ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/30: Modern megfigyelő rendszerek

TECHNOLOGY

IT-biztonsági kérdések IP-videó rendszerekben Az ITBUSINESS 2019/5. lapszámában jelent meg egy cikk, amely azt taglalta, hogy a modern megfigyelő rendszereknek mennyi közük van az informatikához. Bár a terjedelem nem tette lehetővé, hogy részletesen kielemezzük, annak aki olvasta a cikket, talán nyilvánvalóvá vált, hogy ebben a témában ma szinte nincs is másról szó, mint tiszta informatikáról. Szeretnénk az IP videó rendszereket itt az ITBUSINESS-ben tovább boncolgatni és egy-egy területet egy kicsit részletesebben megvilágítani. Elsőként egy igazán „hot topic” IT kérdéssel, a megfigyelő rendszerek kiberbiztonsági kérdéseivel foglalkozunk.

Milyen FinTech trendekre számíthatunk 2020-ban? Nincs ingyen ebéd. Eljött az ideje, hogy a fintech startupok felmutassák, mit tettek le az asztalra 10 év alatt. 2020-ban több fordulatra is számítanak a fintech szakértők és próbálták kitalálni azt is, mi lesz a következő nagy dobás (Next Big Thing) a fintechben.

Szigorúbban fog fellépni a GDPR megsértése ellen az EU Az Európai Bizottság azt szorgalmazta, hogy hatékonyabban kell a gyakorlatba átültetni a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendeletet (GDPR). A rendelet előírásait elsősorban az adatvédelmi hivatalok erősebb együttműködésével kell jobban betartatni.

Ma már tudjuk, hogy a Facebook tényleg megöli a telefonálást Ma már tudjuk, hogy a Facebook tényleg megöli a telefonálást Nem sokkal a 4G elindulása után teljesen megváltoztak a telefonálási szokásaink. Egészen addig stabilan nőtt a telefonhívások darabszáma, és csökkent a hívások hossza, de ez 2013-ban megfordult, csökkenni kezdett a hívások száma.

Olyan autóban ülünk, amelyről csak a lejtőn derül ki, van-e benne fék - interjú Csaba Lászlóval A 2008-as válság után pedig csaknem tíz évet kellett várnunk arra, hogy a magyar gazdaság újra elérje a 2006-2007-es szintet. Ennyi idő alatt Románia csaknem felzárkózott hozzánk, amire nem volt példa korábban.

Totális készpénzháború és szuperolcsó bankszámlák jöhetnek Elkészültek a bankok az azonnali fizetési rendszerhez igazodó olcsó számlacsomagjaikkal, azonban úgy szeretnék ezeket bevezetni, hogy legalább alapesetben ne bukjanak a szolgáltatáson. A lakossági elektronikus átutalások illetékének kivezetése durván 13 milliárd forintos költségvetési kiesést jelentene, de hozzájárulhat a drága készpézhasználat csökkentéséhez.

Ismét azt ígérik, hogy nem lesz bajunk az 5G-től Az újgenerációs hálózatok sok kritikus vélemény szerint komoly egészségügyi kockázatot és veszélyt jelentenek az emberek egészségére. Megjelent azonban egy új tanulmány, amely szerint erre nem található bizonyíték. A képet ugyan árnyalja kissé, hogy az American National Toxicology Program patkánykísérletei az 5G közvetlen hatásainak kitett állatoknál a rák kialakulásának magasabb kockázatát jelzik.

Ez az igazi mérnöki bravúr - Nincs olyan toronyház, ami enélkül felépülhetne Magasba nyúló épületek hada áll jelenleg is kivitelezés alatt, és bár legtöbbször csak a kész épületek láttán képedünk el az eredménytől, az építési folyamathoz megannyi szakma folyamatos és összehangolt munkája szükséges, hogy éppen egy tízemeletes lakóház, egy 60, 90 vagy akár 120 méteres irodatorony, esetleg egy több kilométeres híd elkészülhessen.


Februári Club: Digitális munkahelyek – környezetbarát módon Professzionális munkát csak professzionális irodai környezetben tudnak végezni a dolgozók – a vállalat szempontjából viszont az is fontos, hogy mindezt a lehető legkisebb erőfeszítéssel lehessen biztosítani. A februári ITB Club rendezvényen arról lesz szó, hogyan lehet mindezen célokat elérni a VMware megoldásaival.


Biztonságban érzik magukat a magyarok chatelés közben? Az adatvédelem január 28-án tartott világnapja alkalmából és a felhasználók internetes biztonságának fontossága miatt, a Rakuten Viber közel 4 millió embert kérdezett meg kilenc közép- és kelet európai országból, a digitális biztonságukkal kapcsolatban.

