ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/30: Az elveszett idő nyomában

TECHNOLOGY

Együttműködésben az Ipar 4.0-ért Sikeresen zárult és másoknak is mintaként szolgálhat a BME és két magyar vállalkozás együttműködésében zajló kutatás-fejlesztési projekt. Az új IoT keretrendszer révén a termelővállalatok gyorsan és költséghatékonyan tudják átalakítani vagy bővíteni tevékenységüket az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelően. Sebők Katalin, az NKFIH elnökhelyettese kiemelte, hogy a megújuló finanszírozási rendszer szélesre tárja a kapukat minden hasonló kutatás-fejlesztési projekt előtt, amely konkrét igényre vagy kihívásra keres innovatív megoldásokat.

Jöhet Európa saját digitális valutája Nemrégiben Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter azt mondta, hogy Európának fontolóra kell vennie saját „nyilvános digitális valutáját” a Facebook Libra-val szemben. Az EU pénzügyminisztereinek Helsinkiben tartott ülésén Le Maire kiemelte, a következő hónapban megvitatja a közös európai digitális valuta lehetőségét az uniós kollégáival.  Az európai szabályozók rendkívül megosztottak a Libra kezdeményezéssel kapcsolatban, de abban egyetértenek, hogy fel kell gyorsítaniuk a közös digitális valuta kialakításával kapcsolatos munkákat.

Öt európai startup, ami már a közeljövőben megváltoztathatja a mindennapokat Az európai techcégek – legyen szó óriásvállalatokról vagy startupokról – jócskán le vannak maradva az amerikai és ázsiai társaikkal szemben. Az Európai Unió vonatkozó szervei viszont már ébredeznek, és mindent megtesznek azért, hogy a kontinens ne maradjon le végleg a technológiai harcban. Ennek a törekvésnek az egyik alapintézménye az EIT Digital, ami innovációs inkubátorként és befektetőként is részt vesz a legígéretesebb európai startupok felfuttatásában.

Alaptalan a mesterséges intelligenciától való félelmek egy része Garri Kimovics Kaszparov nemzetközi nagymester, korábbi sakkvilágbajnok a Futurework nevű kongresszuson kijelentette, hogy alaptalannak tartja azokat a félelmeket, amelyek szerint a mesterséges intelligencia miatt munkahelyek tűnhetnek el. Úgy vélte, hogy ha az algoritmusok átveszik az emberektől az értelmetlen munkák elvégzését, akkor azt sokkal inkább lehetőségnek, mint kockázatnak kell tekinteni. Kaszparov biztos volt abban is, hogy a technológia minden olyan területen meg fog jelenni, ahol jobb eredményeket tud produkálni az embereknél.

A magánélet védelmének is vannak korlátai Az uniós szabályok szerint az online keresőknek bizonyos esetekben korlátozniuk kell a találatok listázását - ez a feledéshez való jog". A feledéshez való jog értelmében a felhasználók arra kérhetik a különböző keresőmotorokat üzemeltető cégeket, hogy távolítsanak el bizonyos keresési eredményeket, rájuk vonatkozó adatokat a keresési találatok közül. A Google legújabb jelentése szerint az elmúlt négy évben több mint 2,4 millió URL-cím eltávolítását kezdeményezték az európai felhasználók. A feledéshez való jog alapelvként került be az új európai általános adatvédelmi rendeletbe is.

A Magyar Posta teljesen átállt az elektronikus kézbesítési rendszerre Átállt az elektronikus kézbesítési rendszerre szeptemberben a teljes postai hálózat, a fejlesztésnek köszönhetően az ügyfelek nyomon követhetik a könyvelt levelek útját, a kézbesítők digitális eszközön (PDA) adják át a térítvényes és ajánlott leveleket, a nagyobb települések kézbesítői az értesítőket ki is tudják nyomtatni és jövőre jelentősen csökken a hivatalos iratok ügyintézési ideje – jelentette be a Magyar Posta.

A leletek kiértékelésében már jobban teljesít a mesterséges intelligencia, mint az emberorvos Bár az elmúlt évtizedben több tízezer tudományos publikáció jelent meg a szaklapokban a mesterséges intelligencia (MI) orvostudományi alkalmazásairól, és úgy tűnhet, hogy a gépi szaktudás már-már meghaladta az emberit, a Londoni és a Birminghami Egyetem orvostudományi karának munkatársai a 31 ezer – 2012 és 2019 között publikált, a citációs jegyzékekben MI címkével megjelölt – cikkből alig tucatnyi olyat találtak, amely az algoritmusok és a szakorvosok teljesítményét vetette össze. Ezekből viszont az derült ki, hogy bizonyos területeken az MI valóban jobban teljesít ugyan, de összességében is csak az emberivel egyenértékű eredményre képes.

