ITB Today

ITB_today_580px_1.jpg
Forrás: ITB

ITB Today 08/26: A ninja, a wizard és a geek

TECHNOLOGY

Az Apple keményen odacsap a reklámozóknak A felhasználókat reklámozási célból követő különböző technikáknak üzent hadat az Apple. A techóriás már korábban is ismert volt arról, hogy mérsékelten rajong a nyomkövetőkként számon tartott eljárásokért, most ráadásul még jogosabbnak tűnik a felháborodása, mivel kifejezetten olyan módszereket vett célba, melyeket eredetileg éppen az Apple szabályainak a kijátszására fejlesztettek ki.

A hot dog és a csontnyomtatás A Kínai Tudományos Akadémia Sanghaji Kerámiaintézetének (SICCAS) kutatói sejtváz-gyártásra használható nyomtatóanyagot fejlesztettek. A nyomtatóanyag és a felhasználási terület önmagában is érdekes, a szenzációt azonban más jelenti. A tudósokat ugyanis egészen szokatlan, bionyomtatással kapcsolatban soha nem emlegetett forrás, a hot dog szerkezete ihlette meg… A népszerű kaja bucival és virslivel juttat minket energiához és tápanyagokhoz. A kutatók rájöttek, hogy szerkezete mintául szolgálhat bioanyagok létrehozásához.

Itt az úttörő EU-pályázat a magyar kkv-knak! Megjelent egy úttörőnek számító uniós pályázat társadalmi egyeztetése a hivatalos pályázati oldalon, amely egyébként arculatában teljesen megújult. Közzétették ugyanis a feltételesen visszatérítendő támogatási formát kínáló felhívás tervezetét, amely a "Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai modernizációjának támogatása" címet viseli és GINOP-1.2.10-19 a kódszáma, az észrevételeket pedig 2019. szeptember 2-ig várják a kiírók.

Elektronikus kommunikációs szolgáltatás lett a Skype A Microsoft kénytelen volt a holland távközlési hatóságnál elektronikus telekommunikációs szolgáltatásként bejegyeztetni a Skype-ot. A lépés következményeként a Skype a jövőben az európai távközlési hivatalok illetékességébe tartozik, a redmondi konszern egyébként eredetileg pont ezt akarta elkerülni. A besorolás többek között azt jelenti, hogy a Microsoft köteles jelenteni az adatvédelmi jogsértéseket, szükség esetén biztosítani a hatóságok számára a Skype lehallgatását és a 112-es hívószámnak is állandóan elérhetőnek kell lennie. 

Sok pénz van az 5G-ben Egyre nehezebb úgy megnyitni egy lapot vagy fellépni az internetre, hogy ne jönne szembe valamilyen hír az ötödik generációs mobilhálózatokról (lám, ez is egy ilyen…). De ez nem véletlen, ha figyelembe vesszük, hogy a Gartner elemzése szerint világszinten az 5G-hez szükséges hálózati elemek piaca 2020-ra 4,2 milliárd dollárosra duzzad. A tavaly évhez képest közel hétszeres növekedés mögött az áll, hogy a mobilszolgáltatók a következő időszakban kezdik csak el igazán felpörgetni az ehhez szükséges hálózati infrastruktúra kiépítését.

Robotboltot fejleszt a Wirecard Több versenyző is bejelentkezett a jövő automat boltjának megalkotására. Ahhoz képest, hogy az Amazon Go boltok alig több, mint egy éve üzemelnek, a versenytársak is rámozdultak a fejlesztésre. Most épp a Wirecard mutatott be egy eladó nélkül, kamerákkal és szenzorokkal felszerelt boltot. A lehetséges partnerek nevét ugyan nem árulta el a cég, arról viszont nyilatkozott, hogy több üzletlánccal is tárgyalásban van. Mivel a technológiát lényegében white label modellben fogják árusítani, a megvalósítás partnerenként is eltérhet. 

Átrendezheti az autóipart, amire a Volkswagen készülhet A német Manager Magazin a vállalathoz közel álló forrásokból úgy értesült, hogy a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess részesedést szerezne a Teslában. A vezérigazgató szerint a Tesla jól kiegészítené a Volkswagent, például az önvezető autózásban vagy az akkumulátorgyártásban. A Menedzser Magazin cikke arról is beszámol, hogy Diessrendszeresen találkozik a Tesla vezérigazgatójával, Elon Muskkal, és - állítólag - az amerikai villanyautó gyártó nyitott lenne az együttműködésre.

