ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/06: Farkasszemet nézve a technológiával

IoT Live Show 2020 programajánló A rendezvény 14 órakor veszi kezdetét a főszervező, Havasi Zoltán rövid felvezető előadásával. Ezt követően jönnek az izgalmas szakmai előadások 10 percben a következő sorrendben: FIBARO – életre keltjük az otthonokat! Megtakarítások az épületüzemeltetésben BIM modellek használatával, Az IoT platform ereje, Drivey, az elérhető okosautózás, Hiányzó láncszem, avagy fejlesszük együtt a jövő hálózatát, Adatbányászat IoT kamerákkal – gyémántot ér, Okos Parkolás az élhetőbb városokért, Ipar4.0, és a gépjármű flottamenedzsment, Az értékáram digitalizációja, Az első működő Ipar 4.0, IoT platform BigData alapokon, Ipar 4.0 a víziparban, Hogyan lesz a növénytermesztés okos? Szenzorhálózatok, IOT megoldások az állattenyésztésben, Rugalmas IoT mérőrendszer élemiszeripari alkalmazása, Okospolc az eladótérben

Önnek már van jegye?

 

TECHNOLOGY

„Amiben én lehetőséget látok, az másnak kihívás lehet” CDO, CISO – egyre több C-vel kezdődő mozaikszó bukkan fel az IT világában, amelyek azon túl, hogy az informatika folyamatos szegmentálódását vetítik előre, a néhány éves múltra visszatekintő CIO pozícióra is hatással vannak. Persze nem csak a trónkövetelő újoncok, hanem a technológia és az informatika ősi összefonódása is új megvilágításba helyezi a Chief Information Officerség mivoltát. Túléli, átalakul vagy tartja azt a három sikerfaktort, ami nélkülözhetetlenné teszi? Simon Pétert, az EY Magyarország CIO-ját faggattam a fentiekről.

Hivatalos: megszűnik a UPC Felpörögtek az események a Vodafone-nál: a UPC tavalyi felvásárlását követően az integráció komoly feladatot jelent. Mindemellett, a fogyasztói szokások természetesen folyamatosan változnak, a következő nagy kihívás az 5G lakossági alkalmazása lesz, nem véletlen, hogy a gyártók az idei évtől jöhetnek ki tömegesen az új infrastruktúrához alkalmazkodó készülékeikkel.

Kiderült, mennyit keres a YouTube a reklámokon Hétfőn tette közzé a tavalyi év utolsó negyedévére vonatkozó üzleti eredményeit a Google anyacége, a közvetve a YouTube videómegosztó platformot is tulajdonló Alphabet. A beszámoló talán legérdekesebb része, hogy 2006 – azaz a reklámok bevezetése óta – most először közölt adatokat a cég arról, hogy mekkora bevételei vannak a videómegosztónak a hirdetésekből.

Farkasszemet nézve a technológiával: az évtized kihívásai, buktatói és lehetőségei A kihívások és lehetőségek évtizede áll a CIO-k és informatikai vezetők előtt, hiszen a világ soha nem látott iramban rohan a technológia karjaiba. Automatizálás, robotok, kobotok, digitalizációra épült módszertanok – ahány terület, annyi eltérő megközelítés, ám egy mindegyikben közös: a technológiára adott válaszreakció kikerülhetetlen. Két körkérdés elé állítottunk négy ismert cég CIO-ját, akik saját szemüvegükön keresztül engedtek betekintést abba, hogy mi vár a szóban forgó pozícióra az elkövetkező évtizedben.

Búcsúzik a mobilpiactól a Blackberry? A jelek szerint vége van az üzletnek, a TCL friss tájékoztatása szerint a cég 2020. augusztus 31-től kezdve már nem forgalmaz Blackberry márkájú mobilokat, továbbá nem lesz joga ezek tervezésére és gyártására. A meglévő mobilok garanciális javítását 2022. augusztus 31-ig lesz képes elvégezni.

