work

22_zita_szucsanzaki_01_420
Forrás: -
Kézilabda EB 3B-vel

Erős nők és a pszichológia

Lezajlott az első olyan világ verseny, ahol a magyar nemzeti válogatott pszichológiai rendszert alkalmazott céljai eléréséhez. A rendszer az üzleti életből került át a sportba. Első ízben nyilatkozik az ITB kiadónak a magyar női kézilabda-válogatott és a 3B (Behaviour Based Business) együttműködéséről a 3B vezetője, Palencsár Miklós.

– A magyar–horvát közös rendezésű Európa Bajnokságon debütált a 3B a sportban?

– Nem, ez az állítás több szempontból sem felel meg a valóságnak. Egyrészt a 3B tudását már alkalmazták külföldi válogatottak és klubcsapatok is a felkészülésükhöz, csapatépítésükhöz, másrészt nem az Európa Bajnokságon debütált itthon sem, bár az nagyon fontos mérföldköve volt az együttműködésnek, hiszen már jóval korábban, csaknem fél évvel a világverseny előtt ültünk le először a szövetségi kapitánnyal beszélgetni. Egyértelmű volt, hogy ők szakmailag, mi pedig pszichológiai szempontból hosszú távon gondolkodunk.

 


 

 

– Nem igazán lehet hallani a 3B konkrét munkáiról, a sport más terület e tekintetben?

– Hát, az ezzel kapcsolatos viselkedésünk éles ellentétben áll a piacon általánosan tapasztalhatóval. Nem tudnám elképzelni, hogy fejlesztéseinket egyfajta skalpként hordozzuk a piacon. Pedig van skalpunk éppen elég, úgy gondolom. De az üzletfejlesztésben, pláne a mentorációs tevékenységben igen fontosnak tartom a megbízhatóságot és a titoktartást. Ha az üzleti életben fejlesztünk, akkor minden esetben mi javasoljuk azt a megbízóinknak, hogy ne verjék nagydobra, milyen munkába kezdtek. Ők tegyék majd zsebre az elismerést, és csak akkor, amikor az eredmények már látszódnak. Végül is ők döntöttek úgy, hogy megkeresnek, megbíznak bennünket, illetve ők gondoskodnak a 3B rendszer minél tökéletesebb gyakorlati alkalmazásáról, az érdem az övék.

– Miért más ez a kézilabdás munka?

– Egyrészt úgy gondolom, hogy közérdekűbb a dolog, mint egy cég átalakítása, vagy egy új cég bevezetése a piacra, másrészt amúgy sem nagy titok már, hogy pszichológiai csapat támogatta a válogatott munkáját, és hogy tudása a 3B-től érkezett. Van még egy indokom a megszólalásra: mindenképp azt szerettem volna, ha üzleti titkokat nem megsértve, átadnánk egy kicsit az embereknek abból a pozitívumból, amelyet Andrással, Katival, Vilmossal és a lányokkal való együttműködés során tapasztaltunk. (Németh András szövetségi kapitány, Pálinger Katalin, a válogatott volt kapusa, Köstner Vilmos, a DVSC volt szakvezetője, a válogatott egyik segítője – A szerk.)

– Miért pont a kézilabda, ha már sport?

– Sok szálon fűződik most már a 3B ehhez a sporthoz. Jómagam is kézilabdáztam, bár nem válogatott szinten, és 30 éve minden világeseményt követtem nézőként. A privát asszisztensem, aki e projektben elemzői munkát is végzett, brazil korosztályos válogatott, a magyar bajnokságban bronzérmes kézilabdás, és két barátom is igen közeli kapcsolatban van a magyar válogatottal. Tehát ez a sport áll legközelebb a szívünkhöz.

 


 

 

– Sikeres volt az együttműködés?