A biztosítók sajnos nem járnak élen a digitalizáció terén A McKinsey &Company amerikai tanácsadó cég legutóbbi tanulmánya szerint a biztosítási ágazat vált a digitális átalakulás egyik utolsó állomásává. Ennek okai a pénzügyi szolgáltatókra vonatkozó szigorú szabályozások, a biztosítási szolgáltatások összetettsége, a kárrendezés, az ajánlattétel és az elektronikus aláírási folyamat bonyolultsága, az iparági vezetők magas tőkekövetelménye és a bankrendszerhez hasonlóan, az ügyfelek bizalmának elvesztése. Ezek az elemek akadályozták a biztosítótársaságokat abban, hogy az elsők között modernizálják üzleti tevékenységüket.

Egyre biztosabb, hogy az Amazon fogja átrendezni a zenei streaming piacotFurcsa és mint azt a későbbiek alapján majd látni fogjuk hibás megközelítés, de ettől még igaz, hogy napjainkban a streaming ipart kétszereplős piacnak- az Apple üldözi a Spotify-t- tekintik, nagyon sokan. Ezt a paradigmát egyre több irányból lehet cáfolni és cáfolja maga a piac is. Az egyik irány minden kétséget kizáróan az Amazon! Az ( anno) e-commerce óriásként számon tartott cég az elmúlt években, az Amazon Prime bázisát kihasználva az egyik legmeredekebben növekvő streaming portfolió lett!

A kosárelhagyók visszacsábítása – Web push értesítések vagy email marketing?Tíz vásárlóból hét nem fejezi be az elkezdett vásárlást, és ilyen vagy olyan okok miatt otthagy bennünket az értékesítési folyamat küszöbén, amelynek legyőzése igen frusztráló feladat tud lenni. Ahogy a szeptember közepén tartott e-commerce meetupunk meghívottja, Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezetője is elárulta a közönségnek: amennyiben ezeket a félbeszakított vásárlásokat ki tudnák szolgálni, már nem is kellene foglalkozniuk növekedéssel. Olyan szintű problémát okoz a jelenség a cégcsoportnál, hogy ezzel a kérdéssel már egy külön szakmai csapat foglalkozik.

 

HUMAN

Munkahelyi lógási percek éves statisztikában Vajon hány napot tölt dohányzással a kolléga; mennyit szörfözünk az interneten munkaidőben; és egyáltalán, miért csak három napot töltünk hasznos munkával egy héten? Apró érdekességek, melyek jelen vannak a mindennapokban, természetesnek ható mivoltuk miatt nem szúrnak szemet, ám éves szinten kiábrándító adatokkal szolgálnak. Tekintve, hogy az ember élete során közel 10,5 évet tölt munkával, 365 nap távlatában is meglepő, hogy mennyi mindenre pazarolja el az idejét „munka” címszóval.

Ön pénzügyes? - Veszélyben az állása A jövőben várhatóan az emberek nem a pénzintézetek öltönyös szakembereitől, hanem a mesterséges intelligenciával megáldott programoktól fognak befektetési tippeket kapni. Emiatt a trend miatt a Bank of America szerint több millió állás szűnhet meg a következő években. Ami a hazai helyzetet illeti: az MKB például tavaly jelentette be, hogy a privátbanki üzletágában robottanácsadókat fog alkalmazni. Ez egy hibrid modell, tehát a gépek az emberi szakértők munkáját segítik.

Személyiségjegyek a projektmenedzsmentben A projektben dolgozó emberek összeszokottsága és kompetenciáik mellett személyiségjegyeik határozzák meg, hogy sikeres lesz-e az adott projekt. A kompetenciák mellett (vagy helyett?) érdemes tehát az attitűdre figyelni! A Henley Egyetemen arra keresték a választ egy kísérlet során, hogy milyen típusú személyiségjegyek és kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy egy projekt és projektcsapat sikeres legyen.

A munkaerőpiacon is előnybe kerülhetnek a társadalmi ügyekben aktív cégek A világ legnagyobb vállalatainak első emberei és intézményi befektetői körében végzett EY CEO Imperative Study szerint a munkavállalók, a befektetők és a vásárlók is előnyben részesítik a társadalmilag fontos ügyek mellett elkötelezett társaságokat. A globális kihívások kezelése ezért egyre fontosabb szempont lehet a tehetséges munkavállalók megtartásában és megtalálásában is. A kutatásba bevont CEO-k 80 százaléka úgy látja, hogy a kormányzati, az üzleti szektor, valamint a lakosság a közeljövőben kedvezőbben ítéli meg azokat a vállalatokat, amelyek valódi válaszokat adnak a globális kérdésekre. 

