ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/06: Elkerülni a „pókerfaktort”

Ilyen volt az Inside ITB 2019 – Jó nevelés! Hosszú évek óta díjátadó gálával fejezzük be szezonnyitó „back to business” konferenciánkat. A szakmai nap zárásaként este gazdára találtak innovációs és humán díjaink, és természetesen az is kiderült, kik szerepelnek idén a legsikeresebb ICT-menedzsereket felbonultató TOP 25-ös listán.

 

TECHNOLOGY

A teljes távközlési ökoszisztémát megváltoztatja az 5G Optimális esetben akár november elején elkezdhetik el használni a hazai szolgáltatók az 5G-s frekvenciaárverésen elnyert spektrumokat – mondta Karas Monika az ITBUSINESS-nek adott interjúban. A virtualizáció és a mesterséges intelligencia a távközlési hálózatokat is meghódítja, a Google és a Facebook jelentette kihívásokat pedig globálisan kell megoldani a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szerint.

Hogyan készít fel a bankod a 2019. szeptember 14. utáni életre? Hogyan fizetünk majd szeptember 14. után az interneten keresztül? Hogyan kell majd belépnünk az internet bankba? Mi történik majd az 5.000 forint alatti érintéses fizetések esetén? Mi az a nyílt bankolás? Közeleg 2019. szeptember 14., a Második Pénzforgalmi Irányelv (PSD2) teljeskörű életbe lépésének határideje. Megnéztük, melyik bank, hogyan magyarázza el ügyfeleinek, mi fog történni 2019. szeptember 14. után.

A hibrid vásárlásban a jövő A magyar vevők szeretnek online rendelni, de a vásárlást a többségük fizikailag akarja befejezni. Ezért nem csak a hagyományos kereskedők fordulnak az online világ felé, hanem az e-kereskedők is fizikai boltokat nyitnak, és ezzel az online kereskedelem még tovább bővül. Hosszú sorok kígyóznak az Extreme Digital legújabb, a Szent István körúton nyitott boltja előtt, hogy kihasználják a komoly nyitási kedvezményeket. Elsőre úgy tűnik, mintha egy hagyományos, offline üzlet megnyitása körüli felhajtásról lenne szó, ám amit látunk, az a jövő vásárlása – mondta Várkonyi Balázs, az Extreme Digital alapító ügyvezető igazgatója a megnyitón.

A műanyagmentes júliustól a műanyagmentes befektetésekig A környezetrombolás és az ember okozta éghajlatváltozás napjainkban kétségkívül a figyelem középpontjába került. Minden probléma megoldásának első lépése annak felismerése, hogy baj van: ez a klímaváltozás esetében többé-kevésbé már megtörtént. A következő lépés a megoldási javaslatok, alkalmazkodási stratégiák kidolgozása és végrehajtása lenne. Sajnos ezekben a pontokban óriásiak a hiányosságok, nem kis részben azért, mert a mai korszellemnek megfelelően gyors, főként technológiai megoldásokkal akarunk kezelni egy egy mélyebben gyökerező problémát.

Hogyan javítható a magyar versenyképesség? - Interjú Pleschinger Gyulával A lassan 10 éve tartó figyelemreméltó gazdasági növekedésünk elsősorban a munkaerőpiaci reformoknak és a beáramló tőkének volt köszönhető, a növekedés töretlen folytatásához azonban ma már elkerülhetetlen a versenyképességünk javítása. A pénz- és tőkepiacok reformját, a KKV-szektor versenyképességi kérdéseit, a foglalkoztatást, valamint az állam hatékonyságát is tárgyalta a Magyar Közgazdasági Társaság a jegybank 330 pontos versenyképességi javaslata alapján. Erről kérdeztük Pleschinger Gyulát, az MKT elnökét, a monetáris tanács tagját.

Egész jó, hogy csak ennyit buktunk Komoly versenynek indult, mára kiderült, hogy teljes bukta volt az on-demand futárkodás magyar úttörőinek próbálkozása. A FleetYou alapítóival beszélgettünk a kudarc tanulságairól. Fiatal, lelkes csapat, külföldön már működő ötlettel, pont időben indulva ahhoz, hogy úttörők legyenek Magyarországon. A FleetYou egyike volt annak a három magyar startupnak (FleetYou, RidRoll, Sendee), akik 2017-ben szinte egyszerre szálltak ringbe az on-demand ételkiszállítás piacán.

„A Facebook-hirdetéseknél már jóval többet jelent a digitalizáció a sportmarketingben” A Facebook-hirdetéseknél már jóval többet jelent a digitalizáció a sportmarketingben. Az online platformok, a közösségi média és a mobilalkalmazások elterjedésével a szurkolók, a sportrajongók viselkedése sokkal könnyebben mérhetővé vált. Mikor, mit, hol, meddig és kivel szeretnek csinálni. A sportszervezetek rengeteg adathoz jutottak, amit ma már hatékonyan fel is tudnak dolgozni. Ezek a rendszerek többé már nem különálló platformok sokaságai, hanem össze is kapcsolódnak. Hab a tortán, amikor minderre ráeresztik a mesterséges intelligenciát, ami segíti a rendszer önfejlesztését.

