ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 09/02: Üzleti étkezések etikettje

TECHNOLOGY

130 amerikai cég kerülné ki a Huawei elleni embargót A Huawei nemrég kapott további 90 napos haladékot az amerikai kereskedelmi minisztériumtól, így továbbra sem hatályos ellene az a bojkott, amely a Donald Trump amerikai elnök által rendeletben kihirdetett nemzeti távközlési vészhelyzeten alapul. Az embargó enyhítése mellett korábban az Intel, a Qualcomm és a Xilinx is lobbizott az amerikai kormánynál, míg most kiderült, hogy több mint 130 amerikai társaság kért különleges licencet az amerikai kereskedelmi szaktárcától azért, hogy továbbra is üzleti viszonyt tarthasson fenn a kínai vállalattal.

Új vállalati funkciókat kap a Facebook Messenger Több új, vállalati funkcióval frissül a Facebook Messenger - a vállalat F8 konferenciáján is belengetett újításokattöbb lépcsőben kezdi el kiadni ügyfelei számára. A frissítés a vállalati felhasználóknak és fejlesztőknek is tartogat újdonságokat, illetve a felhasználók számára a különböző cégek felfedezését is egyszerűbbé teszi. A közösségi óriás blogposztja szerint a napokban elérhetővé válik többek között a Messenger Lead Generation funkciója.

Magyar fejlesztésű blockchainrendszert vezet be Svájc legnagyobb kereskedelmi lánca A legnagyobb svájci kereskedelmi hálózat, a Migros bevezette a TE-FOOD blockchain alapú nyomonkövetési rendszerét a friss gyümölcs és zöldség ellátási láncaira. A bevezetett rendszer hazai fejlesztők munkája, amelyet már a francia és olasz Auchan szupermarketek is használnak, valamint néhány hónapja Délkelet-Ázsia egyik legnagyobb tejtermék-gyártója, a Vinamilk is bevezetett.

A fintech áttörések ellenére az ügyfelek még mindig a bankfiókban kérnek tanácsot A kelet-közép-európai ügyfelek mindinkább a digitális szolgáltatásokat veszik igénybe, de továbbra is rendszeresen keresik fel a bankfiókokat, hogy a tanácsadókkal személyesen beszéljenek – a „digitális és fiók” megközelítés a jelek szerint általánossá vált a térségben. Az IMAS International az Erste Csoport számára végzett felmérése szerint egy év alatt tízből több mint kilenc ügyfél gyakrabban látogat el bankfiókba, mint az orvoshoz.

Küzdenek a hazai kkv-k a digitalizációval A legtöbb magyar vállalkozásnál nincsenek tisztában a saját folyamataik hatékonyságával, ha pedig esetleg szeretnék átlátni azt, hogy hányadán állnak", legtöbbször a kesze-kusza Excel-táblákból igyekeznek tájékozódni. Holott igény az lenne arra, hogy a digitális útra lépjenek, de nem tudják hogyan tegyék meg az első lépést, addig viszont sokan gyakorlatilag érzésből" viszik a cégeiket. Egyebek mellett ez derül ki a Cégmenedzser kutatásából, amelyet kétezer magyar kkv részvételével készítettek.

Átadták az Év Informatikai Vezetője díjat A hagyományokhoz híven idén is a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) éves konferenciáján, az INFOhajón adták át az Év Informatikai Vezetője díjat, valamint a 35 év alatti informatikai vezetők számára 2016-ban alapított Braun Péter-díjat. Idén már nem csak CIO-k pályázhattak a díjra. A hazai szakmai szervezetek és a szaksajtó képviselőiből felkért zsűri javaslatára idén a VISZ elnöksége Lendvay Lászlónak, a Libri Bookline informatikai vezetőjének ítélte a díjat.

Elon Musk szerint a jövő olyan lesz, mint a Mátrix, sőt lehet, hogy már abban élünk A sanghaji Mesterséges Intelligencia Világkonferencián a világ 21. és 40. leggazdagabb embere vitatkozott az AI jövőjéről. Musk az emberi lét korlátairól, a gépek fölényéről és az emberiség űrbeli jövőjéről mesélt, míg az Alibaba vezére arról, hogy a gépek sosem érik el az ember tökéletességét, és különben is, az embereknek a Földön van a helyük. Gyakorlatilag csak egy kérdésben értettek egyet: abban, hogy a bolygó nincs felkészülve arra a népességrobbanásra, amit a jelenlegi születési ráták jósolnak.

