ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/07: „Mindenki csinálja azt, amihez jól ért”

TECHNOLOGY

„Mindenki csinálja azt, amihez jól ért” A technológia öles léptekkel halad előre, ami nemcsak bizonyos pozíciók átalakulását idézi elő, hanem két faramuci trend divattá válásához is hozzájárul: az IT szerepcsökkenéséhez az informatikai beszállításokban, és a beszerzéscentrikus piaci léthez. A transzformáció hozta akadályokról, az újraszerveződő vendor-attitűdökről és az átalakulásban rejlő előnyökről az S&T ügyvezetőjével, Szabó Péterrel beszélgettem.

Amerikai cégekkel építtetne 5G-hálózatot Donald Trump Trump azt szeretné, ha az Amerikai Egyesült Államok jövőbeli 5G-hálózatai helyi erőforrásokra, hardverekre, szoftverekre és felszerelésekre épülnének. Ezért már tavaly novemberben megkereste együttműködési ajánlatával az Apple vezetőjét, Tim Cookot, mondván: a társaságnak minden szükséges eszköze rendelkezésre áll, vagyis a pénz, a technológia, a vízió és maga Tim Cook.

„Adott megoldást keresnek a vállalatok, a lehető legokosabb konstrukcióban” A digitális átalakulás hullámát meglovagló cégek előtt, a versenyképesség és a hatékonyság pozitív irányú görbéjén túl, a beszerzés területén is új dimenziók nyíltak. Nem csak a tekintetben, hogy a szállítói oldal egyfajta innováció támogató szerepbe lépett, hanem a tekintetben is, hogy a változás az értékesítési és beszerzési folyamatban is új kulcsfigurák és gyakorlatok jelentek meg. Minderről Bábel Gabriellával, a Microsoft Nagyvállalati üzletág igazgatójával beszélgettem.

Megvan, mitől tartanak leginkább a hazai kis- és középvállalkozások Az elnyert, illetve folyamatban lévő vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatban a piaci szereplők túlnyomó többsége elégedett, illetve bizakodó, viszont több területen is nehézségeik vannak - áll a pályázati tanácsadással foglalkozó Via Credit kérdőíves felmérésének főbb megállapításai közt.

A Lenovo új gépe tényleg újraértelmezheti a laptopokat Az összehajtható telefonnal ellentétben az összehajtható laptop nem hangzik túl izgalmasan, hiszen minden notebook ilyen. A Lenovónál tervezői azonban úgy gondolták, túlságosan is beleragadtak a hordozható számítógépek ebbe a fent képernyő, alul billentyűzet” elrendezésbe, érdemes lenne most már kipróbálni valami újat.

Webáruház-indítás lépésről lépésre Egy webáruház szoftver feltelepítése vagy egy bérelt áruház elindítása technikailag csak néhány lépésből áll, de egy jogilag minden szempontból megfelelő, és üzletileg is sikeres webshop elindítása ennél jóval összetettebb feladat.

Ismét lehagyta a svájci óraipart az Apple Watch A Strategy Analytics friss adatai alapján az Apple okosórájából csaknem másfélszer annyi fogyott tavaly, mint a hagyományos svájci modellekből. A tradicionális időmérők és az okosórák hasonlítgatásakor sokan teszik fel a kérdést, hogy egyáltalán összemérhető termékekről van-e szó.


Februári Club: Digitális munkahelyek – környezetbarát módon Professzionális munkát csak professzionális irodai környezetben tudnak végezni a dolgozók – a vállalat szempontjából viszont az is fontos, hogy mindezt a lehető legkisebb erőfeszítéssel lehessen biztosítani. A februári ITB Club rendezvényen arról lesz szó, hogyan lehet mindezen célokat elérni a VMware megoldásaival.


Az okostelefon- és LCD-gyártást is visszaveti a koronavírus Az LG lemondta a 2020-as MWC-n való részvételt, Kínában pedig jelentős hatása lesz az okostelefonok és LCD-képernyők gyártására is a koronavírusnak. A kínai nagy okostelefon-gyártók idén 5 százalékkal kevesebb mobilt szállíthatnak a vártnál, ami elég komoly mennyiség, hiszen az összes okostelefon 70 százalékát itt gyártják. 

Meddig zuhanhat a Tesla? Nagyot esett tegnap a Tesla. Nem véletlenül. Egymás után jelennek meg olyan grafikonok a neten, amin a Tesla árfolyamának exponenciális emelkedését hasonlítják valamelyik másik termék korábbi szárnyalásához.

Kivégezheti a sárga csekket az új banki termék 2020. március 2-tól az azonnali fizetési rendszer elindulásával egy időben a bankok - megkönnyítve a fizetési művelet teljesítését - opcionális szolgáltatásként bevezethetik az úgynevezett fizetési kérelem rendszerét.

Elrajtolt a Vodafone TV Minden különösebb hírverés nélkül tegnap a nagyközönség számára is elrajtoltak a Vodafone új vezetékes termékei, melyek több szempontból is érdekes színfoltjai a UPC Magyarországot tavaly bekebelező, egykor szinte kizárólag mobilszolgáltatásban utazó cég portfóliójának. 

 

HUMAN

Új társ-ügyvezető a PROGmastersnél (a Codecool volt marketingigazgatója) Februártól társ-ügyvezetőként felel a junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters irányításáért Bonyhádi Gábor, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja, a Codecool programozóiskola volt marketingigazgatója.

Egyforma szabadságot kapnak az anyák és az apák a gyerek születése után Az új finn kormány bejelentette, hogy minden szülőnek ugyanolyan hosszúságú szabadságot biztosít gyermeke születése után. Azt szeretnék motiválni, hogy az apák is több időt töltsenek a gyerekeikkel. Összesen 14 hónap fizetett szabadságot kapnak a szülők a gyermekük után, ami fejenként 164 napot jelent. 