A Huawei a végsőkig ragaszkodik az Androidhoz A Huawei a későbbiekben is igényt tartana az Android operációs rendszer használatára azok után is, hogy az Egyesült Államok feketelistájáról még mindig nem távolították el a vállalatot. Vincent Jang alelnök egy New York-i eseményen beszélt arról, hogy a vállalat tervei közt egyelőre nem szerepel, hogy a hónap elején leleplezett Harmony OS (Kínában HongMeng) operációs rendszert futtató okostelefont adjanak ki. 

Nem mennek jól a nyomtatók, távozik a HP vezérigazgatója Csaknem négy év után távozik a HP Inc. vezérigazgatói pozíciójából Dion Weisler, jelentette be a társaság tegnap délután. A cég ezzel párhuzamosan az előzetes elemzői várakozásokhoz képest gyengébb harmadik negyedéves jelentett és további romló tendenciát jelzett előre, ennek azonban a hivatalos közlemény szerint nincs köze Weisler távozásához, aki magánéleti okokra hivatkozva hagyja ott a céget.

Sikeres gazdasági növekedéshez az agrárgazdaság fejlesztése elengedhetetlen A magyar gazdaság jól teljesít, ebben a mezőgazdaságnak és az élelmiszergazdaságnak is nagy szerepe van, a sikeres gazdasági növekedéshez fejlesztésük elengedhetetlen - mondta Kis Miklós Zsolt, a vidékfejlesztésért felelős államtitkár Kecskeméten a XX. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórumon. A rendezvényt az Agrárminisztérium Vidékfejlesztésért felelős államtitkársága támogatásával és fővédnökségével az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezte a 85. Hírös Hét Fesztivál keretében.


Szeptemberi Club: Bányásszunk folyamatot! Annyi mindent bányászunk már: nemcsak szenet és olajat, hanem újabban adatot és bitcoint is. Miért ne bányászhatnánk a folyama-tainkban is? Különösen, hogy azzal talán nagyobb értéket is teremtünk, mintha kriptovaluta után kutatnánk a kibertér mélyén. A szeptemberi ITB Clubon Lengyel Csaba, a Vialto Consulting ügyvezetője és Gál Gergely senior data scientist nyújtanak betekintést a folyamatbányászat gyakorlati alkalmazásának rejtelmeibe.

Időpont: 2019. szeptember 10., 9:00–11:00
Helyszín: KIOSK (Budapest, Március 15. tér 4.)

 

HUMAN

Zsigerig hatoló buzzwordök a toborzás szolgálatában A hívószavak kifejezetten fontosak, ha ez ember a tökéletes munkaerőt igyekszik megszólítani a piacon jelenlévő több száz, netán több ezer jelölt közül. Ekkor jönnek jól az iskolapadban elsajátított képzettársítások és a hozzájuk kapcsolódó gondolatfoszlányok, amelyek ügyes használatával azonnal meg lehet érinteni a potenciális kolléga szívét. Nehéz újat mutatni az álláshirdetésekben, tekintve, hogy évtizedeken át hasonló sablonok mentén épültek fel, és kondicionálták ugyan arra a jelentkezőket. 

Nem csak a hülyék osztják meg a hülyeséget A dezinformációt tanulmányozó Whitney Phillips, a Syracause Egyetem professzora szerint viszont a hoaxok továbbosztása nem feltétlen jelenti azt, hogy a felhasználó buta lenne. Az ilyen típusú hoaxok terjedésének okát abban a folyamatban kell keresni, hogy az emberek miként dolgozzák fel a meggyőződéseiknek és világnézetüknek megfelelő, vagy éppen ellentmondó információkat. Az emberek nem cselekednek mindig logikusan, ha egy új információval szembesülnek, döntéseiket sokszor az is meghatározza, mennyire érinti őket érzékenyen az üzenet.

Borsi Flóra: A művészvilágban annyit ér a képed, amennyiért megveszik Borsi Flóra neve kevésbé ismert itthon, noha a fiatal magyar lány munkájával már évekkel ezelőtt felhívta magára a figyelmet többek között a Photoshop fejeseinél is. Fotós, grafikus modell és pr-es egyszemélyben, ráadásul a szó szoros értelmében nehéz utolérni – Los Angelest és Hongkongot követően Budapesten töltött néhány hetet, a kávéja mellé kólát kért, három napja nem aludt.