A jövő hangjAI: mesterséges intelligencia mindenhol Számos különböző iparágban tökéletesítik a termékeket és szolgáltatásokat ilyen technológiák segítségével, az autógyártástól kezdve az energetikáig. A SUSE szakértői szerint az AI még több üzleti lehetőséget tartogat a közeljövőre, mivel az ilyen eszközök kiszolgálásához szükséges, nagy teljesítményű infrastruktúra ma már viszonylag egyszeren elérhető és kiépíthető a vállalatok számára.

Még a nagy olajvállalatoknak is sok, amennyire a Trump-kormány lazítja a környezetvédelmi előírásokat Még több súlyosan üvegházhatású gáz kerülhet a levegőbe Trump-kormányzat egyik meglepő új terve miatt, ráadásul anélkül, hogy bármit is meggyújtanának, elégetnének az amerikaiak. Az amerikai környezetvédelmi minisztérium (EPA) ugyanis csütörtökön bejelentette, hogy lazítani fog egy olyan szabályozáson, ami a földgáz lehetséges szivárgását korlátozta annak kitermelése és szállítása során. 

Feltörték a Twitter vezetőjének Twitter-fiókját Meghekkelték a Twitter társalapítója és elnök–vezérigazgatója, Jack Dorsey Twitter-fiókját. Dorsey több mint négymilliónyi követője pénteken este negyedórán keresztül durva, sértő és rasszista bejegyzések halmazát olvashatta. Az egyik bejegyzés arról szólt, hogy a mikroblog-szolgáltató kaliforniai központjában bombát helyeztek el. Negyedóra elteltével sikerült megszabadítani a fiókot a magát Kuncogó Különítménynek (Chuckling Squad) nevező hekker-csoporttól.

 

HUMAN

Business a fehér asztalnál Az üzleti élet szereplői a világ bármely táján szívesen látják vendégül a partnereiket egy-egy közös étkezésre. A vendéglátónak azonban illik jól felkészülnie feladatára és betartani az etikettet, mert egy ilyen alkalom sikere vagy éppen kudarca az üzleti kapcsolatra is komoly hatással lehet. Egy közös étkezés nemcsak hangulatosabb, mint egy tárgyalóban folytatott megbeszélés, de a tudományos vizsgálatok szerint ilyenkor sokkal nyitottabbak is vagyunk a másik félre.

Mi lenne velünk internet nélkül? Lehet internet nélkül élni? Lehet, de minek – gondolhatnánk több éves-évtizedes internet használati tapasztalattal a hátunk mögött. Az internet azonban sokkal több, mint a munka közben küldött pár e-mail, vagy a szórakozásképpen átpörgetett híroldalak böngészése, esetleg egy kis online filmnézés, vagy a közösségi médiára megosztott képeink. Az internet olyan infrastruktúra, ami észrevétlenül a civilizációnk alap szövetévé vált – tudnánk nélküle élni, de sokkal nehezebb lenne, mint elsőre gondolnánk. 

Vallottak a nők: elfogadhatatlanul keveset keresnek a férfiakhoz képest Az Emerging Payments Association (EPA) a fizetési iparágban dolgozókat kérdezte a nemek közötti egyenlőtlenségek fennállásáról. A női válaszadók 77,5%-a szerint a nemek közötti egyenlőtlenség elfogadhatatlanul magas, de ezzel a férfi válaszadók csupán 38%-a értett egyet. A megkérdezettek több mint fele vallotta azt, hogy személyesen már áldozatává vált nemi alapú diszkriminációnak, közülük sokan vélik úgy, hogy ez az elfogultság" jelentősen és negatív irányba befolyásolta a fizetésüket, kötelezettségeiket és lehetőségeiket az előléptetésre.

Kara Ákos és Weingartner Balázs távoznak az ITM államtitkári székéből Péntek éjjel a Magyar Közlönyben rövid hír keretében jelent meg, hogy – a miniszterelnök javaslatára – Kara Ákost, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát és Weingartner Balázst, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárát e megbízatása alól Áder János köztársasági elnök 2019. augusztus 31-ei hatállyal felmentette.

