Oktatás

Veszpremiegyetem.jpg
Forrás: mapio.hu
További egyetemek kapcsolódnak be

Veszprémben és Gödöllőn is megalakul a Területi Innovációs Platform

Hamarosan Veszprémben és Gödöllőn is megalakul a TIP. Az NKFIH és az egyetemek vezetői február 11-én a Pannon Egyetemen, február 12-én pedig a Szent István Egyetemen látják el kézjegyükkel az alapító nyilatkozatot. Az előadásokkal, kerekasztal-beszélgetéssel és szakmai mini kiállítással egybekötött rendezvények minden érdeklődő számára nyilvánosak, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

 

A megújuló hazai innovációs ökoszisztéma jövőbeli teljesítménye és versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy a szereplők – szakpolitikusok, felsőoktatási és kutató intézmények, vállalkozások és szakmai szervezetek – kapcsolatai helyi szinten is megerősödjenek, az intelligens szakosodási stratégia mentén fokozva egy-egy térség innovációs képességét. A Területi Innovációs Platformok (TIP) kezdeményezése azt célozza, hogy az egyetemi tudásbázisokra épülve olyan térségi szerveződések jöjjenek létre országszerte, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.  
A NKFIH az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával – az egyetemi központokra építve és a térségi innovációs környezet meghatározó szereplőinek legfőbb erősségeire koncentrálva – olyan csomópontokat kíván létrehozni, amelyek új szemlélettel segítik elő az információáramlást, a tudástranszfert, az együttműködést és a szakmai kapcsolatépítést.

Még lehet regisztrálni a Pannon Egyetemen február 11-én, a Szent István Egyetemen pedig február 12-én tartandó rendezvényre a Területi Innovációs Platformok új helyszínein. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) szervezésében tavaly novemberben útjára indított kezdeményezés alapító nyilatkozatát eddig 5 vidéki és 11 budapesti egyetem írta alá, idén februártól pedig további felsőoktatási intézmények kapcsolódnak be a megkezdett munkába.

Az alapító nyilatkozatot eddig 5 vidéki és 11 budapesti egyetem írta alá, rajtuk kívül 5 országos szakmai szervezet és az innovációs ökoszisztéma számos helyi szereplője is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az eddigi rendezvényeken országszerte 6 helyszínen összesen mintegy 800 érdeklődő vett részt, zömük a helyszíni Mentimeter szavazásokon is aktívan véleményt nyilvánított az innovációs ökoszisztémát érintő kérdésekről.
Az NKFIH 2020 első negyedévében újabb helyszíneken folytatja a rendezvénysorozatot, hogy minél több intézményt és szervezetet vonjon be a térségi innovációs folyamatokba.