Menedzsment

BProf_Forum_e.jpg
Forrás: BME VIK
120 diákra már az első körben 84 cég jelentkezett

Már csak január 31-ig jelentkezhetnek az informatikushiánnyal küzdő cégek

Idén szeptemberben kezdik meg céges gyakorlati évüket azok az informatikus hallgatók, akik elsőként végeznek a BME új, hatszemeszteres alapképzésén. A szakot a bő tízezres informatikushiány hívta életre két évvel ezelőtt.

Az informatikushiányban szenvedő, vagy éppen utánpótlást kereső cégek 2020. január végéig még jelezhetik foglalkoztatási szándékukat. A végzős diákokra pedig már most kiemelkedő érdeklődés mutatkozik.

A vállalatok együttműködési szándékukat, azaz üzemmérnök-informatikus hallgatók foglalkoztatására vonatkozó igényüket 2020. január 31-ig elköteleződésmentesen jelezhetik itt. Kérdéseket pedig az ugyvezeto@schonherz.hu email-címen fogadják. Az úttörő együttműködésre kis- és középvállalatok ugyanúgy jelentkezhetnek, mint multinacionális piaci szereplők.


A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara a gazdaságot érzékenyen érintő informatikushiányra reagált egy új alapképzési szak, a „BProf üzemmérnök-informatikus képzés” 2018-as indításával, amely az ipari szféra igényeihez igazodva új, kevesebb elméleti és több gyakorlati jellegű kurzust tartalmaz. A hat féléves képzés során az ötödik szemeszter a „fél lábbal az iparban”, a hatodik a „szinte teljesen az iparban” elvet követi. Az első évfolyam több mint 120 hallgatója 2020 őszén a képzés kooperatív szakaszába lép, azaz magyarországi vállalatoknál töltik gyakorlati évüket.

A BME VIK a Schönherz Iskolaszövetkezettel kötött megállapodást vállalati partnerek szakmai gyakorlóhelyként való bevonásáról, ezzel biztosítva az erős elméleti alapokkal felvértezett diákok számára a közvetlen gyakorlati tapasztalat megszerzését, valamint előkészítve az azonnali munkába állást. A piacon szereplő cégek számára mindez egyben lehetőséget ad arra is, hogy – kölcsönös elégedettség esetén – a hallgató a végzése után a vállalatnál helyezkedjen el főállású munkavállalóként.

„Hogy mennyire égetően szükség van informatikusokra, talán jelzi az is, hogy a témában, azaz a 120 diák elhelyezésében tartott fórumunkon közel 100 döntéshozó jelent meg, 84 céget képviselve”, árulta el Baross Levente, a szakmai diákmunkákra szakosodott Schönherz Iskolaszövetkezet elnöke. Tapasztalata szerint hosszú évek óta és egyre inkább nő az igény az informatikusokra, 2019-ben náluk 37 százalékkal több partner igyekezett már diákként szert tenni ilyen képzettségű munkaerőre, mint az azt megelőző évben.