ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 01/27: Hogyan tervezzünk HR-stratégiát?

TECHNOLOGY

Picuri magyar műholdak December eleje óta két magyar pikoműhold is működik a világűrben. A BME VIK SzHVT hallgatói által oktatói-kutatói irányítással fejlesztett és készített SMOG-P és fent említett irányítókkal épített, ámde pályázati pénzből finanszírozott magán cég tulajdonát képező ATL-1 is hasznos küldetést végez. 

Külföldön hasít egy magyar cég, közben itthon azért kell küzdenie, hogy az állam kifizesse Nem sokon múlt, hogy a privatizációtörténet járulékos veszteségei közé kerüljön az egri Finommechanikai Vállalat utódcége. Nem mintha baj lett volna a már Sanatmetal Kft. névre hallgató, baleseti ellátáshoz szükséges drótokat, lemezeket gyártó cég teljesítményével: a társaság egy nemzetközi felvásárlásnak esett kis híján áldozatul. 

Korszerű lett az elektronikus ügyintézés az önkormányzatoknál Az önkormányzat munkatársai egy, a mindennapokban használt internetböngésző segítségével és az elektronikus személyi igazolványukkal történő hitelesítést követően már hozzáférnek az ASP keret- és szakrendszereihez.

Kilőtt a Tesla, már a Volkswagent is lehagyta Túllépte a 100 milliárd dolláros határt a Tesla értéke, amivel lekörözte a Volkswagent is. Mindezt annak ellenére, hogy a Tesla eladásai még elmaradnak a benzin- és dízelautókat gyártó óriásoktól. Az amerikai-kínai megállapodás optimizmussal tölti el a piacot, és ezt a koronavírus burjánzása sem tudta elrontani.

Fontos döntést hozott a Huawei a koronavírus miatt A kínai Huawei elhalasztotta idei éves fejlesztői konferenciáját a koronavírusra hivatkozva. Az eseményt a kórokozó első feltűnésének helyétől, a Vuhantól körülbelül 960 kilométerre fekvő Sencsenben tartották volna február 11-12. közt, de március 27-28-ra módosították a dátumot. A HDC.Cloud 2020 a világ minden tájáról várja az informatikai szakembereket.

Milyen változásokat tartogat idén az adatpiac? Az AI-lufi még nem pukkadt ki, az adatelemzők nem feküdtek rá az ok-okozati összefüggések elemzésére, viszont a Hadoop érának tényleg az alkonyához közelítünk – foglalható össze Prekopcsák Zoltán, Prezi adatelemzési vezető 2019-es jóslatainak kiértékelése.

Robusztus növekedésre készül az SAP A nagyvállalati szektorban kivívott piaci részesedés érdemben már nem növelhető, a kkv-szektorban viszont még bőven van mozgástér Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezetője szerint. Elindult 15 egyetem egységes intézményirányítási rendszere, és több pilotprojekt is sikerrel zárult. Életre hívták a Hack2Sol műhelyprogramot, mely a startupok módszereivel pezsdíti fel a vállalati fejlesztéseket.

Robotok álltak munkába a legnagyobb magyar biztosítónál A legnagyobb hazai nem-élet biztosítónál, vagyis az Allianznál már a mindennapok része, hogy az alkalmazottak robotokkal dolgoznak együtt, akik pontosan ugyanazt csinálják, mint amit ők. Amit az ember 4 perc alatt végez el, azt a robot 20 másodperc alatt befejezi, és az alkalmazottak ezt ma már el is fogadják.

Hiperautomatizáció, 5G, mesterséges intelligencia 2020 talán minden eddiginél nagyobb kihívások elé állítja a magyar vállalkozásokat a digitalizáció terén, hiszen a technológia soha nem látott ütemben alakítja át a vállalatok működését. Akár kisvállalkozásról, akár közepes méretű- vagy nagyvállalatról van szó, az aktuális tech trendekkel minden cégvezetőnek érdemes tisztában lennie.

Álomvagyonokat bíznak rájuk a gazdagok – Ezek a technológiák forgatják fel a jövőt A Capgemini vagyonkezelésre fókuszáló friss kiadványa szerint idén két fronton néz szembe jelentős változásokkal a vagyonkezelői szektor: az egyik az ügyfélélmény, a másik pedig a digitális transzformáció. A nagyobb vagyonnal bíró magánszemélyek medián életkora egyre fiatalodik, az ezredfordulós fiatalok többcsatornás befektetési élményre vágynak.

Közeleg a 28. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje A Magyar Innovációs Szövetség és a Magyar Innovációs Alapítvány által kiírt Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje hamarosan, 2020. február 12-én, 15 órakor lejár. A pályázaton azok a Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a 2019. évben kiemelkedő műszaki, technológiai, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.


Februári Club: Digitális munkahelyek – környezetbarát módon Professzionális munkát csak professzionális irodai környezetben tudnak végezni a dolgozók – a vállalat szempontjából viszont az is fontos, hogy mindezt a lehető legkisebb erőfeszítéssel lehessen biztosítani. A februári ITB Club rendezvényen arról lesz szó, hogyan lehet mindezen célokat elérni a VMware megoldásaival.

