ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/05: Így neveld a munkaerődet!

TECHNOLOGY

Célegyenesben a kis- és közepes vállalatok fejlesztési stratégiája Egy-két héten belül elfogadhatja a kormány a kis- és középvállalkozások 2019–2030-as időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiája. Az innováció már nem maradhat ki a növekedni vágyó cégek üzleti modelljéből. Elkészült és a héten kerülhet a kormány elé az a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokra vonatkozó stratégia (kkv-stratégia), amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával és a Vállalkozásfejlesztési Tanáccsal közösen dolgozott ki – mondta György László, az ITM gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára egy háttérbeszélgetésen.

Európai digitális szuverenitást szeretne a Huawei A kínai konszern vezetője egy olyan európai platform megalkotása mellett lobbizott, amely a Google és az Apple megoldásainak vetélytársa lehet. A Huawei-t jelenleg rotációban vezető 52 éves Eric Xu a Nankingi Műszaki Főiskolán szerzett doktori címet és 1993 óta a dolgozik a társaságnál. Ez élete első munkahelye. Nem igazán félek a Huawei elleni amerikai blokádtól, mert mindig is tudtuk, hogy előbb vagy utóbb lesz konfliktus az Amerikai Egyesült Államokkal. Felkészültünk. Az USA feketelistára tett bennünket és meg akarják tiltani a tengerentúli partnereinknek, hogy együtt dolgozzunk. Ez nem tisztességes dolog, de kibírjuk."

Influencer Marketing Magyarországon: A Kevesebb Néha Több? Ha felmész akár ebben a pillanatban is Instagramra vagy Facebookra, nagyon kicsi az esélye annak, hogy nem jön Veled szembe egyetlen influencer márkázott tartalma sem. Az influencer marketing Magyarországon ma már nem számít újdonságnak a márkaismertségüket növelni kívánó cégek körében. Valami viszont Neked is fejtörést okozhat: kit is válassz pontosan? Vajon egy mikro- vagy makroinfluencer lesz a sikered záloga? A kevesebb követőszám néha tényleg több? Vagy érdemes biztosra menni a tekintélyes rajongótáborral rendelkező, magyar Instagram influencerek segítségével?

Indulhat az online kereskedelmi háború? A világsajtó felkapta a hírt, ami szerint Franciaország 3 százalékos adót vet ki a Google, Facebook és Amazon hármasára. A részleteket megismerve azonban sokkal inkább úgy látszik, hogy nem csak a nagy amerikai technológiai óriások adóztatásáról szól az új adó. Nem a franciák az elsők, akik az amerikai tech-óriásokat megpróbálják rávenni az adófizetésre: a magyarországi reklámadó egyik célja volt, hogy a nagy technológiai vállalatokról is sikerüljön adatokat gyűjteni, és így próbálják meg őket is adózásra bírni. A hazai próbálkozás sem igazán jött be, nem fizették be a cégek a reklámadót, a digitális hirdetési költségekben pedig továbbra is megállíthatatlanul törnek előre.

Elektronikus cuccokat printelő gépet fejlesztettek a NASA-nak A NASA pár hónapja 2 millió dolláros megbízást adott űrbeli használatra szánt többszenzoros eszközök fejlesztésére, és az izraeli Nano Dimension rádiófrekvenciás rendszereket készít a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS). A szenzorok terepjárókra, műholdakra szerelhetők, úgy jobban érzékelik csillagok és bolygók összetételét. Az Electronic Alchemy továbblépett, a NASA számára fejlesztett eForge rendszere teljesen működő elektronikai cuccokat tud nyomtatni. A gép űrküldetések alatt is üzemel, tetszés szerint, on-demand printelhetők vele szenzorok stb. 

