work

24_Fogarasi_Norbert_420
Forrás: -
Az innováció ma már nemcsak lehetőség

Az egészséges vállalkozószellem

Magyarország mára a startupok országa lett, egyre több fiatal it-cég veti meg lábát sikerrel a nemzetközi porondon. A Tech Startup Day elnevezésű versenyen is sikerrel szerepeltek új, a felhasználói hatékonyságra, az adatanalitikára és az adatbiztonságra fókuszáló, friss vállalkozások. Az innovációról, a „magyar sikerről” és piaci helyzetről beszélgettünk Fogarasi Norberttel, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetőjével.

Fogarasi Norbert, Morgan Stanley
Fogarasi Norbert, Morgan Stanley
– Miért fontos egy befektetési bank (piacvezető pénzügyi szervezet) számára a startup iparág, vagy ahogy Ön fogalmazott a virtuális technológia, az ict?

– A Morgan Stanley számára fontos a kapcsolattartás a startupokkal, és ez jó lehetőség potenciális vásárlóként is a termékeik megismerésére. Jó pár mai, nagy ict-cég startupként indult és jutott el mostani pozíciójába. Emellett az innováció ma már nemcsak lehetőség, hanem kötelező, különösen a mi ágazatunkban. A Morgan Stanley sikerének egyik alapja a technológia: ahhoz, hogy piacvezető pozíciót érjünk el globális pénzügyi szolgáltató szervezetként, a legújabb technológiára van szükségünk, nekünk is folyamatosan tartani kell a lépést a világ innovátoraival. Ezért fontos hogy közelről figyeljük a startup-világot és az innovációt. Izgalmas látni hogyan fejlődik a startup-kultúra Magyarországon és milyen sikereket érnek el a startupok. Mindez az itt felnövő fiatalok számára is vonzóbbá teszi az it-karriert. Reméljük, hogy mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Magyarországon még többen akarjanak ezen a területen dolgozni. Különösen szeretnénk felkelteni a lányok érdeklődését is az informatika mint szakma iránt. Másrészt mindez egyben jó lehetőség is arra, hogy visszaadjunk a helyi közösségnek, bemutassunk jó példákat és bátorítsunk másokat is hogy kövessék ezeket.

– A Tech Startup Day „versenyen”, milyen kategóriák voltak? Hogyan választották ki a nyerteseket? Ez eleve a magyar startupok megmérettetésének a „felső háza”?

– Olyan startupokat kerestünk, amelyek már értek el helyi sikereket, és készek arra, hogy nemzetközi porondra lépjenek, proaktívan keresik is a segítséget ehhez. Három kategória volt: folyamattámogatás és adatbiztonság; adatanalitika, adatelemzés; felhasználói hatékonyság. A kiválasztási folyamat során figyelembe vettük, hogy mennyire innovatív a termék, megfelelő-e nemzetközi piacokra is, mennyire újszerű a technikai megoldás, mennyire fejlett az értékesítési modell, és általában mennyire lehet hasznos, alkalmas a termék pénzügyi szolgáltató cégek számára. Röviden, olyan termékeket kerestünk, amelyeket könnyű használni, alkalmazni és eladni.

– Érdemes még startupokban gondolkozni a Prezi és társainak a nemzetközi sikere után? Nem unják még a magyar „virtust”? Nem fog kipukkadni ez a lufi egyszer Ön szerint?

– Pont ellenkezőleg: minél fejlettebb a startup-kultúra, -infrastruktúra, minél több sikerrel találkozhatunk, annál termékenyebbé válik a légkör az új startupok számára. Lásd például Kaliforniát, Izraelt. Azt gondoljuk, hogy egy egészséges startup-ökoszisztéma kiépítése létfontosságú az ict-szektor számára, és jelentősen járulhat hozzá az általános gazdasági fejlődéshez is. Ha megnézzük a startupok hatását olyan országok gazdaságára, mint például Izrael, egyértelműen látszik, hogy bőven van még fejlődési lehetőségünk. Magyarországon a vállalkozókedv és a kockázatok felvállalása kevésbé fejlett, mint más piacokon, szerintünk csak jót tehet a fejlődés ezen a területen Magyarországnak és a Morgan Stanley budapesti irodájának is.

