ITB Today

ITB Today 09/04: Üzemmód-váltások: back to business!

Social Media – 2019 Humor, edukálás, érzelem 2019-ben a szórakoztatás, az edukálás és az érzelmekre hatás mesterhármasa hozza a legtöbb konverziót. A videók tarolnak, az influencerek gazdagodnak. A marketingesek kevesebb elérésre egyre többet költenek. Social Media – 2019. A Piac & Profit éves nagy konferenciája a profitot hozó trendekről. Budapest, 2019. szeptember 11. Találkozunk a Sugár Mozi nagy vetítővászna alatt. Program és regisztráció

 

TECHNOLOGY

A változatosság gyönyörködtet Mobilalkalmazástól az új módszerekkel kialakított adatközpontig – az ITBUSINESS AWARD-ra beküldött pályázatok talán még soha nem voltak olyan sokszínűek, mint idén. Amikor az ITBUSINESS AWARD-ra beérkezett pályaműveket ismertetjük, mindig igyekszünk valamiféle vezérfonalat találni közöttük. Ez talán még soha nem volt olyan nehéz, mint idén. A két projekt- és kilenc termékpályázat elképesztő sokszínűséget mutatott fel, úgy a pályázók, mint az alkalmazott technológiák tekintetében. A pályázók között van startup, kisebb és közepes magyar vállalkozás – érdekes módon viszont hiányoznak a multinacionális cégek.

A flowalapú működés már a vállalatok ajtaján kopogtat A flow-elmélet igencsak nagy karriert futott be az elmúlt évtizedekben, s az egyén meghódítása után egyre inkább jelent van vállalati világban is, ám még jelentős a konfliktus a hagyományos vállalati-menedzsment szemlélet és a flowalapú működés között. Utóbbi a vezetői autoritás csillapodását és a dolgozók a korábbiakkal nagyobb szabadságát igényli. A flow-ról, egy forradalmi vezetőfejlesztő szimulátorról Vécsey Zsadánnyal, az ALEAS Sims. társalapítójával beszélgettünk.

Elkészült az innovációs minisztérium kkv-stratégiája Elkészült és hamarosan a kormány elé kerül az új, 2019-2030 közötti időszakra vonatkozó kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztési stratégiája - ismertette György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára. Elmondta, hogy a tárca a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatait és a Vállalkozásfejlesztési Tanács iránymutatásait figyelembe véve, mintegy ezer vállalkozás igényeit felmérve készítette el kkv-stratégiáját. 

Klímaváltozás elleni harc: így állunk a többiekhez képest A 2016-os éghajlatváltozásról szóló párizsi megállapodás óta 195 ország az aláírásával is hitelesítette, hogy bolygónk legnagyobb veszélye a klímaváltozás. A KPMG tanulmányában egyetlen mérőszámmal kifejezve, a CRI-vel (change readiness index - index a változásra való felkészültségről) rangsorolta, hogy mennyire vagyunk felkészültek a várható fenyegetettségre, a globális felmelegedés elleni összefogásra vagy például a károsanyag-kibocsátás mérséklése.

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért, 30 éves a Kulcs-Soft A napokban tette közé 2019 féléves eredményeit az idén 30 éves, 10 éve tőzsdén lévő Kulcs-Soft. A jelentés alapján legsikeresebb féléves rajtját vette a Cég, 210 MFt adózási utáni eredményt termelve, ami 8%-kal magasabb az előző év azonos időszakhoz képest. A cég a hazai kisvállalkozások és oktatási intézmények támogatását tűzte ki célul 30 éves jubileumi kampánytevékenysége során. 300 kiválasztott oktatási intézmény számára kíván díjmenetesen ügyviteli, bérszámfejtési és könyvelési oktatási programokat biztosítani a Kulcs-Soft, elősegítve a korszerű szoftverek használatát a hazai képzési rendszerben.

5 tipp a sikeres influencer marketinghez Egy jól felépített és kivitelezett influencer marketing kampánnyal akár 10x-es ROI-t is elérhetünk a hagyományos marketing aktivitásokhoz képest. Nem csoda, hogy a legtöbb cég számára egyre vonzóbb a véleményvezérekkel való együttműködés. Azonban néhány dologra oda kell figyelnünk ahhoz, hogy a közös munka valóban gyümölcsöző legyen, ehhez szeretnénk az alábbiakban néhány tippet adni.

Megőrülnek a magyar kkv-k az MNB hiteléért Közel 100 milliárd forintot helyeztek ki a Magyar Lízingszövetség tagjai a vállalkozásoknak az NHP Fix keretein belül az első félévben. Ez azt jelenti, hogy a lízingpiac részesedése - hitelösszegre vetítve - 44 százalékos az NHP Fixben, és különösen a kisebb méretű vállalkozásoknál magas a lízing aránya - derül ki a Lízingszövetség friss adataiból. A Magyar Lízingszövetség összefoglalója szerint az NHP Fix programban népszerűek a lízingkonstrukciók. 