Végleges az USB 4.0 - jön az elképesztően gyors kommunikáció Az USB Implementers Forum (USB-IF) kedden bejelentette, hogy elkészült a mindenki által jól ismert USB szabvány legújabb változatával. Az USB 4.0 visszafelé kompatibilis az USB 2.0 és 3-as szabványokkal, de utóbbiak legsebesebbjénél is kétszer gyorsabb kommunikációt tesz lehetővé. Ez egészen konkrétan akár 40 Gigabit átvitelét jelenti másodpercenként, aminek eléréséhez ugyanakkor speciális, szintén az új szabványt követő kábelekre lesz szükség.

Ezekkel az újdonságokkal robbant be az új Android 10 A Google menetrend szerint tette elérhetővé az Android 10 mobil operációs rendszerének végleges verzióját, amely így az első Android desszertnév nélkül. Szintén az első, amely támogatja az összehajtható kijelzőket és az 5G-t, valamint a rendszerszintű sötét módot. Az elmúlt hónapok bétái után sok nagy meglepetés nincs, de a forráskód közzététele után a Pixel mobilokra el is indult a végleges Android 10. Sok a motorháztető alatti és a fejlesztőket érintő változtatás, a végfelhasználók már kevesebb újdonságot vesznek észre.

Már csak néhány nap, és indul az új kártyás és online fizetés Szeptember 14-től megváltozik Magyarországon a kártyás fizetés, illetve az online vásárlás, de hamarosan az open banking (nyílt bankolás) jegyében új pénzügyi szolgáltatásokkal is bombázhatnak majd minket. A direktíva értünk van, vagyis a lakossági ügyfelekért, de majd látni fogjuk, óvatosságot is megkövetel tőlünk, mindenesetre az alapvető célok: Az Európai Unió területén a lakosság számára legyenek elérhetőek olcsó, hatékony, egyszerű, de biztonságos pénzügyi szolgáltatások. Alakuljon ki nagyobb verseny a pénzügyi szolgáltatások piacán, ezért az EU felülről beavatkozik, csökkenti a szektor belépési korlátait.

Zsarolóvírusok veszélyeztetik a hazai kkv-k működését Magyarországon is rohamosan terjed a felhasználók adatainak pénzköveteléssel kísért titkosítása, amelynek kiemelt célpontja az üzleti szféra. Míg minden második kis- és középvállalkozás célkeresztje egy újabb zsarolóvírusnak, addig a Fortune 500 listáján sorakozó amerikai cégóriások közel 87%-át érte már hasonló jellegű támadás. A kártevők pedig akár egy álláspályázatra beküldött ártatlan önéletrajzon keresztül is beszivároghatnak.

Mindenkit a hideg ráz ki a Facebook ötletétől A Facebook jövőre bevezetendő furcsa új pénzét az európai pénzügyminiszterek azzal vetették el, hogy sokkal szigorúbb szabályozás kellene, mint amit Mark Zuckerberg kitalált. Most ugyanennek a nézetnek adott hangot az Európai Központi Bank (EKB) egyik igazgatósági tagja, akinek a Reuters megszerezte az előadását. Az Európai Központi Bank nem tudná az eddigi hatékonysággal ellátni a kötelező feladatait, ha a Facebook Libra elnevezésű saját pénze olyan formában kerülne be a globális gazdaságba, ahogy azt Mark Zuckerberg és társai elképzelik – állítja Yves Mersch.

Emlékezetátültetés klónállatokba Bár a Sinogene Biotechnology Company egy macska csaknem tökéletes mását már létrehozta, most még is hiányérzete támadt. 2019. július 21-én megszületett Kína első klónozott macskája. A cicát egy Sinogene Biotechnology Company nevű cég „hozta létre”, és az állat a Garlic (Fokhagyma) nevet kapta. A „gyártó” ezután a fantasztikus teljesítmény után jól láthatóan nem kíván sokáig elidőzni a babérjain, és most azon morfondírozik, hogy úgy általában miként lehetne az egyes lekopírozott házikedvencek memóriáját is átültetni tökéletesen élethű másolataikba. 