A nyelvi coach támogatást ad a nyelvtanulásban és a munkában is Kinek érdemes a nyelvi coaching módszerével idegen nyelvet tanulni (és kinek nem)? 3 + 3 alaphelyzet, amelyben hasznos lehet a nyelvi coach segítsége, és ahol nem. Szepessy Deborah nyelvi coach szerint a módszer sikere több tényezőn múlik, és nem mindenkinél működik. A coaching módszere a nyelvtanításban még kevésbé elterjedt Magyarországon, hatásossága viszont sok helyzetben sokszorosa a hagyományos frontális nyelvtanításnak. A módszer sikere több tényezőn múlik, és nem mindenkinél működik.

7+1 tanács pénzről és befektetésről a ma 89 éves Warren Buffettől Ne vásárolj hitelből, ne az árfolyammal, hanem a cég termékeivel törődj, a cégvezetőket a munkájukért, és ne a részvényárfolyam alakulásáért jutalmazd – néhány gondolat a világ egyik legismertebb és legsikeresebb befektetőjétől. Lajhártempóban hoz döntéseket, de azért le tud csapni az egyszeri lehetőségekre is. Az elmúlt 50 évben évi átlag 20%-os hozamot ért el, és évtizedek óta minden évben el is mondja, mit csinált, hogyan és miért. Nem lehet nem odafigyelni rá.

Mindenki számára életbevágó a reziliencia, de mi is az? A korábbi pszichológiai gondolkodással szakítva a szakemberek mostanában nem azt a kérdést teszik fel, hogy miként vezetnek rendellenes lelki működéshez a traumák, hanem fordítva: a traumatikus körülmények ellenére miképp marad meg az egészséges lelki működés? És még az is kiderült, hogy a lelki ellenálló képesség tréningezhető.

Mit kell tudnia egy irodának, ahol minden generáció jól érzi magát? A jó munkamorál elengedhetetlen része, hogy az egyes generációk ne csak a feladataikkal kapcsolatos szituációkban kommunikáljanak. Ezt segítheti például egy olyan tér, ahol a munkatársak kényelmesen elbeszélgethetnek egymással. Ez lehet kávézó, nappalinak berendezett iroda, a dolgozók által elnevezett és berendezett terület, vagy akár komfortosan kialakított étkező is. Füzi Anita közösségiiroda-szakértő szerint a komfortérzet növelésével párhuzamosan növekszik a személyes jóllét – ezen keresztül pedig a hatékonyság és a kreativitás is.

Az álláshirdetések piacán is ki kell lépni a komfortzónából A cégeknek mindent be kell vetniük, és kreatív felhívásokkal kell megkülönböztetniük magukat, hogy a munkavállalók őket válasszák. A cégeknek mindent be kell vetniük, és kreatív felhívásokkal kell megkülönböztetniük magukat, hogy a munkavállalók őket válasszák. „A legtöbb bevételt a fizetős kategóriáink közül az álláskategória hozza a Jófogáson” – mondta Palocsay Géza, az Adevinta Classified Media Hungary Kft. ügyvezetője. A cég tulajdonában van a Jófogás és a Használtautó.hu oldal is.

Visszafelé sült el a Facebook gyerekeknek szánt üzenetküldője Most már hivatalosan is beismerte a Facebook, hogy komoly hiba csúszott a gyerekek védelmére szabott messenger-applikációjába, a Messenger Kids-be. Az alkalmazás, aminek az lett volna a célja, hogy a gyerekek csak saját korukbeliekkel tudják felvenni a kapcsolatot, durva biztonsági hibával rendelkezett, ami a felnőtt felhasználókat is beengedte a felületre. A beismerés pár héttel azután érkezett, hogy két USA-beli szenátor aggályokat fejezett ki a Messenger Kidsszel kapcsolatban. 

Felmondott a munkahelyén, két hónapja önkéntesként szemetet szed a Tisza-tavon A 32 éves Párdy Bence, miután az I. Tisza-tavi PET Kupán megtapasztalta, hogy milyen hihetetlen mennyiségű szemét van a tó nádasaiban és az ártérben, felmondott az étteremben, ahol pincérként dolgozott. Július 1-én leköltözött a tó mellé szemetet szedni, hogy tegyen valamit, hogy ne csak elvegyen a természettől, hanem vissza is adjon valamit. A fiatal férfi azóta a helyi környezetvédők hőse lett, két hónap alatt több mint 266 zsák szemetet gyűjtött össze egyedül. A PET Kupások gyűjtést indítottak neki, hogy minél tovább folytatni tudja a munkát.