ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/05: Sokszor csak a kontextuson múlik

IoT Live Show 2020 programajánló A rendezvény 14 órakor veszi kezdetét a főszervező, Havasi Zoltán rövid felvezető előadásával. Ezt követően jönnek az izgalmas szakmai előadások 10 percben a következő sorrendben: FIBARO – életre keltjük az otthonokat! Megtakarítások az épületüzemeltetésben BIM modellek használatával, Az IoT platform ereje, Drivey, az elérhető okosautózás, Hiányzó láncszem, avagy fejlesszük együtt a jövő hálózatát, Adatbányászat IoT kamerákkal – gyémántot ér, Okos Parkolás az élhetőbb városokért, Ipar4.0, és a gépjármű flottamenedzsment, Az értékáram digitalizációja, Az első működő Ipar 4.0, IoT platform BigData alapokon, Ipar 4.0 a víziparban, Hogyan lesz a növénytermesztés okos? Szenzorhálózatok, IOT megoldások az állattenyésztésben, Rugalmas IoT mérőrendszer élemiszeripari alkalmazása, Okospolc az eladótérben

Önnek már van jegye?

 

TECHNOLOGY

Célcsoport-finomhangolás Majd egy évvel ezelőtt, amikor a tavalyi januári magazin editorialjét írtam, arról gondolkodtam fennhangon, hogy mi is egy médiacég feladata, ha megváltozik az addigi célcsoportja. Akkor már sejtettem, hogy hamar bekövetkezhet az az állapot, hogy a célcsoport tovább „finomodik”. Így a majd egy évvel ezelőtti strukturális változásokon most finomhangolnunk kell…

Csak önvezető buszok járjanak a III. kerületben? Akár idén meg lehetne csinálni – Commsignia-interjú Nem kell minden közlekedési eszközbe kütyüt rakni ahhoz, hogy egy város okos legyen – amihez az emberek gondolkodásának is alakulnia kell. A világszerte több okosváros-projektben is kommunikációs egységeket fejlesztő magyar startup, a Commsignia vezetőivel arról beszélgettünk, mennyire van jelen a jövő már ma a nagyvárosokban.

Mi a különbség a kartell és az együttműködés között? Több, IT-vonzatú kartellügy váltott ki nagy visszhangot a 2000-es évek elején, később számos politikai karrier tört derékba miattuk. A piac szereplői most is látnak versenytorzító magatartást, főleg az árképzés és a pályázatok környékén. Végül is, hol a határ a szakmai együttműködés és a kartell között? Magas szintű szakértők segítenek eligazodni a kérdésben.

Sinkó Ottó: a koronavírus miatt ellátási zavarok lehetnek a magyar gazdaságban is A Vuhanból indult koronavírus-járvány már most komoly gazdasági károkat okozott, főképp Kínában, de mostanra a világ más pontjain is érezteti hatását a kínai termelés leállása. A Holdújév meghosszabbítása és a további munkaszüneti napok miatt elfogyhatnak a készletek, és nem érkeznek újabb szállítmányok Kínából. 

A világ legnagyobb, évtizedes technológiai harcai Minden iparágnak megvannak a maga, sokszor évtizedes párharcai a legnagyobb szereplők között, melyek újra és újra kiújulnak, vagy éppen el sem tűnnek. A technológiában meg persze ez hatványozottan igaz, ahol komoly rajongói táborok sorakoznak fel egyik vagy másik fél mellett.

20% Shopping-versenyelőnyhöz juthatnak a hazai e-kereskedők Képzeld el, hogy a magyar versenyző 20 méter hátránnyal indul a 100 méteres síkfutás Európa-bajnoki döntőjében, a többi versenyző ellen. Ilyen lenne a hazai e-kereskedők hátránya a nyugat-európai versenytársaikkal szemben a Google CSS Programja nélkül. 


Februári Club: Digitális munkahelyek – környezetbarát módon Professzionális munkát csak professzionális irodai környezetben tudnak végezni a dolgozók – a vállalat szempontjából viszont az is fontos, hogy mindezt a lehető legkisebb erőfeszítéssel lehessen biztosítani. A februári ITB Club rendezvényen arról lesz szó, hogyan lehet mindezen célokat elérni a VMware megoldásaival.


Döbbenetes: húsz év alatt akkorát fejlődött az agrárium, mint az előző száz évben Forradalmi változások zajlanak a világ mezőgazdaságban, és az ezredforduló óta eltelt két évtizedben nagyobb fejlődés ment végbe, mint a megelőző száz évben - hangsúlyozza Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. 

Zenés pitchel zárta a Design Terminal a tavaszi mentorprogramját Hét magyar, egy barbadosi és egy osztrák csapat részvételével véget ért a Design Terminal Mentorprogramjának 2019-es őszi szemesztere. A programban résztvevő csapatok a január 30-i Demo Day-en mutatták be azt a fejlődést, amit vállalkozásaik az elmúlt három hónapban elértek. A jelentkezés már elindult a következő szemeszterre.

Van-e helye az intuíciónak a döntéshozatalban, ha ilyen sok adatunk van? Attól, hogy nem mérünk meg valamit, az még létezik és hatással van a folyamatokra, a döntésekre – állítja Lengyel Zoltán, a Sberbank marketing, kommunikáció és digitális területeinek vezetője. A marketingszakember szerint miközben a döntéshozók a döntéseket többnyire csak a mérhető adatokra alapozzák, addig helye lehet a tapasztalatoknak, de akár a megérzéseknek is.

