Menedzsment

25_project_mgmt_420px
Forrás: -

Projektvezető más szerepben

Nem könnyű a projektmenedzserek helyzete: elvárásokkal, kockázatokkal kell szembenézniük.

 

A válság kitöréséig a cégek folyamatosan cserélték le erp-rendszereiket, pénzt és emberi erőforrást nem kímélve. Aztán jött a krízis, a piac is telítődni kezdett, s a projektek lassan elmaradoztak. Idén megváltozott a helyzet, tömegével érkeznek a felkérések a tanácsadókhoz bevezetés támogatására, s megváltozott a projektekhez, illetve a projektvezetőhöz való hozzáállás is – hangzott el a Magyar Projektmenedzsment Szövetség és a PMI Budapest közreműködésével szervezett teadélutánon.


Ha egy cég régebben bevezetett egy rendszert, új működési szerkezetet is célszerű volt kialakítani, s ehhez tanácsadóktól kért segítséget. A projektek több mint egy évig tartottak, és sok csalódás érte a vállalatokat. A 2000-es évek második felében elkezdték csiszolni a rendszereket, s most ha egy cég bevezetés mellett dönt, komoly erőforrásokat mozgósít, merthogy eredményeket kell felmutatni a tulajdonosoknak.

Jelenleg teljesen más szerepben és felelősséggel lép fel a projektvezető, s megváltoztak az elvárások is. Régen tág mozgástérrel és anyagi erőforrásokkal működtek, most nagyobb a kontroll, hogy a paramétereken belül teljesüljön a projekt. A nagyvállalatoknál előírásszerűen megy végbe a dolog, ám a közép- és kisvállalati piacot teljesen más jellemzi: az elvárás megvan, de a szemlélet nincs meg. Ebben a szegmensben nem sok fogalmuk van, mi a projektmenedzsment lényege.