 

HUMAN

Top 25 – 1. helyezett: Mindent tud arról, hogyan lehet sikerre vinni egy startupot „Ha valamikor, akkor most nagyon jó startupnak lenni Magyarországon”; „A vállalkozó végre nem a sunyi gazembert jelenti”; „Azért csináljuk, hogy ne kelljen az országból elmenni”. Csupán néhány gondolat az elmúlt időszakból Balogh Pétertől, akit a legtöbben az NNG alapítójaként ismernek. Tizenegy éven keresztül építette a startupot, amit végül több mint ezer főt foglalkoztató vállalatként hagyott ott. Sokan és sokfelé hívják azóta, állandó előadója volt az elmúlt egy évben szakmai konferenciáknak (emlékezetes volt például az idei Human Hungary nyitó kerekasztal-beszélgetésén való szereplése), és számtalan interjúban beszélt startupépítésről, üzletfejlesztésről, exitelésről és saját sikerreceptjéről.

Tovább bővült a hiányszakmák köre az év első felében Újabb szakmák estek vissza és váltak hiányterületté az idei első fél évben 2018 hasonló időszakához képest: árufeltöltőkből és eladókból nagy a visszaesés a kiskereskedelemben, ezenkívül építőipari munkásokból és gyártósori segédmunkásokból is egyre nagyobb a hiány – mondta Ficza János, a Workania állásportál szóvivője. Ami nem változott tavaly óta, hogy a technológiai területeken továbbra is nagy a hiány, a hagyományos Java-fejlesztői pozíciók mellett az egyéb funkcionális programozói területeken is deficit van.

Így neveld a munkaerődet! Idén megújult névvel – Behaviour magazinunk külső-belső átalakulása után a korábbi „IT” előtagot elhagyva –, de változatlan formában hirdettük meg Behaviour Awardunkat. Mint már hagyományosan, ezúttal is szezonnyitó konferenciánk, az „INSIDE ITB 2019 – Jó nevelés” esti díjátadóján derül ki, melyik cég nyeri el pályázatával a Behaviour-kockát, de erre már csak megjelenésünk után kerül sor.

Van, ahol egy hónap apaszabadság jár Egy hónapig otthon maradhatnak feleségükkel és újszülött gyermekükkel az apák Ausztriában. A gyermekgondozási pótszabadságot már ebben a hónapban is igényelhetik - számoltak be osztrák lapok. Az apák gyermekük születése után nyolc héten belül kezdhetik meg az egy hónapos gyermekgondozási szabadságot, a Papamonat"-ot. A pótszabadság célja, hogy az apák feleségükkel és újszülött gyermekükkel tölthessék ezt az időt. 

3,5 millió könyvet olvasott el egy robot, hogy kiderüljön, hogy írunk a férfiakról és a nőkről Az olvasás hat a gondolkodásunkra, és arra is, mit gondolunk a nemekről. Kutatók egy olvasórobottal elolvastattak 3,5 millió könyvet, amelyeket mind 1900 és 2008 között adtak ki. A kutatás során 11 milliárd szót elemeztek. A cél az volt, hogy összegyűjtsék az összes melléknevet, amellyel az írók a férfiakat és a nőket jellemezték. Az eredmény pedig röviden az lett, hogy a könyvekben a nők gyönyörűek, a férfiak pedig jószívűek. És hogy ez mit jelent?

Tovább dolgoznak az új NAT-on A nemzeti alaptantervnek még csak egy újabb munkaverziója készült el - mondta a köznevelési államtitkár. Korábban a Pedagógusok Szakszervezete közölte, hogy a Köznevelési Kerekasztal összehívását kezdeményezi. A nemzeti alaptantervnek még csak egy újabb munkaverziója készült el, amely nem érett a szakmai egyeztetésre - mondta a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, hogy a szakemberek még dolgoznak a NAT-on, amely csak később kerül társadalmi vitára.

