HR

michelangelo_giacco_vodafone_2
Forrás: Vodafone

Mindent megváltoztat a lenyűgöző technológiák kora

A digitális átalakulás hatásairól az üzleti életben és a magánszférában, a munkaerőpiac változásairól, valamint a mindenütt jelenlévő mesterséges intelligenciáról tartott előadást a Corvinus végzős diákjainak Michelangelo Giacco, a Vodafone Magyarország lakossági értékesítési és operációs vezérigazgató-helyettese, aki a témával kapcsolatban felmerülő kérdésekre is válaszolt.

Michelangelo Giacco, Vodafone Magyarország
Michelangelo Giacco, Vodafone Magyarország
– Milyen formában alakítja át a digitalizáció az üzleti élet világát?

– Azt gondolom, hogy lenyűgöző technológiák korában élünk. A technológia megváltoztatja a tervezési logikánkat, a munkákat, az életvitelünket, a magánéletünket, a teljes kommunikációt. Ennek a változásnak több trendjét láthatjuk már: ilyen például a személyre szabhatóság, ami mindenhol körülvesz minket, vagy az, hogy sohasem volt még ennyire egyszerű vásárolni valamit vagy lefoglalni egy utazást. Az együttműködés másokkal, a dokumentumok, ötletek és eszközök megosztása mára egy jóval nyitottabb társadalom ismertetőjegyévé vált. Azok a gépek, amelyek képesek a tanulásra, szinte észrevétlenül alakítják az életünket a munkahelyünkön és azon kívül is. Ezt hívják "mindenütt jelenlévő mesterséges intelligenciának": a gépek segítenek abban, hogy a legmegfelelőbb befektetési döntéseket hozzuk – például hirdetési szempontból –, de a munkán kívül is tanácsokkal látnak el akár arra vonatkozóan, milyen filmet nézzünk meg, vagy mikor induljunk el otthonról, hogy időben érkezzünk a repülőtérre. Döntéseinket is ma már sokkal több, különféle információ alapján hozzuk meg. Ezek a folyamatok pedig együttesen azt a hatást eredményezik, hogy egyre nagyobb hatalom kerül az egyének és a fogyasztók kezébe. Ebből következően a vállalatoknak egy egyszerű kötelezettségnek kell csak eleget tenniük: a digitalizációt úgy kell hasznosítaniuk, hogy azzal javítsák az ügyfelek életét.

– Milyen lehetőségek várják napjaink átalakuló, digitalizálódó világában azokat, akik belépnek a munkaerőpiacra?
– A változás mértéke minden területen óriási: az oktatástól az orvostudományig, a közlekedésen és az anyagtudományon át a robotikáig. Minden változás új lehetőségeket nyit meg, és egyben új kihívásokat is teremt. Azt gondolom, három lehetőség kínálkozik a munkaerőpiacra belépők számára. Az első a gondolkodásmód. Nemrégiben egy gazdasági egyetem diplomaosztóján tartottam beszédet, és legalább tíz olyan személyt tudtam megnevezni, aki nincs még 28 éves, de a szakmájában már általánosan elismert, legyen szó gépi tanulásról vagy üzenetküldésről, blockchain technológiáról vagy fizetési rendszerekről. A technológiai változások mértékének köszönhetően, a frissdiplomás egyetemistáknak minden lehetőségük megvan arra, hogy ambícióik által szakterületük elismert specialistájává váljanak. Ilyen attitűddel pedig nem létezik lehetetlen és számtalan lehetőség áll nyitva. A második lehetőség a saját vállalkozás indítása. A finanszírozási opciók bőségesek. A magas kezdeti befektetési költség már a múlté: a felhőszolgáltatások miatt nincs szükség nagy tőkére egy üzlet elindításához. Mindemellett alacsonyabbak az elosztási költségek is, hiszen széles közönséget lehet elérni egy webáruházon vagy egy Google keresésen keresztül. Emiatt azt gondolom, soha nem volt még ilyen könnyű vállalkozóvá válni. A harmadik lehetőség egy olyan vállalkozáshoz csatlakozni, amely új szemléletet hozó tehetségeket karol fel. Az ilyen vállalatok, köztük a Vodafone is, energikus fiatalokat keresnek, akik felgyorsíthatják a digitális átalakulást. Új módszereket használnak – például a fordított mentorálást, vagy az innovációs hubokat – arra, hogy megpróbálják bevonzani, bátorítani és önállóságra buzdítani az új munkavállalókat. Én például nagyon izgatott vagyok, amikor azt látom, hogy a csapat legfiatalabb tagjai megkérdőjelezik a játékszabályokat. Ez jelentősen felgyorsítja a működésünket és végső soron olyan vállalattá formál minket, amely felkészülten áll a jövő kihívásai elé.

– És milyen kihívásokkal néznek szembe?
– Az állandó, gyors ütemben változó környezet – egyesek szerint – negatívnak mondható következménye, hogy a szabályok folyamatosan átíródnak és a változás normává válik: a már rögzült üzleti modellek felborulása például állandó jelenség. Néhány ember emiatt félelmet, zavarodottságot, megilletődöttséget érezhet. Ebből következik, hogy az alkalmazkodóképesség kimagaslóan fontossá válik a munkahelyi sikerekhez, főleg, ha belegondolunk, hogy a szemünk láttára születnek olyan új munkakörök, amelyekre 10-15 évvel ezelőtt még csak nem is gondoltunk. A saját bevált receptem szerint az alkalmazkodóképesség legfontosabb hozzávalói az intellektuális kíváncsiság, a folyamatos tanulás és egy jó adag önbizalom megfűszerezve erős baráti és szakmai kapcsolatokkal, amelyek biztonsági hálóként szolgálhatnak a labilis időszakokban.

– Mit kell tennünk ahhoz, hogy a munkánk és az életük során sikeresek legyünk és maradjunk is?
 – Harminc évvel ezelőtt, amikor iskolába jártam, tudtam, hogy nagyon fontos a jó angoltudás, mert az kitárja a kapukat egy izgalmas karrier felé. Napjainkban azonban mások azok a kompetenciák, amelyekkel a diákok versenyelőnyhöz juthatnak: ilyen a kínai nyelvtudás, a kódolás, az adatelemzés vagy akár egy (elbukott) üzleti tevékenység megléte. Azt gondolom, a lenyűgöző technológiák korában az állandó tanulás kulcsfontosságú a sikerhez. Korunk szépsége, hogy a tudáshoz való hozzáférésnek már nincs akadálya: a TED Talks-tól a rengeteg különböző nyílt online kurzusig, a lehetőségek száma végtelen. A napi tanulás megléte pedig egyéni felelősség. A Vodafone-nál ezt felismerve várjuk azt a kollégáinktól, hogy legyen bennük intellektuális kíváncsiság, amely ösztönzi őket arra, hogy folyamatosan fejlődjenek. De természetesen számos más programmal is segítjük már a legfiatalabbak digitális kompetenciafejlesztését is, ilyen például a Digitális Iskola Program, a TelcoCamp vagy a Coding Camp.