– Mi az, ami hiányzik ebből az iparágból Ön szerint ma? Milyen területeken nem akar senki sem startupokat építeni, amire pedig szükség lenne?

– Úgy gondolom, a legfontosabb összetevője minden startupnak az egészséges vállalkozószellem, függetlenül attól, milyen iparágról beszélünk. Ez egyrészt piacok igazi megértését jelenti és az az elhatározásét, hogy véghezvigyünk valami újat, E kettő megfelelő kombinációja emelhet fel egy új vállalkozást. Én nem látok konkrét hiányosságokat az iparágak szempontjából, de vannak még hiányosságok a gondolkodásmód, a megközelítés és az üzleti tudás szempontjából.

– A pénzügyi piac zárt terület, mennyi idő alatt jelennek meg itt a kurrens internetes találmányok és megoldások?

– A pénzügyi cégek nagyon szívesen használják a startupok azon termékeit, technológiáit és szolgáltatásait, melyek támogatják a őket a versenyben vagy segítenek megfelelni a szabályozásoknak, előírásoknak. Természetesen minden pénzügyi szolgáltatónak óvatosan kell eljárnia új technológiák befogadása során és mindig alaposan át kell gondolnia it-biztonsági szempontból és az üzleti versenypozíció szempontjából is az adott innovációt.

– Ha ma kezdené, szintén startupot alapítana?

– Igazából nem is olyan nagy a különbség aközött, hogy valaki a Morgan Stanley-nél dolgozik vagy egy startupnál, mint elsőre gondolnánk. Igen komoly a kultúrája nálunk munkatársaink innovatív ötletei támogatásának, megvalósításának. Például amikor 16 éve csatlakoztam a céghez, az első munkám során egy rendkívül innovatív árazási és kockázatkezelési platformon dolgoztam egy belsőleg kifejlesztett új programozói nyelven. Új technikai és üzleti ötleteket tudtam megvalósítani a munkám részeként, miközben egy sok millió dolláros üzletet támogattam mindezzel.

– Ha önöknél akar valaki dolgozni, milyen végzettség jelent előnyt? Hogyan toboroznak Magyarországon szakembereket, hiszen mára divattá lett a kivándorlás és az „agyelszívás” ismét, mint a múlt század első felében.

– A Morgan Stanley számos területe jelen van Budapesten is, a matematikai modellezéstől a különböző ict-fejlesztői feladatokon és mérnöki munkán át a pénzügyig. Kétféle megközelítést alkalmazunk, hogy a sokféle feladathoz megtaláljuk a tehetségeket. Egyrészt számos egyetemmel, főiskolával alakítottunk ki és tartunk fenn kapcsolatot Magyarországon és a környező országokban is. Másrészt a képzett, tehetséges, tapasztalattal rendelkező szakemberek toborzásán is dolgozunk. Biztosak vagyunk benne, hogy Magyarországon világszínvonalú karrierlehetőséget és szakmai kihívásokat kínálhatunk azoknak, akik nálunk dolgoznak, és nem lesz okuk arra, hogy elhagyják az országot.

Nyitott, multikulturális légkörben dolgozhatnak a kollégák és a tehetséges jelentkezőknek különleges munkatapasztalatot kínál a szervezetünk. Izgalmas projekteken dolgozunk, korszerű it-megoldásokat fejlesztünk a világ legnagyobb pénzpiacainak – innen a Duna partjáról. Nagyon érdekes feladatokat és kihívásokat kínálunk, így olyan jó nevű vállalatokkal versenyzünk az ország legtehetségesebb it-szakembereiért, mint a Google, a Microsoft vagy a Prezi.

– Tényleg ennyivel jobb a magyar informatikai emberanyag? Vannak tipikusan magyar jellegzetességek és nehézségek? Mennyivel nehezebb vagy könnyebb magyarokkal, mint más nemzetek fiaival együtt dolgozni?

