ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 02/03: Az 5G jön, lát és győz

TECHNOLOGY

Hangforgalom... Mi az? Az Ericsson szokásos, decemberi, mobilitási jelentése nemcsak előrejelzéseket tudott adni a mobilvilág aktuális helyzetéről és az 5G várható terjedéséről, hanem már az első – dél-koreai – piaci tapasztalatokat is megoszthatta az érdeklődőkkel.

Berobbannak a magyar biztosítási piacra a régió legütősebb felforgatói? Több izgalmas régiós insurtechcég is nézelődik a régió, azon belül Magyarország piacán. Van köztük online életbiztosítási bróker, újhullámos biztosító, szoftverfejlesztő, telematika-vállalat és díjfinanszírozással foglalkozó insurtech is. Bár néhány cég ezek közül alapjaiban gondolja át a biztosítási termékek működését és ezért jelentős felfordulást okozhat a piacon, 

Több száz intézménynek kell áttérnie az e-ügyintézésre, ezért ingyenes információs oldal indult A Magyar Államkincstár (MÁK) tájékoztatása szerint számos, nevelési feladatot ellátó intézménynek át kell térnie az elektronikus kapcsolattartásra a Kincstárral történő ügymentben. Mindez azt is jelenti, hogy az intézményeknek az eddig papír alapon beadott dokumentumokat a jövőben elektronikusan aláírva kell beküldeniük.

Egyre finomabb morzsák juthatnak Magyarországnak az autóipari tortából A német autóiparral komoly gondok vannak, amit már egyes magyar beszállítók is éreznek, még ha igazán komolyan nem is gyűrűzött be a baj Magyarországra. A német autóipar alábecsülte az elektromos meghajtású technológia térnyerését, és ezért nem tudott megfelelő gyorsasággal igazodni a trendhez.

Átrendezi a hazai e-kereskedelmet idén a Google Shopping Csak tavaly nyáron jelent meg Magyarországon a Google képes hirdetési megoldása, a Google Shopping, de máris formálja a hazai e-kereskedelmi piacot: a Google-ról érkező, a hirdetett termékekre való kattintásoknak már csupán a fele érkezik szöveges hirdetésből, az év végére pedig a Google Shopping részaránya várhatóan a 70 százalékot is meghaladja majd.

A panelek naperőművé alakításával csökkentik a rezsit Lengyelországban Százmillió zlotys (nagyjából 7,9 milliárd forintos) keretösszeggel államilag támogatott hitelprogram indul az ország középső-nyugati területén fekvő Nagy-Lengyelország régióban, aminek keretében lakástársaságok és lakásszövetkezetek államilag támogatott hitelt vehetnek fel napelemek beszerzésére és telepítésére.

Úton a GDPR tanúsítvány felé? – Új adatvédelmi ISO szabvány 2019 augusztusában a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) kiadta az első személyes adatok védeleméről szóló globális szabványt, az ISO/IEC-27701:2019-et (Privacy Information Management Systems (PIMS) szabványt). A szabvány jelentősége, hogy meghatározza egy szervezeten belül a személyes adatvédelemre vonatkozó adatvédelmi irányítási rendszer létrehozásának és fenntarthatóságának gyakorlati követelményeit, azaz a személyes adatok védelmének irányítási rendszerét.

Készpénzes gyorsaság Fontos mondatból idézek: „...a technológiai fejlődés és a modern üzenetküldési megoldások széleskörű elterjedése és olcsóbbá válása révén elhárultak az azonnali fizetési szolgáltatás bevezetéséhez kapcsolódó informatikai és kommunikációs akadályok.” Március 2-án indul hazánkban e szolgáltatás – nézzük meg, honnan is indultunk.

Mekkorát üthet a magyar gazdaságon a koronavírus? A következő időszak legfontosabb kérdése az lehet, sikerül-e belátható időn belül megfékezni a Kínából indult koronavírus-járványt, ezen múlhatnak elsősorban a gazdasági hatások. Az Erste Bank elemzői szerint ha néhány héten belül megáll a fertőzés, akkor Kelet-Közép-Európa akár nyertese is lehet a dolognak, mivel a nyersanyagok ára jelentősen visszaesett.