General Electric, a partra vetett óriásbálna A GE ott van a világ minden szegletében, jelenleg a Föld 180 országában nagyjából 300 ezer embernek adnak munkát. Mégis egyre aggasztóbb hírek érkeznek az ipar mellett számos más területre (egészségügy, energia, megújuló energia, nyersanyagok, szállítmányozás, pénzügy és befektetés) is kikacsintgató cégbirodalom háza tájáról. A 2008-as válság súlyos csapás volt a cégnek, a cég részvényei 42 százalékot estek az év folyamán, még maga Warren Buffet is megtolta a céget 3 milliárd dollárral, de a GE megpróbáltatásai bőven túlmutattak a válságon.

Újabb találkozóval folytatódik a Kína-USA harc Szeptember közepén szakértői szintű egyeztetésre kerül sor az Egyesült Államok és Kína között kereskedelmi kérdésekben, ahol előkészítik a két ország minisztereinek október eleji tárgyalását - jelentették be csütörtökön Washingtonban és Pekingben. A két ország között kereskedelmi viszály legújabb fejleménye az volt, hogy az Egyesült Államok szeptember 1-jétől újabb kínai árucikkekre vetett ki 15 százalékos pótvámot. Az Egyesült Államok évi 112 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vezette be a pótvámot, lábbeliktől kezdve okosórákon át a síkképernyős televíziókig.

Trump nem bírja a fejlődést, most visszahozza a hagyományos égőket Donald Trump újabb környezetvédelmi intézkedést vont vissza: továbbra is gyárthatók különböző hagyományos égők. Az iparág örül a döntésnek. Még egy másik republikánus elnök, George W. Bush alatt fogadták el 2007-ben a jogszabályt, amely 2020-ra teljesen eltüntette volna az amerikai háztartásokból hagyományos villanykörtéket. Azok nem kerülhettek volna forgalomba, helyettük már csak fénycsöves világítótesteket vagy LED-eket lehetett volna használni. A rendszabály bevezetése évi 14 milliárd dollár megtakarítást jelentett volna a fogyasztóknak.

Saját számlakibocsátó szolgáltatást indít a PayPal A kisvállalkozások egy sor kihívással szembesülnek: a cash flow menedzsmenttől a legjobb piacterek felkutatásán és az új vásárlók elérésén keresztül az ügyfélmegtartásig, ezért olyan megoldásokra van szükségük, amik segítenek egyszerre viselni a sok kalapot. A PayPal eddig is azon dolgozott, hogy mindebben segítse a kisebb vállalkozásokat, hogy azok azzal foglalkozzanak, amivel igazán akarnak: az üzlettel. 

 

HUMAN

Top 25 – 2. helyezett: Második bőrévé vált a mesterséges intelligencia Ha bármilyen fórumon szóba került a mesterséges intelligencia az elmúlt egy évben, egészen biztosan kikérték Jakab Roland véleményét is a témában. Az Ericsson regionális igazgatója ugyanis a tavaly őszi, balatonfüredi Infotér Konferencián megalakult Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke lett. Az elmúlt egy évben szakmai munkásságának döntő részét tette ki a koalícióban vállalt feladatainak és célkitűzéseinek megvalósítása, melyek közül a legfontosabb az eddigi működésük és eredményeik alapján elkészülő és idén ősszel a kormány elé kerülő akcióterv megalkotása volt, amit majd az MI stratégia követ.

A Facebooknak mindenkihez lesz egy kérdése A közösségi oldal – alighanem az utóbbi időben gyakran hanyagnak bizonyuló adatkezelését ért kritikák hatására – alapbeállításként kikapcsolja arcfelismerő funkcióját. A Facebook 2011-ben mutatta be azt a technológiát, amellyel képes felismerni a fotókon szereplő embereket. Az arcfelismerő funkció Európában nem élt túl sokáig, Németországban például illegálisnak minősítették, így visszavonulót" fújtak Mark Zuckerbergék. 

Top 25 – 3. helyezett: A telematikában és a kereskedelemben érzi magát otthon „Kitalálni egy repülőgépet, az semmi. Megépíteni egyet már valami. De repülni vele, az a minden.” Sokat elárul egy üzletemberről, milyen mottót választ magának, melyiket érzi élete vezérelvének. Tóth Levente a fenti, Otto Lilienthal idézet mellett tette le a voksát – ő az, aki szereti gyümölcsöző valósággá váltani az elképzeléseket. Akárcsak egy repülőgép hajtóművét, úgy pörgette fel az elmúlt évben a magyar alapítású és tulajdonú, komplex telematikai alkalmazások fejlesztésével (műholdas járműkövetéssel) foglalkozó WebEye-t is.

