ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/10: Csak bevált technológiákat!

A lelkes juniorok különösen hasznosak lehetnek az év végi hónapokban A nagy nyári szabadságolások után szinte általános, hogy az éves célok elérésének érdekében a projektek száma növekszik. A csapatot kiegészítő munkaerő, illetve utánpótlás kinevelése kapcsán is egyre érdemesebb juniorokban gondolkodni, akiknek alkalmazása ráadásul igen költséghatékony formában is megvalósulhat. Az informatikai, mérnöki, gazdasági és adminisztratív területekre szakosodott Schönherz Iskolaszövetkezet évente több mint 4.000 juniort köt össze az ő munkájukat igénylő cégekkel. A megfelelő konstrukciókról itt érdemes tájékozódni.

 

TECHNOLOGY

A legjobb választás az új AMD Ryzen processzorok mellé Az AMD ebben a hónapban tette elérhetővé a következő generációs Ryzen processzorait, ami további fejlesztésekre ösztönzi a sokszor babérjain üldögélő Intelt. Az új generáció mindenki fantáziáját megmozgatja, aki régen fejlesztette a számítógépét, ami nagyrészt alaplap cserével is párosul, akkor meg már érik egy Windows vásárlás is, ha úgyis költünk az új vasra. Szerencsére kínai barátaink ismét jó áron adják a Microsoft szoftvereket, így nem kell aggódni, hogy a Windows lesz a legdrágább tétel a kosárban.

További mobiljegyeket vezetne be szeptemberben a BKK Június 3-án vezették be a fővárosi közlekedési mobiljegyet, amellyel a budapesti közösségi közlekedésben használható jegyek és bérletek mobilapplikáción keresztül is megvásárolhatóvá váltak. A pilotfázisánál tartó projektet első lépésként a 100E reptéri járaton tesztelték, ennek fogadtatása kedvező volt. Ezt alapul véve nem meglepő, hogy szeptember 2-tól a BKK kiterjesztette a rendszert, és már a Budapest 24 órás jegy, a Budapest 72 órás jegy és a Budapest-hetijegy is beszerezhető mobilos verzióban.

9,2 millió mérés négy év alatt Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. A szélessávú szolgáltatásokat valós időben és a szolgáltatóktól független mérésekkel összehasonlító Szélessáv.net oldalt 2015. augusztus 19-én indította el a hatóság, a beérkező adatok alapján pedig jól felrajzolható az ország szélessáv-ellátottsága.

Big Datával tenné bizton­ságosabbá a közlekedést a Ford A Ford tavaly már megvizsgálta, hogy a Big Data miként támogathatja a városokat abban, hogy a különösen veszélyeztetett helyszíneket, forgalmas kereszteződéseket és útszakaszokat előre fel lehessen ismerni. A konszern Smart Mobility nevű részlege komoly mennyiségű adatot gyűjtött össze Londonban a közlekedő járművekkel és a vezetői szokásokkal kapcsolatban. A szakemberek feljegyezték többek között a fékezési folyamatokat és azok intenzitását, illetve a vészvillogók aktiválásait. Ilyen módon azonosították a lehetséges hibaforrásokat és baleseti helyszíneket.

Feltárt kapcsolatok Több mint ezer alkalmazást üzemeltet a NISZ. Mostanra elkészült az ezek közötti kapcsolatokat vizuálisan is megjelenítő alkalmazástérkép, amely nagymértékben segíti majd az üzemeltetést és a fejlesztést – mondja Bárány Ernő, a NISZ Zrt. információs rendszerek üzemeltetési ágazati igazgatója.

IFA 2019: az LG szerint az AI technológiák megváltoztatja az otthonokat Dr. I.P. Park, az LG Electronics elnöke és technológiai vezetője a 2019-es, berlini IFA szakkiállításon a Future Talk című kerekasztal-beszélgetésen osztotta meg a vállalat vízióját a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) jövőbeli alkalmazásának lehetőségeiről. Az LG AI stratégiájának három pillére – fejlődés, összekapcsolhatóság és nyíltság – mentén Dr. Park és a meghívott iparági szakértők arról beszélgettek, hogyan fogják kiterjeszteni az otthon fogalmát a mesterséges intelligenciára épülő megoldások, valamint összekapcsolhatóság terén megvalósuló innovációk.

Tovább növelte bevételét az SAP Magyarországon Az üzleti szoftvercég tavaly 36,6 milliárd forint árbevételt ért el, amely közel két milliárd forinttal haladja meg az előző évi bővülést – mondta el Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója a vállalat éves ügyfélkonferenciája alkalmából tartott sajtótájékoztatón. A cégvezető közölte, nagyívű projekteket zártak a pénzügyi, a kereskedelmi, a felsőoktatási szektorokban. Utóbbi kapcsán példaként említette, hogy 15 hazai felsőoktatási intézményben működik már integrált, SAP technológián nyugvó informatikai rendszer az intézményirányítási, a gazdálkodási, a kontrolling, a HR folyamatok kezelésére.