Hibrid 3D-nyomtató a gyártásnak Már a gyakorlatban is forradalmasítja a termelést a 3D-s nyomtatás lehetősége. Nagy méretű tárgyak is könnyen elkészíthetők. Akár 20 méter hosszú, 4 méter széles és 4 méter magas alkatrészek vagy késztermékek is nyomtathatók azzal a hibrid gyártógéppel, amelyet Iván Monzón, katalán ipari mérnök és csapata fejlesztett.

Egy kissé túl voltak hájpolva az okos városok - nem is jelentenek akkora életminőség javulást Lehet, hogy az okos városok egy kissé túl voltak hájpolva az elmúlt évtizedben, ugyanis nem sok minden vált valóra a korábbi elképzelésekből. Egy tanulmány szerint az okos város projektek hatvan százaléka még ma is csak kísérleti szakaszban van, és sokkal több velük kapcsolatban a biztonsági aggály, mint azt korábban feltételezték.


Februári Club: Digitális munkahelyek – környezetbarát módon Professzionális munkát csak professzionális irodai környezetben tudnak végezni a dolgozók – a vállalat szempontjából viszont az is fontos, hogy mindezt a lehető legkisebb erőfeszítéssel lehessen biztosítani. A februári ITB Club rendezvényen arról lesz szó, hogyan lehet mindezen célokat elérni a VMware megoldásaival.


47 év után megtörtént a Brexit – Mi vezetett ide és hogyan tovább? Az Egyesült Királyság európai uniós tagsága a jogviszony létrejötte után 47 évvel és egy hónappal, közép-európai idő szerint péntek éjfélkor megszűnt, azaz jogilag kiléptek az EU-ból. 

Egységes adatpiacot tervez az EU A Reuters birtokába került javaslatcsomag alapján az Európai Unió azt tervezi, hogy valódi egységes belső piacot hoz létre az adatok számára azért, hogy eredményesen léphessen fel az olyan amerikai technológiai óriáscégek ellen, mint az Amazon, a Facebook és a Google.

 

HUMAN

Jönnek a szoftverrobotok Ha eddig nem tették volna meg, idén mindenképpen új betűszót kell megtanulniuk a vállalati üzleti vezetőknek. Az RPA lehet az első lépés abban a messzire folyamatban, amelyben a (szoftver)robotok egyre inkább átveszik a fehérgalléros dolgozóktól az egyszerűbb, ismétlődő feladatokat.

Már 400 ezer forint felett keresnek a magyarok Tavaly novemberben is kitartott a keresetek gyors emelkedése, miután a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus növekedése mellett továbbra is munkaerőhiány jellemzi a gazdaságot. A bruttó átlagkereset 400 ezer forint fölé emelkedett, ami annak is köszönhető, hogy megugrottak a nem rendszeres kifizetések (jutalom, prémium), valamint az állami szektorban közel 20%-ra nőtt a béremelkedési ütem a korábbi 10% körüli szintről.

„Hiszek abban, hogy egy fecske is csinálhat nyarat” Ritkán találkozni olyan személyiséggel, akiben a szakmai szenvedély lángja közel két évtized után is annyira lobog, hogy képes a pillanatok töredéke alatt egy kívülállót is lázba hozni. Ez az a belső drive, amely fiatal nőként férfias márkákhoz vezette, és a szakmában rövid idő alatt megkerülhetetlen névvé tette. Ahogy Mídász király érintésétől, úgy vált a szervezeti szinten vágyott cél valósággá, egy önazonos, szenvedélytől fűtött pályaív építőelemeként – Kreiter Évával a Dreher Sörgyárak HR-igazgatójával beszélgettem.

Lemondott az IBM vezérigazgatója Lemondott posztjáról az IBM vezérigazgatója, Ginni Rometty - adta hírül a Wall Street Journal. A vállalatot nyolc éve vezető 62 éves Rometty áprilisig marad a vezérigazgatói székben, utána adja át helyét utódjának, aki Arvind Krishna lesz. 

„Szeretném, ha egy olyan név lennék a szakmában, amelyet ismernek, mert értéket tudok teremteni az ügyfélnek” Az országhatár innenső felén egy valóságos amerikai álom a két diploma és a tengerentúli élet, ám a szakmai kiteljesedés mégis magyar földön érte utol a mára vezető tanácsadóvá avanzsált szakembert. Az ügyfelek elsőségét hirdető hangzatos frázis sokszor nem több egy üres mondatnál, de jelen esetben a kivétel erősíti a szabályt. Tengerentúli munkamorál, mint ars poetica – Gönczi Tamással, a Pedersen & Partners vezető tanácsadójával beszélgettem.

