ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/03: A toborzás legfőbb bűnei

TECHNOLOGY

Nagyon felértékelődött ásványkincset találtak a szomszédunkban Akár 200 millió tonna is lehet a Szerbiában talált lítiumkészlet. Az ásványkincs kiaknázására a legnagyobb bányavállalatok startoltak rá. A világban egyre nagyobb az igény a lítium iránt, mert a vállalatok arra törekszenek, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. A Bloomberg becslése szerint az elkövetkező 11 évben nyolcszorosára emelkedik majd a fém iránti kereslet – olvasható a hírügynökség cikkében. A világ lítiumgyártása egyébként 25 százalékkal nőtt tavaly.

Életbe léptek az új büntetővámok: mikor enyhülhet a kereskedelmi háború? Szeptember elsején életbe léptek az USA és Kína közötti vámemelések. Peking hosszú távú háborúra rendezkedett be, amely jó eséllyel nem fejeződik be a következő amerikai elnökválasztásig. Az összecsapás akár olyan hosszúságú is lehet, mint az USA és Japán közötti kereskedelmi háború a nyolcvanas években. Minden jel arra mutat, hogy elhúzódó háborúskodásra kell felkészülni, melynek hatása a forint gyengülésében is nagy szerepet játszik.

Friss előrejelzés: kifulladóban a magyar gazdaság növekedése A gazdaságkutató szerint az ipari termelés 4 százalékkal, a beruházások 13 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom 5 százalékkal nőhet. Az éves infláció 3,5 százalékot érhet el, a munkanélküliség 3,6 százalék lehet az év végére. A GKI 324 forintos átlagos euróárfolyamot feltételez 2019-re. A GKI a gazdasági növekedés lassulását egyebek közt a külső környezet romlásával, az EU-támogatások csökkenő beruházásserkentő hatásával, a romló üzleti várakozásokkal, a foglalkoztatási tartalék kimerülésével magyarázza.

David Wachsman: Jön a BTC-forradalom A cikk írásakor a bitcoin 9 800 dollár alatt kereskedik. Ez azt jelenti, hogy ugyanarra a mélypontra ért vissza, amely körülbelül két vagy három héttel ezelőtt volt. A valuta egy olyan csúnya zuhanás után, mely során néhány nappal ezelőtt kevesebb mint egy óra alatt több mint 600 dollárt veszített értékéből, továbbra is süllyed. Ám vannak olyanok is, akik nem hajlandók elismerni, hogy a bitcoin a legkevésbé sem tökéletes – ezen emberek közé tartozik David Wachsman is.

12 nap a PSD2 indulásáig, de nincsenek megfelelő banki API hozzáférések Szeptember 14-től az Európai Unió szabályozása (PSD2) alapján a bankoknak rendelkezniük kell a felhasználók fizetési számláihoz hozzáférést biztosító – a szabályozásnak megfelelő – API hozzáférésekkel és azokat a pénzügyi hatóságok nyilvántartásában szereplő számlainformációs (AISP) és fizetéskezdeményezési szolgáltatók (PISP) számára térítésmentesen hozzáférhetővé kell tenniük.

Segítség, lejjebb kerültem a Google-ban! Hogyan szerezzük vissza a pozíciónkat? Az e-kereskedelemben a különböző keresőszavakra elért találati pozíció élet és halál kérdése lehet, hiszen a statisztikák szerint az első néhány Google találat viszi el a kattintások túlnyomó részét, a második oldalig pedig már szinte senki sem jut el. Vagyis ha online értékesítésre adjuk a fejünket, a legnépszerűbb kereső elemzési szempontjairól érdemes naprakész információkkal rendelkezni. A probléma az, hogy ezekről a Google – pontosan a saját pozícióját megőrizendő – mindig nagyon szűkszavúan nyilatkozik, és mindenki csak találgat, ha egy-egy nagyobb változtatás (core update) lát napvilágot. 

A 3D nyomtatás forradalmasíthatja a vízhasználatot A világ lakosságának közel ötöde, előrejelzések alapján 2025-ben már 1,8 milliárd személy él vízhiányos területen. A probléma megoldásához – a túléléshez – a vízhasználat forradalmára lesz szükség. A mai vízrendszerek egye nehezebben kezelik a növekvő vízhiányt és szükségleteket. A technológiai fejlődés, például a 3D nyomtatás sokat javíthat a helyzeten, átalakíthatja a vízgazdálkodást és infrastruktúrát.