Új kereskedelmi igazgató a LeasePlan hazai leányvállalatánál 2020 januárjától Bognár Gergely (36) tölti be a LeasePlan kereskedelmi igazgatói posztját. A B2B értékesítés és marketing területén 12 éves tapasztalattal rendelkező új vezető feladata többek között az üzleti célok elérésének támogatása, az üzletfejlesztés és a több mint 30 fős kereskedelmi terület irányítása. Ezt megelőzően a vizuális kommunikációs szolgáltatásokat kínáló Béflex Zrt. kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója volt, ahol egy 18 fős csapat vezetőjeként a cég folyamatos növekedését szolgáló stratégia kidolgozását és a nemzetközi piacok felé való terjeszkedést irányította több mint hét éven keresztül.

Csak minimálbér alatti fizetést ad alapítójának az Apple Meglepő (?) dologra derült fény a napokban az Apple bérezési stratégiájával, illetve alapítójával kapcsolatban. A cég egykori alapítója és első számítógépeinek tényleges és kizárólagos tervezője, Steve Wozniak ugyanis elismerte: 50 év után is csak heti 50 dolláros (kb. havi 66 ezer forintnak megfelelő) fizetést kap az almás vállalattól - tehát kevesebbet, mint akár a magyar minimálbér.

Újra Veres Mihály az EFISZ élén Veres Mihályt választotta újabb három évre az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) elnöki feladatainak ellátására az EFISZ Elnöksége. „Az első két és fél év az EFISZ egyesület szakmai megalapozásáról, a partneri kapcsolatok kialakításáról és a közös munka elindításáról szólt. Az elkövetkezendő időszakban azt a megkezdett szakmai munkát szeretnénk folytatni, amely a digitalizációt az innovatív készpénzkímélő elektronikus fizetési megoldásokkal segíti” – nyilatkozta Veres Mihály.

Ritkán találkozom boldog fejlesztőkkel A videojáték-fejlesztés a kezdetekben egy alulról szerveződő ipar volt, tele lelkes amatőrökből szerveződő garázscégekkel. Ez a világ egy részén (nyugaton, meg nagyon-keleten) már megváltozott, és számtalan egyetemi, sőt, középiskolai képzésen nevelik a jövő Gabe Newelljeit. Itthon ettől még messze vagyunk, és jellemzően mindenki úgy zuhan be az iparba, ahogy tud, ott szedi össze a tudást, ahol csak teheti.

Hatályba lép a Pekingi Szerződés Hatályba lép az audiovizuális előadóművészek vagyoni jogait globálisan rögzítő Pekingi Szerződés. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által 2012-ben elfogadott dokumentum végrehajtásának megkezdéséhez ugyanis arra volt szükség, hogy legalább 30 állam ratifikálja azt. Ez most Indonézia csatlakozásával megvalósult.

Így taníthatsz meg egy robotot focizni Megújul a HelloWorld Robotprogramozó tábor, amely új helyszínen, merőben új tematikával várja a 10-18 éves robotika iránt érdeklődő fiatalokat. Indul a jelentkezés!

A száz leginnovatívabb kezdeményezés között a K&H pénzügyi edukációs programja Az Edison 100 listát tartalmazó Edisonplatform a leginnovatívabb civil, piaci, tudományos és oktatási kezdeményezéseket gyűjtötte össze. Az Edisonplatformon megtalálható a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programja is, ami az előző tanévben új digitális ismeretanyaggal állt elő, ezzel az iskolások pénzügyi tudását és készségeit fejleszti a pénzintézet.

A magyarok maguk is tehetnek arról, hogy annyi köztük a rákbeteg Talán nem kellene annyit dohányozni, és kihagyni a szűréseket – üzeni Kásler minisztériuma, ami félrevezetőnek tartja az Eurostat e témában közölt adatait. Magyarországon halt meg a legtöbb rákos beteg a schengeni övezetben 2016-ban, százezer lakosra összesen 345 daganatos betegség miatti halálozás jutott nálunk, míg Cipruson „csak” 194 ilyen eset volt – derült ki az Eurostat keddi, a rákellenes világnapon közzétett statisztikájából.

Mitől környezettudatos egy munkahely? Habár hajlamosak lehetünk elfelejteni, akárcsak a humán-, úgy a természeti erőforrásaink is végesek. Mégis sokszor a végletekig kizsigereljük és feláldozzuk környezetünk és testünk erőforrásait a rövid távú profitszerzés érdekében. A környezet változásai alkalmazkodást kívánnak a vállalkozóktól és a cégektől.

A szallas.hu és a Mito fiataljai is utazhatnak Cannes-ba Szerdán, a harmadik körrel véget ért Kreatív Utánpótlás (KRU) Young Cannes Lions előválogatója, ami eredményei alapján mitós és szallas.hu-s fiatalok repülhetnek nyáron Cannes-ba nemzetközi színtéren is megmérettetni magukat.

Miért is veszik komolyabban azokat, akik szüleiktől külön élnek? Tudjátok, „a nagybetűs élet igazán akkor kezdődik, amikor kirepülünk a biztonságot nyújtó családi fészekből, amikor elkezdünk önállósodni, és egyben a magunk útját járni” – satöbbi, satöbbi, satöbbi. A szomorú tény az, hogy bármennyire is próbálják egyesek ezt tagadni, a valóságban sokkal komolyabban állnak azokhoz az emberekhez, akik a szüleiktől külön laknak. Miért is?