Menedzsment

dontes_2_nemeth_laszlo
Forrás: hmtvselfhelp.com
Hétindító gondolatok menedzsereknek

Ökölszabály a döntésekhez – avagy hibázz gyorsan?!

Fogadd el, hogy ebben a tökéletlen világban, amiben élsz, így is, úgy is lesznek hibás döntéseid! Ennek tudatában észszerű, ha legalább a gyorsaságot a saját oldaladra állítod! - Németh László coach, menedzsment tanácsadó és döntés specialista írása.

Megfontolásra ajánlom Colin Powell (amerikai politikus, tábornok) gondolatát: „Ne dönts, ha az információnak kevesebb, mint 40 százaléka van birtokodban, de ha több mint 70 százaléka áll rendelkezésre, már túl sokáig vártál!”

Sokan törekednek minden beszerezhető információt összegyűjteni döntéshozatalukat megelőzően abban a hitben, hogy ez jobb eredményre vezet. Saját üzleti- és magánéleti döntéseim, több száz megtartott döntéstámogató tréning és projekt tapasztalata alapján már nem érzem magaménak ezt a felfogást. Ma már úgy gondolom, hogy a legtöbb helyzetben az időnyereségben rejlő haszon felülmúlja az újabb és újabb információk hozzáadott értékét.


Javaslom kipróbálásra a 40/70 százalékos szabály alkalmazását! Aki most azt kérdezné tőlem, honnan lehet tudni, ha megvan a 40 százalék, annak azt válaszolnám: tedd félre a racionális agyadat, mert az üzenet lényege itt sem a számokban rejlik! Érezni fogod majd a helyzetben, mikor tudatosan elengeded a törekvést a maximumra.

Ha át szeretném fordítani a szabályt egy vitákra sarkalló mondássá, amiben hiszek, ezt mondanám: hibázz gyorsan!
Olcsóbb, mint hosszú-hosszú előkészítő folyamat után hibázni, és tanulságokkal is szolgál, ráadásul figyelmedet onnantól kezdve már egy új, valóban sikeres projektre összpontosíthatod.

Ha kíváncsi vagy többre is, látogasd meg Facebook-oldalamat: Németh László (Gordio) – SF Team és SF Brief Coach, Menedzsment Tanácsadó !


Döntéstámogatásért, döntési képességek fejlesztéséért ide írj!

www.dontes.hu