ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/09: Nincs abszolút igazság

TECHNOLOGY

Az egységes kormányzati infokommunikációs fejlesztések őre Jelentősen átalakult az Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) munkája az év elején. Az egyik legfontosabb feladat a közigazgatási infokommunikációs beszerzések szakmai kontrollja lett, de megmaradt a klasszikus tanácsadói munka is – mondja a Tanács régi-új elnöke, Vágujhelyi Ferenc.

Új módon is segíti a hazai kisvállalkozásokat a Hiventures Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures több, mint 300 portfolió startuppal és 20 milliárd forintnyi befektetéssel a háta mögött, 31 milliárd forint tőkével rendelkező, új kkv üzletágat indít, amely a hazai kis- és középvállalati szektort erősíti a generációváltást, piaci konszolidációt és külföldi befektetés ösztönzést érintő tőkefinanszírozás terén. Ezzel a hazai startup és kkv szektor első számú stratégiai partnerévé válnak.

650 ezer kábelnetes végponton mehetne gigabites net a Telekomnál A Magyar Telekom mai közleménye szerint szeptember elejétől immár 1,7 millió potenciális lakossági és üzleti végponton képes akár gigabites letöltési sávszélességet biztosítani a szolgáltató. Az optikai hálózatok után a HFC-hálózat továbbfejlesztése révén javult jelentősen a letöltési sávszélesség, a visszirányhoz azonban nem nyúlt a szolgáltató - okkal.

Segítség mobilfizetéssel Új lehetőséget kínált az OTP Bank több idei fesztiválon a mobilfizetést választók számára, a pénzintézet kezdeményezésének köszönhetően gyorsan és egyszerűen adakozhattak az eseményekre kilátogatók, akik a jó tettekért cserébe kisebb ajándékokat is kaphattak. Ma már nem számít újdonságnak, ha egy üzletben valaki a mobiltelefonjával egyenlíti ki a számlát, a fesztiválokon pedig már természetes, ha az okostelefont veszik elő az éttermeket, büféket felkeresők, amikor fizetésre kerül a sor.

A magyar gazdálkodók a jövőben könnyebben férhetnek hozzá a digitális tudáshoz A digitális, vagy smart technológia alkalmazásához – amely egy eszköz a magasabb jövedelmezőség, a gazdaságosabb és a kímélőbb mezőgazdasági termelés eléréséhez – komoly tudás szükséges. Ennek összegyűjtése és a gazdálkodóknak átadása fontos feladata és célja a szaktárcának – fogalmazott Bábolnán, a Smart Farm konferencián Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

Indulhat a Fintech forradalom A közeljövőben a pénzügyeiket intézve az ügyfelek ismét szembesülhetnek egy uniós szabályozással, változhat ugyanis az online fizetéseknél alkalmazott azonosítás. A rövidítve PSD2-nek nevezett, a belső piaci pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló irányelv (Payment Services Directive) azonban ennél sokkal messzebbre mutat, hiszen a szakértők szerint fizetési forradalmat indíthat el. Ez ugyanis lehetővé teszi a pénzforgalmi szolgáltatások piacán a FinTech cégek megjelenését és térhódítását.

Az autózás szabad élménye Ki ne szeretne nyűgöktől mentesen, kiszámítható költségekkel autózni? A tartós bérlet pont ezt teszi lehetővé. Cégautót már többnyire lízingben vesznek a vállalkozások (és azok vezetői). A lízing azonban csak pénzügyi konstrukció, az autó üzemben tartásával járó nyűgöktől nem szabadít meg, ráadásul inkább csak új autókra lehet igénybe venni. Egyesíti viszont a lízing és a flottakezelés előnyeit a tartós bérleti konstrukció, mondja Bezdány Zsolt, az Easylease alapító tulajdonosa.

IFA 2019: 50 éves a Samsung A gyártó a berlini IFA-n ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Az okosotthonoktól kezdve a csatlakoztatott IoT eszközökön keresztül körülbelül mindenről volt szó, elsősorban viszont az 5G hálózatokban rejlő lehetőségekről. A Samsung Galaxy S10 5G, Note10 és Note10+ 5G mellett Magyarországon is elérhető lesz a nemrég bemutatott Samsung Galaxy A90 5G mint a Samsung első, szub-prémium kategóriás 5G modellje.