Elektromos autóval érte el első sikerét a Volkswagen Bogár tervezője 144 éve, 1875. szeptember 3-án született Ferdinand Porsche osztrák autókonstruktőr, a népszerű Volkswagen Bogár" tervezője. A Führer 1934-ben adott megbízást Porschének olyan kocsi tervezésére, amely két felnőtt és három gyermek szállítására képes 100 kilométeres sebességgel, és ezer márkánál nem kerül többe. A jármű a maga korában kiemelkedő teljesítményre volt képes: az 1899. évi berlini autókiállításon tervezőjével a volán mögött tizennyolc perccel verte meg a mezőnyt. 

A Facebook is eltünteti a like-ok számát A Facebook egy olyan szoftver fejlesztésén dolgozik, ami eltüntetné az egyes posztok alatt a like-ok számát, vagyis a felhasználók nem látnák, hogy melyik posztot mennyire kedvelte a többi felhasználó. Mindezt egy elismert és hiteles alkalmazásfejlesző, Jane Machune Wong alapján írja a The Telegraph, aki felfedezte a Facebookban ugyanazt a kódot, amit az Instagramban már tesztel a like-szám elrejtésére a techóriás. Wong egyébként az Instagramnál is hetekkel az éles tesztelés előtt szúrta ki a hasonló kódsort.

Pár nap és már tényleg jöhet a Samsung hajtogathatós mobilja A legfrissebb információk alapján viszont a legvalószínűbb, hogy a Samsung a berlini IFA idejére időzíti a végleges megjelenés bejelentését, lévén az idei évre már nem sok újdonságuk maradt az expóra. Erre utal az is, hogy a Samsung honlapján szép csendben megint elindult az előrendelések felvétele, és egyes pletykák szerint az újragondolt mobilt az újságíróknak lehetőségük lesz közelebbről is szemügyre venni.

Elkészült az autóipari multi legújabb magyar beruházása Új beruházásával 100 munkahelyet hozott létre tatabányai gumiabroncs gyárában a japán Bridgestone, amellyel a magyar gazdaság gerincét adó autóiparnak teremtett további beszállítói kapacitást - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a létesítmény keddi átadásán. Hozzátette, a kormány 826 millió forinttal támogatta a 9,2 milliárd forintos fejlesztést, amely a legmodernebb digitális technológiát alkalmazza.

 

HUMAN

Üzemmód-váltások: back to business! Imádom a nyarat, s amikor a vége felé közeledik, egyrészt rettentő szomorú leszek, mert leghatékonyabban napelemmel működöm. Másrészt pont ennek az üzemmódnak köszönhetően tele energiával vetem bele magam a szezonnyitásba. Mert nemcsak az iskolában vagy a színházakban indul az új év(ad), hanem az INSIDE tradicionális időzítésének köszönhetően – immár 17. éve – az ITB-nél is.

Generációk, tudásmegosztás és a reverse mentoring Az elmúlt évtized generációs kutatásai igyekeztek mindent megtenni azért, hogy mindenki számára érthetőek legyen a generációk közötti különbségek és könnyedén felismerjük a különböző évben születettek jellegzetes karakterisztikáit. A vizsgálatok nagy része azonban sztereotípiákat hozott létre, ahelyett hogy az eltérésekben rejlő kiaknázatlan lehetőségeket emelte volna ki - vallja Kulcu-Gusztafik Anita business coach.

Balogh Péter lett az év legsikeresebb ICT-menedzsere Idén is összeállította az év legsikeresebb ICT-menedzsereinek TOP 25-ös listáját az ITBUSINESS, amit hagyományosan az INSIDE ITB szezonnyitó rendezvény díjátadó estjén hozott nyilvánosságra – az ITBUSINESS és a BEHAVIOUR AWARD győzteseivel együtt. Az év legsikeresebb ICT-menedzsere Balogh Péter lett, míg a kiadó által alapított szakmai díjakat a Black Cell, az RG-Net, a H1 Systems, valamint a Com-Forth nyerték el.

Ezért a szaktudásért adósodik el a legtöbb magyar: megéri, kaszálnak majd? Magyarországon jelenleg 134 609 darab élő Diákhitel1 szerződés van. A legtöbb aktív, Diákhitel1 termékkel rendelkező ember Budapesten él, számuk 26 248 fő, annyi amennyien a 3-5. helyen található megyékből összesen nincsenek. A Pénzcentrum a Diákhitel Központ Zrt.-től kért ki hivatalos statisztikákat, amikből a földrajzi adatokon túl azt is kiderítettük, hogy mely egyetemekre, illetve mely szakokra folyósítják a legtöbb Diákhitel 2-t Magyarországon.