A valódi környezetterhelés az előállításból, nem a csomagolásból ered Az árucikkek csomagolóanyagai ma a környezetvédelem célkeresztjében, afféle kollektív bűnösként szerepelnek a köztudatban, cseppet sem alaptalanul. A helyzet azonban ennél jóval árnyaltabb. Az Európai Unió csomagolási irányelve már 1994-ben megfogalmazta a csomagolások lényegi követelményeit, eszerint termék csomagolt formában csak akkor hozható forgalomba, ha a csomagolás hulladéka anyagában, energetikai vagy komposztálás útján hasznosítható. A kerámiák kivételével minden ismert csomagolóanyag e három hasznosítási mód egyikével feldolgozható. 

A kormányzat nem kísérleti terep A közigazgatás e-ügyintézési szolgáltatásait havonta háromnegyed millió ember használja, de a jövőben a puszta elektronizáláson túlmenően az ügyintézés menetének és nyelvezetének egyszerűsítése is nagyobb hangsúlyt fog kapni – mondja Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára.

Most végre komolyan megvizsgálták, lehallgatnak-e minket az okostelefonjaink A Wander kiberbiztonsági cég szakemberei négy okostelefon segítségével tesztelték le, hallgatóznak-e a mobilok. A közösségi oldalakon felbukkanó összeesküvés-elméletek közül az egyik legnépszerűbb talán az, hogy a nagy technológiai cégek – mint a Facebook vagy a Google – az okostelefonok segítségével lehallgatják a felhasználókat, így tökéletesítve a hirdetések megjelenítését. Mivel az ilyen típusú bejegyzések rendkívül népszerűek, a Wandera nevű kiberbiztonsági cég szakemberei ezért annak jártak utána, mennyire lehetnek ezek az állítások valósak.

A szövőgéptől a felhőtechnológiáig Az elmúlt évtizedek alatt teljesen átalakult a szoftverfejlesztés világa. Ahhoz, hogy megértsük a mai kor programozási paradigma-változásait érdemes egy gondolat erejéig visszatekinteni a múltjára, kialakulására. A modern programozást két évszázaddal megelőzően, a 18. században Joseph Marie Jacquard lyukkártyák segítségével állította be a szövőgépek mintázatát. A modell meglehetősen egyszerű volt, a szövet minden sorának megfelelően elhelyezkedett egy lyuk-pozíció, ahol van lyuk, ott megy a keresztszál. A gép előállítása ugyanakkor hosszú és bonyolult mérnöki munkát követelt, sok éven keresztül dolgoztak rajta míg elkészült.

A világ első felsőkategóriás 5G chipkészlete A Huawei Fogyasztói Üzletága a berlini IFA (Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai és Háztartási Gép Vásár) szakkiállításon mutatta be a világ első felsőkategóriás 5G lapkakészletét. A Kirin 990 (5G) minden korábbinál fejlettebb teljesítménnyel, energiahatékonysággal, valamint mesterséges intelligencia megoldásokkal érkezik. Az apró méretű chipkészlet 10,3 milliárd tranzisztorral rendelkezik és az iparágban elsőként egy integrált 5G modemet is tartalmaz.

 

HUMAN

Top 25 – 11. helyezett: Megújulást hozott a telco vállalathoz Kétezer kilométer választja el attól a helytől, ahol tanulmányait folytatta, de a távolságot, a haladást nem csak kilométerekben lehet mérni.Bő egy évvel ezelőtt érkezett a hír, hogy új vezetőket neveztek ki a Telenor Magyarország menedzsmentjében, a kereskedelmi vezérigazgató-helyettes pedig Mohamed ElSayad lett, aki 2018 augusztusáig a Magyar Telekom lakossági marketingigazgatója volt. 

A videójátékok is segíthetnek jobb munkát találni Egy startup szerint a videójátékok közben elsajátított készségek alkalmazhatóak valós munkahelyi körülmények között is. A Game Academy szerint ugyanis a videójátékok segíthetnek eligazodni abban, hogy milyen munkakör is illik leginkább az emberhez. A játékosok szokásainak elemzése az online játékok során segíthet abban, hogy jobb munkát találjanak, ugyanis a Game Academy a készségek alapján javasol továbbképzéseket. A stratégiai játékkal játszók rendkívül alkalmasak vezetőnek, míg a logikai kirakós játékoknál az informatikai munkavállalók teljesítenek kiemelkedően.

Top 25 – 12. helyezett: Arra figyel, ami MOST történik Ha valaki tudja, mikor kell a digitális változás élésre állni, akkor az ő. A válasza egyszerű rá: most. Változás pedig mindig van, a legfrissebb az, hogy a 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot. Kaszás Zoltán két és fél éve vette át a vállalat vezérigazgatói pozícióját, sikerrel átvezette a céget a kihívásokon – olyannyira, hogy vezetésével kiemelkedő eredményeket értek el mind saját, mind ügyfeleik digitális transzformációjának támogatása terén. 