Az internet lekapcsolása az új kijárási tilalom Közel-keleti és harmadik világbeli országok kormányai az utóbbi időben már-már rutinszerűen kapcsolják le a teljes internetet, vagy csak a közösségi hálózatokat, hogy megakadályozzák a tüntetések/forradalmak/felkelések/zavargások/terrorakciók szervezését, koordinálását. Sőt, időnként maguk a kommunikációs platformok is öncenzúrát gyakorolnak, hogy elejét vegyék az álhírek tüzelte agresszió terjedésének. Vajon van-e olyan helyzet, amikor az internet korlátozása indokolható, és van-e ennek bármi értelme?

Szabálytalan adatgyűjtés miatt bűnhődik a YouTube Több száz milliós bírságot fizethet a vállalatnak, mert vétett a gyerekvédelmi törvény ellen. De vajon ez elegendő ez? A YouTube többször is a figyelem középpontjába került már az adatgyűjtési gyakorlata miatt, és most a vállalat azért nézett szembe a törvénnyel, mert a gyermekkorú felhasználóinál nem az előírtaknak megfelelően járt el a felhasználói információk összeszedésekor. A vállalat ebben az esetben lényegében elismerte a bűnösségét, nem kért a hosszas vizsgálódásból, és a jövőben ügyel majd arra, hogy megfelelően alakítsa az adatvédelmi rendszerét.

Itt vannak a pontos adatok: ennyi pedagógus dolgozik ma Magyarországon Pontosan hány pedagógus dolgozik a magyarországi általános iskolákban, középiskolákban és óvodákban? Itt vannak a friss statisztikák. Az általános iskolákban a 2013/2014-es tanévig folyamatosan csökkent a tanárok száma, majd javulás következett. A 2015/2016-os tanévben 77 120 tanár, 2017/2018-ban pedig 77 093 tanár volt az általános iskolákban. A friss adatok szerint, az elmúlt tanévben 76 461-en tanítottak. Ez nagyjából húszezer főállású pedagógussal kevesebb annál, mint ahányan a 1990/1991-es évben dolgoztak az iskolákban – ekkor még 96 791-en voltak a pályán.

Önti a pénzt az egyetemekre a Huawei Évente több mint 300 millió dollárt invesztál az egyetemi kutatólaborok létrehozásába és működtetésébe a Huawei Technologies. Az Amerikai Egyesült Államok gazdasági szankciói láthatóan a legkevésbé sem vetik vissza a kínai Huawei Technologies egyetemi támogatási programjának lendületét: A cég bejelentette, hogy éves szinten több mint 300 millió dollárral támogatja az egyetemi kutatólaborok működését globálisan - már ahol a támogatást elfogadják.

Mobilappal fejlesztenék a magyar diákok szövegértését A Klebelsberg Központ egy magyar startuptól, a BOOKR Kids-től vásárolt szoftver csomagot a tankerületi fenntartású iskolákban korábban kiosztott tabletekre. A 34 - kivétel nélkül vidéki - iskolában ősszel induló pilot program során mintegy 1000 diák kap hozzáférést a BOOKR Suli alkalmazás Nemzeti Alaptantervnek megfelelő, ajánlott és kötelező olvasmányok mellett kortárs kedvenceket innovatív, interaktív formában kínáló könyvtárához.

Ilyen a jó vezető Csapatmunkában gondolkodik, érzékeny mások érzelmi állapota iránt, céltudatos, óvatos és megbecsüli a munkatársait - ezek a jellemzői az átlagon felülien jó vezetőknek az At Work felmérése szerint. Ráadásul ma már nem kell a megérzéseikre hagyatkozniuk a cégtulajdonosoknak vagy a vállalatvezetőknek a menedzserek kiválasztásánál, mivel pontosan lehet mérni, hogy a jelöltek közül kik rendelkeznek ezekkel a kvalitásokkal.