Nyitott, mi lesz az OKJ megszűnése után Jövő ősszel megszűnik az Országos Képzési Jegyzék (OKJ), az új rendszernek pedig egyelőre csak a körvonalai látszanak. A felnőttképzésben tanulni vágyók bizonytalanok, hogy érdemes-e elkezdeniük a tanulmányaikat még a mostani rendszerben, vagy célszerűbb megvárniuk a változásokat. Az eddigi ismeretek szerint két szakmalista jön létre. Szakmát szakiskolákban és techniku­mokban lehet majd tanulni, a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő speciális ismeretet pedig bárki szerezhet felnőttképzési tanfolyamokon.

A magyar elit is csak ámulhat ezeket az iskolákat látva A Majna menti Frankfurtban is vége a vakációnak. A legújabb iskolai komplexumban azonban a gyerekek még sokáig érzik majd a faillatot. Az új suli ugyanis szét-és összeszerelhető, fa alapanyagú modulokból áll. Az archdaily.com beszámolója szerint a Gerkan, Marg and Partners (GMP) tervező iroda csodálatos épületet álmodott, ahol egyszerre fér el egy általános iskola és egy gimnázium. Az önkormányzat által megrendelt komplexum különlegessége, hogy előregyártott modulokból szerelték össze, ezzel 60 százalékkal kevesebb időt igényelt, mintha téglát és betont használtak volna.

Náluk a közönség néha tapsolni is elfelejt Piaci rést találtak és a legjobb időben, az elsők között rendeztek olyan talkshow-jellegű beszélgetéseket, ahol a kulturális tartalmaké a főszerep. Juhász Anna és Bonta Gáspár lassan tíz éve viszik a Hadik Irodalmi Szalont, estjeiken a hazai kulturális szcéna legfontosabb képviselői lépnek fel havi rendszerességgel. Az eseményre öt perc alatt elfogynak a jegyek, nagy anyagi haszon mégsem származik belőle. Igaz, nem is ezért csinálják.

Megy a drámázás a YouTube-on, amiért kikapcsolják az üzengetős funkciót A YouTube-on épp úgy lehetőség van üzenetet küldeni egy másik felhasználónak, sőt chatelni is vele, mint a Facebook Messengerben. Ott persze nincsenek gifek, és hangüzenet sem rögzíthető, egy gyors beszélgetésre azonban így is kiváló. Bár a funkciót használók számát nehéz megbecsülni, biztosan népszerű fejlesztésről van szó, amit ennek ellenére nem üzemeltet tovább a YouTube: szeptember 18-tól eltűnik a mobilappon belüli chat.

Ilyen egy nap az informatika bizniszben Szilágyi László a DXC Technology hazai szakértője informatikai és üzleti szerepkörökben is mozog egyszerre: Business Analyst, aki felméri az ügyfél igényeit, fejlesztő, aki részt vesz a fejlesztendő rendszerek kialakításában, projektvezető munkáját segíti tervezési feladatok egy részének elvégzésével. Igazi modernkori IT-s, hol otthonról, hol az irodai stand-upokban csatlakozik be a csapat pörgésébe. A délutáni sörözés pedig csak hab a DXC-sek napján.

90 nap alatt milliós értékű cég a semmiből Glenn Stearns milliárdos kalandjait a Discovery legújabb sorozatában, a Milliárdos álruhában című dokumentumfilmben kísérhetjük figyelemmel. Vajon 90 nap leforgása alatt sikerül létrehoznia egy milliós értékű vállalatot? Mindössze 100 dollárral a zsebében vág neki a Pennsylvania állambeli Erie-nek, ahol egy Glenn Bryant” nevezetű hétköznapi embernek adja ki magát, aki az elmúlt 30 évet Amerika vállalati világában töltötte, de mindig is arról álmodott, hogy saját vállalkozása legyen. A tisztességes játék érdekében nem fogja felfedni valódi kilétét és kapcsolatait, valamint vagyonát sem használhatja. 

10-ből 7 fiatal fizetésemelésre számít A fiatalok többsége, 54 százaléka kisebb mértékű, míg 19 százalékuk komolyabb béremelésre számít a következő egy évben - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. A dolgozó fiatalok 49 százaléka szereti a munkáját, ugyanakkor 32 százalékról 22 százalékra csökkent azok aránya, akik előrelépési lehetőséget is látnak a jelenlegi munkahelyükön.

A hazai gazdaság történetében példátlan bérfelzárkózás zajlik Magyarországon A Központi Statisztikai Hivatal pénteken tette közzé, hogy júniusban a bruttó átlagkereset 364 800 forint volt, 10,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Molnár Dániel, a Századvég elemzője kiemelte, a keresetek júniusban is kiemelkedő mértékben, 10 százalék feletti ütemben nőttek. A bérek növekedési üteme továbbra is meghaladja az év eleji minimálbéremelés mértékét. Ebből arra lehet következtetni, hogy a béreket leginkább a vállalatok változatlanul erős munkaerő-kereslete befolyásolja.