Elindult a 2019-es Az Év Honlapja pályázat! A Magyar Marketing Szövetség által szervezett verseny szakmai zsűrije idén is a digitális marketing legújabb és legkreatívabb megoldásait keresi. Az új vizuális és technológiai trendek ismerete, illetve a célközönség legfrissebb elvárásainak megfelelően kialakított felhasználói felület nélkülözhetetlenné vált egy sikeres weboldal kialakításához az elmúlt évek alatt. Ez azonban önmagában még mindig nem elég egy jól működő, a vállalati stratégiát segítő digitális marketing tervhez.

Digitális asszisztenst készít a BBC A közszolgálati műsorszolgáltató egy olyan megoldáson dolgozik, amely megérti a brit akcentusokat és dialektusokat. A várhatóan jövőre piacra kerülő Beeb nevű innovatív termék az Amazon Alexa konkurense lehet. A projekt elindítását elsősorban az indokolta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztett Alexa csak nagyon nehezen boldogul az erősebb brit akcentussal megfogalmazott parancsokkal. A Beeb viszont minden okoshangszóróval együtt tud majd működni és biztosítani fogja a különböző brit akcentusok és dialektusok tökéletes felismerését.

Összecsatlakozik az Internet Hungary a kábeltévések találkozójával Az idén már 20. alkalommal megrendezendő Internet Hungary helyszínén, az internetes konferenciát megelőzően kerül sor Siófokon, a konferenciának is helyet biztosító szállodában a kábeltévés szakma találkozójára. A két szakmai rendezvény össze is fogott egymással. Hogy a tartalomszolgáltatás és az ezek fogyasztásához szükséges kábeles és mobil kommunikációs csatornák egyre inkább összekapcsolódnak, azt jól mutatja, hogy a legnagyobb kábeles cégek is jelen vannak ma már a mobil piacon: a Telekom évtizedek óta, de a DIGI is idén indított mobilszolgáltatást, a Vodafone pedig ugyancsak idén vásárolta meg a UPC-t.

 

HUMAN

A toborzás legfőbb bűnei Mindenki a legjobb szakembereket akarja a céghez vonzani, majd megtartani. Ám van egy apró bökkenő. A legjobbak nem csak a mi ajánlatunkra várnak. Éppen ezért a toborzáson nagyobb hangsúly van, mint valaha. A recruitment folyamat nem a megfelelő jelölt megtalálásánál kezdődik és nem az interjúnál ér véget. Ahhoz, hogy ezen a pályán zökkenőmentesen végigmehessünk,nem árt elkerülni a legfontosabb akadályokat.

Ez a tanév a nyelvtanulásról fog szólni A 2020-ban egyetemre felvételizőknek nincs kegyelem: ők már csak akkor futhatnak neki a felvételinek, ha van legalább egy középfokú nyelvvizsgájuk (B2 szintű) vagy ennek megfelelő oklevelük (emelt szintű nyelvi érettségi, külföldi érettségi, nyelvvizsga stb.). Erről az intézkedésről évek óta tart a vita, többször tüntettek is ellene. Egyrészről vitathatatlan, hogy egy diplomás embernek ma szüksége van idegen nyelvtudásra. A kormány azzal érvel, hogy az erről szóló szabályt már 2014-ben meghatározták, így a diákoknak összesen hat évet adtak a felkészülésre.

„Ha a Facebookon agresszív, trollkodó szülőnek lát, a gyerektől sem várhatunk mást” A „digitális étrendpiramis” elvei alapján érdemes eldöntenünk, mennyit és hogyan fogyasszunk a digitális tartalmak közül – tudtuk meg többek között Szondy Máté, digitális tudatossággal foglalkozó pszichológustól. Ez azt jelenti, hogy megpróbálom csökkenteni a zavaró, negatív hatású digitális tevékenységeket, miközben teret adok az építő, kreatív, gazdagító aktivitásoknak. A tudatosság része az is, hogy ennek megfelelően alakítjuk a szokásainkat.

Durva különbség van a férfiak és a nők fizetése között, és emiatt rosszabbul működnek a cégek És ez a versenyképesség rovására megy. Íme a The Emerging Payments Association(EPA) erről szóló kutatása. A kutatásban 176 embert kérdeztek, az alanyok háromnegyede nő volt, nekik a 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a nemi alapú diszkrimináció elfogadhatatlanul magas. A megkérdezett férfiaknak csak a 38 százaléka van ezen a véleményen. Az alanyok fele szerint az elfogultság miatt nehezebben építenek karriert a nők, rosszabb fizetést és kevesebb felelősséget kapnak.

