work

35_Maroy_Akos_3828r_420
Forrás: -
Nem könnyű az áthangolódás

Pilóta okosszemüvegben

A hazai és nemzetközi it-világ egyik sokoldalú szereplője Maróy Ákos. Programoz és feltalál, komplex biológiai rendszerek működését nem kevésbé komplex számítógépes és művészi nyelvre, vagy egyszerre mindkettőre fordítja le, esetleg 3d-ben kinyomtatja.

Maróy Ákos, EU Edge
Maróy Ákos, EU Edge
– Munkáiban számítástudomány, biológia és művészet évek óta kiegészítik, erősítik egymást…

– Ma már komplex rendszerekkel foglalkozik a számítástudomány és a biológia is. A biológia bonyolult, élő rendszereket vizsgál úgy, hogy megpróbálja kezelhető részekre bontani azokat. A számítástudomány pedig egyre komplexebb rendszereket épít fel, amelyek lassan elérik a bonyolultabb élő rendszerek szintjét. Már elég régóta a biológia sem csak a megértésről szól, hanem az élővilág számunkra kedvező alakításáról, módosításáról. Ez a vonal egyre inkább ott tart, hogy élőlényeket hasonló szemlélettel tudunk „tervezni”, mint hagyományosan a gépeket.

– Melyik it-projektjét emelné ki, melyikre a legbüszkébb?

– Általában büszke vagyok a munkámra, csak úgy szeretek dolgozni, ha később, és mások szemében is megállja a helyét. Két projektet emelnék ki. Az egyik a nyílt forrású, online, élő rádióadás-készítést lehetővé tevő darkice eszköz. 2000-ben a Tilos Rádió okán írtam, azóta minden Linux-disztribúció része. A Földön sok helyen még mindig ezt használják élőhang online audiófolyammá kódolására, és így online rádióadás létrehozására. A másik a Corpora inSi(gh)te művészeti projekt. Nagyon erős szoftver- és algoritmikus háttere volt, a doubleNegatives Architecture csapat tagjaival együtt írtunk.

– EU Edge, Aero Glass, Átlátszó stb. Hogyan tud ráhangolódni a sokszor teljesen más jellegű munkákra?

– Nagyon nehezen. Próbálom előre meghatározott idődobozokba szervezni a heteimet, ahol előre tudom, mely nap vagy félnap mivel fogok foglalkozni. Így lehetőleg keveset kell különböző fajta témák között váltani, mert talán a kontextusváltás a legnehezebb. Nem is mindig lehetséges.

– Mi az EU Edge profilja, mitől válhatott nemzetközileg elismert céggé?

– A cég magas szintű technológiai kompetenciát igénylő startup projektekre vagy egyedi, komplex rendszerek fejlesztésére specializálódott. Előbbiekre példa a Prezi vagy a LogMeIn, utóbbira pedig a vezető New York-i online szupermarket, a FreshDirect. A társalapító Szathmáry Viktorral az volt a vágyunk, hogy olyan csapattársaink legyenek, akiktől sokat tudunk tanulni, és olyan környezetet alakítsunk ki, ahova magunk is a legszívesebben megyünk dolgozni. Sokat teszünk a szakmán belüli párbeszéd hazai fejlődéséért is. Elsőként kezdtük szervezni a Budapest New Tech Meetup-ot még 2007-ben.

– Hogyan kapcsolja össze repülési hobbiját a munkával?

– Jelenleg egy olyan startupon dolgozom, amely még több számítógépet vinne a fedélzetre. Az Aero Glass projektben okos szemüvegekkel készítünk kibővített valóság léginavigációs-megoldást repülőgép-pilóták számára. A projekt sok érdeklődési területemet ötvözi egybe: informatikát, kibővített valóságot, ezzel eddig művészeti munkáimban foglalkoztam, és magát a repülést.