Meglepő kisvállalati hitelezésbe fog az Amazon Az Amazon a Goldman Sachs-szal folytat tárgyalásokat kisvállalkozói kölcsönök nyújtásáról az Egyesült Államokban. Ez a megállapodás mindkét félnek előnyös, hiszen az Amazonnak új bevételi forrást jelent, a befektetési bank pedig olyan új piachoz jut, amelyet más módon sokkal nehezebb lenne elérnie.

Bemutatnak a világnak az oroszok: saját 5G-jük lesz Oroszország saját 5. generációs távközlési hálózatot épít, nem kér sem a nyugati cégek ajánlatából, sem a kínai Huawei rendszeréből. A fejlesztés enyhén szólva nem lesz egyszerű dolog.


Februári Club: Digitális munkahelyek – környezetbarát módon Professzionális munkát csak professzionális irodai környezetben tudnak végezni a dolgozók – a vállalat szempontjából viszont az is fontos, hogy mindezt a lehető legkisebb erőfeszítéssel lehessen biztosítani. A februári ITB Club rendezvényen arról lesz szó, hogyan lehet mindezen célokat elérni a VMware megoldásaival.


Itt az európai óriás, amely letaszíthatja a PayPalt a trónjáról A francia fizetési szolgáltató, a Worldline SA megállapodott abban, hogy 7,8 milliárd euróért megvásárolja a szintén francia versenytársát, a Magyarországon is jelen lévő Ingenico Group SA-t. A két cég egyesülésével az egyik legnagyobb fizetési szolgáltató jön létre.

Felpörgeti a fejlesztést a 3D Behozhatatlan lemaradást szenvedhetnek el azok a gyártóvállalatok, amelyek a következő években nem kezdenek el foglalkozni a 3D-nyomtatással. A világpiacon már a vállalatok 23 százaléka használja ezt a technológiát.

Megkezdődött a 3G mobilhálózatok kivezetése A 4G mobilhálózatok széles körű elterjedése után, és persze az 5G hálózatok bevezetésének immáron korai szakaszában járva a következő években egyre több alkalommal hallhatjuk majd a hírt, hogy valamelyik mobilszolgáltató megkezdte a 3G/HSPA technológiás hálózati szolgáltatásainak kivezetését.

HUMAN

Veszprémben és Gödöllőn is megalakul a Területi Innovációs Platform Hamarosan Veszprémben és Gödöllőn is megalakul a TIP. Az NKFIH és az egyetemek vezetői február 11-én a Pannon Egyetemen, február 12-én pedig a Szent István Egyetemen látják el kézjegyükkel az alapító nyilatkozatot. Az előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel és szakmai mini kiállítással egybekötött rendezvények minden érdeklődő számára nyilvánosak, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

A munka és a magánélet tereit nem versengővé kell tenni, hanem harmonikusan működtetni egymás mellett Átalakult a tulajdonosi szerkezet, folyamatosan változik a telekommunikációs szektor és a munkaerőpiac is komoly átalakuláson megy át. Mindez HR szempontból is kihívást jelent. Hogyan lehet gyorsan mozgó, könnyen alkalmazkodó, ugyanakkor a kollégákat szem előtt tartó szervezetet kialakítani és működtetni? Erről kérdeztük Endrei-Kiss Juditot, a Telenor HR-vezérigazgató-helyettesét.

Milyen egy jó vezető az alkalmazottak szerint? Mik az erősségei egy jó vezetőnek, és hogyan kezeli a gyengeségeit, egyáltalán vannak-e neki? Korábban a sikeres vezetéshez elég volt, ha egy vezető jól irányította az alkalmazottakat, és megfelelő víziói voltak. Ha nem tud motiválni, ma ez már kevésnek számít. Az alkalmazottak céget választanak és vezetőt hagynak el, ez egy ismert mondás team coaching berkekben.

