszolgálói és eladói munkakörökben lehet gondolkodni. Magyarországon a 2019-ben 20%-kal több diák vállalt munkát, mint a megelőző évben. A fiatalok tudatosabban választanak és a cégek is egyre szívesebben foglalkoztatják őket.

Gyorsabban emelik itthon a nyugdíjkorhatárt, mint amennyire nő a várható élettartam Nemzetközi összevetésben kifejezetten kevés nyugdíjas év jut a magyar férfiaknak. A nőknél ugyan jobb a helyzet, hosszabb távon azonban náluk is látványosan csökken a nyugdíjban töltött idő hossza. Bár ez a folyamat nem ritka a fejlett országokban, a mértékét és az érintettek körét tekintve Magyarországon eléggé kiugró.

Könnyű munkát találni, a normális megélhetés viszont vágyálom Bár a foglalkoztatási mutatók évek óta rekordokat döntögetnek a fejlett országokban, a munkavállalók helyzete több szempontból is romlott. A McKinsey elemzői 22 OECD tagállam munkaerőpiaci tendenciáit vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy a középfokú képzettséget igénylő, közepes fizetést adó állások eltűnőben vannak.