Szabad leszel, de magányos is – Ilyen az élet digitális nomádként Milyen árat kell fizetnünk azért, ha szeretnénk a magunk uraiként ott, és akkor dolgozni, ahol és amikor csak akarunk? Valóban megéri digitális nomád életmódra váltani? És mit szólnak ehhez a munkaadók? Külföldön és Magyarországon élő, kezdő és tapasztalt digitális nomádok meséltek küzdésről és felemelő tapasztalatokról.

Megkezdődött a 45. WorldSkills fiatal szakmunkások versenye A WorldSkills versenyen 22 szakmában 24 fiatal szakmunkás indul magyar színekben. Megkezdődött a világ fiatal szakmunkásainak versenye, a 45. WorldSkills rendezvény Kazanyban csütörtökön. A szakmák olimpiájának is nevezett rendezvényen az idén mintegy 56 szakmában 1300 fiatal szakmunkás versenyez 63 országból, régióból augusztus 23-26. között a Kazany Expo nemzetközi vásárközpontban, az eredményt a zárónapon, augusztus 27-én hirdetik ki.

Közösségépítés a közösségi médián kívül – ez a Mighty Networks A közösségi média olyan terep, ahol csak a változás állandó. Trendek jönnek és mennek, az egykor márkaépítési aranybányának számító Facebook nemfizetett eszközeinek jelentősége csökken, miközben hirdetési bevételei rendre évi 10-20 százalékkal haladják meg az előző évit. De mit tehetnek és hová fordulhatnak azok a cégek, amelyek közösséget építenének közönség helyett, és nem elégszenek meg a kék univerzum 3-6 százalék közötti organikus elérésével? Hová tart a social media és mekkora lehet az alternatív csatornák és az újfajta csoportok szerepe?

Kik lesznek hazánk új női vezetői? Magyarországnak minél több jól képzett, talpraesett női vezetőre van szüksége, akik képesek megállni a helyüket itthon és a nemzetközi életben egyaránt. E célból indul el a Mathias Corvinus Collegium Női Közéleti Vezetőképző programjának második évfolyama is. Az MCC szervezésében, 2018-ban létrejött képzést meghirdetése óta élénk érdeklődés kíséri. Szabó Katalin, a képzés vezetője elmondta, a korábbi év tapasztalatai egyértelműen megmutatták mekkora az igény egy ilyen programra a munkaerőpiacra éppen belépni készülő vagy akár a néhány éves tapasztalattal már bírók körében.

A különbség nem probléma, hanem lehetőség A munkahelyeken megjelenő generációs különbségek egyre nagyobb figyelmet kapnak a szervezetpszichológiában, mégis hajlamosak vagyunk lehetőség helyett problémaként tekinteni rájuk. A hosszú távon jól működő csapatok építéséhez elsősorban perspektívaváltásra van szükség. A multigenerációs csapatok vezetése sokszor nehezen látható kihívásokat rejt magában. Bár logikusnak tűnő lépés lenne rögtön praktikus eszközökért kiáltani, a munka érdemi része mégis a nézőpontváltás. Olyan vezetőre van szükség, aki látja a felbecsülhetetlen erőt a multigenerációs csapatokban.

Vezetőváltás az MFB-nél és a Hiventuresnél Kisgergely Kornélt, az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures volt vezérigazgatóját bízták meg a Magyar Fejlesztési Bank pénzügyi divíziójának vezetésével. A kockázati tőkealap-kezelő új vezetője pedig Katona Bence, a társaság korábbi vezérigazgató-helyettese lett, míg a korábban az MFB-nél is dolgozó Mikesy Álmos a Hiventures vezérigazgató-helyetteseként dolgozik a továbbiakban.

A Diákhitel Központ kiemelt ügyként kezeli a fiatalok pénzügyi edukációját Nagyon fontos a diákok pénzügyi tudatosságra nevelése, ez az egyik fő célja a Diákhitel Központ Zrt.-nek – hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában a társaság vezérigazgatója. Magyar Péter az októberben bevezetésre kerülő nyelvtanulási diákhitelről is beszélt a műsorban, ahogyan arról is, hogy a társaság és a termékek névváltoztatása is cél lehet.