Menedzsment

11_Pinter_Robert1_420
Forrás: -
Otthon a családoknál is

Emberközpontú vezetéssel

A családias hangulatú cégben hisz Pintér Róbert. Az egyszervolt.hu portált működtető 4Kids ügyvezetője olyan munkahelyeket szeret létrehozni, ahol a dolgozók jól érzik magukat.

Pintér Róbert, 4Kids
Pintér Róbert, 4Kids
– Vissza tud emlékezni, mi volt a legfontosabb motivációja, amikor először munkába állt?

– Az első igazi munkahelyem már a saját cégem volt. Társaimnak és nekem is az volt a legfontosabb, hogy valami értékes és érdekes dolgot csináljunk az akkor alakuló piacon.

– Mennyire könnyű a motiváció, amikor az ember a saját maga főnöke?

– Ilyenkor az ember saját maga rabszolgája, valószínűleg többet dolgozik, mint alkalmazottként bármikor is tenné. Persze a jól elvégzett munka önmagában hordja a jutalmát.

– Melyik munkahelyén tudott a legjobb légkörben dolgozni? Miben tért el az összes többitől?

– Ma is részt veszek első cégem vezetésében, de az időm nagy részét már a portál irányítása tölti ki. Mind a kettőnél igyekeztem családias hangulatú céget felépíteni, mert szerintem ott tud kreatívan dolgozni az ember, ahol jól is érzi magát.

– Ön szerint 2013-ban mivel lehet leginkább motiválni egy dolgozót?

– Ha a dolgozó jól érzi magát, az fontosabb lehet, mint az anyagiak. Az igazán jó szakembereket hosszabb távon csak az emberközpontú cégek tudják megtartani.

– Hisz Ön a rövid távon alkalmazott demotiváció sikerében?

– Sokkal inkább hiszek a pozitív motivációban. Ez lehet anyagi, de azért is dolgozhatunk keményen, hogy öt év múlva is álljon még a cég.

– Tud olyan területet említeni, ahol a túlzott csapatmunka már-már negatív hatású lehet?

– Nem tapasztaltam ilyesmit. Inkább azt, hogy ha jó csapat áll össze, annak jó hatása van a munkára.

– Mennyit változott a „lojalitás” Ön szerint az elmúlt 10–15 évben a dolgozók körében?

– Ma sokkal nehezebb elhelyezkedni, és ezt a dolgozók sem hagyják figyelmen kívül. De még akkor is nehezebben mozdulnak, ha adódik lehetőség. Kis emelésért nem hagyják ott az ismert, biztos jövőjűnek gondolt céget egy bizonytalan másikért.

– Mit gondol a generációs ütközésekről?

– Nálunk a munkatársak többsége egyívású, 15–20 éve az informatika világában élnek. Persze vannak nálunk fiatalabbak is, de ha ezt jól használjuk ki, akkor nem feszültség támad belőle, hanem lehetőség: a szükséges frissességet hozzák a cégbe és a munkába.

– A dolgozók magánéletét hermetikusan elzárják a munkától, vagy Önök törekednek arra, hogy a cég arra is pozitív hatással legyen?

– Jó, ha a főnök ismeri a beosztottak problémáit, és szükség esetén segít is. Egy kis cég csak akkor tud jól működni, ha a dolgozók magánélete rendben van.

– Mit emelne ki, miért érdemes egy meglévő vagy leendő dolgozónak Önöknél dolgoznia?

– Nagy szavak, de itt egyedülálló és társadalmi szinten is fontos, ráadásul kreatív munkát végezhet. Az egyszervolt.hu az összes kisgyerekes magyar családot eléri, ezért rangot ad az embernek, ha ennek a portálnak a fejlesztésében működhet közre. És még a társaság is jó.

– Ma, 2013-ban mi az Ön legfontosabb motivációja?

– Rendkívül motivált vagyok, hogy én találjam meg azokat az új eszközöket, platformokat, amelyekkel továbbra is mások előtt tudunk járni.