work

31_Gonda_Gabor_4351r_420
Forrás: -
Csak a változás állandó

Reményteli időszak következhet

Gonda Gábor beszélt nekünk a cégÉt ért átalakításokról, azok eredményeiről, jelenről és jövőről, de mindemellett abba is betekintést nyerhettünk, milyen ember az „öltöny mögött” a HP Magyarország vezérigazgatója.

Gonda Gábor, HP Magyarország
Gonda Gábor, HP Magyarország
– Mesélne arról, hogyan sikerült a 2014-es év?

– Úgy vélem, az államigazgatási szektor a számukra legfontosabb teendőkkel volt elfoglalva, nem haladtak nagy sebességgel azok a projektek, amelyeket az informatikai társadalom epekedve várt. Másrészt a privát szektorban a legnagyobb cégek kivártak a nagy döntésekkel. Számos cégnél érzékelünk komoly konszolidációs elképzeléseket, de jellemzően még csak a tervezési fázisnál tartanak, a gyakorlati megvalósításban adósak vagyunk a nagy dolgokkal.

– Ha már szóba hozta a konszolidációt, az a HP-t sem kerülte el az elmúlt években…

– Néhány éve már, hogy összeolvadt a nyomtató üzletág és a pc- illetve laptop-divízió. Az eredmények alapján ez hazai és globális viszonylatban is jól sikerült. 2014-ben ez az üzletág volt a növekedés egyik motorja. De enterprise oldalon is történt néhány éve hasonló átalakítás. Szerintem ez is nagy lendületet adott a cégnek, de úgy látom, még van benne tartalék, vannak olyan átfedések, amelyeket még ki lehet használni.

– Azt mondja, várható még hasonló átalakítás a közeljövőben?

– Visszakérdeznék: mit gondol, a piac, amely körülvesz minket, az már a végleges piac volna? Feltehetően nem. A formációt mindig az dönti el, hogyan alakul körülöttünk a piac, illetve mi hogyan próbájuk meg azt alakítani. Nekünk az ügyfelek igényeihez kell igazodni, ebben bármikor benne van, hogy jöhet egy újabb átalakítás. Sosem lesz végleges állapot, és ez így van rendjén.

– Mit vár a 2015-ös évtől?

– A pénzügyi évünk októberben ér véget, addig már nagyon kevés idő van hátra. Ez egy felkészülési, előkészítési év. Úgy gondolom, inkább jövőre és a rá következő évben indulhatnak el komolyabb dolgok az államigazgatásban és a privát szektorban egyaránt. Feladat és tennivaló pedig addig rengeteg van, s úgy érzékeljük, ezekhez most a források is rendelkezésre állhatnak.

– Hosszú évek óta vezeti a magyarországi leányvállalatot. Mi motiválja ebben a munkában?

– Nagyrészt a belső motiváció mozgat, legfőképpen az alkotásvágy. Azt gondolom, a magyar piacon a HP sok területen élen jár, hatással van a piac alakulására. Szeretnék a céggel egyetemben ezen a piacon minél nagyobb dolgokat véghezvinni, maradandót alkotni.

– Mennyire nehéz összeegyeztetnie a munkát a magánélettel?

– Ez mindenkinek a maga nehéz döntése. Képesnek kell lenni egy határ meghúzására. Én igyekszem egy egészséges egyensúlyt kialakítani a kettő között.

– Mit csinál szívesen a szabadidejében?

– Sokat sportolok, nagyon szeretek például kosárlabdázni, és szívesen járok horgászni egy baráti körrel a hazai vizekre. Kedvelem a kozmológiát, van egy komoly teleszkópom, de azt már tényleg csak ritkán engedhetem meg magamnak, hogy órák hosszat kémleljem az eget. Mindemellett igyekszem minél több időt a családommal tölteni.