Ebbe belerokkannánk: pusztítást okozhatna az egységes minimálbér Nagy port kavart az egységes európai minimálbér kérdése az utóbbi hónapokban, miután Ursula von der Leyen lett az Európai Bizottság új elnöke. A korábbi német munkaügyi minisztertől sokan várják, hogy komoly munkaerő-piaci reformokat hajt végre. Szavai alapján valóban nagy fába vágja a fejszéjét, de egységes, központi minimálbérre (szerencsére) nem igazán van esély.

Top 25 – 4. helyezett: A nyerő tétekre duplán tesz Nem fordult még elő hasonló helyezet a top 25 történetében. Az élmezőnyben egyszerre két olyan ICT-szakembert is köszönthetünk, akik azon túl, hogy idollá váltak a fiatalok szemében, tévés karriert is befutottak egy kereskedelmi csatorna befektetőkereső üzleti realityjének köszönhetően. Nos, ennyit számít a vizibilitás és az, ha vannak példaképek ebben a szektorban is. Fehér Gyulából „cápa” lett – tűpontos üzleti meglátásait, lényegbevágó kérdéseit élvezet volt figyelni minden alkalommal. 

Középiskolás lányokat tanít a Morgan Stanley Másodjára indul el a Morgan Stanley és a NaTE közös tehetségfejlesztő programja. Míg a munkaerőpiacon egyre jobban felértékelődnek a technológiai és informatikai ismeretek, a nők közül még mindig lényegesen kevesebben választják ezeket a szakterületeket. Ezen szeretne változtatni a Morgan Stanley és a NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) SMARTIZ nevű tehetséggondozó programja. Ajelentkezési határidő szeptember 16.

Top 25 – 5. helyezett: Gyorsuló pályára állította a 4iG-t Határozott tárgyalópartnerként ismerik, akinek pályafutása bővelkedik meglepő fordulatokban és nagy üzleti döntésekben. Nevével igen sokszor találkozhattunk az elmúlt egy évben ICT-körökben is – legújabban azért, mert júniusban érkezett a hír arról, hogy a 4iG főrészvényese lett. De tekintsünk vissza arra, honnan indult a történet! Az üzletembernek az elmúlt három évben meghatározó szerepe volt két tőzsdei vállalat, a Konzum Nyrt., illetve az Opus Global sikereiben, a társaságok egyesítésével a Budapesti Értéktőzsde ötödik legnagyobb vállalatcsoportja jött létre.

Mennyit lehet keresni bölcsészdiplomával? Mennyit keres havonta egy bölcsészettudományi képzést végzett friss diplomás? Mutatjuk a 2018-as diplomás-pályakövetési kutatás eredményeit. 360 ezer forint felett - akár ennyi is lehet a bruttó jövedelme egy bölcsészdiplomásnak. A nemrégiben megjelent 2018-as diplomás-pályakövetési kutatás eredményeiből kiderül, ez a jövedelem leginkább a Szent István Egyetem diplomásaira jellemző, ugyanis ők keresnek a legtöbbet a bölcsészettudomány területén belül. Hasonló fizetéssel számolnak azonban a Dunaújvárosi Egyetemen végzettek is.

A bizalom már smafu? - álláskeresés személyzeti tanácsadó igénybevételével Az álláshirdetések jelentős számban kiemelik a csapatmunkára való affinitást, mint a leendő munkatárssal szemben támasztott elvárás, kérdés azonban, hogy van-e relevanciája ezen elvárásnak, amikor a leendő munkavállaló számára gyakorlatilag még ismeretlen a hirdető vállalat kultúrája, céljai, illetve valós elvárásai, amelyek a bizalom alapját jelentik?

A vendéglátós, a marketinges és a katona is programozóként kezdett új életet A folyamatos digitalizáció és a kutatás-fejlesztési központok térnyerése miatt az iparági statisztikák szerint jelenleg is több tízezer informatikus hiányzik a hazai munkaerőpiacról, míg ez a szám európai szinten a milliós nagyságrendet is eléri. Ennek köszönhetően a jól képzett juniorokra továbbra is szinte azonnal lecsap az IT-szektor.

419 millió Facebook-felhasználó telefonszáma szivárgott ki Egy most felfedezett szerveren 419 millió Facebook-fiókhoz kötött telefonszámot tartalmazó adatbázist tároltak nyilvánosan hozzáférhető módon. A telefonszámok között 133 millió amerikai, 18 millió brit és 50 millió vietnámi volt. Az adatbázisok rekordjai tipikusan a felhasználók Facebook-azonosító számát és a fiókjukhoz tartozó telefonszámukat tartalmazzák, de vannak olyanok is, amelyekben a név, a lakhely és a nem is megtalálható. A TechCrunch ellenőrzött több rekordot is, és hitelesnek bizonyultak.