Miről lehet felismerni a waldorfosokat? Szegény munkásgyerekek taníttatására alapították száz éve az első Waldorf-iskolát, de ma már többnyire jómódú szülők csemetéi járnak az alternatív tanodákba. Nem ez az egyetlen ellentmondás, amely a világméretű iskolahálózatot kíséri. A művészetben a Bauhaus, a szellemtudományban az antropozófia. Az első világháború utáni Németországban 1919-re ez a két új iskola is zászlajára tűzte az új ember kinevelését. Az „emberről szóló bölcsesség” tanítását Rudolf Steiner filozófus és Goethe-kutató 1910 körül kezdte kidolgozni.

Top 25 – 13. helyezett: Boldog vállalatot épít a kkv-szektorban Közel 20 évet töltött el multinacionális környezetben (ebből 16 évet vezetőként), amikor is bő egy évvel ezelőtt a kkv-szektorba igazolt át. A T-Systems vezérigazgatói-helyettesi székéből egy nagy váltással a biztonságtechnikával, adatközponti infrastruktúrával és intelligens épületekkel foglalkozó H1 Systems ügyvezető igazgatói pozíciójába érkezett. Az elmúlt egy évben vezetése mellett sikerrel megvalósult két legjelentősebb projektjük: a Boden Type DC One kísérleti adatközpont svédországi felépítése, átadása és üzemelése.

33 évesen kért alelnöki széket, megkapta A 23andMe egy amerikai egészségügyi startup, ami egyéni DNS-teszteket végezve segít feltérképezni az ügyfelek genetikai hátterét. A cég üzletfejlesztési alelnöke a mindössze 37 éves Emily Drabant Conley, aki úgy jutott ebbe a pozícióba, hogy megkérte a főnökét, léptesse elő. Emily közel tíz éve kezdett a 23andMe-nél, mint kutató: idegtudományokból doktorált a Stanfordon. A cég üzletfejlesztéséért akkoriban egy másik kolléga felelt, aki maga nem volt tudós, így Emily szerint csak felvette a fizetését, és mindent komoly munkát a frissen végzett kutatóra hagyott.

Top 25 – 14. helyezett: Jogász, üzletember és kurátor Két éve csatlakozott a Vodafone Magyarország csapatához, mint vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes, idén május óta pedig (pozíciója megtartása mellett) a vállalat igazgatóságának alelnöke lett. A jogász és az üzletember olyan ritka kombinációját testesíti meg, aki szívén viseli a társadalmi ügyek szolgálatát, és még vezetőként is kedvelik. Látható és elérhető, sokszor köszönt vissza a neve különböző médiafelületeken az elmúlt egy évben.

Stressz a munkahelyen: a vezetőkön még nagyobb a nyomás A munkahelyi stressz általános jelenség, egy vezető beosztású munkatárs esetében pedig mértéke a sokszorosára nőhet. Melyek a leghatékonyabb munkahelyi és egyéni gyakorlatok? Mit gondol erről egy HR-szakember és egy business coach? Mutatjuk, milyen stratégiák segíthetnek a döntéshozatalban.

Top 25 – 15. helyezett: Harminc éve a HR-fejlesztés szolgálatában Hosszú és kitartó utat tett meg annak érdekében, hogy bérszakértőből a mai integrált humánügyviteli rendszert fejlesztő és szolgáltató vállalattá váljanak. Ocskay Szilárd cége 30 éves jubileumát ünnepli idén – az 1989-ben alapított NEXON motor-szívét jelenti. Egyik legfontosabb projektje az elmúlt egy évben az volt, hogy irányításával finisbe érjen a cég új, integrált beléptető rendszere és megvalósulhasson nagyüzemi gyártása az év végéig. Természetesen más kiemelt projekteket is koordinált, például a két új intelligens beosztástervező, a NEXONtime oPlan és iPlan kifejlesztését és piacra vitelét.

Van élet az Instán a Like-ok eltűnése után? Nézzük, mit mondd a kutatás! Az elmúlt időszakban bombaként robbant a hír, hogy a Facebook teszteket futtat egyes országokban (pl. Kanada) az Instagram felületén, amelynek keretében eltünteti a nyilvános Like számokat a felhasználók számára. A kék óriás eddig nem közölt adatokat a tesztről, de a kanadai központú #paid ügynökség saját kutatásba kezdett annak érdekében, hogy megtudhassuk milyen hatásai vannak a Like-ok eltűnésének! Lássuk mit tapasztaltak, hogyan vélekednek erről az influencerek.

Nem akarom elküldeni, de mostanában nagyon nehéz a kollégával. Mit tegyek? Minden vezető ismeri azt a helyzetet, amikor valamelyik kollégája valahogy megváltozik, látszik, hogy nem érzi jól magát. Amikor megkérdezi tőle, hogy mi a gond, akkor vagy azt válaszolja, hogy „semmi”, vagy egy végtelen panaszáradat indul meg. A vezető ilyenkor megpróbál „lelkizni” vele, de valahogy, olyan suta az egész. Ezért a vezető is elkezd szorongani, vagy ingerültté válik. Pedig a kolléga jól végzi a munkáját, meg kellene tartani, de nagyon nehéz vele és ez kihathat a többiekre is. Mit lehet ilyenkor tenni?