Tudományos kiválóság és társadalmi hasznosulás A teljes magyar gazdaság kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének javulásához járulhat hozzá az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében 26 intézménynek 55 tématerületen megítélt mintegy 14,6 milliárd forint – mondja Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) innovációs és általános elnökhelyettese.

Miért megy nehezen az innováció? Máshogy fogalmazva: miért jön nehezen? Az innovációhoz kreatív megoldások, azokhoz pedig kreatív gondolkodók kellenek. Míg manapság szinte bálványozzuk őket, és az lehet a benyomásunk, hogy mindenben az újdonságot, a formabontást keressük, a valóságban a legtöbb ember kockázatkerülő. Ehhez társul még, hogy – bár a nyugati kultúra individualista – a konformitás felé mutató nyomás is jelentős: inkább nem bolygatjuk a dolgokat, még ha ez azzal jár is, hogy egy-egy jó ötlet elsikkad. Hogyan jönnek létre mégis az ünnepelt innovatív megoldások?


Ha szeptember, akkor INSIDE! Amíg a gyerekeknek az iskolába csengetnek be szeptember elején, addig a hazai ICT-szakembereket az INSIDE várja – szezonnyitó konferenciánk jól bevésődött már a szektorba. Idén a jó nevelés koncepciója köré építettük fel szakmai napunkat, hiszen akinek gyermeke van, az mindent megtenne érte – egy cégtulajdonos sem érez és viselkedik másként.

 

HUMAN

Top 25 – 6. helyezett: Új generációt hoz a bankvilágba Ismét az élvonalban köszönthetjük Johancsik Tibort; az OTP Bank informatikáért felelős vezérigazgató-helyettesének három vezérelve volt az elmúlt egy évben: az IT-transzformáció, az agilis szervezeti transzformáció és az új munkaerő behozatala a régi megtartása mellett. Vezetésével a pénzintézetben idén elindult az IT Transzformációs Program, melynek kapcsán három fő célkitűzést határozott meg: az informatikai rendszerek stabilitásának további növelését; a time-to-market, azaz az új termék vagy szolgáltatás esetén a piacra jutás idejének csökkentését; valamint az IT-költségek csökkentését.

Az ingyenélés egyszerű szabályait is képtelenek betartani a közösségi média véleményvezérei Felnőtteknek influenszerekről írni nem túl hálás dolog. A közösségi médiában változóan nagy követői bázissal rendelkező, különböző termékekért vagy egyenesen pénzért cserébe finomhangolt hirdetésekkel nyomuló sztárokat a dolgozó nép egy hangos szegmense zsigerből gyűlöli, és még akkor járnak jól a százezrek-milliók által kedvelt internetes hírességek, ha csak annyit kommentelnek a posztjaik alá, hogy „ki ez a szerencsétlen?? biztos én vagyok gáz, de még sosem hallottam róla XDD.”

Top 25 – 7. helyezett: Tehetségekre építi a szervezetet „A sajátunktól eltérő nézőpontok kellenek ahhoz, hogy új utakat keressünk, és máshogy gondolkozzunk. Minél több különböző embert hozunk be egy szervezetbe, annál többet tanulhatunk egymástól, tehát a diverzitás megnyitja a lehetőséget a kreativitás és a növekedés előtt” – vallja Erik Slooten. A szakember bő másfél éve érkezett az IT Services Hungary élére egyenesen Írországból, ám Hollandiában született. Közel két évtizednyi felsővezetői tapasztalatát nemzetközi környezetben, globális piacvezető mobil- és ICT-vállalatoknál szerezte, pályafutását jelentős IT-rendszerek bevezetése és átalakítása jellemezte.

Stratégiai igazgató és új főszerkesztő-helyettes az Indexnél Új feladatkörökkel bővült az Index.hu online hírportál szakmai irányítása, de az új feladatokat a lap régi munkatársaira bízta a cég. Szabó Zoltán feladata a cég jövőjének stratégiai tervezése, a tartalomelőállítás átalakításának előkészítése lesz az elkövetkező időszakban, illetve az Index támogatói kampányát szervezi újjá. Munk Veronika főszerkesztő-helyettesként az olvasókkal való kapcsolattartást, és a döntés-előkészítést modernizálja majd, emellett az Index külföldi szakmai kapcsolatait fejleszti.