Nehéz szitu munka mellett állást keresni Meglévő munkahely mellett állást keresni pont olyan embert próbáló feladat, mint a közismert mesében az a kihívás, amikor a kecske jóllakottsági szintjét kell egyensúlyban tartani a káposzta létezésével. Összeállításunkban hét tippet adunk a sikeres álláskereséshez – munka mellett. Kényes egyensúlyt kell fenntartanunk, amikor meglévő munkahelyünk mellett kezdünk el új kihívások után nézni, új munkahely után kutatni. Mivel egyelőre meg szeretnénk tartani meglévő állásunkat, feletteseinknek nem áruljuk el, milyen terveink vannak a jövőre nézve.

Három helyett négy évre bővülhetnek az alapszakos képzések a magyar egyetemeken Nem akar kivonulni az állam a felsőoktatásból, de a Corvinushoz hasonlóan más egyetemeknél is szóba jöhet az alapítványi fenntartás lehetősége – egyebek mellett erről tárgyalt Palkovics László miniszter a felsőoktatási dolgozókkal. Felülvizsgálják a tanterveket is: egyes szakokon átalakulhat a képzési szerkezet, és háromról négy évre bővülhetne az alapképzés ideje.

Karrierváltás: motivációk és buktatók Manapság egyre gyakoribb, hogy az emberek nem egy szakmában, és pláne nem egy munkahelyen dolgozzák le aktív éveiket. Van, akinél már egészen korán bekövetkezik egy pályamódosítás, míg másoknál a gyermekvállalást követő időszak vagy éppen a karrierút egy későbbi szakaszán bekövetkező kiégés motiválja a döntést. A pályamódosítás nagyon aktuális kérdés, hiszen öt emberből kettő éppen pozíciót vagy foglalkozást vált, míg további ketten előkészítik a változtatást.

Mindig hobó akartam lenni Vekerdy Tamás az ország legismertebb gyerekpszichológusa, a Waldorf-mozgalom hazai arca. Ötven könyvet, több ezer Nők Lapja-cikket írt, 125 ezres Facebook rajongótáborral rendelkezik, és miközben évtizedek óta következetesen ostorozza a szerinte pusztító magyar iskolarendszert, meghonosított és megszilárdított egy alternatívát. Iskolateremtő. Kacskaringós életútja ugyanis legalább olyan izgalmas, mint amennyire markánsak a gyereknevelésről vallott tézisei.

Amikor a flow átáll az Erő sötét oldalára Az elmúlt picivel több mint negyven évben a flow volt már szinte minden és annak az ellenkezője is, hiszen olykor az emberi létet megváltó, az önmagunkhoz való visszatalálás eszközét jelentette, miközben olykor nem csak a mindennapok szintjén hangzik el a villamoson, hogy a „flow egy marhaság”. Ráadásul, a flow – pontosabban az azt megélő emberek – olykor átállnak az Erő sötét oldalára is. Viszont mostanság – amikor egy átlagember az őt ért ingerektől egy picit minden nap megőrül – a flow megítélése újra felívelő pályára állt, hiszen ez az állapot alapvetően a cselekvés és a létezés pozitív oldalait emeli ki és erősíti föl.

Deepfake, TikTok-veszélyek: ingyenesen elérhetővé tette a Neumann Társaság az IT biztonsággal foglalkozó könyvét A könyvet Erdősi Péter Máté és Solymos Ákos írták, első kiadása 2017-ben jelent meg, a frissített, idei változat azonban olyan kurrens ügyekkel is foglalkozik, mint a videómanipulálásra alkalmas Deepfake-eljárások vagy a kínai TikTok app veszélyei, ami, mint nemrég a Forbes is megírta, a kínai kormány kénye-kedve szerint cenzúrázza a tartalmakat. A könyvet innen lehet letölteni, igaz, pár adatot meg kell adni hozzá (nevet, e-mailcímet).

Örülhetnek a munkaadók, folytatódhat az adócsökkentés Legutóbb 3 hónappal ezelőtt, 2019. július elsejétől csökkent a munkaadók által fizetendő szociális hozzájárulási adó 19,5 százalékról 17,5 százalékra a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás alapján. Ebben a munkaadók, munkavállalók és a kormány rögzítették, hogy minden olyan naptári negyedévet követően 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó, amikor a versenyszférában a bruttó átlagkereset és a fogyasztói árindex szezonálisan kiigazított, adott naptári negyedévre átlagolt értékeiből számolt reálkereseti mutató legalább 6 százalékkal emelkedik a megelőző csökkentést megalapozó negyedévhez képest.