Babzsákok, vegán ebéd, robotépítés: 5 új suli a Forbes friss magániskola-listájáról Van alternatív, nemzetközi, nagyon zöld, innovatív és művészeti. Néhány saját kerettanterv alapján tanít, akad, ahol nem 45 perces tanórákra bontják az iskolaidőt, hanem blokkokba szervezik, és egy témakörhöz kapcsolódóan tanítanak mindent. Íme öt vadonatúj suli: három ebben a tanévben indult, kettő pedig tavaly.

Szakítás a digitális korban: feltört fiókok, teljes lejáratás Ahmad Kazzelbach 23 éves informatikus néhány napja bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt az ellene felhozott kiberzaklatással és egy védett számítógép feltörésével kapcsolatos vádakban, és 10 évig terjedő börtönre számíthat. Kazzelbach nem a pénzért állt kiberbűnözőnek, hanem egy őrült bosszútervet dolgozott ki és hajtott végre munkatársnője ellen, akivel korábban viszonyuk volt.

16 éves a Facebook, ünnepi posztban magyarázza Zuckerberg, miért nem vetnek gátat a fake newsnak Facebookon jelentette be Mark Zuckerberg, a vállalat első embere, hogy 16 éves a közösségi portál. Sokat tanultam 2004 óta. Az elmúlt pár év különösen alázatra tanított. Az egyik legfontosabb lecke, amit megtanultam, az volt, hogy akkor is ki kell állni az elveid mellett, ha ettől népszerűtlennek vagy maradinak tűnsz." – írta a szülinapi bejegyzésben. Kérdéses, hogy utóbbival mire gondolt.

Idén kivakarjuk az újságírást a sz@rból?! Érdemes lenne megkeresni azt a pillanatot, amikortól az újságírás elindult a lejtőn, habár nem lennék meglepve, hogy egyesek szerint soha nem is volt a zeniten. Mindenesetre a szakmának a megítélése itthon (is) folyamatosan csúszik le, és már jó ideje csak annyira bízunk egy újságíróban, mint egy politikusban. 

Magyar vezetőt neveztek ki az Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai üzletága vezetőjének Az információ- és dokumentumkezelésben világelső Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletágának a vezetőjévé Szakonyi Andrást nevezték ki - közölte a társaság. A magyar menedzser 35 országban felel a globális márka 7000 munkatársáért.

Aki fut, sokáig él – Van-e még remény az oktatásban? Minden szülő elemi érdeke, hogy a gyerekének olyan jövőt biztosítson, amelyben megtalálja önmagát, a boldogulását. A magyar oktatási rendszer ezt nemcsak hogy nem segíti, hanem épp szembe is megy vele – nyilatkozza lapunknak Vass Vilmos egyetemi docens, a kompetenciafejlesztő pedagógia egyik vezető hazai kutatója.

A turisták kiszorítják az öltönyösöket: irodák helyett hotelek épülnek a Belvárosban Az irodaépítések viszont inkább a külső kerületekben, a Váci úton, Dél-Budán és a Könyves Kálmán körút, illetve a Hungária körút környékén koncentrálódnak. Úgy tűnik tehát, hogy a turisták kiszorítják az öltönyös úriembereket a belvárosból – summázta a helyzetet Borbély Gábor, a CBRE üzletfejlesztési és kutatási igazgatója.

A lengyelek azt akarták, hogy a fizetést ki kelljen írni az álláshirdetésekben, de a terv elbukik Elbukhat Lengyelországban az a kezdeményezés, amely kötelezővé tette volna minden cégnek, hogy az álláshirdetésekben írják ki a felkínált bruttó bér összegét. Az ötlet a Modern (Nowoczesna) nevű liberális párttól származott, és tavaly márciusban még úgy tűnt, hogy a kezdeményezés széleskörű támogatottságot kaphat.

Robotok, repülő taxik, gondolatolvasó gépek – Ilyen lesz a világ húsz év múlva? A technológia fejlődése miatt a mindennapi életünk is gyökeresen átalakulhat húsz éven belül, könnyen lehet, hogy otthon robotasszisztens látja majd el a házimunkát, aztán repülő taxival megyünk be az irodába, vagy csak virtuálisan ülünk be egy meetingre – mondta Pintér Szabolcs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.