Kiszámítható karrier és magas fizetés? Ezeket tanuld idén, ha informatikai pályára lépnél! Az informatika területén az elmúlt években Magyarországon folyamatosan emelkedtek a bérek, egyes felmérések szerint a kezdő (junior) szoftverfejlesztők átlagos bruttó fizetése az 550-750 ezres sávban mozgott 2019-ben. Az IT szakemberek iránt változatlanul hatalmas kereslet mutatkozik, iparági szakértők szerint több tízezer szakképzett informatikus hiányzik ugyanis a magyar munkaerőpiacról.

A mester Kis belvárosi műhelyében dolgozik a világ egyik legismertebb gyémántcsiszolója. Pieter Bombeke több mint öt évtizede foglalkozik drágakövekkel, de ma is szerényen állítja: bőven van még mit tanulnia.

Magyar cégek is megkapták a legjobb munkahelyeknek járó nemzetközi elismerést A Top Employer Certification Program keretein belül a cégek egy százkérdéses kérdőívben mutathatták be lokális, emberközpontú HR-folyamataikat, amelyekkel igyekeznek a lehető legjobb színvonalú munkakörnyezetet megteremteni munkavállalóiknak. Az Európai Top Employer tanúsítványt 2020-ban az NN Biztosító, valamint az UniCredit is megkapta.

Fontos eszközök, ha a sikeres YouTube-csatornát szeretnél Népszerű YouTube-csatornát építeni és fenntartani kemény munkával jár. Ha igazán sikeres lesz, természetesen minden befektetett energia megtérül, ez azonban sokkal nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik. Szerencsére, ha valaki úgy dönt, hogy rengeteg eredeti ötlete van, ezért belevág, nincs egyedül. Sok segítséget lehet kapni magától a YouTube-tól és egyéb független szolgáltatóktól is. 

Több mint 900 ezer munkahelyet érinthet Magyarországon a Mesterséges Intelligencia Néhány évvel ezelőtt a mesterséges intelligenciával leginkább olvasmányainkban, filmélményeinkben találkoztunk. Ezekben az alkotásokban az „MI”-t leginkább negatív előjellel ábrázolják, aki világuralomra tör, de legalábbis egyenrangú helyet követel a természetes intelligencia (az ember) mellett.

Megjelent az új Nemzeti Alaptanterv Pénteken este tíz órakor a Magyar Közlönyben megjelent a Nemzeti Alaptanterv. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere egy pénteki – egyébként meg nem hirdetett – budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elkészült az új alaptanterv, amit néhány hónap múlva az első, ötödik és kilencedik évfolyamon már be is vezetnek.

Irathegyek a könyvelőnél: mi a teendő, ha megszűnt a megbízás? Bérszámfejtést végző cég és megbízója között megszűnt az üzleti kapcsolat. A partnercég többszöri felszólítás után sem vitte el a bérszámfejtőnél lévő, nagy mennyiségű, eredeti számfejtési alapdokumentumokat (munkalapok, orvosi igazolások stb.). A megbízott cég helyszűkében van, nem kívánja tovább őrizni a papírokat, milyen lehetőségei és kötelezettségei vannak?

Szinte minden vállalkozást érint a pénzmosás elleni törvény módosítása A változást az Európai Unió 5. pénzmosási irányelvének – az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/843 irányelve – rendelkezései indokolják, melyet a magyar jogrendbe a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) módosítása ültetett át. 

Ugyanolyan függőség, mint az alkoholizmus, a társadalom mégis elfogadja A folyamatos online jelenlét zavarja meg az embereket, nem tudunk mit kezdeni azzal, hogy folyton elérhetők vagyunk mások számára. A technológiai addikció egyébként nem is csak az okostelefonokat érinti, ugyanide soroljuk például az internetet, a párkereső oldalakat vagy a szerencsejátékokat is.

Megvannak Az Év Irodája verseny shortlistesei Egy évtized alatt a munkakultúra változásával a hazai irodaterek is drasztikus minőségi ugráson estek át, a multinacionális cégek hazai leányvállalatainak irodadesign koncepciói számos esetben az európai irodaközpontok mintájává váltak. Idén 10 éves a nemzetközi szinten is egyedüli, független, munkahelyi környezetre fókuszáló tematikus ingatlanszakmai díj.