– Nem tudom megtagadni üzleti gyökereinket, tehát mi számokkal és tényekkel elemeztük a munkát. A 2000-es EB aranyérem óta a számok alapján a legjobb csapatot sikerült összeállítani erre az EB-re. A középdöntős csoportban 6 ponttal végzett a csapat, ami megegyezett például a két évvel ezelőtti, EB-bronzérmes csapat teljesítményével. Viszont a 2014-es válogatott +6-os gólkülönbséggel zárt, amíg a 2012-es +2-vel. A legnagyobb pozitívum azonban pszichológiai szempontból nyilván nem ez volt. Az első olyan válogatott – megint kivételt képez az aranyérmesként mindenkit végigverő klasszis csapat –, amelyet nem tudtak elpáholni egyetlen mérkőzésen sem. Minden világversenyen beleszaladt a válogatott egy olyan mérkőzésbe, amely pszichés összezuhanást okozott, aminek következménye egy nagyobb arányú vereség lett. De a mostani EB más volt. A legnagyobb arányú vereség 3 gól volt, a lányoknak minden mérkőzésen az utolsó percig megvolt az esélye a győzelemre. Azt már csak csendben tenném hozzá, hogy a rettegett ellenfelet, Norvégiát, leiskolázták. Lehet persze fintorogni, hogy nem volt nagy szükségük a norvégeknek a pontokra, de hát vert már meg bennünket 15-tel olyan norvég csapat, amelynek ugyanúgy semleges volt az akkori eredmény.

– Tehát akkor sikeres volt?

– A szövetség célkitűzése az 1– 6 hely egyikének megszerzése volt, ami, úgy gondolom, Görbicz Anita kiválásával nehéz feladat volt. Meglett, vagyis egyértelműen sikeres volt az együttműködés.

– Milyen volt az együttműködés? Lehet beszélni a színfalak mögötti történésekről?

– Sokan óvtak ettől. Igaz, volt már recept a kezünkben, de más, amikor eladjuk a tesztjeinket egy másik tanácsadó csapatnak, és a konkrét munkát ők végzik, és más, amikor mi hajtjuk végre azt. Mi, úgy gondolom, a menedzserszektorban is a prémiumot képviseljük, a 3B képzések, workshopok a sokat próbált menedzsereknek is újnak számítanak, teljesen más megvilágításba helyezik a gondolatokat. Hogy gondolom én, hogy a sportoló lányok ezt meg fogják érteni, és alkalmazni is tudják? Ez volt számomra a fő kérdés felém! Ebbéli kétségeimre már a Németh Andrással történő első találkozás megadta a pozitív választ, és Pálinger Kati is, volt játékosként, ma már a menedzservilágban tevékenykedve rögtön átlátta ennek a rendszernek a lehetőségeit, jelentőségét. Nem nagyon kellett magyarázni.

– És a lányok?

– Számomra mindenképp kellemes meglepetés volt a hozzáállásuk az első perctől kezdve. Persze, meglepődtek, hogy az üzleti életből érkező menedzser, aki nem is néz ki pszichológusnak, mit keres itt. De az első fél óra után értették, hogy segíthetünk elérni céljaikat. Nyilván ez egy folyamat, amelyet lépésenként kell felépíteni, és úgy gondolom, hogy a norvég mérkőzésre értünk el az általam már megfelelőnek tartott szintre e tekintetben. Előtte is voltak már biztató jelek, az oroszok utáni felállás, a lengyelek sima legyőzése, vagy a küzdelmes román mérkőzés, de ott összeállt az a bizonyos „valami”.

– Hogyan zajlik egy ilyen munka?

– Nyilván a 3B alapfelmérésével kezdődik. Kevesen tudják, de már alkalmazzuk egy ideje, a rendszerünk képes megállapítani a személyiségtípusokkal kapcsolatos alaptényeket a megfelelő socialmedia- és Wikipedia-jelenlét segítségével. Ezt itt is alkalmaztuk, majd következett a komplex személyiségtípus-beazonosítás a 3B tesztek segítségével. Aztán a recept ismeretében a konkrét program is körvonalazódott már. Konkrétan a mérkőzések napjain 1-1,5 órás workshopokat tartottunk.

– Workshopokat? Mégis, miről?

– Elemeztük az ellenfél csapatát, aminek segítségével felépítettük a csapategységet. Az ellenfeleket az elsődleges vizsgálat után a helyszínen látva a mérkőzéseiken már egészen korrekt képet kaptunk pszichológiai összetételeikről, gyengeségeikről. Ezt bemutattuk a lányoknak, sőt, ők maguk is elemezték a már megszerzett tudásuk segítségével. Azonnal tudtak konkrét példákat hozni a korábbi mérkőzésekről, klub- és válogatott szinten egyaránt, amelyek alátámasztották a viselkedés alapú megállapításokat.

– Mondana egy konkrét példát?