Vegyipari óriás a 3D nyomtatásban A német vegyipari óriás Evonik kockázati tőkés részlege 2018-ban befektetett a 3DP szoftverfejlesztő Castor Technologies startupba. Az ígéretes cég különleges platformot fejlesztett, amelyen felbecsülhető részek nyomtathatósága, kiválaszthatók a mindenkori aktuális célra legjobb anyagok, felmérhető a gyártás ideje és költsége.

 

HUMAN

Minden idők legnagyobb otthonról dolgozási kísérlete kezdődik Véget ért Kínában a holdújév kezdetéhez kapcsolódó, 10 napos pihenőidőszak, ám a koronavírus miatt egészen másképp veszik fel - ha egyáltalán felveszik - a munkát a kínai munkavállalók ezen a héten. A Bloomberg beszámolója szerint, a fertőzéstől való félelem miatt, most elkezdődhet minden idők legnagyobb otthonról dolgozási kísérlete, ami bár sok cégnél akár működhet is, más vállalkozásoknál azonban boríthatja az egész éves terveket.

A PROGmasters társ-ügyvezetője lett a Codecool volt marketingigazgatója Februártól társ-ügyvezetőként felel a junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters irányításáért Bonyhádi Gábor, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja, a Codecool programozóiskola volt marketingigazgatója.

Mit ad az élsport a karrierépítésben? Hogyan lehet egy olimpiai bajnok családba beleszületve az elvárásokkal megküzdeni? Milyen hibákat ne kövessünk el szülőként, ha a gyerek sportpályafutását támogatjuk? Milyen vezetői tulajdonságok fejleszthetőek?

Pléh Csaba: A művelt ember hasznosabb Ki gondolná, hogy a jövő – ma még nem is létező – munkahelyein az idegenekkel való könnyed kapcsolatfelvétel fontos követelmény lesz? Mennyire készít fel erre a mai iskola? Miért kellene elfelejteni a tanórákat? 

Érdemes megváltozott munkaképességű embereket alkalmazni Rehab adó csökkenése, szocho kedvezmény, szakképzési hozzájárulás alóli mentesség, kommunikálható társadalmi felelősségvállalás, erősebb csapatszellem, megújuló szervezeti kultúra, érzékenyebb munkavállalók. Csak pár a vállalatok számára előnyös következmények közül, amiket a megváltozott munkaképességű vagy fogyatékossággal élő emberek alkalmazása hoz magával.

20 éve, hogy bárkit simán megölhetünk, ha marhára utáljuk Az élet megoldandó problémák, feladatok sorozata.  Hála Will Wrightnak, 20 éve hazamehetünk, leülhetünk a gép elé, és dolgozhatunk, főzhetünk, moshatunk, takaríthatunk, és medencébe fojthatjuk az embereket, akiket marhára utálunk.

Szeretném, hogy más tanár is úgy gondolkodjon, mint ő A BME Fizikai Intézetében tartotta a 10., különleges fizikaóráját Härtlein Károly. A mesteroktatóval és diákokkal beszélgettünk a kísérlet alapú oktatás fontosságáról.

Szigorított Terézváros az e-rollerezés feltételein, de mit szól ehhez a Lime? Mi volt eddig a különbség egy fenyőfaárus és a Lime között Terézvárosban? A közterület-használati engedély fizetése. De kivonul-e az e-rolleres cég a kerületből, vagy fizet? Megkérdeztük.

A műkörmös lányom kétszer annyit keres, mint én Nemrég derült ki, hogy a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscarért versenyez az American Factory, Barack és Michelle Obama 2018-ban létrehozott produkciós cégének első filmje. Az, hogy rögtön elsőre ekkorát dobtak nem (csak) a nevüknek köszönhető. A Netflixnek készült American Factory lenyűgöző, egyszerre vicces és végtelenül szomorú film arról, hogy a fizikai munka világának, abban a formában ahogy ma ismerjük, lényegében vége.

Baba és fogyasztás, így süllyedtek egy év alatt ezermilliárdos hitelbe a magyarok Csak a válság előtti száguldáshoz mérhető alakossági hitelállomány tavalyi növekedése – számolta ki az Azénpénzem.hu a frissen közzétett jegybanki adatokból. A különböző adatokat részletesebben áttekintve a kirajzolódó kép mindennek tűnik, csak éppen normálisnak nem.

2020-tól a NAV mindent látni akar Látványosan bővültek az államháztartás bevételei 2019-ben. Ez köszönhető az 5 százalékos gazdasági növekedésnek, a gazdaságfehérítő intézkedéseknek egyaránt. A társasági adóból származó bevétel csökkent, ezzel szemben a kisvállalati adók népszerűsége emelkedik, az áfabevételek kiemelkedően növekednek.

Megjárta az álláskeresés poklát Ráskó Eszter Habár pszichológusi végzettsége is van Ráskó Eszternek, a Dumaszínház stand up-osának, álláskereső élményeit és munkahelyi tapasztalatait leginkább a HR világából gyűjtötte össze az elmúlt évek során. A Cégek Éjszakája egyik arca úgy látja: a humor és a kötetlen hangulat egy munkahelyen fontosabb, mint bármelyik Cafeteria.