A Dolgok DNS-e Hogyan tároljunk DNS-szerű információkat nyomtatott tárgyakban? A kérdésre válaszolva, Robert Grass, az ETH Zürich biokémikusa és Yaniv Erlich, izraeli számítástudományi szakember egyedi módszert dolgozott ki, amellyel bármilyen külső digitális adat, például eredeti CAD-fájlok nélkül is lehetővé válik printelt objektumok újraalkotása.

 

HUMAN

1200 forintnál is magasabb a fizikai dolgozók átlagos órabére A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos órabére 1203 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, ami 21 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakában mért 993 forintos szintnél - derül ki a Trenkwalder és a BDO Magyarország közös közleményéből.

„Észrevesszük, hogy van mit tanulnunk tőletek?” – 40-50-esek a 20onévesekről Mi, 40-esek, 50-esek elmondhatjuk, hogy a túlélési praktikák és a valós értékek mellett a sztereotípiákból is bőven került az útravalóul kapott batyunkba… és mi vittük, közösségi média és mobiltelefon hiányában batyunkban kerestük a biztonságot jelentő kapaszkodókat, az útbaigazító táblákat a boldog élethez.

Milyen személyiségről árulkodnak az online vásárlási szokásaink? Gondolt már arra, hogy a személyisége mennyiben befolyásolja vásárlási döntéseit? A vásárlásainknak is megvan a pszichológiai háttere, melyet most szakértő segítségével veszünk górcső alá. Egyáltalán milyen online vásárlói típusok léteznek, és ön tudja, melyikbe tartozik? 

Eléri a Semmelweis Egyetemet is a Corvinus-modell – Interjú Palkovics Lászlóval Nem tartom valószínűnek, hogy hat készült volna, persze elképzelhető, hogy kialakultak különböző változatok – mondta a nemzeti alaptantervről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Új munkahelyek garmadája jöhet létre a következő évtizedben A következő évtizedben mintegy 18 millió zöld állás jöhet létre, köztük olyan izgalmas foglalkozások, mint a vízlábnyom menedzser, a mesterséges hús tudós vagy a termékútvonal nyomonkövető menedzser - mutat rá Inovantage kiadványában a fenntartható fejlődés legfontosabb munkaerőpiaci hatásaira az Adecco.

Ezen a helyen találkoznak a progresszív és nyitott vezetők – interjú Horváth Jánossal, az MVÜK vezérigazgatójával A százmillióstól az ötmilliárdos árbevételű vállalatok körében szolgáltat a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK). Az MVÜK nem lobbiszervezetként működik, célja sokkal inkább a tudás átadása és az üzleti kapcsolatépítés a több mint ezer progresszív és nyitott vezető számára. 

Mélyponton a magyar munkanélküliség, de egyre többen mennek külföldre dolgozni A tavalyi negyedik negyedévben csúcs közelében maradt a foglalkoztatottak száma (Magyarországon), miközben a munkanélküliség mélypontra süllyedt. Kevesebb a közfoglalkoztatott, azonban a külföldön dolgozó magyarok száma is rekord közelében mozog.

Marketingstratégiát vált a Netflix A The Hollywood Reporter forrásai szerint legalább 15-en hagyják ott a streaming nagyhatalom Netflixet a héten, mivel a vállalat marketingstratégiát vált, és ezentúl nem csak a sorozatait és a filmjeit fogja hirdetni, hanem komolyabb hangsúlyt fog fektetni a szolgáltatás eladására. Hogy erre milyen módszert választ a cég, azt egyelőre nem lehet tudni.

Nagyon akarja az EU, de rövid távon lehetetlen a műanyag csomagolások betiltása Virginijus Sinkevicius, az Európai Bizottság litván nemzetiségű környezetvédelmi biztosa a Die Weltnek adott interjújában azt mondta, el kell gondolkodni azon, hogy az unióban betiltsák a műanyag csomagolást, vagy legalább arra kötelezzenek mindenkit, hogy csomagoláshoz csak újrahasznosított alapanyagot használjon.

Magyarország szén-dioxid-kibocsátása azért alacsony, mert a szomszédból hozzuk az áramot Bár Magyarországon az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás az egyik legalacsonyabb Európában, ez az elemzők szerint csak úgy lehetséges, hogy a teljes áramfogyasztás egy részét az Ukrajnából és Szerbiából érkező importáram fedezi.