 

HUMAN

Hogyan tervezzünk üzleti célokat támogató HR-stratégiát? Év elején a HR-vezetők egyik legfontosabb feladata, hogy elkészítsék az új évre szóló HR-stratégiájukat. A HR-stratégia legfontosabb ismérve, hogy hozzájárul a legmagasabb szintű, összvállalati stratégia megvalósulásához. Egy ilyen HR-stratégia végiggondolása és kialakítása nem kis feladat, ezért cikkünkben segítséget nyújtunk hozzá a HR vezetőknek.

Többségben a nők, a dolgozók hatoda külföldi - SSC világ Magyarországon Továbbra is Budapest-központú a piac, Debrecen a második helyen. Az átlagos dolgozó 32 éves, a felvételi idő kezdő pozícióra 39 nap, a fluktuáció 18 százalék. Akad olyan cég, mely több mint 30 nyelven működik. Néhány eredmény a magyarországi üzleti szolgáltató központokról készült közelmúltbeli átfogó felmérésből.

Hogy ne csak az illúzióját kapjuk a munkavégzésnek „Pontosan tisztázzuk, milyen munka elvégzésére, kit szeretnénk felvenni. Képernyőn keresztül történjen az első interjú, és több fős, második körös panelinterjúk segítségével szűrjük ki azokat a leendő kollégákat, akik csak a munkavégzés illúzióját keltenék cégünknél” – ezek az objektív, teljesítmény alapú munkaerő-felvétel szakértőjének, Lou Adlernek tanácsai.

ÉletMentő: ezt az új segélyhívó appot érdemes most letölteni!  Ha hirtelen valami baj történik veled, vagy valakivel a közeledben, kapásból tudnád, mi a mentők vagy más segélyszervek telefonszáma? Az ÉletMentő appot az Országos Mentőszolgálat a Vodafone Magyarországgal közösen jelentette meg, de természetesen az ingyenes alkalmazás minden mobilszolgáltató ügyfele számára elérhető a Google Play és az App Store kínálatában.

Egy munkatárs elvesztése milliós kiadást is jelenthet a munkáltatónak A következő évben Magyarországon a munkavállalók ötöde tervezi elhagyni jelenlegi munkahelyét, 30 százalékuk elégedetlen a fizetésével, és úgy érzi a munkája nem ér véget, amikor lejár a munkaideje – derült ki a CX-Ray negyven hazai vállalatnál végzett elégedettségfelméréséből.

Dolgozz otthonról! Féligazságok, tévhitek és tippek a home office-ról A távmunkával kapcsolatos tévhitekkel Dunát lehetne rekeszteni, pedig igenis hasznos módszerről van szó, amit könnyen előnyére fordíthat, nem csupán a dolgozó, hanem az őt alkalmazó cég is. Mielőtt elmerülnénk abban, miért jó a távmunka, érdemes tisztázni pár féligazságot, ami ezzel a munkavégzési módszerrel kapcsolatban terjed.

Te tudod mit hallgatnak a barátaid? A zeneipar hőskorában, amikor az emberek még lemezeket cserélgettek és egymáshoz jártak zenét hallgatni, nem igazán volt kérdés, hogyan ismerj meg új dalokat. Ma persze ott az internet, de ez még nem jelenti azt, hogy megtalálod a legjobb dalokat. Az viszont már sokkal jobb nyom lehet, ha látod a barátaid mit hallgatnak.

Reklámcégek védenék a netezőket a negatív tartalmaktól Nagyon furán hangzik a cím, pedig tényleg ez történik. A Global Alliance for Responsible Media kezdeményezésben olyanok vesznek részt, mint az Adidas, a Danone, a Mastercard, a Procter & Gamble, a Shell, a Facebook, a Google vagy a Twitter.

A trenddiktáló márkák kitüntetett helyén szerepeltek a magyar tervezők a Maison&Objeten A napokban ért véget a párizsi nemzetközi designvásár, ahol a Magyar Divat & Design Ügynökség koordinálásában 11 hazai márka mutatkozott be a külföldi nagyközönségnek. A magyar termékek a trenddiktáló márkák kitüntetett helyén, a „Today Signature” hallban szerepeltek.

5 tipp, hogy sikeresen tárgyalj a magasabb fizetésért Minden munkakör fontos része a fizetés nagysága, de a béremelésről szóló tárgyalások sokszor stresszesek és kellemetlenek. A CNN összeszedett öt tippet, hogy könnyebben menj neki az ilyen helyzeteknek és sikeresebben gyere ki belőlük.

Eutanázia - Van-e jogunk a halálhoz? Korunk talán legnehezebb etikai és törvényhozási kérdése az életvég feletti döntés megítélése és szabályozása. De beszélhetünk-e az állam által kikényszeríthető jogokról és kötelességekről az emberi lét olyan misztikus és szakrális mozzanatai kapcsán, mint a haldoklás és a halál? Minősíthető-e egyáltalán jogi kérdésként az eutanázia?