Menedzsment

agile_management.jpg
Forrás: ITB
Az agilis szervezet egyirányba mutató iránytűi

Az agile módszertan és a felső vezetés viszonya

Az agile gondolkodásmód sikeres bevezetéséhez egy szervezet mindhárom érintett csoportjának (menedzsment, delivery és üzleti oldal) képzésére szükség van – mondja Bodó Árpád Zsolt, a Sprint Consulting alapítója. A munkáltatók kompenzációs csomagjába épített agilis képzési rendszer ma már a munkavállalók szemében is komoly vonzerő.
Bodó Árpád Zsolt, Sprint Consulting
Bodó Árpád Zsolt, Sprint Consulting

– Amikor az agile módszerről beszélgetnek a szakmai konferenciák szünetében a témát felszínesen ismerők, gyakran a fejlesztők munkamódszerét értik ez alatt. Ez valóban így lenne?
– Nem kizárólag a fejlesztőkről kell szólnia az agilitásnak, sőt egy professzionális képzési program nem is velük kell, hogy kezdődjön. Ügyfeleink felső vezetőinek legnagyobb meglepetésére egy agilis transzformáció velük, a döntéshozók és beosztott vezetőik 2-3 napos képzésével indul. Természetesen ezt szorosan követi a delivery (fejlesztés, tesztelés) és az üzleti oldal képzése is. Majd ez a képzési folyamat differenciálódni kezd a különböző munkakörök mentén, ahogy az alábbi ábrán is látható.

Bodó Árpád Zsolt, Sprint Consulting
Bodó Árpád Zsolt, Sprint Consulting
 

– Tehát az a megoldás, hogy a felső vezetők döntéshozatal előtt elmennek egy nyílt agilis képzésre?
– Nem, mert nyílt képzésen egy vezető a valós, érzékeny vállalati problémáiról nem beszélhet, pedig a két nap végeredményeinek a következőknek kell lenniük: közös agilis nyelvezet, közös interpretáció és közös agilis perspektíva a jelenlegi problémákra. Magyarán, a képzés végére a teljes vállalati felső vezetés iránytűje egy irányba kell, hogy mutasson. Erre kizárólag egy in-house elvonulás a megoldás. Így kezdjük el megalapozni a teljes szervezeten belüli kollaborációt, amely az agilitás egyik fundamentuma.

– Sokat hallani az agilis menedzsmentről, fejlesztésekről. Minden cég számára alkalmas ez a népszerű módszer?
– Határozottan nem. Vannak cégek, munkakörnyezetek, projektek és helyzetek, amikor az agilis megközelítés nem megfelelő. Ez nem univerzális gyógyír, melyet mindig, minden vállalati problémánál alkalmazni lehet. Láttunk olyan vállalatokat is, ahol az agilis megközelítés erőltetése szó szerint az üzletág vagy a termék végét jelentette.

– Ön szerint mitől vált a Sprint Consulting Közép-Kelet Európa piacvezető agile tanácsadó és tréning cégévé?
 – A sikeres agilis bevezetéseinknek két oka van. Egyfelől a trénereink és tanácsadóink valós nagyvállalati agilis bevezetési projekteken szerzett sok éves tapasztalata. Ebből az empíriából fakadóan, ha nem látjuk, hogy az agilitás értéket nyújt, vagy azt, hogy a szervezet kész egy ilyen változásra, akkor lebeszéljük a döntéshozókat erről az útról. Ekkor abban tudunk segíteni, hogyan teremtsék meg a szükséges előfeltételeket. Ez a kilenc évnyi támogatás emelte a Sprint Consultingot jelenlegi pozíciójába.