Top 25 – 8. helyezett: Innovál, fejleszt, nagyobb sebességre kapcsolja a vállalatot Bő egy évvel ezelőtt lett a Magyar Telekom vezérigazgatója és igazgatóságának a tagja, de szakmai és vezetői kvalitásaival már több mint 10 éve erősíti hazánk legnagyobb távközlési szolgáltatójának csapatát. Érthető, hogy nem hiányozhat listánkról Rékasi Tibor, aki számára a kihívások talán nem is a vezérigazgatói szerep átvételében és a társaság irányításában rejlettek az elmúlt egy évben (hiszen a menedzsment tagjaként korábban is részt vett a stratégia kialakításában), hanem a piaci és a működési környezet igencsak erőteljes változásában.

Elindult a Facebook ismerkedős alkalmazása, amivel a Tinder piacára törne be Közel egy évvel azután, hogy elkezdték az alkalmazás tesztelését, csütörtöktől az 20 ország felhasználói számára letölthetővé is vált a Facebook ismerkedős alkalmazása, a Dating. Az alkalmazás használatához minimum 18 évesnek kell lennie a felhasználóknak, és az ismerkedési felület nem egy külön app-ban, hanem a Facebook mobilos applikációjából lesz majd elérhető. Ugyanakkor a felületen belül lehetőség lesz majd külön profilt létrehozni, melyet a Dating többi felhasználója láthat, így nem a rendes Facebook-profiljukkal kell ismerkedniük az embereknek.

Top 25 – 9. helyezett: A telco piac egyik legnagyobb felvásárlását koordinálja Borítékolható volt, hogy Amanda Nelson nem hiányozhat toplistánkról, és az is, hogy bár új belépő, de egyből az élen, a top 10-ben végez. Az angol szakember irigylésre méltó karrierívet épített fel magának, és több szempontból is ritkaságszámba megy eddigi pályafutása. Egyrészt több mint 20 éve csatlakozott a Vodafone-hoz, és vállalatához mindig hűséges maradt, másrészt mindezt úgy tette, hogy igazi világutazónak számít, aki rugalmasan és profi módon igazodik aktuális megbízásaihoz – miközben nagycsaládosként, négy gyermek édesanyjaként magánéletét is egyensúlyban tudja tartani.

A szaktudás gyors elévülése az IT-szakma legnagyobb kihívása Az Országos IT Megmérettetés által készített felmérésből kiderül az informatikusok 85 százaléka számára a bérezés mellett jelenleg a szakmai továbbképzési lehetőség a legfontosabb szempont egy munkahelyen. 30 százalékuk a magasabb bérek mellett, a képzés miatt mennek külföldre - írják közleményükben.

Top 25 – 10. helyezett: Mindent tud a B2B és a sales világáról Nyolc éve dolgozik majdnem ugyanannál a vállalatnál – azért a fura megfogalmazás, mert bár az Invitelnél kezdte ICT-üzletfejlesztési igazgatóként, a vállalat átszervezéseivel az ő pozíciója is rendre átalakult; 2015-től az Invitech vállalati és kormányzati főigazgatója volt, idén június óta pedig már a cég vállalati értékesítési vezérigazgató-helyettese lett.

Teljesen normális, ha valaki a karrierje közepén úgy érzi, vakvágányon az élete Miközben a friss diplomás kezdő munkavállalók arról a szebb jövőről álmodoznak, amikor végre fel tudják majd mutatni az elfogadhatóbb munkát kínáló álláshirdetésekben többnyire megkövetelt minimum 2-3 év munkatapasztalatot, a szakmai eredményeket már felmutatni képes, a kutatások szerint a karrierjük közepe táján az igát húzó alkalmazottak többnyire elégedetlenebbek az életükkel, mint korábban. Ez ráadásul a legsikeresebbek jelentős részére is igaz.