Becsöngettek: 5 egyszerű tipp a stresszmentes tanévkezdéshez Az iskolakezdéssel járó feszültség nem egyszer komolyan megviseli a gyerekeket, és persze bennünket, szülőket is. A stresszhatás ilyenkor akár kínzó, kellemetlen testi tünetekben is megnyilvánulhat, legyünk akár kis-, vagy nagyobb iskolások, egyetemisták, szülők vagy pedagógusok. Ám néhány egyszerű tanácsot megfogadva könnyen átlendülhetünk a becsengetéssel járó krízisen.

Információ, adat, technológia - mitől válhat az emberiség igazán boldoggá? Az emberiség korszakhatárhoz érkezett, hiszen az emberi agy már nem képes olyan ütemben fejlődni, ahogyan az ember által létrehozott technológia, ez pedig számos filozófiai, morális és társadalmi kérdést vet föl, amikre rövid időn belül válaszokat is kell adni. Miközben egész generációk váltak frusztrálttá a hihetetlen mennyiségű információ és inger, illetve a rájuk kényszerített elvárások miatt, addig megvan a lehetőség arra is, hogy az ember ne váljon az adat rabszolgájává, élete ne a technológiával való versenyzéssel, hanem az emberi lét megőrzésével és saját boldogságának megtalálásával teljen.

Tiltólista az önéletrajz önjellemzés rovatához Az önjellemzés kritikus pontja az önéletrajznak, mert amíg a tények leírásához - mint előző munkahelyek, feladatok, felelősségi körök, tanulmányok - nem kell túl nagy bátorság, hiszen adottak, addig a készségek, az önjellemzés, az a felfogás, hogy olyan önéletrajzot írjunk, amivel nekünk tetsző állásokat találunk majd meg, kissé nehézkesebb… Az általam sokat szidott sablonokhoz nyúlnak az álláskeresők, gondolván, azokat ehhez értő emberek írták. Sokat nem tévednek, a minták többségét valóban HR-esek, munkáltatói szemmel írták meg, ezért szerepelnek benne olyan szempontok, amik a munkavállalóknak nem jók, de a munkáltatók szeretik látni.

Egyre kevésbé félnek felmondani munkahelyükön a dolgozók A magyar munkavállalók 77 százaléka minimum öt évre biztosnak látja a pozícióját a munkahelyén, 82 százalék véli úgy, hogy a cég, amelynél dolgozik öt év múlva is működni fog a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián közös munkaerőpiaci kutatása szerint. Az 1200 ember megkérdezésén alapuló, reprezentatív felmérés 2019. júniusi adatai alapján képzett BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Index 70 pont lett, 2018 hasonló időszakához képest egy, az előző negyedévhez képest két ponttal nőtt. 

Miért léptem ki a Facebookról? Megéri-e az adatbiztonságért eltávolodni a social mediatól? Igy is teljes része lehetsz a Y generációnak, mint szociális réteg? Milyen áldozatokkat jár, hogy nem tudod követni instan a celebeket, influencereket és megosztani magadról a dolgokat a barátaiddal? Hol a felelősség a cégek részéről, amikor olyan monopol helyzetben lévő óriásokról beszélünk, mint a Facebook/Instagram vagy Google? Hiszen, ha szeretnél kapcsolatot tartani az ismerőseiddel, akkor jó eséllyel az emberek többsége ezt a platformot fogja használni, így a döntés nem könnyű. Tegyük fel, hogy elutasítasz minden olyan szolgáltatatót, akik felhasználják az adataidat.

Egyre népszerűbb az iskolákban a pénzügyi nevelés Egyre népszerűbb az iskolákban a pénzügyi nevelés Tavaly 1500 iskolában 200 ezer diák tanulhatott pénzügyi ismereteket a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi-gazdasági kiadványaiból. A tankönyvrendelések adatai alapján egyre több iskola érdeklődik a pénzügyi neveléshez kapcsolódó tankönyvek iránt - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az előző tanévben 1500 iskolában 200 ezer diák tanulhatott pénzügyi ismereteket a Pénziránytű Alapítvány pénzügyi-gazdasági kiadványaiból, a hétfőn kezdődő tanévre pedig további 68 ezer példányt rendeltek az iskolák.

Az év toborzó eseménye Ismét Future of Recruitment konferencia. Immár 6. éve a toborzó és HR szakma legjelentősebb szakmai eseménye ez, amely idén a klasszikus és diszruptív toborzási módszereket járja körbe esettanulmányokkal, beszélgetésekkel és workshopokkal. Minden toborzó saját bőrén tapasztalja, hogy a megváltozott munkaerőpiaci környezet az eddig megszokott folyamatok újragondolását teszi szükségessé. A munkaerő megszerzéséhez nem elég a klasszikus módszereket használni, teljesen formabontó megoldásokat kell találni.