– Mi úgy tapasztaljuk, hogy az itteni tehetség bármely másik központi irodáéhoz hasonlítható, ahol a Morgan Stanley jelen van, az USA-ban, Nagy-Britanniában, Japánban, Kanadában, Indiában vagy Kínában, de a budapesti irodát inkább a kiemelkedő technikai és kvalitatív képességről ismerik, mint a pénzügyi termékek ismeretéről vagy a prezentációs készségekről. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyarok inkább a technikai megoldások kialakításához járulnak hozzá, mint a prezentációhoz vagy kommunikációhoz. Ez egyrészről könnyűvé teszi a budapesti kollégák számára, hogy távoli kollégákkal, nemzetközi csapatokkal dolgozzanak együtt, de érdekes kihívásokat is jelent.

– Ön Amerikában és Kanadában dolgozott mégis hazajött ledoktorálni. Miért?

– Elsősorban azért tértem vissza Magyarországra, mert a Morgan Stanley 2006-ban úgy döntött, hogy létrehoz itt egy irodát. Úgy gondolom, nagyon jó döntés volt a cég számára, hogy itt nyisson irodát, persze, személyesen számomra is, mert visszatérhettem. A vágy, hogy folyamatosan fejlesszem magam és lépést tartsak a szakterületemet érintő technikai és kvantitatív újításaival sarkallott arra, hogy munka mellett befejezzem a PhD-met. Nagyon örülök, hogy a doktori kutatásomban össze tudtam kapcsolni a mesterséges intelligencia és alkalmazott matematika új módszereket a pénzügy kihívást jelentő problémáival.

– 16 éve működnek Magyarországon. Megérte? Kellett tanulópénzt fizetni? Mennyiben más hazánkban stratégiai elemző cégként működni?

– Bár a cég már korábban is jelen volt Magyarországon, az Üzleti és Technológiai Központunk 9 éve, 2006-ban nyílt meg. Rendkívüli sikereket értünk el abban, hogy minőségi megoldásokat kínáljunk a vállalat számára a globális technikai és kvantitatív kihívásokra. Ennek köszönhetően a magyar irodának és kollégáknak, még fontosabb szerepük van a Morgan Stanley globális működésében.

– Van speciális területe a magyar divíziónak?

– A közel 1200 fős stábunk hat nagy divízióban dolgozik: technológia, pénzügy, operáció, kockázatelemzés, matematikai modellezés és dokumentumkezelés. Ezen funkciókban közös a kvantitatív és technikai ismeretek szükségessége, azonban az alkalmazási terület igen tág, az intézményeknek nyújtott front-office banki szolgáltatásokat támogató alkalmazásoktól a middle-office kockázatelemzésen át a back-office „straight through processing” alkalmazásokig. Egyébként munkatársaink közel fele az it-divízióban dolgozik, így a Morgan Stanley budapesti it-csapata nagyobb, mint a Magyarországon működő legismertebb it-cégek többségéé.

– Mire büszke? Ma is sakkozik versenyszerűen? Miért jobb a sakk egy pénzügyi szakembernek, mint a Go?

– Büszke vagyok az USA-t, Japánt, Nagy-Britanniát és Magyarországot is magában foglaló sikeres nemzetközi karrieremre a Morgan Stanley-nél, valamint arra, hogy a legelejétől részt vehettem a budapesti iroda kialakításában. És persze arra is, hogy a Morgan Stanley olyan irodát alakított ki Budapesten, amely a cégnek és Magyarországnak is hasznos. Magánéletemben két kisgyermek büszke édesapja vagyok, és nyilván kihívást jelentett a PhD-m befejezése is, miközben egy ekkora szervezetet irányítok, ami közben a család is rendkívül fontos. Így hobbim, a sakk, most háttérbe került. A korosztályomban Magyarországon országos döntőbe jutottam, középiskolásként megnyertem a kanadai korcsoportos bajnokságot, később a kanadai egyetemi bajnokságot is a csapatommal. Még mindig játszom néha a budapesti sakkbajnokság legmagasabb osztályában a csapatommal. A készségek, amelyekre gyerekként a sakknak köszönhetően tettem szert, nagyon hasznosnak bizonyultak a szakmai életemben: integritás, tervezés, stratégiai gondolkodás, döntéshozatal és persze, hogy soha ne felejtsük el, hogy végül is ez mégiscsak egy játék.