– Pozitív példának talán a magyar–román mérkőzést hoznám fel. Egyértelmű volt mindenki számára, hogy Neagu a csapat klasszisa, őt kell semlegesíteni. Csakhogy egy klasszis játékosra mindenki határozott, domináns, vagyis a mi rendszerünkben uralkodó típusú játékost képzel el. Meglepő volt megtudniuk, hogy Neagu bizony emberközpontú játékos, és mint ilyen, ha az elején keményen, sőt nagyon keményen lépnek fel vele szemben, akkor a felhúzott domináns álarc lehullik, visszaesik emberközpontúságába, és elbizonytalanodik. Tehát kritikus az első 5--8 percben tudatosítani kell vele, hogy itt kemény ellenállásra számíthat. Működött is. Nem játszottunk túl jól, de a maszk nélküli Neagu nem talált magára a mérkőzés folyamán.

 


 

 

– Ennyin múlik?

– Azért nyilván nem! De Németh András többször is elmondta, és messze egyetértek vele, hogy a mai női kézilabdában 7–8, közel azonos képességű csapat verseng, akik pillanatnyi pszichés állapotuk és a formájuk alapján osztoznak a pozíciókon. Gondoljunk csak bele, hogy a spanyolokat egyszerűen megverhettük volna, és aztán döntőt játszottak. Ha az a mérkőzés csak két nappal később történt volna, amikor a végjátékokra már megvolt a pszichés válaszunk, akkor nem így alakult volna a helyzet.

– Nem kerülhetem meg a kérdést, hiszen ez mindig előjön egy-egy világverseny alkalmával a magyar női válogatottnál, ha pszichéről beszélünk: mi a véleménye Tomori Zsuzsáról?

– Nem szerettem volna külön kiemelni senkit, mert ezek a lányok valóban csapatként működtek, nemcsak azért mondom, mert jól hangzik. Ha már így rákérdezett, lehet, hogy meglepő lesz a válaszom. Zsuzsi mindenképp azok közé tartozott, akivel kimondottan zökkenőmentesen lehetett együtt dolgozni. Biztosan nem a legjobb formáját fogta ki ezen az EB-n, de az esetek többségében saját személyiségtípusát háttérbe szorítva dolgozott a csapat sikerén. Úgy gondolom, hogy az ő esetében fontos, hogy szakmailag elismerje azt, akivel együtt dolgozik. Ha ez megvan, úgy vettem észre nálunk megvolt, akkor tökéletes partner. Nagy érdeme van abban, hogy a 3B-t sikeresen tudtuk alkalmazni ilyen rövid időn belül!

– Megtörtént az értékelés?

– Igen. Én Németh Andrással vettem fel a kapcsolatot anno, ő pedig Pálinger Katit jelölte meg a pszichológia alkalmazásának felelősévé, vagyis számomra kettőjük véleménye volt mérvadó. A lányoktól már a munka közben megkaptuk azt az elismerést, ami ebben az esetben fontosabb az anyagiaknál. Azt hiszem, elmondhatom, hogy meg vagyunk elégedve a közös munkával. Megjegyezném még, hogy ez volt az első alkalom, amikor pszichológiai rendszert alkalmaztak a magyar sportban, amire, úgy gondolom, ez a páros büszke is lehet.

– Mit profitált a 3B ebből az egészből, ha lehet ilyet kérdezni?

– Sokat! Egyrészt konkrét receptünk van most már a viselkedés alapú rendszer sportban történő konkrét alkalmazásáról, és hiánytalan személyiségtípus-térképünk van a teljes európai női mezőnyről. Ez fel is keltette egyébként az érdeklődést nemzetközi szinten, de a megkereséseknek természetesen nem tudunk eleget tenni, hiszen már az együttműködés elején kizárólagosságot biztosítottunk válogatott szinten a magyar női csapatnak. Az új, értékes emberi kapcsolatok is beletartoznak a „profitba”.

– Mi az ön célkitűzése egy esetleges riói szereplés esetén, ahol a 3B-vel készül a csapat?

– Van étvágyunk a sikerre! Szeretnék egy fontos, egy igazán fontos mérkőzést látni a brazilok és a magyarok között. Mi már ismerjük az európai csapatok pszichés összetételét, Németh András keze alatt nevelkedtek a világbajnok brazil játékosok. Szeretném látni az asszisztensemet, ahogy azon gondolkozik, a brazil vagy a magyar „ujjába” harapjon inkább…