– 2014-ben sikeres évet zártak ismét. Tényleg meg tudják tervezni matematikai módszerekkel a jövőt? Vagy ez olyan, mint a pszichohistória Asimov Alapítvány könyveiben, egy bonyolult és rejtélyes tudomány?

– Valóban, a cég sikeres évet zárt 2014-ben, és jól átgondolt globális stratégiát követ. A tervezés és előrejelzés nagyon fontos, és gyakran bonyolult számításokat foglal magába. Azonban a modellek eredményei csak annyira jók, amennyire az inputok, illetve amennyire hatékonyan a realitást tükrözni tudják. Budapesti matematikai modellező csapatunk például értékelési és kockázatelemzési modelleket dolgoz ki komplex pénzügyi eszközökre. Ahhoz, hogy erre matematikai modellt hozzanak létre, számos hipotézist kell felállítani a világ egyszerűsítése érdekében. Néha ezeket a hipotéziseket megdönti a valóság, és heurisztikus eszközöket kell bevetniük a szakértőknek a modellek olyan átalakításához, hogy azok használható eredményeket produkáljanak.

– Mi a véleménye a big data trendről? Hoax vagy tényleg egy komolyan veendő, új it-terület?

– Biztos vagyok benne, hogy nem hoax. Minden sikeres cégnek komolyan kell vennie. Az internetforradalommal és az elektronikus pénzügyi piacokkal a pénzügyi szervezetek számára rendelkezésre álló adatok mennyisége robbanásszerűen megnőtt. Óriási előnyre tehetnek szert a piacon azok a szervezetek, amelyek hatékonyabban képesek elemezni és szűrni az adatokat az információ tengeréből.

– A felhő alapú technológiák mennyire biztonságosak ön szerint?

– A Morgan Stanley már sikeresen használ felhőalapú technológiákat olyan területeken, ahol a jelenlegi biztonsági és szabályozási környezet ezt lehetővé teszi. Úgy gondolom, hogy a jövőben tovább fog nőni ezen szolgáltatások listája és a cloud szolgáltatók újabb és újabb, vállalkozásoknak szóló funkciókat fognak bevezetni a felhőben. Ez egyértelműen egy olyan kulcsterület, amelyen aktívan dolgozunk globálisan, beleértve a budapesti irodát is.

– Tudják befolyásolni a magyar fejlesztők, illetve a magyar divízió a nemzetközi pénzügyi világot?

– Bár ez nem tartozik a céljaink közé, úgy gondolom, hogy közvetetten igen. Például azáltal, hogy jobb elemző eszközöket és egyes piacok jobb átláthatóságát biztosítjuk, segíthetjük a Morgan Stanley kereskedőit, hogy még hatékonyabb szolgáltatást nyújtsanak az ügyfeleinknek és ezáltal növeljék a versenyt az egész pénzügyi szektorban is. Egy másik példa, amikor az it-divíziónk részt vesz olyan, az egész ágazatban használt eszközök bevezetésében, melyek jobb kockázatelemzést és ügyfél-azonosítást tesznek lehetővé.

– Mit vár 2015-től? Milyen új kihívások és veszélyek várnak az ict-piacra?

– Egy téma, amit konkrétan említenék az a kiberbiztonság. Biztosak vagyunk benne, hogy a kiberbiztonság továbbra is egy fontos téma lesz a pénzügyi szektorban és mi is intenzíven foglalkozunk ezzel a kérdéssel. Kiemelkedően fontos, hogy folyamatosan fókuszban legyen a kereskedés és az ügyféladatok biztonsága, különösen a közelmúltban az iparágat érintő események fényében.